Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Да научим английски в движение:

Мобилни приложения за изучаване езика на Шекспир (а и не само него)

16 октомври 2014
32282 прочитания
7 одобрения
0 неодобрения

Да научим английски в движение

В днешно време владеенето на чужд език е повече от необходимост, а английският си е направо задължителен. Но дори да оставим настрана несъвършенствата на родната образователна система, научаването на друг език не винаги е лесно особено ако се налага обучението да се провежда спешно и са необходими поне базови знания. Какво да правим обаче, ако не разполагаме с време или средства за посещаване на курсове?

Отговор на този въпрос, както обикновено в наши дни, дават съвременните технологии в лицето на различни онлайн и софтуерни платформи. А най-хубавото е, че с помощта на така модерните и достъпни за всички мобилни приложения чужд език може да се учи бързо, лесно, в удобно за всекиго време и буквално навсякъде – дори в трамвая. При това по доста приятен и интересен начин. А в случай че се чудите какво точно имаме предвид, в следващите редове ще ви разкажем за десетина мобилни приложения и услуги за чуждоезиково обучение, които могат да сведат процеса до истинско забавление.

Прочетете още: С приятел за из път - преглед на социални клиенти за Android

Duolingo
Налична за: Android / iOS

Да научим английски в движение

Duolingo е една от най-популярните онлайн услуги за изучаване на чужди езици „от нулата”, която предлага избор от различни опции в зависимост от стартовия език на интерфейса. Програмата на всеки курс е изградена във формата на „дърво от постижения”. За да се премине на следващо ниво, е необходимо да бъдат събрани определен брой точки, които се дават за правилни отговори на тестовите въпроси. За изпълнението на поставените задачи потребителят разполага с няколко „живота”, които се губят при правенето на грешки. При допускането на три грешки всичко трябва да започне отначало. Услугата има и социални функции, благодарение на които можете да сравните своите достижения с други потребители и да се похвалите с успехите си в социалните мрежи.

Логическата структура на курсовете също е сходна. Започва се с изучаването на лексиката, след това се преминава към граматиката и по-сложни упражнения като произношение, превод, четене и правопис. В процеса на обучението системата ще се самонастройва съобразно вашето ниво на знания, акцентирайки върху най-трудните упражнения.

За разлика от много други онлайн услуги за обучение платформата Duolingo е напълно безплатна. Тази щедрост произлиза от факта, че компанията разработчик печели от текстовите преводи на Интернет съдържание, които потребителите правят в рамките на заданията – истинско олицетворение на концепцията „краудсорсинг”. Затова и не бива да се учудвате, ако системата ви предлага за превод задания, които са сложни за вашето ниво.

Мобилната версия на Duolingo осигурява пълната функционалност на основния сайт и работи доста стабилно. Въпреки че не поддържа български, специална похвала заслужава реализацията на функцията за разпознаване на реч. Ако Duolingo има някакъв недостатък, той е в това, че обучението е фокусирано повече върху изучаването на правилата на езика, отколкото върху разговорната практика. От друга страна, този метод е много подходящ както за новаци, които искат сериозно да усвоят даден език, така и за по-напреднали потребители. Но за хората, които не искат да задълбават особено в тънкостите на езика, по-подходящ може да се окаже друг вариант.

LinguaLeo
Налична за: iOS / Android / WP7

Да научим английски в движение:

LinguaLeo е още една доста популярна услуга за изучаване на английски, а в Google Market едноименното приложение е лидер в раздел „Образование”. И това не е случайно. За да мотивира потребителите, програмата използва принципите на онлайн игра, в която при преминаването през различни нива печелите „фрикаделки” – точки опит, с които трябва да храните лъвчето Лео. А то е вечно гладно, така че трябва да се храни редовно, за да открива достъпа до нови знания. Обучението започва с встъпителен тест, който служи за определяне на вашето текущо ниво на знание.

Услугата включва няколко раздела, всеки от които съдържа няколко определени задания. В „Джунглата” например се намират материалите за произношение и четене. В раздел „Курсове” има набор от граматически упражнения и видеоуроци. Раздел „Тренировки” позволява да се избират способи за запомняне на лексиката. Тук най-интересният режим е „бридж”, в който задачата ви е да произнасяте правилно написаните на картите думи и да отгатвате казаното от опонента. В секция „Савана” пък можете да общувате на английски със своите приятели и да следите постиженията им.

В края на всеки учебен цикъл потребителят преминава през серия упражнения. Правилните отговори осигуряват продоволствието за Лео, а при завършване на пълния курс на обучение получавате сертификат, който при желание можете да отпечатате. Услугата по принцип е безплатна, но за неограничен достъп до всички нейни ресурси трябва да се купи „Златен статус”. Дори с него обаче много курсове също изискват допълнително заплащане.

Мобилните приложения на LinguaLeo се различават в различните операционни системи и дават достъп само до упражненията за запомняне на думи, до граматическите задания, а материалите за произношение и четене в тях за съжаление липсват.

Като цяло платформата LinguaLeo е подходяща за хората, които имат базово ниво на владеене на английски. Ако нивото ви е „над средното”, тази услуга може да бъде полезна за поддържане на формата.

LingQ
Налична за: Android / iOS


Да научим английски в движение:


Още един интересен ресурс, около който също се е сформирала общност, е LingQ. Той разполага с доста добра база онлайн уроци и с голяма библиотека. Въпросната услуга има мобилни клиенти за Android и iOS, като приложенията дават възможност за четене и слушане на различни текстове на английски език.

Особеност на програмата е възможността за създаване на т.нар. Ling-ове. В случая Ling е избрана от вас непозната дума, която при повторна поява в нов текст ще се откроява с определен цвят в зависимост от сложността на запаметяването й. Въпросният параметър можете да определите сами, като зададете на думата рейтинг на трудност от 1 до 5. Уловката е, че в безплатната версия на приложението броят на създаваните от вас Ling-ове е ограничен. Освен че премахват това ограничение, платените версии на услугата дават възможност също за общуване с преподаватели и проверка на писмените ви задания от експерти. Но ако имате късмет, можете да се срещнете с много полиглоти и ентусиасти, които да ви помагат безкористно при усвояването на езика.

Rosetta Stone
Налична за: Android / iOS


Да научим английски в движение:

Rosetta Stone е цял набор от мобилни приложения, осигуряващи достъп до един от най-известните интерактивни учебници. Името на програмата и нейното лого препращат към прочутия Розетски камък, благодарение на който лингвистите са успели да разшифроват египетските йероглифи.

Разработчиците на Rosetta Stone твърдят, че в основата на програмата лежи уникална методика, която позволява чуждият език да се изучава по начина, по който го правят децата – интуитивно, без речници и граматически справочници. Този подход може и да е добър, но има вероятност и да поизплаши привържениците на „старата школа”.

Така или иначе главната особеност на тази програма е, че имитира потапяне в англоезична среда, при което вие не само ще изучавате езика, но и ще го „усещате”. За това ще ви помага голям набор от интерактивни уроци, чиято цел е създаването на асоциативен ред. С помощта на микрофон програмата може да оценява и произношението ви.

Пълният лицензиран курс на Rosetta Stone струва €300, но има и безплатна опознавателна версия на дигиталния учебник, съдържаща ограничено количество базови уроци. Но ако сте начинаещ в изучаването на английския език и споменатата сума не ви притеснява, може би именно тази програма би била най-полезна за вас.

Babbel
Налична за: Android / iOS


Да научим английски в движение:

Въпреки че услугата Babbel по принцип е изцяло платена (струва между 7 и 13 долара месечно в зависимост от срока на абонамента), тя заслужава споменаване най-малкото заради бързорастящата си популярност. С помощта на Babbel могат да се изучават езици, които не се предлагат от другите по-известни ресурси – например турски, норвежки или шведски.

Уроците на Babbel помагат преди всичко за изграждане на навици на общуване. За разлика от курсовете от рода на Rosetta Stone Babbel отделя нужното внимание и на формалния разбор на граматическите конструкции. В същото време изучаването на дори най-сложните правила е увлекателно и не доскучава.

Интерфейсът на програмата е визуално красив, но в него има някои недомислени моменти. Например, ако поискате да повторите някой определен слайд, ще трябва да започнете урока отначало.

Самото приложение работи, без да е нужна връзка с Интернет, но за разлика от Duolingo то не предоставя достъп до всички функции, налични на сайта на услугата. А за платена платформа това си е сериозен недостатък. Като цяло обаче Babbel изглежда много интересна програма с добра подборка от интерактивни уроци.

Busuu
Налична за: Android / iOS

Да научим английски в движение:

Това е още едно голямо езиково Интернет общество, което си има собствен курс. От App Store и Google Play магазините (линковете по-горе) може безплатно да се свалят опознавателните мобилни версии на приложенията Busuu, които иначе предлагат както безплатни, така и платени нива на обучение.

Сред достойнствата на тази платформа попадат стилният дизайн и удобният интерфейс. Всички задания се придружават от илюстрации и гласови подсказки, а в края на всеки урок се предлага контролен набор упражнения. Разработчиците уверяват, че определени творчески задания и тестове се проверяват от експерти. За съжаление съдържанието на програмата е сравнително ограничено, но за сметка на това има възможност за общуване с хора, за които изучаваният език е роден.

Сред плюсовете на Busuu е също, че освен обучение за ученици, студенти и възрастни има и специална програма, насочена към най-малките. Децата се забавляват и едновременно с това учат английски чрез внимателно структуриран и вълнуващ курс от основни думи и образователни игри.

Livemocha

Да научим английски в движение:

Livemocha е не просто уебуслуга, а цяла социална мрежа за любителите на чуждите езици. По тази причина тук се отделя внимание най-вече на живото общуване, в процеса на което обучаемите овладяват както лексиката, така и граматиката. Livemocha дава възможност за изучаване на 36 различни езика, включително български, в случай че някой не го знае.

За отварянето на нови уроци и курсове се „плаща” с жетони, които се дават от системата за проверка на упражненията на други потребители. При желание може да се направи и платен абонамент и да се получи „златен ключ”, който отваря вратата към всички материали на общността. За всеки от поддържаните езици Livemocha предлага курсове с четири основни нива на трудност, като в заключителните упражнения се предвижда и писане на есе на зададена тема. Упражненията се оценяват от хора, за които изучаваният език е роден. А освен оценка в балове изпитващите могат да оставят и коментари, за които се начисляват точки – т.нар. mochapoints. Тук, както в много други подобни услуги, също има система за достижения. Разговорните навици могат да се практикуват посредством интегрираните системи за текстов и видеочат.

За съжаление до момента Livemocha не предлага собствено мобилно приложение. Организаторите на тази езикова социална мрежа обаче обещават, че то ще се появи в близко бъдеще. Остава само да чакаме.

Memrise
Налична за: Android / iOS


Да научим английски в движение:


Това е една от най-добрите онлайн услуги за бързо изучаване на нова лексика, при това обзаведена с адекватни приложения за iOS и Android. Изпълненият под формата на градина интерфейс е не само оригинален, но олицетворява и самата философия на разработчиците, които сравняват процеса на запомняне на непознати думи с отглеждането на цветя в градината. Така новите думи трябва първо да се „посадят”, а след това от време на време да се „поливат”, за да не „увяхнат” в паметта ви. Благодарение на функцията за създаване на мемота пък новите думи могат да се свързват с визуални образи, които помагат за запомнянето им.

Услугата включва множество разнообразни упражнения за заучаване на лексиката. За стимул Memrise използва популярния днес принцип на съревнованието. Така по всяко време можете да погледнете как се справят другите ученици и при желание – да им се похвалите със своите успехи, публикувайки резултатите си във Facebook. Интересно е да се отбележи също, че всеки потребител може да направи в Memrise свой собствен уникален курс, по който да се занимават и останалите.

BritishCouncil
Налична за: Android / iOS

Да научим английски в движение:

Една от основните задачи на Британския съвет е да помага на всички желаещи в изучаването на английски език. А освен стандартните присъствени курсове, които са доволно популярни както по света, така и у нас, BritishCouncil дава възможност за англоезично обучение и онлайн, включително и чрез мобилни приложения.

На разположение например е програмата Learn English Grammar, която осигурява достъпен подход за изучаване на граматиката. За децата, които учат езика под формата на игра, има специално приложение, наречено Phonics Stories. То представлява сборник от разкази, които се съпровождат от игри и упражнения за развиване на произношението и слуховото възприемане на речта.

Сред останалите приложения има подкастове, тестове и разнообразни обучителни игри. Запознаването с всички тези програми е безплатно, но за отварянето на основното съдържание се заплаща.

FunEnglish
Налична за: Android / iOS

Да научим английски в движение:

Както подсказва наименованието, акцентът в тази шарена програмка е върху забавленията. И това е обяснимо предвид факта, че приложението е предназначено за деца на възраст между 3 и 10 години. То обаче като нищо може да допадне и на възрастните, тъй като обучението е ненатрапчиво и не налага да се зазубря каквото и да било. Основната идея е, докато играят и се забавляват, децата (или възрастните) да запомнят нови думи, да построяват изречения, да тренират реч и правопис. Уроците са разделени на теми, които покриват базови концепции като цветове, цифри, животни, плодове, части на тялото, дрехи и транспорт. Всеки раздел съдържа упражнения и по граматика.

Отличителна особеност на тази програма е уникалният характер на всяка нова игра. Например в раздела „Плодове” играта е да се храни дракон, като се използват точно природните дарове, които се изричат от диктор. А той пък предлага няколко варианта за произношението, благодарение на което детето може да се обучи на говорене с американски или с британски акцент.

За съжаление безплатната версия на приложението дава достъп само до неголям брой опознавателни уроци. Допълнителни игри могат да се купуват както поотделно, така и наведнъж всичките.

Английски за деца с Бени
Налична за: Android / iOS

Да научим английски в движение:

Това е още едно игрово приложение за англоезично обучение на деца. Името на програмата дава главният герой – приветливото слонче Бени. Именно то въвежда детето в света на английския език. Всички теми са поднесени просто и разбираемо, като две от тях – „Играчки” и „Приветствия” – са достъпни безплатно. Във всеки тематичен раздел им по четири миниигри, с помощта на които децата могат да заучават и запаметяват нови думи.

В заключение

От казаното дотук вече би трябвало да е станало ясно, че съществува голям избор от уебуслуги и приложения за изучаване на чужди езици, най-вече на английски. Всъщност изброените в настоящия обзор програми са само малка част от наличните онлайн предложения за Android и iOS, чийто брой нараства буквално всеки ден. В случай че искате да разгледате и други алтернативи, можете да се запознаете с информационното каре в края на тази статия, където са споменати с препратки още някои интересни приложения за чуждоезиково обучение.

Никое от тях обаче няма да ви налее знанията в главата. Защото без желание, систематичен подход, постоянство и живо общуване усвояването на чужд език става много трудно.


Още полезни приложения за чуждоезиково обучение в няколко думи

MyEnglish / iOS
Програмка, с чиято помощ могат да се заучават нови думи и да се усъвършенства граматика.
ESL DailyEnglish / Android
Позволява да се развиват навиците за произношение чрез прослушване на диалози.
Learn English by Listening /iOS
Поднася аудиоистории и тренира навиците за произношение.
Wordsteps / Android / iOS
Полезна програма, с чиято помощ се увеличава речниковият запас.
Grammar 2 /Android / IOS
Едно от най-популярните мобилни приложения за изучаване на граматика.
Speak English /Android
Програма, подходяща за развиване на говорни навици и трениране на произношението.
AccelaStudy /iOS
Великолепно приложение, позволяваща максимално бързо усвояване на нови думи и произношението им.
Speaking Pal /Android / iOS
Приложение за развиване на говорни навици.
Anki / Android / iOS
Една от най-простите и ефективни програми за изучаване на лексика.
TOEFL iBit Preparation /iOS / Android
Името говори достатъчно – помага при подготовката за полагане на TOEFL тест.
IELTS Skills /Android / iOS
Още едно от най-добрите приложения за подготовка за изпитите TOEFL и IELTS. Както предходната програма, и тази също дава възможност за усвояване на нужния речников запас и за овладяване спецификите на тестовите задачи.
English Idioms Dictionary /Android / iOS
Разбира се, не бива да се забравя и изучаването на полезни идиоми.

7 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
petrova8971
10:39, 06 януари 2016
Много полезна информация и много възможности за изучаване на английски език :)Аз попаднах на курс, който ми грабна вниманието тъй като е много различен и лесен за следване. Ако някой иска може да го погледне : speakingfriends.com/bg
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Да научим английски в движение:"    

абонамент за бюлетина