“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

CBN: Ќамираме се пред » “ зима

ѕолитическите събити€ са се отразили и на »“ бизнеса у нас и докато технологиите, продуктите и екипите са налице, бюджети за развитие на » “ бизнеса в страната н€ма, разказаха аналитици по време на форума BizTech Briefings.

06 юни 2013
8567 прочитани€
4 одобрени€
0 неодобрени€

ѕолитическите събити€ от началото на тази година у нас са повли€ли значително на технологични€ бизнес. ѕървото тримесечие е било добро, но след оставката на правителството се очаква развитието да се забави значително. “ова за€ви Ћюдмил —тойчев, управл€ващ съдружник на агенци€та CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., по време на форума „BizTech Briefings – »“ индустри€та в Ѕългари€: “римесечни обзори и прогнози от независими експерти", който се проведе на 4 юни 2013 г. в »нтер ≈кспо ÷ентър - —офи€.

„Ќамираме се пред » “ „зима". » по всичко личи, че т€ може и да не бъде кратка", допълни анализаторът. ≈дна от причините, според —тойчев, е липсата на » “ министерство и приемственост. „Ќе можем без такова. »де€та за него присъстваше в н€кои политически програми, но т€ така и не се случи".

ќт друга страна, н€ма и »“ бюджет - нито в държавата, нито в общините. „“ехнологиите са налицe, продуктите и екипите са тук, на прага, но бюджетите се отлагат", посочи Ћюдмил —тойчев пред аудитори€та от бизнесмени, представители на правителството, »“ специалисти от корпоративни€ сектор и журналисти по време на меропри€тието.

ICT business

— пром€ната на управлението през насто€щата година, един от фокусите в » “ сектора ще са търговете. ¬ периода от 2000 до 2012 година регистърът на обществените поръчки показва 5032 сключени договора. ¬ъзложителите са общо 244, сумата – 605 млн. евро, а изпълнители са общо 777 компании. —амо за 2012 година са сключени 708 договора, в които възложители са 113 организации. — тези цифри 2012 година се €в€ва номер едно в класаци€та на държавните » “ инвестиции.

Ќаблюдава се тенденци€ вс€ко ново правителство да идва с нови приоритети, нови министри и нови компании, които печел€т приоритетно » “ поръчки, коментира още —тойчев. ѕо неговите думи, пълната пром€на на играчите не е непременно нещо лошо, но това тр€бва да става при €сни критерии и прозрачност, да има последователност и приемственост.

ƒоста от обществените поръчки са самоцелни и при процедурата, и при използване на резултата от т€х. «атова н€ма достатъчно добри резултати в »“ областта, отбел€за и Ќиколай јврамов, управител на системни€ интегратор ѕарафлоу  омуникейшънс. —поред него, важни€т въпрос е не колко са поръчките и кой ги е спечелил, а какво се случва след това.

¬ редица случаи »“ компаниите реализират качествено и в срок възложените им проекти, но клиентите от държавни€ сектор не използват пълноценно системите, коментира Ѕо€н Ѕойчев, управител на софтуерни€ дистрибутор BMG. “ой даде за пример проект за е-услуги в община, където за две години след приключване на проекта са се регистрирали едва петима потребители на 40-те електронни услуги.

Ќад 400 милиона евро са дадени последните тринадесет години от различните правителства за развитие на електронното управление, но все още ефектът е нищожен и не съответства на потребностите на времето и хората. ѕрави впечатление, че вс€ко правителство решава да се справи с проблема с е-управлението н€къде около кра€ на мандата си, което е предпоставка за неуспех на проекта, обобщават от CBN.

¬се пак има и известна надежда за настъпване на »“ „пролет". ѕовечето интернационални » “ компании, опериращи на наши€ пазар, имат добри финансови резултати, за което свидетелства и движението на индекса NASDAQ. „¬ този бранш всичко е като скачени съдове и н€ма начин растежът там да не окаже вли€ние на пазара и у нас", прогнозира Ћюдмил —тойчев. 

4 одобрени€
0 неодобрени€
ќще от рубрика "ѕазар и анализи"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
simovski
19:58, 06 юни 2013
¬ периода от 2000 до 2012 година регистърът на обществените поръчки показва 5032 сключени договора. ¬ъзложителите са общо 244, сумата Ц 605 млн. евро, а изпълнители са общо 777 компании.
605/ 12 години / 777 компании.“.е по5000 евро на компани€ на месец ....јми на запад цифрата е същата само че за заплата на служител.... ј тука за какъв сектор ставаше въпрос..
1
одобрени€: 1
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"CBN: Ќамираме се пред » “ зима"    

абонамент за бюлетина