Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Най-добрите текстови редактори в момента

Независимо дали сте разработчик, занимавате се професионално с писане или сте обикновен потребител, качественият, надежден и гъвкав текстови редактор е задължителен за всеки компютър и всяка операционна система.

15 октомври 2014
14167 прочитания
3 одобрения
0 неодобрения

Владимир Георгиев


 Atom

Независимо дали сте разработчик, занимавате се професионално с писане или сте обикновен потребител, качественият, надежден и гъвкав текстови редактор е задължителен за всеки компютър и всяка операционна система. Идеалните примери в случая са тези, които са страхотни в менажирането на програмен код, писането на бележки, набирането на дълъг текст или просто за записане на нещо. В настоящия материал ще разгледаме няколко актуални примера за най-добрите текстови редактори в интернет пространството.

Прочетете още: Учене, работа и забавление под Ubuntu: Програмите, които ще улеснят живота ни в системата с отворен код


Sublime Text

Междуплатформен и натъпкан с функционалности, Sublime Text е сред любимите текстови редактори на голяма част от програмистите. Безбройните плъгини и разширения, които са специфични за редица програмни езици, са великолепни помощници. Но чарът на Sublime Text е в мощната търсачка, навигацията, тоновете клавишни комбинации и многобройните малки неща, които ти помагат да не си сваляш ръцете от клавиатурата.


Sublime Text

Структурата на интерфейса е табовидна, което означава, че по всяко време можете да имате няколко отворени документа. Можете да селектирате няколко реда и да въвеждате промени едновременно, да персонализирате шорткътите, а също и да правите комбота от шорткъти, за да изпълнявате комплексни – но много бързи – операции. С други думи, ако ви трябва същински мощен текстови редактор, то непременно тествайте Sublime Text.


Sublime Text е достъпен за Windows, OS X, както и Linux. Разпространява се като пробен софтуер (т.е. безплатен е да се ползва, но за разлика от обичайната практика, няма времеви лимит), а пълният лиценз струва 70 долара. 

Notepad++

Notepad++ е на сцената от доста години, но повечето потребители преминават към него, след като са готови да загърбят Notepad или Wordpad. Notepad++ все още е в разработка и се ъпдейтва регулярно, като комбинира опростения интерфейс на Notepad и Wordpad с разширените възможности, които биха направили повечето автори и разработчици щастливи. Само някои от тях са, интерфейс силно податлив на персонализиране; карта на документа, за да виждате докъде сте стигнали по всяко време; табовидна структура, за да работите сред няколко документа; автоматично завършване на думи и цели изречения, вмъкване на кратки текстове, макро записи за персонализиране на шорткътите. Но това далеч не е всичко. Notepad++ поддръжа синтаксно подчертаване, сбиване на текста, свиващи се части на документа (за да е по-достъпен за изчитане), както и опции, които да използвате при стартиране на програмата при конкретно зададени параметри.

Notepad++ е безплатен, но е достъпен единствено за операционната система на Microsoft. Ако не сте сигурни какъв точно текстови редактор ви трябва, то този е много добро решение.

Както вече споменахме, безплатен е, но ако сте доволни, можете да дарите сума по ваше усмотрение. Освен това, кодът е свободно достъпен, така че, ако имате нужните умения, можете да допринесете за развитието на Notepad++ и по този начин.


Notepad++


 Vim (и вариациите му)

Vim е специално насочен към потребителите, които имат нужда от текстови редактор с възможности за персонализиране, но да не е прекалено тежък и обременяващ. Програмата е междуплатформена, безплатна и макар явно да е насочена към програмистите, които искат интерфейс за настройване според лични предпочитания, не е необходимо да си такъв, за да извлечеш ползите на Vim. Единствено ще ви трябват няколко минути, за да го конфигурирате и свикнете със структурата му. Е, не е от типа програми, които ще ви държат за ръка през всяка стъпка, която преминавате (макар да съдържа полезен и информативен туториъл за начинаещите потребители... но кой чете туториъли в днешно време?!), но след като усвоите шорткътите и командите, ще ви е като втора природа.

Vim поддържа десетки езици (да, включително български), пази история на действията, които сте извършвали, за да можете лесно да ги повторите или коригирате. Освен това, поддържа макро записи, автоматично разпознава файловите формати, а и съществува – веднъж инсталиран – сред командната конзола.

Vim – също както повечето му вариации, сред които намираме редактори добавящи GUI към приложението, за да можете да го стартирате без да прибягвате до командната конзола – са безплатни (GPL лицензирани). Достъпен е за всяка комерсиална операционна система с командна конзола от всякакъв тип. А авторите на софтуера съветват, наместо да дарявате пари на тях, да го правите за деца от Уганда.


 Vim


 Atom

Нарича себе си „текстовия редактор на 21-ви век“. И макар това да звучи високопарно, Atom е изцяло разработен да посрещне нуждите на съвременния разработчик. Авторите от GitHub, са внедрили голяма част от уроците, които екипа е получил по време на ежедневното си опериране с масивни пропорции код. Atom е гъвкав, с много функции и опции, и макар да е сравнително нов продукт, вече се поддържа от тонове плъгини, благодарение на отвореното си API. Дори инсталационния пакет е с възможност за настройване, тъй като е разделен на индивидуални модули.

 Atom

Atom е с табовиден интерфейс, компактен файлов браузър, с няколко курсура и селекции, множество панели и е относително елементарен за усвояване. Зад себе си има солидна документация, ако изобщо имате нужда от нея.

Atom наскоро излезе от частна бета фаза, което означава, че като продукт тепърва ще се развива, но определено има потенциала да се превърне във флагман сред текстовите редактори.

Emacs (и вариациите му)

Ако сте използвали операционна система с командна конзола, то тогава вече сте виждали Emacs. Този редактор е достъпен буквално от десетилетия – откакто Ричърд Столман (Richard Stallman) и Гай Стили (Guy Steele) го пускат през праисторическата 1976-та година. Emacs определено не е сред най-простите инструменти, но за сметка на това е един от най-мощните в бранша.

С толкова дълга история зад гърба и толкова много версии и вариации, Emacs е най-вече познат на хората с GNU Emacs (към който е и линка от по-горе). Има ужасно много функции, може да се справи с почти всеки вид текст, да менажира както елементарни документи, така и комплексни масиви от код. Разбира се, програмата може да се персонализира със стартиращи скриптове, които добавят функционалности. Също така, Emacs поддържа макро записи, тонове шорткъти (с повечето от които ще трябва да се запознаете, ако искате истински да увладеете редактора), безброй модули създадени от фенове и какво ли още не. Когато казваме, че това нещо е мощно, изобщо не се шегуваме. До голяма степен, силата на редактора идва от факта, че всеки може да се ровичка в него, да извади нещо ново или да подобри старо.

Emacs

Emacs е междуплатформен и е достъпен за всички комерсиални операционни системи. Освен това е безплатен във всеки смисъл на думата и идва с богата документация, туториъли и всевъзможни помощни материали, ако са ви необходими.

И почетното място отива за...

TextWrangler (OS X) и UltraEdit (Windows/OS X/Linux). TextWrangler можем да разглеждаме като по-малкия брат на BBEdit. Работи перфектно като инструмент за професионално писане, също както и за инструмент за разработчици (макар да е очевидно, че дизайна му е насочен към последните). Редактора е добър вариант и за комерсиалния потребител, тъй като поддържа функция за автоматично запазване – пази данните и документите непокътнати, дори да не осъществявате запазване.

UltraEdit

UltraEdit от друга страна, е още един любимец на феновете на отворения код. Съдържа напълно персонализиращ се интерфейс, вграден FTP, синтаксно подчертаване и др. При това е междуплатформен.

3 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Най-добрите текстови редактори в момента"    

абонамент за бюлетина