Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Операционни системи за деца

Или как да доставим още радост на малките и допълнително спокойствие за себе си

12 май 2014
9906 прочитания
5 одобрения
1 неодобрение

Идеята да се научат децата да работят с компютри със сигурност е добра, но и мисълта, че след това те ще бъдат изложени на всевъзможните опасности на Интернет, най-вероятно ще разколебае всеки разумен родител. Но добра или лоша, рано или късно идеята трябва да се реализира на практика, защото е невъзможно човек да е адекватен на днешния свят, без да може да работи с компютър.


Какъв е обаче най-добрият начин децата да овладеят РС техниката? Да оставиш хлапето с компютър и много свободно време (и особено с Интернет връзка) си е истинска рецепта за бедствие – просто в Мрежата има твърде много неподходящи сайтове и съдържание, а начините за достигането им са смешно достъпни – дори по случайност. Наистина можете да отделите известно време, за да се опитате да направите Мрежата по-малко опасна за малките (например следвайки препоръките в статията „Как да направим Интернет комуникацията безопасна за децата?” от февруарския дигитален брой на PC World). Ако обаче свободното време или техническите познания за такъв тип обезопасяване са кът, проблемът ще си остане.

За щастие съществуват и по-лесни за реализация решения, макар че може би няма да се досетите веднага къде могат да се намерят. А те са в света на Linux, където работят много добри и досетливи хора от open-source обществото, създало вече не малко специализирани операционни систем и среди, които могат да улеснят значително създаването на една приятелски настроена към децата РС система.

Именно такива среди ще разгледаме в настоящия материл, като ще концентрираме вниманието върху четири от най-популярните: Qimo, Edubuntu, DoudouLinux и KIDO’Z. Всички те са операционни системи, които по подразбиране ограничават ресурсите, до които РС-то може да има достъп, и облекчават погледа върху това, което правят хлапетата. Разбира се, нито един от описаните по-долу инструменти не би могъл да се използва като адекватен заместител на истинската родителска грижа или специализираните инструменти за родителски контрол, но те са много по-мощни като средства за образование в сравнение с начините за ограничаване на достъпа, които бихте могли да използвате.

Уверете се сами.

Qimo For Kids 

Ако ще правите РС система за съвсем малки деца, най-подходящата операционна система е Qimo. Тя е безплатна, приятелски настроена среда, базирана на Ubuntu Linux дистрибуцията и снабдена с интерфейс, който е особено подходящ за невръстни потребители. Друго предимство на Qimo е, че идва с цял куп предварително инсталирани образователни и обучителни приложения, като освен това предлага и вградени възможности за филтриране, които намаляват вероятността хлапетата да се сблъскат с неподходящо съдържание, докато играят или сърфират в Мрежата.


Qimo е лесна за управление операционна система, базирана на Ubuntu Linux и създадена специално за малки деца.

Qimo също така е сравнително лека операционна среда, която има доста щадящи системни изисквания към хардуера – достатъчно е да разполагате с 256 MB RAM памет, 6 GB пространство за съхранение и процесор с работна честота 400 MHz. Както споменахме, платформата е достъпна за безплатно сваляне от уебсайта Qimo4Kids и може да бъде инсталирана както като основна операционна система, така и заедно с Windows или да бъде използвана като портативна програма от Live CD или bootable флашка.

За да си направите такъв „жив диск”, първо трябва да си свалите ISO файла и или да го „изпечете” на CD, или да го разархивирате на стартова флашка. След като направите това, просто заредете от диска (или USB устройството) и следвайте инструкциите на екрана, които ще ви предложат или да инсталирате детската ОС среда, или направо да я стартирате.

Не забравяйте, че ако изберете да я инсталирате на някой от локалните дискове на компютъра, тя ще изтрие всяка друга ОС, която вече е инсталирана там.

Edubuntu

Друга подобна на Qimo безплатна и подходяща за деца операционна система е Edubuntu, която също е базирана на популярната дистрибуция Ubuntu Linux. За разлика от Qimo обаче Edubuntu няма специален детски интерфейс, а вместо това използва графичната среда Unity Shell, която е стандартният UI за Ubuntu.

Този факт прави Edubuntu много подходяща за обучаване на малко по-пораснали деца в тънкостите на Linux платформата. А за учене определено има доста – Edubuntu предлага купища предварително инсталирани пакети за обучение като KDE Education Suite, Gcompris и Tux4kids. За добро или зло обаче тук липсват специфични начини за филтриране на съдържанието и вградени инструменти за родителски контрол. Казано накратко, в случая става въпрос за чиста Ubuntu Linux дистрибуция с малко повече обучителен софтуер.


Edubuntu е пълноценна версия на Ubuntu Linux, която обаче включва обширен набор от образователен софтуер, затова е подходяща за компютърно и Linux обучение на подрастващите

Edubuntu може лесно да бъде конфигурирана за работа на thin client системи и терминали, каквито има в някои библиотеки и класни стаи, но може и спокойно да бъде инсталирана на домашния компютър или стартирана от Live CD. В един момент на официалния сайт на Edubuntu дори имаше жива демоверсия, която позволяваше експерименти от първа ръка онлайн, но за съжаление тя беше премахната заради бюджетни ограничения.

Иначе процесът на инсталиране и използване на Edubuntu е същият като при Qimo. Свалете си ISO файла от официалния сайт, запишете го на диск или разархивирайте на bootable флашка и след това инсталирайте или използвайте направо от носителя. Редно е да се отбележи, че Edubuntu средата също не е особено взискателна към хардуера: трябват ви само 512 MB RAM памет, a 1 GHz процесор и около 20 GB свободно място на хард диска.

DoudouLinux

Ако Qimo и Edubuntu ви изглеждат твърде „бързи” за нуждите и предпочитанията на невръстния потребител, можете да му предложите и DoudouLinux – друга безплатна Linux базирана операционна система, която също е създадена с мисъл за съвсем малките деца.

Платформата DoudouLinux е създадена да въвежда любопитните хлапета в света на технологиите


DoudouLinux също има специален потребителски интерфейс, замислен така, че да е удобен за работа и без родителски надзор и за най-малките, пък и за по-големи – деца от 2- до 12-годишна възраст. Операционната система е на различни езици (не и на български за съжаление, но пък наличните интерфейси могат да се използват в подкрепа на езиково обучение) и предлага пълен набор от инструменти за родителски контрол на ОС ниво, както и опции за филтриране на съдържание. Разбира се, има и голям брой инсталирани образователни приложения.

Подкарването на DoudouLinux по същество не изисква нещо по-различно от процеса, описан вече по-горе за Qimo и Edubuntu. Системните изисквания и тук не са големи: 256 MB RAM памет и 800 MHz CPU.

KIDO’Z среда

Ако не ви се занимава с инсталиране на алтернативни операционни системи, има вариант и да инсталирате като отделно приложение безопасна за децата среда на подходяща РС машина. Именно това е опцията, предлагана от KIDO’Z  - приложение на абонаментен принцип с безплатна пробна версия, което е налично във варианти за Windows, Android, Mac OS и Chrome OS. По същество въпросната програма предлага приятелски настроен към децата интерфейс, през който те имат достъп до безопасно за тях съдържание. Средата KIDO’Z, налична във версии за Windows, Android, Mac и Chrome, дава на малките достъп до купища безопасно за тях съдържание

 KIDO’Z има вграден браузър с филтър за реклами и съдържание, който работи в реално време. Браузърът е с големи функционални бутони и съдържа директни препратки към множество популярни детски сайтове, което много улеснява достъпа до подходящо съдържание дори за най-малките. Средата KIDO’Z предлага и пълен набор от средства за родителски контрол и App Blocker инструмент, който предотвратява изпълнението на неоторизирани програми на устройството, на което е инсталирана.

KIDO’Z обаче идва и с една уловка: мобилната версия на средата е безплатна, но задействането на пълната функционалност в РС версиите изисква заплащане на някакъв тарифен план. Има 7-дневна пробна версия, но за да отключите функциите за родителски контрол, ще трябва да си купите месечен ($4.99), годишен ($39.99) или доживотен ($59.99) абонамент.

Няколко думи и за детския компютър

От казаното дотук вероятно вече сте се досетили коя е общата характеристика на всички „детски операционни системи”. Това, разбира се, е фактът, че всички те имат минимални изисквания към хардуера. Този факт дава и широко поле за импровизация и вкарване в употреба на стари лаптопи, нетбук устройства, не особено мощни таблети или стари „пенсионирани” РС-та, които могат да получат втори живот, прераждайки се като детски компютър. От разгледаните по-горе ОС среди и софтуер „най-тежки” са хардуерните изисквания на Edubuntu, но дори тази платформа върви отлично на машини с едноядрен 1-гигахерцов процесор, 512 MB памет и 20 GB дисково пространство.

Използването на стара РС система за превъплъщаването й в детски компютър има и предимството, че няма да се притеснявате толкова за евентуални механични повреди, каквито палавите малки ръце често нанасят на фината техника. Но дори да сте склонни да инвестирате известна сума в нов компютър, няма смисъл да харчите парите си за скъпи компоненти. Една съвсем базова конфигурация, изградена около AMD A-Series APU чиповете или евтин Intel Core процесор с интегрирана графика, би трябвало да е предостатъчна за всички нужди на малките потребители.

Разбира се, ако нямате излишни средства, а разполагате само с един компютър у дома, който трябва да служи на цялото семейство, то тогава може би ще се наложи да го споделите чрез виртуализация или пък да използвате варианта с Live CD или bootable флашка, който също е подходящ за случая. Уебсайтът на Qimo дори предлага имидж на конфигуриран виртуален диск (VDI), който може да бъде използван с VirtualBox или друг софтуер за виртуализация. Но независимо какъв начин точно изберете, устройването на РС с операционна система за деца е евтин и сравнително лесен начин да споделите с младото поколение своята любов към техниката и компютрите.

5 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
arhea
23:12, 26 май 2014
Оставете децата да си живеят детсвото. И без друго са обездвижени,нека играят свободно.
1
одобрения: -1
Наслаждавам се на пишман журналистите!
Анонимен
14:29, 28 май 2014
Например да играят свободно, макар и във виртуалното пространство, с топките на травестити като Кончита Вурст? Това ли предлагаш, Arhea?
2
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Операционни системи за деца"    

абонамент за бюлетина