Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Как (и защо) да инсталираме Android на PC?

10 февруари 2014
40248 прочитания
19 одобрения
6 неодобрения

След излизането на Windows 8 новинарските заглавия за таблети с тази операционна система станаха нещо обичайно, но това не означава, че останалите по-традиционни играчи на платформения пазар са изостанали в амбициите си за заемане на доминантен дял на него. В условията на намаляващия РС пазар все повече компютърни производители поглеждат към Android като алтернатива на някога безспорния фаворит Windows. С новите концепции за мобилните компютри, внушавани от Intel с дизайн от тип „2-в-1“, а и от другите технологични гиганти с техните хибридни и „конвертируеми“ устройства, операционната система на Google може само да спечели.

Е, по-консервативните потребители сигурно биха опонирали на това твърдение с някои аргументи от миналото като това, че Android по принцип е ОС платформа, създадена за смартфони, и че тя все още не се е доказала в РС среда. От друга страна, проектът за портване на Android на x86 архитектура (Android х86 Project) вече е доста развит и използването на open-source платформата на Google не само с ARM процесори, каквито са тези на таблетите и смартфоните, но и със стандартните за масовите настолни и мобилни компютри x86 процесори също е възможно. А това безспорно е златна възможност за всеки технологичен любопитко, който предпочита първо да пробва и чак след това да инвестира куп пари в ново устройство с различна от обичайната за себе си операционна система. Всъщност дори да нямате планове за скорошно купуване на Android базирано PC, използването на тази операционна система на домашния компютър със сигурност ще е най-малкото забавно.

Няма никакво съмнение, че ще ви бъде интересно да разберете как точно тази уж предназначена само за мобилни устройства операционна система работи на пълноразмерния ви и не дотам мобилен компютър. Можете лесно да научите от първа ръка – достатъчно е да изпробвате операционната система Android на виртуална машина.

Защо точно виртуална машина?

По всеобщо мнение виртуалните машини не са така зрелищни като физическите и това несъмнено е така освен ако не разполагате с щедро количество всякакви системни ресурси, които да разхищавате свободно. В същото време принципно няма пречка да инсталирате Android директно на хард диска си. Но, от друга страна, за тази операционна система не е препоръчително да бъде включена дори в dual-boot конфигурация. С други думи, има поне няколко важни аргумента в полза на използването на виртуална машина с цел изпробване на Android на РС.

Преди всичко операционната система на Google не може да се похвали с кой знае колко добра поддръжка на традиционния хардуер, въпреки че Android-x86 проектът донякъде облекчава проблема, осигурявайки няколко ISO файла, направени за работа със специфични платформи - като например лаптопите на ASUS и машините от серията Lenovo ThinkPad. Дори така обаче пускането на Аndroid в средата на виртуална машина със сигурност ще е свързано с по-малко главоболия, отколкото залагането й като втора операционна система (dual-boot).

Ако все пак решите да поемете dual-boot риска, можете да прескочите следващата част на статията и да минете направо към секцията „Инсталиране на Android на вашето РС“. Във всеки случай обаче използването на виртуална машина е препоръчително и ако трябва да предложим някоя, то със сигурност това ще е доказаната в практиката отлична (и безплатна) Oracle VirtualBox. Другото, което ще ви трябва и в двата случая, е най-новата версия на Android-x86 порта плюс евентуално ISO файлът, който съответства на вашия лаптоп (ако ползвате лаптоп и има такъв файл).

Стартиране на VirtualBox

След като си свалите всичкия софтуер, отворете VirtualBox и кликнете на големия син бутон „Open“ в инструменталната лента. Ще се появи прозорец, озаглавен „Create Virtual Machine“. Дайте произволно име на своето дигитално Android PC, но е важно да изберете Linux като тип операционна система, а за версия - Linux 2.6. След това кликнете на Next.

В следващите екрани с опции ще трябва да конфигурирате хардуерната алокация на своята виртуална машина (за кратко ВМ). По възможност й осигурете поне 512 MB RAM памет, въпреки че Android-x86 по принцип работи и на 256 МВ. Колкото повече памет заделите на операционната система, толкова по-гладко ще върви тя. Разбира се, не бива да оставяте основната си машина с малко памет, когато ВМ е активна.

Осигурете на виртуалната машина и хард дисково пространство, като използвате опциите по подразбиране или като добавите още място, ако желаете. (Но все пак не забравяйте, че Android е създадена за телефони, така че не изисква много дисково пространство дори когато на нея са инсталирани много приложения.)

След като приключите с конфигурацията, виртуалната машина ще се появи във VirtualBox мениджъра.

Сега ще трябва да насочите ВМ към ISO образа на Android-x86 порта. За целта кликнете на Storage бутона във ВМ управляващата конзола и в появилия се прозорец изберете опцията Empty под „Controller: IDE“, за да изкарате различните „Attributes“ опции вдясно. Там кликнете на иконата вдясно от ‘CD/DVD Drive’ и изберете „Choose a virtual CD/DVD disk file“ от появилото се падащо меню. След това потърсете в съдържанието на хард диска си и изберете Android-x86 ISO файла, за да го заредите във виртуалната машина. След това кликате на ОК.

С това обаче не сте приключили. Кликнете на опцията „Audiо“ и в появилия се прозорец кликнете на падащото меню ‘Audio controller’, а след това изберете ICH AC97. Ако оставите настройката по подразбиране (Soundblaster 16) озвучаването на вашето виртуално Android РС няма да работи както трябва.

Когато приключите и този етап, вече сте готови да инсталирате Android на своя компютър. Ще опишем и този процес, тъй като е малко по-сложен от стандартната Windows инсталация.

Инсталиране на Android на вашето РС

В левия панел на VirtualBox кликнете на името на вашата Android-x86 ВМ и след това кликнете на голямата зелена стрелка с надпис Start. След като кликнете на ОК във всички диалогови прозорци, които ще излязат (и които е добре да четете внимателно!), бързо ще забележите, че по време на инсталацията не можете да работите с мишката си. Използвайте стрелките на клавиатурата, за да скролирате надолу до опцията Installation, и след това натиснете Enter. Със същия бутон изберете и опцията „Create/Modify partitions“ на следващия екран.

Ако сте свикнали с графичните интерфейси, следващото меню може да ви пообърка отначало, но всъщност не е нещо, от което има защо да се притеснявате. Просто придвижете курсора до опцията New и отново натиснете бутона Enter. За тип на раздела изберете Primary и след това отново натиснете Enter, за да настроите раздела до размера му по подразбиране. Ще видите следния екран:

Дайте Enter на опцията Bootable. След като го направите, под списъка ‘Flags’, точно до името на компютъра, би трябвало да се появи опция „Boot“. Като направите това, изберете опцията „Write“. Ще се появи предупреждение, че записването върху диска ще изтрие всички данни, които вече са на него. Но на кого му пука? Това е виртуална машина все пак, така че напишете „yes“ и натиснете отново вездесъщия Enter.

Подчертайте опцията „Quit“ и натиснете Enter, за да се върнете на екрана Choose Partition. Той сега включва и ‘sda1’ раздела, който преди малко създадохте на виртуалния хард диск. Натиснете Enter отново. Ще излезе списък с опции за форматиране. Изберете ext3, натиснете Enter и изберете Yes, когато ВМ софтуерът ви попита дали сте сигурни, че искате да форматирате диска.

Дали след това искате да инсталирате loader програмата GRUB? Определено да. Със сигурност искате и да инсталирате system директорията като read/write – това е нужната опция, която да изберете, когато програмата ви попита.

А ето го и екрана, който очаквахте. Стартирайте Android-x86.

Оценете Android

Сега ви предстои да настроите операционната система по същия начин, който бихте използвали с Android телефон или таблет. Процесът е доста опростен и дава възможност дори да свържете своята Android-x86 виртуална машина с Google акаунта си. Но преди да направите това, ще трябва да върнете курсора на мишката на екрана си, защото навигацията с клавиатура в иначе оптимизирана за сензорни екрани операционна система е направо влудяващо.

За целта в инструменталната лента на VirtualBox намерете и кликнете секцията Machine, а от нея – опцията „Disable Mouse Integration“. Може да се появят разни диалогови прозорци и ако е така, минете през тях и продължете нататък. Изключването на мишата интеграция ви дава възможност да контролирате ръчно това дали мишката ви ще управлява вашата главна ОС или Android-x86 на виртуалната машина. Всъщност превключването на mouse контрола между двете операционни системи е съвсем лесно – става с натискане на десния бутон Ctrl. Swipe жестовете под Android пък се имитират, като кликнете и задържите левия бутон на мишката и раздвижите манипулатора.

След като се погрижите и за това, вече имате пълната свобода да разглеждате и изпробвате Android на своя персонален компютър.

Преди да започнете обаче е добре да имате предвид още нещо. Хубаво е например да очаквате неочакваното, т.е. не разчитайте на безпроблемна работа с Android-x86. Въпреки че процесът на настройка предполага възможността да синхронизирате платформата си с приложенията във вашия Google акаунт, няма да можете да го направите. (За щастие Android-x86 идва с инсталиран Google Play магазин и повечето приложения от него, които сме пробвали, работят добре.) Най-вероятно виртуализирана операционна система няма да работи и със сензорните дисплеи, с които може би разполагате. В процеса на работа сме забелязвали също и някои забавяния и нестабилности в работата на Android-x86 дори при голямо количество заделена RAM памет.

Въпреки казаното дотук обаче Android най-вероятно направо ще полети на вашата РС машина и със сигурност ще ви даде добра представа за това как би изглеждал на фабричен лаптоп с тази ОС или на таблета, който възнамерявате да си купите скоро. Е, резултатът от виртуализирания Android-x86 порт едва ли ще е съвършен, но все пак готови сме да се обзаложим, че ще бъдете приятно изненадани. Защото въпреки че Android не е замислена за работа на големи екрани, оптимизираните за смартфони приложения всъщност работят добре и на лаптоп, да не говорим, че много от тях са съвсем безплатни, а в същото време са направо страхотни и техни аналози не могат да се намерят за стандартни РС платформи. А това определено е още една добра и дори сама по себе си достатъчна причина да изпробвате операционната система Android на своя персонален компютър.   

19 одобрения
6 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
tehnodruma
12:13, 18 февруари 2014
Андройда е едно недоносче сравнено с LINUX дистрибуциите които също така са с НЕорязан кернел :)
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как (и защо) да инсталираме Android на PC?"    

абонамент за бюлетина