“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

» самата ¬селена е против стартирането на √олеми€ адронен колайдер?

16 октомври 2009
8451 прочитани€
48 одобрени€
6 неодобрени€

ѕовече от година измина от авари€та на √олеми€ адронен колайдер, ко€то доведе до пром€на на сроковете за провеждане на най-скъпите научни експерименти в истори€та на човечеството. ¬прочем, всички основни проблеми са решени и за декември тази година е планиран сблъсък на първите снопове протони. Ќачалото на експериментите на √олеми€ адронен колайдер ще позволи да се повдигне завесата на тайната над такива загадъчни феномени, като тъмната матери€, допълнителни измервани€ на пространство-време, да се потвърди съществуването на неуловими€ бозон на ’игс. Ќо едновременно с тези основни въпроси на съвременната физика и астрофизика, може да се намери и отговор на къде-къде по-екзотичен въпрос, поставен неотдавна от физици от »нститута Ќилс Ѕор в  опенхаген и »нститута за “еоретична физика в  иото, япони€.

—олта на новата теори€ се заключава в следното. ≈дна от главните задачи, които тр€бва да решат експериментите на уникалното и безумно скъпо оборудване, е търсенето на бозона на ’игс. јко потвърди съществуването на тази хипотетична елементарна частица, √олеми€т адронен колайдер ще потвърди справедливостта на —тандартни€ модел, описващ всички взаимодействи€ между елементарните частици. Ќо според мнението двамата учени, създаването на бозона на ’игс ще доведе до катастрофални последстви€ и по тази причина е невъзможно. »менно затова опити да се постро€т и стартират ускорители на елементарни частици са търпели и ще търп€т неуспехи. —поред изследователите, невъзможността да се получи бозонът на ’игс е обусловено от свойствата на самата ¬селена.

¬ качеството на потвърждение на тази хипотеза се привежда иде€та, че предшественикът на √олеми€ адронен колайдер – —уперпровод€щи€т —уперколайдер в —јў също не е построен и въведен в експлоатаци€. Ќаистина, в този случай причината не са технически проблеми, а банален недостиг на средства за негови€ строеж. ѕроектът е напълно замразен през 1993 г.

¬прочем, учените допускат и втори вариант на развитие на събити€та – мощността на √олеми€ адронен колайдер просто н€ма да е достатъчна за получаването на бозона на ’игс. “ака колайдерът ще заработи, но и н€ма да доведе до никакви фундаментални открити€ за физиката. “еоретиците даже са публикували статиите „Test of Effect From Future in Large Hadron Collider: a Proposal” и “Search for Future Influence From LHC“, в ко€то се излагат техните виждани€ за невъзможността за получаване на бозона на ’игс.

»зследователите обаче така и не привеждат по-сериозни доводи в полза на сво€та хипотеза. ƒо сега множество крупни научни проекти, в това число и завършили с пълен успех (например, извеждането на космически€ телескоп ’ъбъл), са се възприемали от представителите на научното общество като нереални. “ова се отнас€ и за √олеми€ адронен колайдер. ўо се касае до прословути€ бозон на ’игс, н€ма никакви доводи относно неговата опасност за ¬селената. » едва ли такива доводи могат да се посочат. ≈динственото, което може да попречи на неговото откриване, е недостатъчната енерги€ за стълкновение на частиците в √олеми€ колайдер, или погрешността на сами€ —тандартен модел.

48 одобрени€
6 неодобрени€
ќще от рубрика "Ќаука"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
јнонимен
15:06, 16 октомври 2009
 ой ви ги измисл€ ти€ заглави€ подобаващи на н€кой жълт парцал?
1
одобрени€: 2
јнонимен2
15:36, 16 октомври 2009
 ак нахрани бързо
2
одобрени€: 1
∆елев
15:47, 16 октомври 2009
 олко глупави са станали повечето учени, че ще ми стравн€ват ’ъбъл с адронни€ колайдер. ѕри едини€ н€ма опасност за живота на зем€та, но при други€ има. јтеистичните учени се чуд€т вече по какъв начин да докажат глупавите си внушени€ за "великата случайност" наречена по научно - еволюци€! “ези атеисти толкова много искат да докажат в€рата си в нищото, че са готови да заложат живота на милиарди, защото никак не е възможно да се прогнозират с точност последиците от този опасен експеримент!

ўе видим дали Ѕог ще им позволи да си игра€т с Ќеговите закони и матери€ и дали ще им даде повод за атеистични умозаключени€ за които те жадуват и са готови на всичко за да осмисл€т живота си с цел да √о отрекат! ‘атално поколение с прокажен ум! ƒнешните учени не струват и 1 стотинка, защото са фокусирали умовете си в неправилна посока, защото колко може от камък(умовете им) да се изтиска вода (божествено знание)?
3
одобрени€: -2
много умен
16:05, 16 октомври 2009
∆елев,с уважение но те€ атеисти пак не ги е създал н€кой друг а Ѕог.Ќе ме питай що.“ой е създал и тебе.ћога да допусна само ,че вас всичките “ой ви е създал за да не му е скучно.
4
одобрени€: 1
√еорги
16:44, 16 октомври 2009
ѕак н€кой учен е бил пред уволнение, че е пуснал напълно смешна и измислена стати€ за да заблуди н€кого, че върши работа.
5
одобрени€: 2
jolito
17:49, 16 октомври 2009
Ќе знам ама в американските алтернативни медии се твърди, че целта на тази система е да се отвор€т портали към други измерени€ за да може през т€х да преминават същества различни от нас.
6
одобрени€: -1
јнонимен
19:00, 16 октомври 2009
јман от заблудени индивиди в€рващи и едва ли не пропов€дващи поредната лайн€на религи€ или айде т.нар бог (с малка буква, да). ўе е добре да погледнете в/ху живота реално и да си избиете мислите от главите за съществуването на бог. Ќ€ма да се обосновавам.
7
одобрени€: 0
—ветката
20:17, 16 октомври 2009
даммм мисл€ че чичо ви господ наистина не сьществува
ѕ—-религиите са за да управл€ват овчи€ народ тоест нас
8
одобрени€: 3
anman
20:48, 16 октомври 2009
упражнени€та ви по граматика и изказ са доста посредствени, това тук струва ми се не е накакъв ICQ чат или нещо подобно .... но като се позамисл€ , пъ говорете и пишете квото си щете , ти€ хора дето ги измисл€т тези сложни апаратури и комплекси ми се виждат св€сни . тва е от мен. утре пак съм на риба . дано утре не го включват този ускорител ...  ќ…“ќ ѕ»≈ Ѕ»–ј, Ќ≈ ”ћ»–ј !!!
9
одобрени€: 0
anman
--
21:47, 16 октомври 2009
#7 е много прав, ∆елев и много умен дрънкат уникални глупости
10
одобрени€: 0
пешо
09:00, 17 октомври 2009
Ќай-веро€тно публикациите на 2-та учени са реклама на проекта.  азвайки, че нещата н€ма да се получат, привличат вниманието върху колайдера.
11
одобрени€: 0
Evelon
09:01, 17 октомври 2009
≈≈ най-после н€кой да му светне лампичката!!!! “олкова много съм съгласен с номер 7 и 8 та си н€мате напредстава!!!!!!!!!!!!!!!!!! треа да си пишеме некои път пичове, виждам че вие поне не сте заблудени !!
12
одобрени€: 1
Evelon
09:08, 17 октомври 2009
’аха ∆елев, жалък си човече... толкова много ли ти е лесно да пов€рваш че просто н€кое свръх естествено същесвто на име бог е създал всичко и т.н. да това е много лесно да пов€рваш хаха, обаче Ќ» ќ» не може да го докаже!!!! ј науката точно това прави! ’оди и се моли в църквата докато хората се трудат да си обесн€т нещата за нас самите и за всичко останало - и с доказателства !!!!
13
одобрени€: 2
tt
09:44, 17 октомври 2009
“ози тъпанар ∆елев очевидно има об€снение на всичко. “ова е религи€га - универсално об€снение. ќтказваш се да мислиш - какъвто и проблем да срещнеш, казваш "Ѕог така е решил" и приключваш.
 ато е толкова сигурен че еволюци€та е "глупаво внушение", може ли да ми каже кога точно се е състо€ло сътворението на света, живота и на човека.  ога точно са били въпросните седем дни.
14
одобрени€: 1
bo2
10:50, 17 октомври 2009
нещо ми намирисва на Half-Life???
15
одобрени€: -1
dogg
11:19, 17 октомври 2009
јбе като ви гледам постовете вие даже не говорите по темата... както и да е #10 е написал малко смислени работи прочетете ги.

Ќезнам дали има Ѕог (пиша го с главна, да... 50/50 съм...) и дали това ще отвори портал черна дупка или на н€ко€ негърка дупката ама то€ колайдер когато и да го пуснат все ще е късно. ƒано го пуснбат през 2012 та поне н€кои хора да се окажат прави (не че в€рвам в кра€ на света, но се над€вам да свърши). Ќе заслужавате да живеете! :D
16
одобрени€: 1
отново #7
11:21, 17 октомври 2009
“о€ па с въпросните 7 дни, има ги само в она€ приказка "библи€та", мда, и т€ с малка буква Ќо пък, честно казано, е интересно четиво, само отчасти съм имал възможност да попрочета, че ц€ла библи€ ше ми дойде в повече
17
одобрени€: 0
ѕ.“енев
03:30, 18 октомври 2009
ћомчета...
»мате големи пропуски в знани€та :(
—ъжал€вам че ви го казвам толкова директно - ама тук /с ти€ прикрити иззад науката "творци"/ не говорим за Ќ»ўќ ƒ–”√ќ ... освен за пари !!!
Ќабийте си го това здраво в главите. √оворим за харчене на средства /и то в стотици миларди евра/ с които можеха да се изплат€т дълговете към убирджиите нар. ћ¬‘ /международен валутен фонд - та€ измислена еврейска пи€вица, ко€то държи ¬—»„ »»» ƒЏ–∆ј¬» Ѕ≈« »« Ћё„≈Ќ»≈ ¬≈„≈ ... в юмрука си! /
Ќо "не" !
—ег асе харчат парите изработени с пот и кръв от родителите ви, от техните родители ..., че и даже от по-предходни поколени€..., които иначе можеха да послужат за ќбразование, за  ултура, за –азвитие, за »нфраструктура и т.н.
Ќе би!
"“раки€"-та ще € влачат още 50 г. ако тр€бва - важното е да Ќ≈ —“јЌ≈ !
ј≈÷-овете ни /и на нашите съседки/ - Ќ» ќ√ј ƒј Ќ≈ ѕ–ќ–јЅќ“я“ !!!
—ъзнанието ни - Ќ» ќ√ј ƒј Ќ≈ ≈ —ѕќ ќ…Ќќ !!!

«наете ли как се нарича това - "унищожаване на свръхпроизводителността"
ƒа, да - в€рно е откак техниката зае централно м€сто в производтсвата, на човек му се полага много повече свободно време. Ќо пак "не" !
“р€бва да се бъхтим.... за да могат н€какви никаквици, да си прав€т Ћ≈√ќ с размерите на четвърт ≈вропа, да пиле€т грешни пари с лека ръка ... и за\'кво ? «а да откриели ... ’а !
ўе откри€т ... ама друг пък ! Ќе само че нищо н€ма да излезе от то€ /отдавна изпробван/ буклук, ами и се замислете защо баш в —јў прекрат€ват и зариват огън€ ? ћи че как иначе - на тамошните глупаци са им взели колкото могат / за 50-60г. знаете ли колко милиадра и там са "”—¬ќ»Ћ»" ?...разбирайте - ќ –јЋ» ?/
јко н€мате данна за такова едно глобално ошушкване - не се тревожете - само еврейските мръсници зна€т колко ще ни коства на нас "европейците" една такава "придобивка"... та€ тотална глупост ! ;(

 акто и да е ... просто исках да ви опиша една друга гл. точка... в ко€то съм 100%-тово сигурен че накра€ точно “я ще се отрази най-силно върху физиката ни!

‘изици, химици и астрономи ли си мисл€т н€кои заблудени ...че работ€т /развиват/ това "съоражение"?
ћол€ ви, не ставайте по-глупави отколкото можете...

¬иско е бутафори€, една ќ√–ќћЌј  –ј∆Ѕј !!!
18
одобрени€: 0
ѕ.“енев
03:34, 18 октомври 2009
¬счко е бутафори€, една ќ√–ќћЌј  –ј∆Ѕј !!!
19
одобрени€: 0
¬иктор Ѕанев
09:32, 19 октомври 2009
„овече, пий н€колко валериана :)
20
одобрени€: 0
јномандър –ейк
14:11, 19 октомври 2009
јбе хора, покрай всички неща, дето натворихте тук за науката, бог, Ѕог и т. н. - случайно да знаете, че на въпросни€ бозон на ’игс му викат "„астицата на Ѕог"? ѕросто ми е любопитно тези, които започнаха темата, дали имат тази представа или просто казаха нещо.
21
одобрени€: 0
...
¬иктор Ѕанев
17:10, 19 октомври 2009
Ѕозона на ’игс е наречен така спекулативно и подвеждащо. ≈вентуалното му практическо доказване н€ма да ни даде божествена сила, само ще потвърди н€колко теории и ще даде хл€б на учените за нови такива.
22
одобрени€: 0
јнонимен 555
01:50, 20 октомври 2009
—ътворението на света
 акто отбел€зва препод. о. дьо ¬о, книга Ѕитие започва с два Уобединени разказа за —ътворениетоФ. “р€бва да ги изследваме самосто€телно, за да можем да установим дали отговар€т на научните данни.

ѕърви разказ за —ътворението
ѕърви€т разказ е представен в глава 1 и в първите знамени€ на глава 2. ќт гледна точка на науката той представл€ва паметник на неточността. Ќеговата критика тр€бва да се прави ред по ред.
Ц √лава 1, знамени€ 1 и 2:
У¬ начало Ѕог сътвори небето и зем€та. ј «ем€та беше пуста безвидна и тъмнина се разстилаше над бездната, и ƒух Ѕожий се носеше над водата.Ф
ћожем да приемем, че на етапа, когато зем€та още не е била създадена, всичко било потънало в мрак, но споменаването, че е съществувала вода, е чисто и просто една алегори€. Ќай-веро€тно това е преразказ на н€какъв мит. ¬ третата част на тази книга ще видим, че в първоначални€ стадий на образуването на вселената е съществувала газообразна маса; да се говори за наличието на вода е погрешно.
Ц «намени€ 3 и 5:
У–ече Ѕог: да бъде светлина. » биде светлина. ¬ид€ Ѕог, че светлината е добро нещо, и отдели Ѕог светлината от тъмнината. —ветлината Ѕог нарече ден, а тъмнината Ц нощ. Ѕиде вечер, биде утро Ц ден един.
—ветлината във вселената е резултат от сложни реакции, протичащи в звездите, за които ще говорим в третата част на тази книга. —ледователно в този стадий от —ътворението звездите още не са били образувани според Ѕибли€та, тъй като УсветилатаФ по небесни€ свод се споменават в Ѕитие едва в знамение 14 като създадени Уза да освет€ват «ем€та и да отдел€т ден от нощтаФ, което е напълно в€рно. Ќо не е логично да се споменава възпроизведени€т ефект (светлината) в първи€ ден, когато създаването на средството за възпроизводството му (УсветилатаФ) е станало три дни по-късно. ќсвен това споменаването на ден€ и нощта през първи€ ден е чиста алегори€: те не могат да съществуват преди да съществува зем€та и въртенето й под светлината на нейната звезда: —лънцето!
23
одобрени€: 0
јнонимен 555
01:51, 20 октомври 2009
Ц «намени€ 6 и 8:
У» Ѕог каза: ƒа бъде простор посред водите, който да раздели вода от вода. » Ѕог направи простора; и раздели водата, ко€то беше под простора, от водата, ко€то беше над простора; и стана така. » Ѕог нарече простора небе. » стана вечер, и стана утро, втори ден.Ф
“ук продължава митът за водите с раздел€нето им на два сло€ от небесни€ свод, който според разказа за ѕотопа е пропуснал водите отгоре и те се разлели върху зем€та. »де€та за раздел€нето на водите на две маси е научно неприемлива.
Ц «намени€ 9 и 13:
У» рече Ѕог: да се събере водата, що е под небето, на едно м€сто, и да се €ви сушата. “ъй и стана така. (¬одата под небето се събра на местата си, и се €ви суша.) —ушата Ѕог нарече зем€, а събраните води Ц морета. » вид€ Ѕог, че това е добро. » рече Ѕог: да произведе зем€та злак, трева, що дава семе (по свой род и подобие), и плодоно дърво, що дава според рода си на зем€та плод, чието семе си е в него. “ъй и стана. » произведе зем€та злак, трева, трева, що дава семе по свой род (и подобие), и (плодно) дърво, що дава (на зем€та) плод, чието семе си е в него според рода му. » вид€ Ѕог, че това е добро. Ѕиде вечер, биде утро Ц ден трети.Ф
Ќапълно приемлив за науката е фактът, че по времето, когато зем€та е била покрита с вода, са се издигнали континентите. Ќо изц€ло неприемливо е твърдението, че високоорганизирани растени€, размножаващи се чрез семена, са могли да съществуват преди да е съществувало слънцето (това е станало на четвърти€ ден според книга Ѕитие) и преди да е било установено редуването на ден€ и нощта.
Ц «намени€ 14 до 19:
У» рече Ѕог: да бъдат светила на небесната твърд, (за да осветл€ват зем€та и) отдел€т ден от нощ и да бъдат знакове и за времена, и за дни, и за години; да бъдат те светила на небесната твърд, за да свет€т на зем€та. “ъй и стана. » създаде Ѕог двете големи светила: по-гол€мото светило да управл€ва ден€, а по-малкото светило да управл€ва нощта, създаде и звездите; и ги постави Ѕог на небесната твърд, за да свет€т на зем€та, да управл€ват ден€ и нощта и да отдел€т светлина от тъмнина. » вид€ Ѕог, че това е добре. Ѕиде вечер, биде утро Ц ден четвърти.Ф
“ова описание на библейски€ автор е приемливо.
≈динствената критика, ко€то може да му бъде отправена, е за м€стото му в общи€ ансамбъл на разказа.  акто знаем, «ем€та и Ћуната са се отделили от —лънцето. —ледователно твърдението, че —лънцето и Ћуната са се образували след «ем€та, напълно противоречи на най-стабилните теории относно произхода на елементите на —лънчевата система.
24
одобрени€: 0
јнонимен 555
01:52, 20 октомври 2009
Ц «намени€ 20 до 30:
У» рече Ѕог: да произведе водата влечуги, живи души; и птици да полет€т над зем€та по небесната твърд. (“ъй и стана.) » сътвори Ѕог големи риби и вс€какъв вид животни-влечуги, които произведе водата според рода им, и вс€какви пернати птици според рода им. » вид€ Ѕог, че това е добро. —лед това Ѕог ги благослови и рече: плодете се и множете се и напълнете водите в моретата, и птиците да се множат на зем€та. Ѕиде вечер, биде утро Ц ден пети.Ф
“ози пасаж съдържа неприемливи твърдени€.
Ѕитие разказва, че животните са се по€вили първо в моретата и във въздуха. —поред библейски€ разказ едва на други€ ден, както ще видим в следващите знамени€, зем€та е била населена с животни.
Ќаистина животът е произл€зъл от водата: ще разгледаме въпроса в третата част на тази книга. —лед това зем€та била колонизирана, ако може така да се изразим, от представителите на животинското царство, а от един отделен клас рептилии, наречени псевдоподи, по-късно произлезли птиците; множеството общи черти на двата класа ни позвол€ват да направим подобен извод. Ќо в книга Ѕитие земните животни се по€в€ват едва на шести€ ден, след по€вата на птиците. —ледователно този ред на по€ва на земните животни и птиците е неприемлив..........
25
одобрени€: 0
јнонимен
01:56, 20 октомври 2009
така е, според библи€та.

п.с

верси€та за сътворението в  орана напълно отговар€ на съвремените научни данни! и в не€ не съществува грешно твърдение и/или противоречие.
26
одобрени€: 0
—.Ќиколов
20:49, 27 октомври 2009
интересно е,но какви може да са последиците ??? |добри и лоши | с изключение на "черната дупка" ?
27
одобрени€: 0
јнонимен
16:16, 05 ноември 2009
јко не става въпрос за пари ,то тогава €вно става въпрос за много пари ! :) «а съжаление в момента така ни е устроен светът.–обуваме на парите и заради т€х сме готови на всичко (гол€ма част от нас).јко ще има край на света да има , който остане остане ! акво се случва с раковите клетки в един организъм ? (изр€зват се). ойто и каквото да прав€т на «ем€та т€ н€ма да изчезне , по скоро те ще изчезнат -ако е в нейна вреда! “ака е било така и ще бъде!–елиги€та без Ќауката е нищо , както и Ќауката без –елиги€. «а н€кои тези пон€ти€ са несъвместими , но не е така.....важното е хубаво да се живее...в симбиоза с околни€ св€т и в хармони€ с ѕриродата!!!
28
одобрени€: 0
јнонимен
17:42, 05 ноември 2009
Boje kolko glupost ima po zemiat (ako niakoi se samniava da prochete komentarite)
29
одобрени€: 0
јнонимен
21:40, 30 €нуари 2010
„ќ¬≈ Џ“ » ћј…ћ”Ќј“ј »ћј“ 99%—’ќƒЌќ ƒЌ -ƒќ ј«јЌ Ќј”„≈Ќ ‘ј “.ј ќ Ќ≈ ћ» ¬я–¬ј“≈ ѕ–ќ„≈“≈“≈ ћјЋ ќ «ј ѕ–ќ≈ “ј «ј „ќ¬≈Ў »я √≈Ќќћ
30
одобрени€: 0
Ѕари
06:29, 02 март 2010
Ќищо чудно,че стават земетресени€ толкова често!“ези учени изместиха оста на «ем€та.
31
одобрени€: 0
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"» самата ¬селена е против стартирането на √олеми€ адронен колайдер?"    

абонамент за бюлетина