Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Microsoft дава безплатен Windows за смартфони и малки таблети

Освен това хардуерните вендори ще могат да предлагат и безплатен едногодишен абонамент на Office 365 заедно с новите Windows устройства.

03 април 2014
11056 прочитания
21 одобрения
5 неодобрения

Първите устройства, разработени под новата лицензионна политика на Microsoft, ще бъдат налични още това лято, заявиха от компанията.

Хардуерните компании, които предлагат смартфони и таблети с екрани, по-малки от 9 инча, ще получават безплатен Windows за тези устройства. Освен това производителите ще могат да предлагат и безплатен едногодишен абонамент на Office 365, макар че не е ясно точно кои планове. Това е поредният агресивен ход на Microsoft в посока популяризиране на операционната система в мобилния свят.

"Искаме да премахнем всички пречки между вас и създаването на тези устройства", заяви Тери Майерсън, корпоративен вицепрезидент на Групата за операционни системи на Microsoft, по време на конференцията Build в Сан Франциско.

Прочетете още: Първият ъпдейт за Windows 8.1 ще се появи на 8-ми април

Този ход не само за пореден път показва необходимостта, която изпитва Microsoft, от по-ефективна конкуренция на Android и iOS. Също така е признание на редмъндския гигант, че преди стабилният като скала франчайз на Windows сега е изправен пред една доста по-различна реалност.

Например, Microsoft, която традиционно "защитаваше" Windows за сметка на по-широкото разпространение на Office, сега вече предлага версия на Office за iPad, при това още преди да е завършила своята "touch first" версия на Office за Windows таблети. Това щеше да е немислимо за компанията преди няколко години.

Сатя Надела, CEO на Microsoft, все пак отбеляза на сцената, че Windows продължава да е ключов продукт за компанията и заяви, че потребителите, разработчиците и другите ИТ професионалисти могат да очакват много иновации в платформата.

"Защо да създавате за Windows?, каза Надела във връзка с видео въпрос на разработчик. - Това е въпросът на конференцията. Това е въпросът тази сутрин. Трябва да създавате за Windows, защото ще иновираме с начина на мислене на претендент."

Целта на Microsoft е да продължи да разраства Windows, така че устройствата, върху които работи, и нововъведенията, които предлага, да предоставят на разработчиците атрактивна платформа за маркетиране на техните приложения, добави Надела.

Анализаторът от Gartner Майкъл Силвър коментира, че решението Windows да е безплатен би трябвало да намали цените на смартфоните и таблетите с тази ОС и така да увеличи дела на операционната система. Това няма директно да увеличи приходите на компанията от Windows, но в Microsoft се надяват, че плащането за други услуги около операционната система ще компенсират.

Анализаторът от IDC Ал Гилън коментира, че стратегията за безплатна ОС също така ще предпази настоящия обхват на Windows екосистемата. Ако операционната система остане силна само при PC-та, чиито продажби намаляват, постепенно важността й ще намалява. "Те със сигурност правят правилното нещо", каза той по имейл.

Първите устройства, разработени под новата лицензионна политика на Microsoft, ще бъдат налични още това лято, заявиха от компанията.

IDG News Service Маями

21 одобрения
5 неодобрения
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Microsoft дава безплатен Windows за смартфони и малки таблети"    

абонамент за бюлетина