Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

На прощаване с Windows ХР: няколко полезни препоръки

(Как да прехвърлим данните си на ново РС, как да продължим да използваме ХР на виртуална машина, какво трябва да знаем при преминаване към нова ОС и нов компютър?)

13 юни 2014
16531 прочитания
6 одобрения
0 неодобрения

Едва ли има някой, който да не знае, че на 8 април тази година Microsoft официално прекрати поддръжката на древната по всички технологични стандарти операционна система Windows XP, т.е. престана да издава обичайните пачове и ъпдейти за сигурност. Разбира се, това не означава непременно, че ако имате компютър с инсталирана Windows XP, операционната му система ще престане да работи, напротив. Факт е обаче, че съществува известен риск, ако въпросният компютър е свързан с Интернет, тъй като в Мрежата има достатъчно злонамерени опортюнисти, които са готови да използват незапушваните вече дупки. За подобна опасност предупреди изданието The Telegraph по-малко от седмица след официалния край на поддръжката за ХР, според което около 300-те милиона потребители, използващи все още ХР, могат да станат жертва на YouTube линкове и Facebook постове, които ги насърчават да си свалят уж необходими софтуерни актуализации, антивирусни програми и друг софтуер, оптимизиран за работа с въпросната ОС платформа. И докато все още има толкова много хора, които предпочитат старата ОС, атаки от този тип, пък и всякакви други, със сигурност ще продължат, въпреки че големите разработчици на security софтуер уверяват, че техните защитни продукти ще бъдат актуализирани така, че да осигуряват достатъчно високо ниво на сигурност на XP потребителите най-малкото през следващите 12-24 месеца.

Всичко това определено може да накара и най-заклетите фенове на Windows XP да се замислят за миграция към по-нова ОС и ако подобни мисли минават и на вас, сигурно бихте се възползвали от няколко полезни идеи например за това как можете да прехвърлите данните си на ново РС или как да продължите да използваме ХР на виртуална машина (ако толкова много ви трябва). С тези препоръки в следващите редове можете спокойно да кажете „довиждане“ на добрата стара операционна система.

Четири лесни начина за пренос на данните от старата към новата ОС

Един от основните възпиращи фактори за миграция от ХР към по-нова Windows за много потребители вероятно е на пръв поглед стряскащата необходимост от пренасянето на всички важни данни и файлове. За щастие нещата изобщо не са толкова трудни, колкото може би звучат. Има поне четири лесни начина за миграция на данни.

Опция 1: С флашка или външен хард диск

Най-простият начин за пренос на данните към нов компютър е ръчното им преместване чрез подвижен физически носител като флашка или външен диск. Основното предимство на този подход е, че не се налага да сваляте и инсталирате допълнителен софтуер или да изпълнявате някакви непознати действия. Просто включвате външното устройство за съхранение в стария компютър, записвате нужните ви файлове, след което правите това на новата машина (или на същата, но след преинсталацията с нова ОС), и отново ги записвате където трябва.

Този начин обаче си има две ограничения.

Първото е, че задължително трябва да разполагате с достатъчно голямо по обем външно устройство. Ако например имате само 512-мегабайтова флашка, директният трансфер няма да е много практично занимание. Наистина съвременните флашки вече са доста вместими и такава с 8 GB или 16 GB сигурно ще свърши работа. Външните дискове вече също са доста евтини и на пазара спокойно могат да се намерят нелоши HDD модели с капацитет 500 GB на цени не много над сто лева.

Documents and Settings папката на Windows XP

Ръчното избиране на файлове за пренос обаче също може да се окаже проблем. Ако сте оставяли софтуерът да записва файловете си на мястото по подразбиране, то повечето ви важни документи и файлове би трябвало да се намират в папка C:/Documents and Settings на Windows XP компютъра. Там са разположени My Documents папките на всеки потребител на системата, където Microsoft Office и повечето други софтуерни приложения споделят генерираните от тях файлове. В папката Desktop пък ще намерите всички неща, които сте пускали директно на работния плот.

В добрия случай ще свършите работата лесно, като копирате съдържанието на папка C:/Documents and Settings на външното storage устройство, след което на новия компютър можете да ги разпределите в подходящите папки на C:/Users, където са My Documents и Desktop папките в Windows Vista, 7 и 8.

Ако обаче не сте запазвали всичките си документи в My Documents или подпапките, ще трябва да издирвате всичко необходимо чрез Windows Explorer, което може да отнеме доста време, ако не сте били подредени през годините, когато сте използвали своята ХР.

Опция 2: Облачни хранилища

Силата на облака може да ви улесни значително при прехвърлянето на данните от Windows XP към нова машина

Ако не желаете да инвестирате във външни дискове, можете да пренесете данните си и посредством облачна услуга за съхранение и споделяне на файлове от типа на Dropbox. Предимствата на облака са очевидни и добре известни – по такъв начин лесно можете да прехвърлите данните си на всяко устройство с Интернет връзка. При това да го направите и след време, например след като преинсталирате компютъра си и разгърнете новата си ОС.

Разбира се, тази опция е подходяща най-вече при пренос на документи – трансферът на по-големи файлове (например филми) чрез облака може да отнеме дълго време и да изяде бързо месечния ви трансферен лимит (ако го имате).

Освен това облачните хранилища обикновено предлагат безплатно сравнително малък обем за съхранение – в повечето случаи между 5 и 15 GB, което може да се окаже недостатъчно за пренос на всички необходими данни. В повечето случаи облачните услуги също така искат от потребителя ръчно да избира всеки файл за ъплоуд. Ако имате проблем с тези ограничения, то може би ще намерите за по-практични следващите две опции, в които ви предлагаме начини за автоматизиран пренос на данните.

Опция 3: Windows Easy Transfer Tool

Платформите Windows 7 и 8 идват с вграден инструмент за пренос на потребителски данни от един Windows PC на друг, наречен Windows Easy Transfer. Въпросното приложение върши приблизително същото, което описахме в предишната секция – пренася съдържанието на потребителските папки, но за разлика от описаното в предната секция, пренася и основните настройки за отделните акаунти. Както споменахме, инструментът е включен в Windows 8 и 7, но за Windows XP ще трябва да си го свaлите отделно от сайта на Microsoft.

Така изглежда Windows Easy Transfer на Windows XP машина

След като свалите и инсталирате безплатното приложение, просто стартирайте „Windows Easy Transfer Tool for Windows 7“ на своя Windows XP компютър и следвайте предложените стъпки. Когато програмата ви пита къде да запише данните, изберете „An external hard drive or USB flash drive“ (или съответната опция за облачно съхранение) и изчакайте процеса на сканиране. Ще имате възможност да защитите файловете си с парола, ако желаете.

Един от прозорците на Windows Easy Transfer при преноса на XP данни към Windows 8 PC

На новия Windows 7 или 8 базиран компютър просто отворете съответно стартовото меню или началния екран и въведете „Windows Easy Transfer“, след което кликнете на utility приложението с това име. После кликнете next, а след това и на бутона с надпис „Yes“. Това ще ви отведе до файловете, записани на флашка или в cloud storage папка. След това Easy Transfer инструментът автоматично ще пренесе всички документи, настройки и други потребителски данни.

Опция 4: Laplink PCMover Express

За потребителите на Windows XP, които искат да мигрират своите данни, в момента Microsoft предлага още една удобна възможност – безплатна версия на Laplink PCMover Express. Въпросната програма има общо взето, същата функционалност като описания по-горе Easy Transfer Tool, но вместо да съхранява файловете на външен диск или в облак, тя ги праща директно към другия компютър, използвайки локалната мрежа и Wi-Fi, Ethernet или USB връзка.

PCMover Express е съвсем лесен за използване дори от начинаещи Windows XP потребители

За да свършите работата, просто трябва да си свалите въпросната програмка и да я инсталирате и на двата компютъра. Стартирайте я първо на ХР машината и изберете Wi-Fi или Wired Network от дадените опции. Направете същото на РС-то с по-новата операционна система. Когато двете машини са в една и съща мрежа, PCMover Express ще може лесно да прехвърли всички документи, потребителска информация и настройки директно от едната на другата.

Не забравяйте продуктовите ключове!

Има още едно нещо, за което трябва да се погрижите, преди да изгасите старото РС завинаги: продуктовите ключове. Ако преди време сте активирали на него платен софтуер, ще трябва да се уверите, че разполагате с техните кодове, за да можете да си свалите програмите отново и да ги реактивирате на новия компютър, дори да сте загубили инсталационните дискове.

Почти всички CD ключове на компютъра ви могат да бъдат възстановени с доказания в практиката инструмент Belarc Advisor (или други подобни, каквито описахме преди време в статията „Пазители на ключовете“). Той ще открие всички използвани CD ключове и ще ги запази за вас в удобен HTML документ.

Секцията със софтуерните лицензи изглежда приблизително така (но без замазванията)

След като инсталирате въпросната програма, тя ще заработи почти без намеса от ваша страна. След няколко минути ще изплюе документ с изключително изчерпателно описание на всички инсталирани софтуерни приложения, драйвъри и хардуер в РС системата. Малко след половината на въпросния документ ще видите и списък със софтуерните ключове, които Belarc Advisor е открил, и информация за програмите, на които са те. Запишете някъде или дори отпечатайте HTML файла на програмата, така че да можете да използвате ключовете при преинсталацията на приложенията на новата система.

По-голямата част от съвременния софтуер не изисква той да бъде първо деактивиран на стария компютър, преди да се активира на нов, но все пак има и изключения от това правило. Някои професионални приложения като Adobe Photoshop например изискват първо деактивация, преди да могат да бъдат инсталирани отново.

Какво обаче да правите, когато все пак искате или по някаква причина ви се налага да продължите да използвате Windows XP? Вижте идеята в следващата секция.

Сигурната съвместимост - Windows XP на виртуална машина

Едно от основните съображения за запазването на Windows XP и след края на официалната поддръжка за операционната система е необходимостта да се работи с по-стари програми, каквито имат не само частните потребители, но и не малко компании и обществени организации. И въпреки че повечето Windows XP софтуер работи добре под Windows 7 и 8, има и приложения, които създават проблеми със съвместимостта.

За препоръчване е да се избягва използването на т.нар. XP мode, който е наличен в Windows 7 (само в Professional, Enterprise и Ultimate изданията) и би трябвало да служи именно за такива случаи. След края на поддръжката на ХР все още не е много ясно какви последствия за сигурността би имало използването на този режим.

За щастие има и много по-гъвкави и сигурни начини да се работи спокойно с всякакви действали по-рано под Windows XP програми – посредством виртуализация. С помощта на тази изпитана техника ще можете да си устроите пълноценен Windows XP базиран десктоп, разположен в прозорец на компютър с Windows 7, 8 или Vista. Във виртуалната машина ще можете да работите с всеки ХР софтуер, а като се има предвид, че виртуалният компютър не може да прави промени в реалния, просто няма защо да се притеснявате и от евентуални проблеми със сигурността след края на поддръжката за Windows XP.

За инсталацията на Windows XP във виртуална машина

Друг хубав момент в цялата работа е, че устройването на виртуална машина (симулирана компютърна среда, която работи като отделно приложение на основната операционна система) не е много сложно и отнема не повече от 15 минути дори за начинаещите в концепцията, тъй като изисква само няколко основни стъпки. Повечето от тях вече описахме преди време в статията „Как да споделим персоналния компютър чрез виртуализация“, така че няма да се спираме подробно върху процеса, но все пак ще припомним някои основни моменти в светлината на конкретния случай с Windows ХР. И по-точно, ще подчертаем трите основни неща, които трябва да си осигурите, преди да осъществите виртуализацията на ХР:

 - VirtualBox: В Интернет могат да се намерят най-различни програми за виртуализация, но VirtualBox е изпитана в практиката и със сигурност разполага с цялата нужна за случая функционалност. Освен това програмата е лесна за настройка и използване и е абсолютно безплатна за лична употреба, достъпна за сваляне директно от официалния сайт www.virtualbox.org. След като отидете на него, просто кликнете на линка за даунлоуд, след това на линка с надпис „x86/amd“, разположен на реда, на който пише „VirtualBox [номер на версията] for Windows hosts“. Разбира се, ако предпочитате да разгърнете виртуалната ХР машина под друга операционна система, ще трябва да изберете и друг линк за даунлоуд. 

 - Инсталационните данни на Windows XP: За да инсталирате ХР на своята нова виртуална машина, ще ви трябва инсталационният диск на въпросната операционна система или поне нейният свален от Мрежата .ISO файл, който съдържа данните на инсталацията. 

 - Windows XP сериен номер: Както е при всеки платен софтуерен продукт, наличието на сериен номер е задължително и за инсталацията на Windows XP. Ако сте се сдобили с операционната система заедно с компютър/лаптоп, нейният сериен номер вероятно може да се види на стикер, залепен някъде по корпуса му или в съпровождащата документация. Ако сте инсталирали Windows XP саморъчно, вероятно вече разполагате с необходимата буквено-цифрова комбинация, но и да сте я загубили някъде, ще можете да я откриете лесно, като стартирате безплатната версия на програмката Magical Jelly Bean Keyfinder на РС системата, на която е инсталирана ХР.

Всичко във VirtualBox започва със синия бутон с надпис New

След като си осигурите споменатите три неща, инсталирайте VirtualBox. По време на инсталацията ще ви се наложи да направите няколко избора, но това не е проблем тъй като навсякъде можете спокойно да оставите опциите по подразбиране. След като инсталаторът си свърши работата, VirtualBox се стартира и ви информира, че все още нямате създадени виртуални машини. За да коригирате този факт, просто кликнете на синия бутон с надпис New в горния ляв ъгъл и след това преминете през няколкото страници за настройка на новата виртуална машина, в които избирате име за нея и отделяте необходимите за работата й системни ресурси – оперативна памет и място на хард диска.

Припомняме накратко препоръките на софтуерните редактори на PC World:

Отделете за виртуалната машина не повече от 512 MB оперативна памет. Разбира се, за стари системи с общо 1 GB памет е допустимо да се ограничите и до 256 MB. Размерът по подразбиране (192 MB) може да се остави само при съвсем „клинични случаи“, когато паметта на машината е дефицит. Работата на виртуалната машина с този размер ще е тегава.

Виртуалният диск по подразбиране (10 GB) e предостатъчен за инсталиране на системното програмно обезпечение и работните приложения. Повече не е необходимо, защото всички важни файлове ще се съхраняват извън предела на виртуалната машина на дисковете на базовото PC. Даже и пълният срив на виртуалния компютър – ако някой случайно изтрие виртуалното PC или образа на диска, - няма да застраши файловете. Ако има възможност, по-добре би било да се  премести местоположението на виртуалния диск „С:\Documents and Settings…“ (мястото по подразбиране) на  друг диск – желателно е да бъде не само логически, но и физически. Иначе файловете на основното и на виртуалното PC интензивно ще използват един и същ диск, което ще се отрази на цялостното бързодействие.

Няколко думи за настройката на XP във виртуална машина

След като приключите с първоначалните настройки на виртуалната машина, ще можете да инсталирате на нея Windows XP, като процесът на инсталация е практически същият, както и при инсталиране на стандартен хард диск – просто минавате през инсталационните прозорци, въвеждайки исканата информация и в един момент рестартирате, докато получите крайния резултат – „малка“ Windows XP, работеща като приложение в прозорец на основната ОС.

Преди да започнете да използвате своята виртуална Windows XP машина обаче, е добре да изпълните още една стъпка. VirtualBox съдържа набор от софтуерни инструменти, които улесняват значително контрола на инсталираната виртуална машина и работата с нея. За да ги инсталирате, кликнете на секцията Devices в менюто на VirtualBox и изберете Insert Guest Additions CD Image. Ще се стартира нова wizard програма, този път вътре в Windows XP виртуалната машина, в която няма да ви се налага да вземате особено сложни решения – просто кликнете няколко пъти на „next“ и оставете компютъра да се рестартира, когато му дойде времето.

Добавянето на Guest Additions инструментите в Windows XP виртуалната машина

Инсталирането на т.нар. Guest Additions добавя няколко нови опции в менюто „Devices“ на VirtualBox. Най-полезната от тях е опцията за добавяне на споделена папка, която ще ви позволи лесно да прехвърляте файлове от компютъра домакин към виртуалната машина. За да го направите, кликнете на Devices и след това на  Shared Folders Settings, където ще намерите нужните настройки.

В дясната част на прозореца има малка иконка на папка със зелен плюс. Кликнете на него и след това изберете място, което да използвате като споделена папка. Уверете се, че сте сложили отметки на кутийките до „Auto-mount“ и „Make Permanent“. Ако мислите да пренасяте файлове само КЪМ виртуалната машина, а не ОТ нея, сложете отметка и пред опцията „Read-only“.

Добавянето на виртуален диск във виртуалната Windows XP машина позволява лесен пренос на файлове от физическия към симулирания компютър

След като приключите, рестартирайте своята виртуална машина и след като тя възстанови работоспособността си, ще видите новата споделена папка, отбелязана като отделен диск. Можете да го използвате, за да записвате софтуер, който след това да инсталирате на виртуалната си Windows XP машина.

4 неща, които Windows XP потребителите е добре да помнят при преминаването към нова ОС и нов компютър

 След края на официалната поддръжка за Windows XP вероятно мнозина най-после ще се решат да изоставят добрата стара операционна система в полза на по-модерна, пък била тя и на изцяло нова РС система. ХР обаче е система на повече от десет години и за това време РС техниката и платформите се промениха значително. Затова, ако досега не ви се е налагало да се замисляте по въпросите, свързани с миграция към изцяло нова ОС, може би е добре да си припомните поне четири основни съображения, които е хубаво да се имат предвид, преди да се направи инвестицията.

1) Опции за ъпгрейд и смяна на компоненти
Ако ъпгрейдът на компоненти е важен за вас, то не всеки модерен компютър може да изпълни изискванията ви. Ако заложите отново на настолна РС система, проблем едва ли ще има, но много от съвременните лаптопи например са сериозно предизвикателство пред тази задача – това не рядко е компромисът, който се прави заради по-тънкия профил. All-in-one компютрите също изглеждат много добре на бюрото, но и при тях ремонтът и ъпгрейдът често са по-трудни, отколкото при стандартните десктопи. Ако все пак решите в полза на преносимата техника, имайте предвид, че ултрабук устройствата са трудни за ъпгрейд, като някои модели не позволяват дори смяна на батерията. Лаптопите от бизнес клас, от друга страна, по принцип позволяват по-лесен достъп до компонентите.

2) Touch управление
С последната актуализация в ОС платформите на Microsoft – Windows 8.1 – беше постигнат сериозен напредък по отношение на отзивчивост, файлово управление, скорост на работа, но основните плюсове на тази система идват най-вече от touch базирания потребителски интерфейс. Затова, ако искате да извлечете максимума от Windows 8.1, за препоръчване е да проучите най-вече офертите за лаптопи, All-in-one машини и стандартни РС монитори със сензорни екрани. За разлика от първите месеци след дебюта на Windows 8, днес лаптопите с touch екрани вече не са така скъпи и на пазара има не малко съвсем достъпни като цена предложения. Ако се изкушите от някоя такава машина, по възможност изпробвайте я в магазина, за да видите дали отговаря на изискванията ви.

3) Разликите между Windows и Windows RT
С Windows 8 преди около година и половина Microsoft въведе и поддръжка за ARM процесори – със специална ОС версия, наречена Windows RT. Тя изглежда по същия начин като другото ново издание на Windows, но идва и с едно сериозно ограничение: няма обратна съвместимост с програмите, използвани с Windows XP. С други думи, предназначената за ARM процесори Windows RT няма да ви позволи да си сваляте и инсталирате класически десктоп приложения, като дава възможност за използване само на пълноекранни Metro приложения, доставяни посредством Windows Store. Ако сте заклет ХР потребител, със сигурност ще е добре да помните това, преди да се поддадете на изкушенията на някой лъскав модерен таблет.

4) Windows 7 или Windows 8.1?
Когато най-накрая стигнете до магазина, вероятно ще се наложи да направите още един избор – между машина с Windows 7 (каквито все още се предлагат на пазара) или с Windows 8.1. По принцип Windows 7 ще е по-познатата ОС на заклетите потребители на ХР, но покупката на лаптоп с нея може да излезе и по-скъпа от машина с Windows 8.1 – най-вече защото тези опции са малко по-редки в сравнение с модерните предложения с 8.1. Ако личният комфорт е по-важен от няколко лева, то Windows 7 определено си заслужава, но все пак Windows 8.1 е по-новата операционна система, с която Microsoft обезпечава бъдещето – тя ще бъде поддържана по-дълго от Windows 7. Освен това актуализацията 8.1 вече включва и лесен достъп до познатите аспекти от работата с Windows, включително менюто с вездесъщия старт бутон.

6 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
tony_66
18:36, 27 октомври 2015
Много съм доволен от статията.Всичко е добре обяснено.Вече използвам WIN XP на моята 10-тка :))
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"На прощаване с Windows ХР: няколко полезни препоръки"    

абонамент за бюлетина