Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Достъпни инструменти за откриване и възстановяване на (почти) всякакви данни

Независимо дали става въпрос за голям служебен проект или папка със семейни снимки, информацията на хард диска ви със сигурност е много ценна за вас.

10 януари 2014
31817 прочитания
7 одобрения
0 неодобрения

Малко неща могат да те изкарат от кожата ти така, както го може загубата на ценен файл в РС-то. Независимо дали става въпрос за голям служебен проект или папка със семейни снимки, информацията на хард диска ви със сигурност е много ценна за вас. Но както сме подчертавали неведнъж, тя е и уязвима за всевъзможни бедствия, вариращи от вирусни зарази и системни сривове, до неволни изтривания на каквото не трябва и други чисто човешки грешки.

Но няма нужда да унивате, защото винаги има надежда. Е, при HDD носителите, тя е по-голяма, отколкото при SSD устройствата (вж. рубрика Help), но все пак я има. И както сигурно се досещате, тя идва под формата на достатъчно подходящи и нелоши като функционалност софтуерни инструменти, които могат да ви помогнат да проследите и възстановите почти всеки файл, без значение колко дълбоко в дебрите на хард дисковите нули и единици е заровен той. През последните месеци редакторите на PC World имаха възможност да изпробват няколко такива приложения, които бяха подложени на две основни изпитания: възстановяване на изтрит видео файл и проследяване на редактиран, но незаписан email прикрепен файл. По-долу можете да прегледате по-подробни описания на пет от безплатните и евтини програмки за възстановяване, за които иде реч, а на края на статията за ваше улеснение съставихме и сравнителна таблица, в която лесно можете да видите техните плюсове, минуси и оценки.

Следват кратките ревюта на recovery инструментите, подредени по азбучен ред

Disk Investigator открива всякакви изтрити файлове … и не само

Disk Investigator е неголяма програмка, която обаче може доста повече от това да открива изгубени файлове. Всъщност приложението е доста полезно за разкриването на разнообразна информация относно съдържанието на компютърните хард дискове. Още при стартирането на тази безплатна програмка тя бързо анализира хард диска и представя списък с информация за неговия размер и съдържанието в него,

Тази информация вероятно ще мине покрай ушите, т.е. очите на повечето потребители, с изключение на най-запалените РС ентусиасти, които обаче ще намерят доста данни, свързани с клъстери, HDD зони и пр. А това дори е само върха на айсберга, чиято по-голяма част е загатната още в главния прозорец на приложението, показващ набори от букви и цифри, които са абсолютно неразбираеми за повечето човешки същества.

От друга страна, тази информация е доста ценна за всички, които търсят изгубени файлове. И това е така поради самата същност на информацията: Disk Investigator шунтира напълно операционната система и чете “суровите” сектори на диска. Това дава възможност да въведете определен символен набор за търсене, след което Disk Investigator буквално преравя из основи устройството за съхранение, докато намери липсващия файл.

Сканиранията на тази програма са доста изчерпателни и затова отнемат доста време – в отделни случаи до няколко часа. В същото време резултатите могат да бъдат малко трудни за разшифроване, каквато всъщност е и останалата част от информацията, давана от приложението. Ровенето из резултатите обаче често си струва времето и усилията, тъй като Disk Investigator е доста ефективен при откриването на загубени ценни файлове. Той безпроблемно проследи както тестовия изтрит видео файл, така и редактирания email тачмент, който “забравихме” да запишем.

Казано накратко, Disk Investigator може да е малко объркващ и да отнема време за разбирането на резултатите, но в крайна сметка усилията си струват, защото инструментът е доста ефективен при откриването на загубени файлове.

FreeUndelete е интуитивен, но и доста объркващ инструмент

От момента, в който стартирате FreeUndelete, ще се уверите, че този инструмент е ориентиран най-вече за бизнес употреба (макар че е безплатен само за лична такава). Иначе казано FreeUndelete се отличава със спартански интерфейс с малко цветове и никаква графичност. Няма да намерите и много инструкции, тъй че ако искате да използвате FreeUndelete, ще се наложи сами да разберете как точно да го правите.

За щастие, програмката е доста интуитивна и сравнително проста. В лявата част на интерфейса има панел, от който можете да изберете диска, който ще сканирате. Странното е, че FreeUndelete представя като опции дисковете от C до H, но позволява да се сканира единствено С. Ограничаването на търсенето става чрез опцията Filter, но за съжаление FreeUndelete не дава никакви по-изтънчени опции за търсене, като например тип документ или дата на последна промяна на файла.

А да се разберат резултатите на FreeUndelete е дори още по-объркващо, тъй като програмата просто осигурява списък от места, където евентуално може да се намира загубеният файл, но без всъщност да ви насочва към самия търсен файл. Местата са представени като списък от папки, а когато тръгнете да разучавате някоя от тях, няма как да се върнете в началото на списъка. Единственият начин е сканирането да се стартира отново. Но което е по-лошото, при нашите изпитания приложението не успя да проследи и двата ни тестови файла.

С други думи, главното достойнство на програмката FreeUndelete е, че е безплатна за домашна употреба. Инмструментът обаче е толкова объркващ и някак недовършен, че може да ви се стори, че не си струва дори инвестицията от време, което ще отделите за да го разучавате. Определено има и по-добри безплатни програми.

Recuva върши отлична работа за безплатен инструмент

Ако случайно сте изтрили нещо по невнимание или някой лош вирус е свършил подобен зулум, то Recuva със сигурност ще го открие. Тази чудесна малка програмка на разработчика Piriform, която сме ви препоръчвали и по други поводи, в последната си версия за пореден път доказа че има защо да е така и да се смята за една от най-добрите на пазара в “undelete сегмента. Освен това Recuva е единствената безплатна (версията за лична употреба е от тип donationware, т.е. разчита на доброволни дарения) секторно базирана програма за възстановяване, която е попадала при нас. Тя ни е вършила полезна работа в много случаи, но за съжаление не поддържа SCSI дискове. Последната версия (всъщност тестваната е издание 1.38, a най-новата е Recuva 1.49) изглежда доста ефективна и при търсене на изгубени файлове.

Едно от най-големите предимства на Recuva, разбира се, е приятният, простичък и добре изглеждащ интерфейс, който е еталон за стил и ефективност, при това предлагащ и удобен wizard помощник, който ще ви преведе лесно през целия recovery/undelete процес. Предвидени са различни опции за типовете файлове за търсене, както и възможност за осъществяване на дълбоко (секторно) сканиране, с помощта на което се откриват файлове в повредени или преформатирани дискове.

Накратко, ако търсите просто малка, но добра програма за възстановяване на изтрити файлове, то Recuva определено е вашето приложение. То върши добра работа и при възстановяване на презаписани или увредени данни на иначе здрави хард дискове. Recuva работи както на FAT, така и на NTFS файлови системи, така че с нея можете да възстановявате файлове на практически всяка произведена до момента Windows PC система.

UndeletePlus Review обслужва отлично простите задачи


За разлика от другите споменати тук инструменти за откриване и възстановяване на загубени файлове, програмката UndeletePlus на ESupport не е безплатна, но цената от $40 (за едногодишен лиценз) може да се преглътне, като се има предвид, че срещу нея получавате пълноценно средство за възстановяване с лесен за използване интерфейс.

Всъщност интерфейсът е доста привлекателен и много подходящ за неопитните потребители. Има средства за филтриране и ограничаване на търсенията чрез цялото има на файла или част от него, по дата на последна редакция и размер, След като настроите филтъра, просто кликате на "Start Scan" и приложението започва да си върши работата. А след като я приключи, дава спретнато организиран списък с резултати, сортиран по тип файл и удобен за преглед и намиране на необходимото.

Възстановяването на изтрити файлове също е лесно и изисква само няколко клика с мишката. Освен това приложението предлага някои полезни насоки за по-ефективно възстановяване на файловете. С други думи, инструментът UndeletePlus е доста по-приятелски настроен към потребителя от повечето безплатни алтернативи. Ако беше и безплатен като Recuva, няма съмнение, че именно той щеше да е начело в препоръките ни.

TestDisk (и PhotoRec) ремонтират дискове и възстановяват файлове

Ако сте сред почитателите на текстовите интерфейси (като този на DOS) и безплатните инструменти за възстановяване на данни, най-вероятно ще харесате TestDisk и неговия компаньон PhotoRec - допълнителна програмка, включена в даунлоуд файла на TestDisk. И двете споменати безплатни програми работят в DOS прозорец и се стартират от команден ред, т.е. нямате възможност за контрол с мишка. В същия прозорец те тестват, докладват и оправят някои обичайни дискови boot проблеми, като освен това възстановяват данни от повредени хард дискове. Всичко това се прави на ниско ниво – под това на операционната система.


TestDisk и PhotoRec не се инсталират. Вместо това просто трябва да разпакетирате архивния файл на мястото, където ще искате програмките да работят. Това може да се стори малко объркващо на потребителите, които са свикнали да инсталират, но всъщност е предимство, защото прави приложението портативно и най-вероятно много по-привлекателно за ентусиастите, които са и неговата целева аудитория. Така можете просто да копирате изпълняемите файлове на флашката си и да ги стартирате от там. Освен това портативността означава, че програмките могат да бъдат включени и в състава на възстановителни boot дискове.

Независимо от текстовия си интерфейс TestDisk и PhotoRec са почти толкова лесни за използване, колкото и инструментите с графичен потребителски интерфейс (GUI). Опциите са подредени логично, а текстовете са лесни за разбиране за всеки, който е имал вземане-даване с команден ред. За навигацията из “менютата” пък е достатъчно стандартното клавиатурно управление на курсора в четирите посоки (нагоре, надолу, наляво и надясно). Навигацията е и допълнително улеснена с факта, че на всяка страница има по две функции.

При тестовете в редакцията и двете програмки работиха много добре. Те коректно установиха и докладваха типа на свързаните със системата устройства за съхранение и възстановиха всички изтрити файлове, с които ги изпитахме, без значение къде точно бяха разположени. Имаше и някои погрешни разпознавания, но те са неизбежни за всяка програма от този тип. Във всеки случай и TestDisk, и PhotoRec си заслужават вниманието при бъдещи възстановително операции – стига да нямате нищо против липсата на “картинки”.

Пет добри безплатни инструмента за откриване и възстановяване на данни

7 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
253464635
10:04, 19 септември 2017
helinlin20170920 [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] helinlin20170920
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Достъпни инструменти за откриване и възстановяване на (почти) всякакви данни"    

абонамент за бюлетина