Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Фотохостинг клиенти (и услуги) за Android

30 юли 2014
7174 прочитания
0 одобрения
0 неодобрения

С наближаващите летни отпуски и пътувания фотолюбителите ще имат поредния повод да се проявят, като упражнят уменията си с каквото имат под ръка – било то цифрова камера, фотоапарат, таблет или смартфон. Почти сигурно е обаче, че ще се сблъскат и с обичайния проблем – как да покажат на роднини и приятели фотоалбума от поредното си пътуване особено ако тази демонстрация не може да бъде проведена у дома. Разбира се, винаги е възможно снимките да се запишат на флашка, но и показването им от нея на чужд компютър не винаги е удобно.


Вариантът с носенето на лаптоп също не предлага кой знае какви удобства. Ами ако желанието да споделим снимките си възникне спонтанно по време на разговор с приятели? В такива случаи единственият вариант е цялата фотоколекция да се носи на смартфона, но пък колко са смартфоните, които могат да поберат гигабайти снимков материал?

Всички тези разсъждения ни водят към най-простото и елегантно решение за целта – съхраняването на фотоколекциите „в облака”, така че да са достъпни по всяко време, навсякъде и от всяко мобилно устройство. В този случай единственото необходимо условие е наличието на връзка с Интернет, а и вариантът за съхранение в облака си има и друго безспорно предимство – „облакът” осигурява и животоспасителните резервни копия на снимките в случай на загуба на информация било то заради кражба на устройство, заради повреда на хардуера или невнимателно боравене с техниката.

Стигаме и до въпроса как точно да осъществим този вариант за съхранение на снимките. В следващите редове ще дадем и отговора, като ви запознаем с няколко уебуслуги, които предлагат удобни инструменти за преглед на фотоколекции. Както обикновено, акцентираме с линкове върху решенията за най-популярната мобилна платформа (сещате се, Android), но голямата част от споменатите услуги имат клиенти и за други операционни системи.

Dropbox

Услугата за съхранение Dropbox едва ли се нуждае от особено представяне, като се има предвид, че все още е може би най-популярното онлайн хранилище, въпреки че предоставя сравнително скромен обем безплатно пространство – само 2 GB. Разбира се, има редица начини за разширение на безплатния капацитет чрез всякакви рекламни акции от страна на потребителя, но тук думата ни е за друго.


Работата е там, че Dropbox е много удобно решение и в качеството си на фотохранилище. Голяма част от заслугата за това е на мобилния клиент на услугата, който дава възможност за изобразяване само на графичните файлове, подредени или по-дати и месеци, или по албуми. Естествено, във втория случай албумите трябва да бъдат създадени предварително от качените онлайн снимки. Интересното е, че в случая има възможност файловете, обединени в един албум, да се намират физически в различни папки. Полезна за фотолюбителите със сигурност ще е и функцията за автоматично качване в облака на заснетите с камерата на смартфона фотографии.

Освен това клиентът на Dropbox предлага уиджет, който помества на главния екран препратка към произволна папка от вашето хранилище. Това може да се окаже много полезно, ако съхранявате в Dropbox не само снимки, тъй като при желание можете да дадете достъп директно към папката с фотографиите.

Box

Box е друго популярно хранилище за файлове, което предоставя цели 10 GB (с възможност за увеличаването им до 50 GB с различни „акции”). Ограниченията на този облак са съвсем приемливи за нуждите на „фотохостинга” – размерът на файла не може да надхвърля 250 МВ (което е предостатъчно за снимки в компресиран формат), а месечният трафик лимит за безплатния абонамент е 10 GB.


Мобилният клиент на услугата дава поглед към фотофайловете или под формата на списък, или като миниатюри за предварителен преглед. Има възможност за сортиране по дата на създаване или размер на файла, както и за добавяне на коментари към снимките. Клиентът показва и активността на акаунта – разгледаните снимки, качените файлове и т.н. За съжаление тук няма опция за автоматично качване на снимките към фотоколекцията онлайн, така че заснетото със смартфона също ще трябва да се ъплоудва ръчно.

Като цяло Box предлага само базови функции от гледна точка на фотохостинга (например няма възможност за организиране във фотоалбуми или за показване само на изображения), но този факт донякъде се компенсира от сравнително големия обем предоставяно безплатно пространство.

Google+

За добро или лошо нееднозначно приеманата социална мрежа на Google не рядко се набива в очите на потребителя почти веднага след покупката на ново Android устройство. В случая със съхраняването на снимки онлайн обаче Google+ може да се окаже нелош вариант.


Един от плюсовете е, че на потребителя се предоставят 15 GB пространство за съхранение в Drive. Най-интересното е, че снимки с резолюция, по-малка от 2048 пиксела по „дългата” страна, се съхраняват „безплатно”, т.е. не намаляват свободното място за съхранение. Разбира се, повечето съвременни цифрови камери и фотоапарати правят снимки в по-голяма резолюция, така че за тях това едва ли е предимство, но обработени фотографии, предназначени за гледане в Интернет, могат да се съхраняват в Google+ без никакви ограничения и без опасения, че ще „изядат” наличния капацитет за съхранение.

Google+ има както собствен мобилен клиент, така и отделно приложение за смартфони и таблети, наречено Photos, но по същество то е просто препратка към секцията „Фото” в споменатия клиент. Снимките могат да се добавят онлайн както от РС, така и от смартфона, като във втория случай няма ръчен режим – на разположение е само автоматичен, така че, ако той бъде изключен, няма да има възможност за качване на фотографии в облака.

Редно е да се отбележи също, че в Google+ има и възможности за базово редактиране на снимките с инструменти за обрязване, завъртане, филтри, регулиране на яркостта/контраста/наситеността/цветовете, за добавяне на рамки и др.

OneDrive

Облачното хранилище на Microsoft, което преди се наричаше SkyDrive, става все по-привлекателна услуга за съхраняване на всякакви файлове благодарение на голямата конкуренция в сегмента. Това принуждава редмъндската компания да търси всевъзможни начини за популяризирането на услугата си. Съвсем наскоро Microsoft ревизира драстично своята ценова политика по отношение на съхранението в OneDrive и увеличи съществено предоставяния безплатно капацитет. Сега потребителите на OneDrive, които предпочитат да ползват само безплатно пространство за съхранение на файлове, вече могат да разполагат не със 7 GB, както бе доскоро, а с 15 GB – толкова, колкото предоставя без пари и Google Drive.


При първото стартиране на мобилния клиент на OneDrive той предлага да се включи автоматично съхранение на правените със смартфона снимки в облака и при приемане „награждава” потребителя с допълнителни 3 GB място. Папките и файловете могат да бъдат представени във вид на списък или като „плочки”, което значи, че във втория случай изображенията ще бъдат представени с миниатюри. За съжаление възможности за създаване на албуми няма, така че файловете ще трябва да се подреждат предварително по папки. Към минусите може да добавим и бавния преглед (първия път) на снимките в облака, както и това, че в пълноекранен режим снимките не заемат целия екран, а оставят тънки черни рамки отстрани.


Като цяло OneDrive очевидно не е най-добрият възможен избор за облачен фотохостинг, но пък има важното предимство на дълбоката интеграция с ОС Windows 8(.1).

Flickr

За разлика от споменатите дотук уебуслуги Flickr е специализирана именно в онлайн съхранението на фото- и видеоматериали. Освен това тя е и може би най-популярната услуга в тази категория, затова няма как да не я споменем в ролята на еталон.

В случая с Flickr дори потребителите на безплатния абонамент получават огромен обем пространство за качване на своето дигитално съдържание - цял терабайт. В това отношение Flickr е на практика без конкуренция от страна на другите участници в настоящия кратък обзор. От мобилна гледна точка изглежда, че Flickr няма намерение да стои настрана от съвременните тенденции и неговият мобилен клиент изглежда така, сякаш разработчиците му са искали да повторят Instagram – главният екран тук е лента с препоръчани снимки, които могат да се „лайкват” и споделят, с възможности за абонаменти за обновления на харесани автори и др.


Вашите собствени снимки са достъпни през личния ви профил, като се представят или в обща лента, или групирани по албуми. За всяка снимка могат да се видят EXIF данните, да се направят коментари, да се променят параметрите за достъп (публичен/само за приятели/само за мен) и да се свали на локален носител. Освен това с помощта на Flickr можете да направите снимка, използвайки или камера секцията на самото мобилно приложение, или собствената камера на смартфона, както и да включите опция за автоматичен ъплоуд на заснетото в облака.

В заключение

Стигайки дотук, настроените по-критично вероятно веднага ще ни упрекнат, че настоящият обзор всъщност има само една „истинска” услуга за фотохостинг (Flickr), докато останалите са по-скоро услуги за онлайн съхранение и споделяне на всякакви данни. Така е, но селекцията ни съвсем не е случайна, като се има предвид популярността на хранилищата – идеята в случая беше по-скоро да видим коя от популярните (и използвани от почти всеки потребител на мобилно устройство) уебуслуги за съхранение е подходяща и за съхранение и споделяне на фотографии.


Като обобщение може да се каже, че от всички онлайн хранилища най-удачна за съхранение и преглед на снимки е услугата Dropbox, която предлага много удобни за тези цели инструменти, въпреки че обемът на безплатното пространство в нея е откровено малък за по-сериозни фотоархиви. В това отношение Google+/Drive изглежда по-привлекателно, макар че наличието само на автоматичен режим за качване на снимки от смартфони може да се окаже неудобно. Box и OneDrive също осигуряват доста място за съхранение на снимки онлайн, като във втория случай Windows интеграцията може да станефакторът, който да наклони везните по посока на услугата на Microsoft. Разбира се, ако искате не просто да качите всичките си снимки онлайн, а и да ги споделяте с приятели и социални мрежи по възможно най-модерния начин, то по-добър вариант от Flickr трудно ще се намери.

0 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Фотохостинг клиенти (и услуги) за Android"    

абонамент за бюлетина