“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Made in Ѕългари€: »нтересни Android приложени€ от родни разработчици

¬ Google Play изобилства от приложени€, според AppBrain бро€т им към 11 юли наближава 1.3 милиона.

12 септември 2014
24324 прочитани€
15 одобрени€
0 неодобрени€

ѕавлин Ћуканов

¬ Google Play изобилства от приложени€, според AppBrain бро€т им към 11 юли наближава 1.3 милиона. „ислото е умопомрачително и, разбира се, има вс€какви видове приложени€, а доста от т€х са просто безсмислени.

¬ насто€щи€ материал обаче ще се опитам да ви запозна€ с н€кои от по-интересните български приложени€ и, разбира се, с част от компаниите зад т€х. Ќе всички споменати по-долу програми са разработени у нас или от български екипи, но всички са изц€ло локализирани за страната ни.

ѕотребителите у нас не отстъпват от световни€ пазар и ползват доста разнообразни приложени€.  акто можете да се уверите от информаци€та публикувана от App Annie.

¬ъпреки първоначалните ми очаквани€ се оказа че има доста и качествени български приложени€, които могат да бъдат от полза.

» така нека започнем с едно от най-важните неща – прогнозата за времето.

Sinoptik.bg е сравнително ново приложение от Ќет »нфо /¬ече собственост на ƒарик нюз/ и е направено към едноименни€ сайт за подробна прогноза за времето.

—айтът и съответно приложението предостав€т детайлна десетдневна прогноза за 80 000 локации в ц€л св€т. „рез него имате достъп до почасова прогноза, детайлна 10-дневна прогноза, ски услови€ в големите български зимни курорти и др.


”добство е и наличието на Widget, чрез който бързо се информирате за времето в момента от основни€ си екран.

—трува си да спомена и другите продукти на компани€та – Vbox7.com, приложение към попул€рни€ сайт за сподел€не на видеосъдържание и Vesti.bg, което е мобилна верси€ на информационни€ сайт на компани€та.

ѕродължаваме с мобилното приложение на един доста полезен сайт - BGmaps - BGmaps for Android. ¬ъпреки наличието на Google Maps е добре да имаме и изц€ло локална система за търсене на адреси. ѕриложението ще ви предостави основни възможности като търсене на адреси в градовете, упътване при пътуване с кола или градски транспорт, позициониране на картата /с GPS/ и локации на точки от интерес като банкомати, спирки на градски€ транспорт и др.

ќсвен това можете да добав€те обекти на картата и да ги сподел€те. ѕриложението изисква достъп до »нтернет но можете да кеширате карти и на самото си устройство. «а съжаление дизайнът е малко слаб, но ако ви върши работа това н€ма да е проблем.


ѕродължаваме с доста полезното приложение публикувано от DigiMark – ѕравата ми.

јпликаци€та ни помага при нужда от юридически съвет или най-малкото за актуална информаци€ за правата, които имаме в една или друга ситуаци€. ѕриложението на практика превръща телефона в портативен наръчник по право, като предлага юридически съвети, информиращи гражданите във всеки едни момент какви са техните права и как най-ефективно могат да ги упражн€ват. “екстовете в приложението са създадени от юристи и студенти по право и са написани така, че да бъдат лесно разбираеми.


¬същност новото приложение е мобилни€т Android клиент на уеб портала "pravatami.bg: разкодираните закони", който е пилотен проект на ƒепартаментa за правна култура. ѕроектът е със заложена социална функци€, като основната му и единствена цел е да предостав€ полезна и практична правна информаци€ за своите читатели, поднесена по разбираем начин.

DigiMark имат публикувани още редица приложени€, сред които Forbes Bulgaria - ќфициално мобилно приложение на Ѕългарското издание едно от най-вли€телните бизнес списание в света.

Ѕългарските приложени€ намират и доста подкрепа от страна на телекомите. Ќай-активен в това отношение напоследък е VIVACOM чрез безплатни€ хъб за приложение - VIVA Apps. ¬ него можете да откриете безплатни апликации, изготвени в партньорство с водещи български доставчици на съдържание.

’ъбът е наличен като приложение, чрез което можете да изтеглите предпочитаните от вас апликации.

100-те национални обекта M-tel, както подсказва и името му, е разработено с помощта на телекома и участва в Application Factory Contest организирано съвместно с HTC Ѕългари€. ќтново по името можете и да разберете, че става дума за приложение свързано с националните туристически обекти, които са представени на картата на Ѕългари€ с допълваща информаци€ и снимки.

Ќа следващо м€сто и вече в категори€ за забавлени€ идва Cinexio. ѕриложението предлага лесен начин за запазване на билети в големите кина не само у нас, но и на потребители в √ермани€ и јвстри€. 


јпликаци€та в насто€щата си верси€ включва и геолокаци€ за намиране на най-близкото до вашето местоположение кино. ќсвен това можете да сортирате филмите, които се прожектират към момента, да прочетете информаци€ за даден филм или да гледате трейлъра му. ƒругата основна секци€ е за очакваните заглави€.


—лед като изгледате даден филм можете да му направите оценка и да добавите коментар.

‘ирмата зад проекта е българска, а инвестициите в не€ са от български€ фонд LauncHub. ≈кипът и се състои от българи и хървати.

» от киното да се насочим към телевизи€та с Bulmedia и н€колко от техните приложени€, които изглеждат доста идентично и предлагат възможността за гледане на телевизи€ през смартфона. «а съжаление програмите не винаги сработват коректно и има доста недоволни потребители, но нищо не ви пречи поне да пробвате.

≈дно друго приложение очаква премиерата си за Android съвсем скоро – BGVot. ћобилното приложение за електронно гласуване вече е достъпно за iOS, а разработчиците от „ўрак“ стартират тестова Android верси€, до ко€то ще имат достъп първите сто регистрирали се потребители.

—амото приложение дава възможност за гласуване по вс€какви теми. ћнени€та на потребителите се отчитат в реално време, а резултатите може да се след€т онлайн на официални€ сайт на BGVot.

—ъздателите на приложението имат зад гърба си и други ”еб базирани проекти.

–ед е на Infozone, това е мобилно приложение, което показва обекти (заведени€, забележителности и т.н.) от интерес в близост до вас. јпликаци€та предостав€ информаци€ за работното време, контакти, възможност за резерваци€ и снимки на м€стото, което сте избрали.

ќсвен това като потребител получавате и достъп до актуални промоции, отстъпки, интересни събити€ и новини. ћожете и да бъдете уведом€вани за специални предложени€ в близост до вас или за избрани обекти. ѕриложението е и с вградена функци€ за разплащани€.


 омпани€та зад проекта е българска, Infozone, а наскоро дори спечели първата награда от конкурса за мобилни приложени€ UniCredit App Challenge 2.0. там участва с приложението UniCredit Loyal & Specials.

—ледващото приложение е алтернатива на Google Reader, което беше спр€но от компани€та преди време. —ъздател на новата апликаци€ и ”еб базирани€ проект Inoreader е …ордан …орданов, а успехът вече е реалност с много потребители от цели€ св€т.

¬ основата си Inoreader е безплатна, но има и възможност за платени абонаменти.ѕотребителите могат да внас€т сво€та информаци€ от Google Reader, а и други RSS четци, добав€т източници или да използват наличните в базата данни на приложението такива. «астъпени са и социалните мрежи с възможността за сподел€не на материали и добав€не на коментари.


јко сте нов потребител н€ма да ви е трудно да започнете благодарение на наличието на доста подготвени колекции от източници.

¬реме е да спомена и н€кои от независимите разработчици на приложени€, които предлагат решени€та си в Google Play.

Ќиколай јнаниев е добре познат главно с придобилото огромна попул€рност приложение Tiny Flashlight + LED, което към момента е в диапазона на 100,000,000 – 500,000,000 изтегл€ни€.Ѕезплатното решение за фенерче използва LED светкавицата или екрана на смартфона ви и е доста опростено за работа. ≈дна от интересните му функционалности е възможността за конвертиране на текст в морзов код.  ъм приложението има и уиджет с избор за различен изглед и възможност за постав€не на заключени€ екран.

ќсвен това според описанието е оптимизирано и не използва много памет, енерги€ и не натоварва процесора.

Ѕолшинството от останалите негови приложени€ също са свързани с освет€ване. ƒоста попул€рна е и разработената от него игра – Bebbled.

—ред останалите които мога да спомена са —тефан Ѕалтов с приложението му за българско онлайн радио BG Radio Player и —ветослав Ќиколов, който предлага Mobi bank за намиране на банкомати в близост до вас.

–азбира се н€ма как да бъда изчерпателен, тъй като съществуват много разработчици от Ѕългари€, както независими, така и компании. Ќо поне добивате н€каква макар и бегла представа за способностите на талантите от страната. —ъс сигурност ще е интересно, ако препоръчате и други български приложени€ като коментари към насто€щи€ материал.

15 одобрени€
0 неодобрени€
ќще от рубрика "—офтуер"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"Made in Ѕългари€: »нтересни Android приложени€ от родни разработчици"    

абонамент за бюлетина