Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Android инструменти за дистанционно управление на РС

10 юли 2014
17934 прочитания
3 одобрения
0 неодобрения


На всеки понякога му се налага да поработи на домашния или офис компютъра в моменти, когато няма пряк физически достъп до него. Но независимо дали вкъщи спешно ще ви потрябва някой важен документ, забравен из цифровите папки на служебната машина, или просто ви мързи да ставате от дивана, за да идете до домашния компютър в съседната стая, решение на проблема има и то се нарича дистанционен достъп до РС-то от смартфона или таблета. Всичко, което ви трябва, е подходяща програма за дистанционно администриране. В настоящия материал ще разгледаме няколко такива (предназначени основно за Android, макар че повечето имат и версии за други ОС). От тях можете да изберете най-подходящата за себе си съобразно личните си предпочитания по отношение на функционалността, дизайна и т.н. Всяка от програмите е с директен линк за сваляне (от Google Play Store), така че вашият избор е само на един клик разстояние.

Chrome Remote DesktopМобилният клиент Chrome Remote Desktop за Android беше пуснат от Google в края на април, така че програмата е съвсем прясна. За да работи той, ще трябва да се инсталира и аналогично приложение на РС-то, което ще се управлява дистанционно. Последното е достъпно под формата на разширение за браузъра Google Chorme и може да се свали от Chrome Web Store.

След стартирането на модула (от меню „Приложения”) в раздела „Моите компютри” трябва да се кликне на бутона за разрешаване на дистанционните връзки и да се измисли PIN код за достъп до дистанционното устройство. След приключване на този подготвителен етап може да се премине и към стартиране на мобилния клиент на смартфона или таблета. От приложението Remote Desktop, което се отличава с доста аскетичен интерфейс, трябва да се избере РС машината, до която търсим достъп (ако тя е включена и е достъпна за включване през Интернет, иконката ще бъде цветна, в противен случай е сива). След успешно осъществяване на връзка на екрана на мобилното устройство ще се изобрази работният плот на компютъра. Управлението с мишка се симулира посредством сензорния екран, който се използва както тъчпадът на ноутбук, а въвеждането на текст става чрез системната клавиатура на мобилната джаджа. Промяната на мащаба на изображението се прави със стандартния двупръстов жест pinch-to-zoom, като натискане на ляв бутон на мишката се симулира с едно докосване на екрана, а натискането на десен – с две. В менюто на мобилното приложение е достъпна и препратка към командата Ctrl-Alt-Del и към функция за приключване на работния сеанс. При това дистанционният достъп през Chrome Remote Desktop за Android е с доста добро бързодействие и „лагове” почти няма (поне при включване през Wi-Fi).

В същото време Chrome Remote Desktop засега изглежда доста ограничен откъм функционалност, а освен това за достъпа и двете устройства трябва да имат общ Google акаунт (плюс браузър Chrome на РС-то). От друга страна, потребителите, които са изпълнили тези първоначални условия, получават доста просто и достатъчно удобно решение за дистанционен достъп до РС, който не изисква практически никакви предварителни настройки.

Microsoft Remote DesktopКлиентът за дистанционно администриране на Microsoft, разбира се, поддържа само компютри, управлявани от ОС Windows. Тук се използва RDP връзка (Remote Desktop Protocol), така че няма да се налагат никакви допълнителни акаунти в странични услуги. От друга страна, настройката на връзката е малко сложна.

Като за начало потребителят ще трябва да разреши включване към дистанционен работен плот от системните настройки на РС-то (Control Panel, System, Remote Access Settings). Нужна е и парола за акаунта на дистанционно достъпвания компютър (в случая с Windows 8 и използване на Live акаунт за оторизация задачата е малко по-проста). След това в Android клиента трябва да се създаде нова връзка, като се укаже и IP адресът на компютъра (който може да се види с изпълнение на командата ipconfig в команден ред) и се въведе login информацията за акаунта на РС-то.

Важно е да се отбележи, че при осъществяването на връзката компютърът се блокира, тъй като с акаунта може да се работи едновременно само от едно устройство – особеност, характерна за всички RDP клиенти. Работният плот се изобразява на целия екран на смартфона/таблета, като по подразбиране промяната на мащаба става със специален бутон, но при превключване в режим „Mouse Pointer” за целта се използва жест „щипане”. С това се превключват и начините за управление на мишката, като вариантите са „директен” (курсорът се премества директно в точката на докосване на сензорния екран) и „тъчпад” (при който сензорният екран се използва подобно на тъчпада на лаптопите). Допълнителната виртуална клавиатура на приложението съдържа и всички необходими Windows бутони.

От гледна точка на отзивчивостта на връзката Microsoft Remote Desktop не блести особено и ако голяма част от аналогичните програми позволяват например гледане на HD видео (през Wi-Fi връзка), то клиентът на Microsoft превръща видеото по-скоро в слайд шоу.

Обещания за подобрение в това отношение дава предварителната версия на фирменото приложение за дистанционно администриране на РС през Windows Phone 8.1. За обмена на данни в случая се използва същият протокол RDP (Remote Desktop Protocol), който от години върши тази работа и в настолните, и в сървърните версии на Windows. Поддържа се обаче и технологията RemoteFX, която по думите на Microsoft обезпечава комфортно възпроизвеждане на звук и видео с висока резолюция в потоков режим, като също така са осигурени двустранно синхронно адиопредаване и възможност за включване на ниско ниво на всякакви USB устройства към дистанционната работна станция.

Новото мобилно приложение Remote Desktop вече е достъпно за напълно безплатно сваляне от онлайн магазина Windows Phone Store, макар че, както вече стана ясно, от него засега могат да се възползват само потребителите на мобилни устройства, които вече са минали на Windows Phone 8.1. От друга страна, от Microsoft подчертават, че Remote Desktop е универсално приложение, което може да се ползва както от Windows Phone 8.1 базирани мобилни устройства, така и на компютри или таблети с Windows 8.1.

Splashtop 2 Remote DesktopЗа използването на това приложение е необходимо първо да се направи акаунт за уебуслугата Splashtop и на подлежащото на дистанционно управление РС да се инсталира програмата Splashtop Streamer. В нея на практика е достатъчно потребителят да се регистрира с акаунта си, след което системата става готова за работа без по-нататъшни настройки.

При включването мобилното приложение показва подсказки за управляващите жестове и описания на инструменталните панели. Компютърният работен плот се изобразява в пълноекранен режим, като се скрива дори статусният панел, само в десния долен ъгъл се изобразяват малки бутони за включване на виртуалната клавиатура и показване на панелите с инструменти, където са достъпни също функциите за край на сеанса, за блокиране на ориентацията на екрана, настройка за рязкостта на изображението, за изключване на звука, за преминаване в режим тъчпад и др. По подразбиране курсорът на мишката се управлява в директен режим (докосване до екрана води курсора на съответното място).

За съжаление безплатната версия на Splashtop 2 Remote Desktop позволява дистанционно включване към РС само в рамките на една и съща локална мрежа, така че, ако искате дистанционен достъп през Интернет, ще трябва да се абонирате за ъпгрейда Anywhere Access Pack, който се предлага срещу $2 на месец или за $17 на година. Поради тази причина, въпреки лесното свързване, удобството за работа и доброто качество на изображението, Splashtop 2 Remote Desktop може да се препоръча само като вариант за „диванно” използване в рамките на дома или офиса. В края на краищата има и доста способни, напълно безплатни аналози.

2X Remote Desktop Client

Това е прост клиент за дистанционен достъп, който позволява да се използват както съответната уебуслуга (във варианти за бизнес и домашна употреба), така и стандартен RDP протокол, който за разлика от уебуслугата е напълно безплатен.

Подобно на Microsoft Remote Desktop, програмата 2X Remote Desktop Client също блокира компютъра при дистанционно включване към него. Има обаче и начини за оптимизация на производителността – например чрез опростяване на графичните настройки, изключване на Windows анимациите, премахване на Aero ефектите и т.н.

2X Remote Desktop Client не може да скрива статусния панел на Android, но дава възможност за скриване на всички собствени елементи за управление, като за обратното им извикване е предвиден системен бутон. За промяна на мащаба се използва стандартен pinch-to-zoom жест, който обаче не работи така плавно, както при другите подобни приложения. По подразбиране управлението на курсора е директно, но има и възможност за емулиране на мишка. Това става чрез схематично изобразяване на екрана на мишка с два бутона и фиксиран курсор. В този режим потребителят мести цялата тази „конструкция”, като докосва емулираните бутони, когато е нужно. Трудно е да се каже, че това е по-удобно в сравнение със стандартния тъчпад режим на другите програми, но поне позволява реализацията на пълноценен десен бутон на мишката. 2X Remote Desktop Client има и собствена виртуална клавиатура с доволно голям избор на езици и наличие на всички Windows бутони, включително Win, Alt, Ctrl и Shift, допълнителен цифров блок и F-бутони, изнесени на отделен панел.

Като цяло 2X Remote Desktop Client изглежда доста добре, не изисква заплащане (поне за RDP връзката) и предлага любопитен емулатор на мишка, но от гледна точка на удобството трудно може да претендира за лидерство в сегмента.

TeamViewer

 TeamViewer е програма за дистанционно администриране с дълга история и няма особена нужда от представяне, но заслужава отбелязване фактът, че тя има и отличен мобилен клиент.

За да се използва той, на дистанционно управляваното РС трябва да има инсталиран РС клиент TeamViewer, а потребителят трябва да има акаунт в едноименната услуга. Самата мобилна програма предлага доста по-широка функционалност от другите подобни приложения, така че дистанционният достъп до личната РС система е само един от възможните варианти за използване. Други възможности са например включване към чужди компютри, групова работа, аудио- и видеоконференции и т.н.

Мобилното приложение не крие статусния панел, така че работният плот на РС-то не може да бъде разгърнат на целия екран на мобилното устройство. Жестовете за управление са стандартните: докосването е ляв клик, задържането е десен клик, а „пощипването” променя мащаба на образа. На смартфоните с FullHD екрани не може да бъде изобразяван наведнъж целият екран на компютъра – мащабирането на десктопа става по дългата страна на екрана на смартфона, а за преглед надолу трябва да се скролира. Курсорът на мишката се управлява само в режим „тъчпад”, като директен не е предвиден. Предвидени са средства за подобряване на производителността посредством оптимизация на графичните настройки.

Освен стандартната команда Ctrl-Alt-Del TeamViewer позволява изпълнението и на други действия като блокиране и рестартиране на дистанционния компютър. За виртуалната клавиатура са добавени и панели с всички нужни Windows бутони (Win, Alt, Ctrl, функционалните F-клавиши, Tab, Esc и пр.)

Обобщено накратко, мобилният клиент на TeamViewer е доста способен, но безплатната му версия е с ограничено време на сесията. При не особено активно използване то е около 50 мин., но при определени обстоятелства може да се съкрати и до 5 мин. на денонощие.

AccessToGo RDPПодобно на 2X Remote Desktop Client, тази рожба на компанията Ericom Software може да бъде използвана както за личен скоростен протокол за дистанционна връзка (който струва пари), така и за безплатен RDP достъп.

Приложението дава възможност за многобройни настройки: оптимизиране качеството на предаваното изображение, за избор на различни типове виртуални клавиатури (Android или РС), за настройка на собствени дву- и трипръстове жестове, за регулиране поведението на мишката и всевъзможни други неща. Като цяло – доста впечатляващ набор от настройки.

При включване статусният панел на Android не се скрива за разлика от инструменталния панел на програмата (достъпен чрез системен бутон), който не пречи на обзора. Мащабът на изображението се променя с „щипане”, а мишката може да работи в два режима – в стил „тъчпад” или чрез mouse емулатор, подобен на този в 2X Remote Desktop Client. Езиковата поддръжка на виртуалната клавиатура е на много високо ниво, като има и опция за персонализация, което също е рядкост.

AccessToGo RDP е функционално и доста удобно за работа приложение, но по отношение на скоростта то е на нивото на другите RDP клиенти, т.е. отстъпва на Chrome Remote Desktop и TeamViewer (поне при използване на безплатния тип връзка).

В заключение

Ако трябва да обобщим накратко, от разгледаните дотук мобилни приложения най-малко въпросителни като че ли предизвиква Chrome Remote Desktop – високата скорост на работа, простотата на използването му и фактът, че клиентът е напълно безплатен, компенсират ограниченията във функционалността и нуждата задължително да се използва браузър Chrome на настолния компютър. Потребителите, които вече са използвали TeamViewer на РС, вероятно ще предпочетат познатия продукт и на мобилните си устройства, но ако някой няма желание да си прави регистрации в специализирани портали, то най-добре ще е да се обърне към RDP клиентите - Microsoft Remote Desktop или AccessToGo RDP.

Това поне са нашите препоръки, оттук нататък изборът е ваш.

3 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
iltanoco
09:52, 17 юли 2014
А защо пропускате PhoneMyPC?
Повече инфо тук: [ препратка ]
1
одобрения: 1
253464635
10:08, 19 септември 2017
helinlin20170920 [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] helinlin20170920
2
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Android инструменти за дистанционно управление на РС"    

абонамент за бюлетина