Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

ОС ъпгрейд:Как да вкараме най-доброто от Windows 8 в Windows 7

13 ноември 2013
9517 прочитания
12 одобрения
0 неодобрения


Windows 8 донесе не само промени в интерфейса, но и редица подобрения в начина на работа и взаимодействието между потребителя и приложенията. За да се възползвате от вторите обаче, ще трябва да свикнете с първите, а това е нещо, което не всички са готови да направят. Добрата новина е, че то не е задължително, защото повечето подобрения на Windows 8 могат спокойно да бъдат внедрени и в Windows 7. В следващите редове ще ви разкажем как.

Днес едва ли има РС потребител, който да не е разбрал, че последната и най-зрелищно изглеждаща операционна система на Microsoft - Windows 8, е силно фокусирана върху таблетите и желанието на потребителите да пренесат удоволствието от работата с тях на настолния си компютър. В тази област Windows 8 успява да блесне с добър интерфейс и лесна навигация. В същото време платформата усъвършенства концепцията, заложена още в Windows 95, която поставя потреблението на медийно съдържание в центъра.

Или поне така е на теория.

Практиката показва, че дори само произнасянето на фразата „Windows 8 на десктоп компютър“ кара някои хора инстинктивно да се отдръпват и да посягат към старт бутона ... какъвто в Windows 8 всъщност липсва. Е, последният ще се появи отново в актуализацията Windows 8.1, която ще стане официално достъпна за крайните потребители на 18 октомври, т.е. само няколко дни след като прочетете това. Разбира се, този култов елемент от познатия интерфейс не е единственото, с което Microsoft ще се опита да си възвърне доверието на свикналите с по-ранните версии на Windows потребители. Защото, колкото и добър за таблети да беше новият интерфейс, именно трудният достъп до познатата десктоп функционалност и визия беше нещото, което накара много досегашни Windows потребители да отменят ъпгрейда към „Осмицата“ дори след всички обещания, които Microsoft дава за актуализацията Windows 8.1.

Ако сте сред тези заклети десктоп потребители, свикнали с Windows 7, то Windows 8.1 едва ли ще ви изкуши кой знае колко. Така обаче доброволно се лишавате и от някои полезни нововъведения, които бихте ползвали с новата операционна система. Но не бързайте да унивате. Освен че можете лесно да се справите с някои от най-дразнещите аспекти на Windows 8, има и редица начини да добавите новата и усъвършенствана функционалност в по-старата платформа. По-долу ще ви разкажем за много от тях, достъпни, както обикновено, чрез странични приложения.

По-доброто копиране и местене на файлове

Макар да нямаме претенциите, че сме сред най-големите фенове на „Осмицата“, с чисто сърце бихме се присъединили към мнението, че диалоговото меню за копиране на файлове в Windows 8 е сред най-сериозните десктоп подобрения на платформата. Причината: въпросното меню обединява всички възможни процесори, свързани с копиране и местене на файлове, в един прозорец, добавя много полезен бутон за пауза, решава по-интелигентно файловите конфликти, а и всичко това става доста по-бързо от преди.

В сравнение с тази функционалност file-copy инструментът в Windows 7 не е много добър. И това се признава дори от самите разработчици в Редмънд. Когато например представяше подобренията на тази функционалност в Windows 8, бившият шеф на Windows отдела Стивън Синофски отбеляза, че „повечето хора нямат добър инструмент за масово копиране“. Поне така беше до Windows 7.Хубавото е, че можете значително да подобрите процеса по копиране и местене на файлове, без да ъпгрейдвате до Windows 8. За целта е достатъчно да си инсталирате една изключително полезна програмка, позната под името TeraCopy. Въпросният инструмент не само ускорява трансфера на файловете, но също така позволява да слагате копирането на пауза, което само по себе си вече е много сериозно подобрение спрямо базовата функционалност на интегрираното Windows приспособление.

Това обаче не е единственият полезен трик в ръкавите на TeraCopy. Например вместо да прекъсва тотално копирането при възникване на грешка (както за съжаление се случва в Windows 7), програмата просто прескача проблемните данни и довършва копирането, като междувременно създава списък със засегнатите файлове с цел преглед и повторно копиране след края на масовата миграция. Нещо повече, TeraCopy се интегрира с Windows на ниво shell, което ви позволява да премахнете напълно вградения инструмент на Windows Explorer и да го замените с мощните възможности на споменатата безплатна програмка.

По-добрият Windows Explorer

Дори пет години след появата си в Office 2007 т.нар. Ribbon интерфейс все още предизвиква противоречиви мнения сред потребителите. В същото време в новия File Explorer (както е кръстена Ribbon-изираната версия на Windows Explorer в Windows 8) има доста неща, които си заслужават вниманието и могат да харесат на мнозина.

Едно такова нещо е например фактът, че Ribbon концепцията осигурява по-лесен достъп до по-рядко използвани функции, като например за настройка на показването на скритите файлове. Освен това File Explorer възстановява и много полезния бутон Up („Нагоре“), който незнайно защо беше премахнат в Windows Vista и Windows 7, лишавайки потребителя от удобството бързо да премине една директория нагоре. File Explorer дори дава възможност за монтиране на дискови имиджи в ISO формат след двоен клик върху тях – една отлична възможност, която елиминира нуждата от използване на странични приложения за целта от типа на Daemon Tools.Затова би било разбираемо, ако ви се иска да имате цялата тази функционалност и под Windows 7 заедно с Ribbon интерфейса и Up бутона. За щастие придобиването й не е трудно, а най-добрата опция за целта е безплатния инструмент Better Explorer. Всъщност въпросната програмка осигурява дори повече функционалност от тази на File Explorer в „Осмицата“ благодарение на възможността да показва едновременно множество отворени папки – чрез табове, разположени в горната част на прозореца като при Интернет браузърите. Това улеснява неимоверно работата с файлове, като се има предвид алтернативата – многопрозоречният хаос на Windows.

Използването на Better Explorer става лесно, като „забодете“ програмката в таскбара на Windows 7, след което спокойно можете да забравите за съществуването на Windows Explorer. Ако пък искате да използвате TeraCopy с Better Explorer, ще трябва да отворите менюто с опциите на Better Explorer и да сложите отметка пред кутийката с надпис „Allow third-party file operation replacements“ на Shell екрана.

Можете да се сдобиете дори с възможността за монтиране на ISO файлове чрез двоен клик. За целта просто трябва да си инсталирате програмката WinCDEmu, която, разбира се, също е безплатна. 

По-мощен мениджър на задачите

Има още един безспорен факт за Windows 8 и той е, че Task Manager инструментът на тази ОС е страхотен. Това определено е най-мощният мениджър за задачите, който е бил включван досега в платформите от фамилията Windows. Той идва с много отлични функции и подобрения, като например възможността за рестартиране на explorer.exe с един клик, значително подобрен и разширен прозорец за мониторинг на производителността, както и с инструмент за управление на startup програмите (нещо, което Microsoft трябваше да въведат в Windows още преди десетилетие).Значителните и многобройни подобрения в Task Manager инструмента на Windows 8 не могат да се намерят в едно-единствено алтернативно приложение за Windows 7, но ако все пак искате нещо по-модерно за управление на задачи от включеното по подразбиране в „Седмицата“, можете да пробвате програмата Process Explorer, която пак е на Microsoft. Тя е малко по-сложна от Task Manager-а на Windows 7, но затова пък е по-лесна за използване в много отношения. Например Process Explorer показва процесите във вид на дървовидна структура, така че лесно можете да видите как те взаимодействат помежду си и кой процес с кой друг е свързан. Това е доста полезно, ако се чудите например кой процес в браузъра Google Chrome е стартирал 50 други, които карат системата ви да „чегърта“ без видима причина.

Ако харесате Process Explorer, след като го свалите и изпробвате, можете да го направите свой Task Manager по подразбиране, като отворите Options менюто му и изберете опцията „Replace Task Manager“. По-лесно от това няма накъде.

Startup програмите, от друга страна, можете да управлявате чрез безкрайно полезния и многократно препоръчван на страниците на PC World безплатен инструмент CCleaner. Там съответното меню се намира в секция Tools > Startup.

Ако пък ви е писнало от вездесъщия CCleaner, можете да опитате още една безплатна програмка на Microsoft, наречена Autoruns. Всъщност тя дава възможно най-изчерпателния начин за преглед и управление на приложенията, които се стартират автоматично при зареждането на операционната система. Наистина, Autoruns е безспорно и по-сложна за използване в сравнение с вградения таск мениджър на Windows 8, но дава по-подробни резултати в сравнение с „Осмицата“ и другите алтернативи, предлагани от програми като CCleaner.Интегрирана антивирусна защита

В последната версия на своята операционна система Microsoft най-после се реши да поеме известна отговорност за сигурността и да включи в окомплектовката на платформата антивирусна програма. В Windows 8 въпросната защита се нарича Windows Defender, но въпреки привидно непознатото име зад него всъщност се крие комбинация от защитната стена Windows Firewall и познатия защитен пакет Microsoft Security Essentials (MSE), който е достъпен като безплатен даунлоуд и за Windows 7.

Ако предпочитате „Седмицата“, Windows Defender едва ли ще ви липсва, тъй като MSE има практически същия интерфейс като по-новата програма, а и способностите му за антивирусна защита са много прилични. Разбира се, винаги можете да изберете и друга безплатна или платена защитна програма. Ако ви трябват подсказки за избор на такава, вижте софтуерния обзор в тестовата секция от миналия брой (9/2013) на PC World.

По-високата производителност

Едно от съществените предимства на Windows 8 е, че зарежда наистина бързо – доста по-бързо от Windows 7. Интересно, но зад този факт не се крие някаква кой знае каква новаторска технология – от Microsoft просто са се изхитрили да направят така, че „Осмицата“ да работи в нещо като хибридно състояние, при което сесията за ОС ядрото не се гаси изцяло с т.нар. пълен shutdown, а остава в хибернационен режим.

Затова, ако искате Windows 7 да стартира по-бързо, можете просто да направите същия елементарен трик и да използвате hibernation опцията на компютъра си, вместо да го изключвате изцяло. Още по-добре е да оставите системата в sleep режим, когато не я използвате – в това състояние тя консумира съвсем малко енергия, но затова пък машината преминава в работно състояние само за секунда или две.

Дори това не е достатъчно бързо за вас? Тогава инвестирайте в полупроводников носител за съхранение (SSD). Ако това ви се струва скъпо, можете да се мотивирате, като си припомните, че цената за ъпгрейд опциите за Windows 8 се движи между $120 за базова версия и $200 (за Windows 8 Pro). Покупката на SSD устройство може да ви излезе и по-малко, но за сметка на това ще ви даде значителни подобрения в производителността в сравнение с механичните хард дискове. С такова устройство ще стартира по-бързо не само операционната система, но и приложенията.

По принцип Windows 8 е с една идея по-независима от разполагаемото количество RAM от Windows 7, така че, ако случайно въпросната памет не достига, може би няма да е зле да си купите още малко. Хубавото е, че в днешно време оперативната памет е много евтина – DDR3@1600 комплектите с капацитет от 8 GB могат да се намерят на нашия пазар за около 120-140 лв.

Между двата свята

Изброените дотук няколко прости хитринки със сигурност ще добавят към вашето Windows 7 базирано РС много от достойнствата на Windows 8, разбира се, ако не смятаме вездесъщите плочки на прословутия модерен интерфейс на „Осмицата“. Всъщност, ако решите да дадете на Windows 8 шанс и да отделите малко време, за да посвикнете с тази операционна система, най-вероятно ще се придумате да направите и този ъпгрейд. Той в крайна сметка може да се окаже полезен – особено ако планирате в близко бъдеще да използвате повече таблет или друга джаджа със сензорен екран.

Затова, ако все пак планирате миграция към Windows 8, то със сигурност ще постъпите разумно, ако изпробвате Preview версията на актуализацията Windows 8.1, която излезе през юни. И ако тя ви хареса с възможностите си, вероятно ще се радвате да узнаете, че има доста прост начин да ъпгрейдвате Preview изданието към вече готовата RTM версия още преди излизането на финалната. Ако е така, заключителната част от статията сигурно също ще ви бъде полезна.

12 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"ОС ъпгрейд:Как да вкараме най-доброто от Windows 8 в Windows 7"    

абонамент за бюлетина