Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Софтуерни инструменти за първа помощ – селекция 2014

Има програми за ежедневна употреба. Други ни трябват от време на време. А има и такива, които могат да потрябват само веднъж или два пъти, но въпреки това са направо безценни. Именно за този тип приложения ще стане дума (отново) в настоящия обзор.

14 април 2014
11925 прочитания
6 одобрения
0 неодобрения

 

Когато няма извънредни обстоятелства, които да пречат на планирания ход на работата ни с компютрите, у нас остава усещането, че можем всичко, че имаме достатъчно време за всичко и че няма какво да ни попречи да изпълним задачите си. Но това усещане е фалшиво. Защото случи ли се нещо неочаквано с компютъра или операционната система, всичко започва да излиза от контрол и да отива от зле към по-зле. Например оказва се, че няма външно съхранявани резервни копия на важни файлове, загубена е ключова информация, няма време за преинсталиране на операционната система, няма ги инсталационните дискове, които ни трябват, и пр.

Всичко това създава стрес, който със сигурност е излишен за всички ни. За щастие той може да се избегне сравнително лесно. Достатъчно е да имаме винаги на разположение добре оборудвана софтуерна „аптечка” за първа помощ, съдържаща спасителен набор от инструменти. Те са записани на флашка или оптичен диск и са готови да помогнат при непредвидени ситуации, спасявайки важни данни или давайки възможност да завършим започнатата работа, макар и в режим на ограничена функционалност. Разбира се, за такива програми сме писали неведнъж на страниците на PC World, но е важно те да бъдат преглеждани и актуализирани редовно, затова отново се връщаме към тях с настоящия кратък обзор. За допълнително удобство каталогизирахме тазгодишната селекция от софтуерни инструменти за първа помощ в няколко раздела.

Реанимация на твърдите дискове

Рано или късно механичните твърди дискове ще изчезнат и на тяхно място ще се появят по-надеждни устройства за съхранение като т.нар. твърдотелни дискове (макар че относно надеждността на SSD решенията все още има място за спорове). Засега обаче традиционната HDD техника все още е актуална най-вече заради изгодното си съотношение вместимост-цена. За повечето потребители придобиването на SSD си остава неоправдан разкош, така че им остава само да се надяват, че магнитният хард диск няма да откаже в най-неподходящия момент (както се случва обикновено). Най-често първият признак, че хард дискът си отива, е рязкото намаляване на производителността и внезапното „увисване” на компютъра по време на работата с различни приложения. Това е сигнал, че е време спешно да се направят резервни копия на важните данни и да се обмисли евентуален ъпгрейд. Днешните SSD също не са панацея - внезапен софтуерен дефект в контролера, предизвикан от вредоносен код или некоректно включване на устройството, може да доведе до отказ на цялата файлова система. А в този случай по-нататъшната работа с твърдите дискове (били те SSD или HDD) става невъзможна.

Най-простият начин за оправянето на файловата система е преинсталирането й заедно с цялата ОС. Разбира се, в този случай се губи всичко от дефектиралия хард диск. Ако обаче данните са ценни, добре е да разполагаме с подходящ начин за възстановяването им.

Един добър инструмент за решаването на този проблем е програмата GetDataBack, която е спасила информацията от не малко проблемни дискове. Тя се предлага в два варианта – за файлови системи NTFS и FAT. Характерно за въпросното приложение е, че обработва диска доста продължително време, но затова пък вероятността да възстанови данните в сравнение с други аналози е доста по-голяма.

За съжаление инструментът GetDataBack се предлага единствено срещу заплащане, така че ако искате нещо безплатно, ще трябва да потърсите алтернативи, но те едва ли ще са така способни. Максимално близко до истината обаче е Recuva - чудесна програмка на разработчика Piriform, която сме препоръчвали неведнъж. В последната си версия за пореден път тя доказа, че има защо да е така и че не случайно се смята за една от най-добрите на пазара в „undelete” сегмента.

С други думи, ако търсите малка, но добра програма за възстановяване на изтрити файлове, то Recuva определено е вашето приложение. То върши добра работа и при възстановяване на презаписани или увредени данни на иначе здрави хард дискове. Recuva работи както на FAT, така и на NTFS файлови системи, така че с нея можете да възстановявате файлове на практически всяка произведена до момента Windows PC система.

Ако пък искате да разширите опциите си за избор, можете да преговорите статията „Достъпни инструменти за откриване и възстановяване на (почти) всякакви данни” от януарския брой на PC World.

Възстановяване на флашки и карти памет

С базираните на флаш памет устройства за съхранение също могат да възникнат всякакви проблеми: грешки при четенето, затруднения с форматирането или със записа на данни. И както винаги проблемите възникват в най-неподходящите моменти – например когато непременно трябва да се запише нещо на компютъра, а нямаме никаква друга флашка на разположение.

Някои от проблемите, свързани с некоректна работа на USB флашките, могат да бъдат решени с помощта на програмата JetFlash Online Recovery. Въпреки че тя по принцип е разработена от компанията Transcend, с нейна помощ спокойно могат да се възстановяват данни и от флашките на други производители (макар не с всички да се гарантира коректната й работа).

JetFlash Online Recovery може да работи в два режима: със запазване на данните и с пълното им изтриване. Като начало е добре да се пробва първият вариант, а ако той не проработи, може да се премине към възстановяване с форматиране. Тук е моментът обаче да подчертаем, че JetFlash Online Recovery не е инструмент за възстановяване на данни – напротив, има голяма вероятност в процеса на работа да бъде загубена информация. Затова, ако флашката все пак се чете, добре е преди възстановяването й да се направят копия на всичко, което може да бъде прочетено от нея.

Ако проблемът ви е свързан по-скоро със загуба на данни, отколкото с работата на самата флаш памет, то, преди да минете към използване на JetFlash Online Recovery, можете да изпробвате някои от програмите за възстановяване, които не правят промени на флашката, а просто сканират и копират файловете. С няколко такива ви запознахме в текста „Полезни инструменти за възстановяване на данни от флашки и карти памет”, публикуван през май миналата година, но, разбира се, има и други алтернативи, които можете да опитате.

За възстановяване на случайно изтрити от картата памет (или флашката) снимки например доста добра работа върши програмата Zero Assumption Recovery.

Въпросният инструмент всъщност изпълнява широк спектър от задачи, но безплатно е само възстановяването на изображения. На теория картата памет може да се сканира както в камерата, така и в устройство за четене. Използването на картов четец обаче е за препоръчване, тъй като не всички камери и цифрови апарати са съвместими с програмата. Освен това при включване на цифрова камера Zero Assumption Recovery може да работи по-бавно или да дава неверни резултати. Затова пък след успешно сканиране ще се види ясен списък с всички намерени файлове, ще им се направи преглед и ще се уреди копирането им в указана папка на компютъра.

Серийни номера и пароли

Обикновено по време на инсталирането на операционната система и приложенията малко хора се сещат да запазят за бъдеща употреба серийните номера на използвания софтуер. Така, когато все пак възникне нужда от преинсталиране, се оказва, че серийните номера се знаят или само от сисадмина, който отдавна не работи във фирмата, или че всички ключове са загубени заедно със забутаните неизвестно къде инсталационни дискове.

Затова, ако спешно трябва да откриете серийните номера, използвани при инсталирането на Windows, Microsoft Office и други приложения, можете да прибегнете до помощ от типа на LicenseCrawler, която е безплатна за некомерсиална употреба. Въпросният инструмент се използва както чрез локална инсталация, така и като уеббазирана услуга. Във втория случай е достатъчно просто да напишете IP-адресите на свързаните с Интернет компютри. След това програмата анализира клоновете на регистъра, в които обикновено се пази информацията за регистрациите, и дава подробен отчет, включващ данни за названието, версията и серийния номер на софтуера. В процеса на сканиране може да се използват „черни” и „бели” списъци, а получените данни да се съхраняват както под формата на обикновен текстов файл, така и в шифрован вид. Достъпът до кодирания файл с информацията се осъществява само ако в LicenseCrawler бъде въведена правилната парола (която сте установили предварително).

Разбира се, LicenseCrawler не е единственият инструмент, който може да ви помогне да откриете загубени серийни номера и пароли. Ако искате да се подсетите за още такива, вижте отново статията ни „Пазители на ключовете”.

Защита от вируси

Ако РС машината ви е защитена с антивирусен софтуер, дебнещата онлайн поредна епидемична вълна едва ли ще ви уплаши. Не всички обаче са така предвидливи. А и може да ви се наложи да свършите нещо на компютър в офиса или на чужд лаптоп, където да си направите цяла зооколекция.

За да се предпазите от опасностите на тези сценарии, трябва да имате антивирусен boot диск. Той позволява реанимирането на системата, която отказва да се зареди след вирусна зараза, и помага за елиминирането на най-разпространения малуер, лекувайки самостартиращите се програми и премахвайки заразите, които пречат на работата с различни приложения и устройства.

Хубавото е, че практически всеки разработчик на антивирусен софтуер предлага свой вариант на такъв boot диск за спешни случаи. Едно от популярните такива решения е например Kaspersky Rescue Disk, който руската лаборатория предоставя за безплатно сваляне.

В сравнение с повечето безплатни антивирусни инструменти, Kaspersky Rescue Disk е доста по-ефективен при възстановяването на системата, тъй като вирусите нямат възможност да се обръщат към файловете и да променят съдържанието й. Междувременно аналогичен и също нелош зареждаем диск предлага и друга руска компания – Dr. Web.

Иначе съхраняването на отделна безплатна антивирусна програма на флашка няма особен смисъл, тъй като този тип софтуер трябва да се актуализира постоянно. Освен това подобен антивирусен продукт, пуснат на вече заразена система, може да не се справи с лечението. Единственият смислен вариант е стартирането в отделна ОС среда – т.е. описаният по-горе.

„Жива” флашка

Както сигурно вече стана ясно, всички инструменти, за които говорихме дотук, трябва да бъдат записани на някакво портативно устройство за съхранение – например USB флашка. Простото копиране на всички нужни програми на флашката обаче може да не се окаже достатъчно – хубаво е тя да е „жива”, т.е. да бъде „bootable” и от нея да може да се зарежда цялата система, без да се налага да се минава през основната ОС платформа. Това е още един начин за застраховка срещу непредвидени проблеми с РС-то, особено такива, при които компютърът отказва да зареди своята операционна система. В такива моменти наличието на bootable флашка, заредена с най-необходимите инструменти за спешна помощ, наистина е безценно.

Създаването на зареждаема флашка става за няколко минути, а най-важното е да се избере подходяща ОС среда, която да се зарежда от портативния носител. Повечето Live системи от този тип са базирани на Linux, като всеки дистрибутив има свои специфични особености и набор от предварително заредени програми. Затова е добре, преди да го пренесете на флашката си, да се запознаете добре с неговите възможности и предлагания пакет приложения. Освен това задължително е Live системата да бъде изтествана на практика, за да се види дали е съвместима с вашия компютърен хардуер – понякога с различните дистрибуции на различни лаптопи възникват едни или други проблеми. Например може да не се разпознае Wi-Fi модулът, видеодрайвърът да не работи коректно и др.

За да си гарантирате, че зареждането от флашката ще бъде възможно на всякаква РС система, е добре да заделите за тази цел устройство с възможно най-голям капацитет и да го превърнете в „multi-boot” диск, обезпечен с цял набор различни ОС среди с отворен код. Най-лесно това става посредством специалния инструмент, наречен YUMI Multiboot USB Creator. Въпросната програма автоматизира напълно процеса по създаване на bootable флашка, като предлага възможност за избор между различни дистрибутиви, предоставя препратка към избрания вариант и автоматично компилира меню от добавените Live системи.

Заключение

Дори най-параноично настроените потребители едва ли могат да предвидят всеки възможен източник на проблеми с компютъра. Има обаче различни начини да се намали вероятността от възникването на „извънредни обстоятелства” и форсмажорни главоболия. Може например да си пазите някъде образ на операционната система с инсталираните приложения, редовно да пускате антивирусен скенер, да обновявате периодично софтуера си, да правите от време на време диагностика на хард дисковете си и, разбира се, да си направите флашка, заредена с подходящи инструменти за спешни случаи. Надяваме се, че с настоящия материал сме дали достатъчно подсказки с какво да я заредите, а със сигурност ще ви е полезно да си запазите някъде и поредното издание на нашия „Възстановителен диск” – ежегодната ни селекция с лесни за инсталиране програми от всякакъв тип, каквато ще намерите и с настоящия брой на PC World. Естествено, най-добре е да не ви се налага да прибягвате до тези спасителни сламки, но ако все пак потрябват, сега поне ще сте готови с тях.

6 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Софтуерни инструменти за първа помощ – селекция 2014"    

абонамент за бюлетина