Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Учене, работа и забавление под Ubuntu: Програмите, които ще улеснят живота ни в системата с отворен код

11 ноември 2014
11112 прочитания
13 одобрения
0 неодобрения

Учене, работа и забавление под Ubuntu:

Едва ли има РС потребител, който да не е чувал, че освен Windows на света съществуват и множество алтернативни операционни системи на базата на Linux. Със сигурност има и доста хора, които в един или друг момент са решавали да опитат някоя от тях на компютрите си. А най-вероятно никак не са малко и онези от тях, които, измъчени от купища настройки или не намерили достатъчно подходящи за нуждите си, рано или късно решават да се върнат в обятията на вездесъщия Windows, запазвайки не особено ласкави спомени за платформите с отворен код.

Е, ако наистина има такива спомени, то те със сигурност датират доста отдавна, защото това отношение към Linux и неговите производни операционни системи е не само ретроградно, но и доста остаряло – особено при положение че има около 85% вероятност смартфонът ви да е на базата на Android, която също е базирана на Linux. Ако имате съмнения по този въпрос, ще опитаме да ви убедим с настоящата статия, в която ще направим обзор на няколко от модерните програми с отворен код, налични за най-разпространената Linux дистрибуция - Ubuntu. Разбира се, няма как да обхванем хилядите приложения, достъпни през Ubuntu Software Center, затова съсредоточаваме вниманието си върху софтуера и инструментите за основните ежедневни задачи при работа и забавления с който и да е компютър. По-долу цитираме и само най-популярните програми за работа и забавлениe под Ubuntu. Някои от тях, а и още много, както винаги можете да откривате в ежемесечните ни софтуерни селекции, описани в края на дигиталното списание.

Прочетете още: Запознай се с Пингвинчето: Защо и как да учим децата на Linux?

Офисни програми

LibreOffice

LibreOffice

Времената, когато този офисен пакет беше в ролята на вечния догонващ на фона на Microsoft Office, отдавна са минало. Днес LibreOffice е мощен пакет за офис продуктивност, включващ текстовия процесор Writer, редактора на изчислителни таблици Calc, програмата за създаване на презентации Impress, векторния графичен редактор Draw и още няколко спомагателни инструмента.

Всички приложения от пакета се справят отлично с основните офисни задачи и са напълно съвместими с разпространените формати за електронни документи, което пък позволява те да се използват спокойно за четене и редактиране на файлове, създадени с други подобни софтуери. Освен това LibreOffice има доста скромни системни изисквания, което дава възможност той да се използва и на относително слаби РС машини.

Kingsoft Office

Kingsoft Office

Ако случайно интерфейсът на LibreOffice ви се стори непривичен и не успявате да намерите нужните ви функции, може да изпробвате Kingsoft Office. Този офисен пакет е дело на не особено креативни китайски разработчици, които толкова усърдно са копирали Microsoft Office, че в края на краищата са успели да направят превъзходен продукт, който на практика не отстъпва на своя оригинален първообраз.

Това е, ако не смятаме факта, че Kingsoft Office пакетът съдържа само три компонента – текстов редактор, приложение за изчислителни таблици и презентационен инструмент. За повечето потребители този набор обаче е напълно достатъчен, още повече че след инсталацията ви посреща модерен лентов интерфейс, който със сигурност ще накара феновете на Microsoft Office да се почувстват като у дома си. Поддържат се практически всички разпространени файлови формати, така че програмата не среща затруднения при отварянето дори на най-сложните документи.

Единственият минус в случая на Kingsoft Office е локализацията, която за разлика от LibreOffice не е така пълна. И ако проверката за правописа на български все пак има как да се добави със странични приложения, то интерфейсът на Kingsoft Office ще трябва да се ползва на английски.

Работа с изображения

Gimp

GIMP

Този графичен редактор е главен инструмент за създаване и обработка на изображения в Linux среди. Въпреки че възможностите му донякъде отстъпват на неговия именит основен конкурент, за потребителя все пак са достъпни повечето най-необходими функции и операции по редактирането на изображения и графични файлове, така че с Gimp може да се работи почти толкова ефективно и успешно, колкото и с Photoshop.

Потребителите, които са използвали Gimp преди години, може да са останали с недотам добри впечатления от някога необичайния, да не кажем, неудобния, многопрозоречен интерфейс. В последните версии на програмата обаче се появи възможност за привеждането на интерфейса в по-привичен вид и използването на елементите му в един прозорец. Ако и това ви се струва недостатъчно, лесно можете да превърнете Gimp в почти пълно подобие на Adobe Photoshop. За целта просто трябва да си свалите специалния набор настройки, който съдържа познатите иконки на инструментите, стандартните горещи клавиши, модифицирани панели и дори цвят на фона, предназначен за настройване на максимално удобна работна среда.

Shutter

Shutter

Ако често ви се налага да правите много скрийншоти, то скоро стандартната функция за снимане на екрана със сигурност ще ви стане недостатъчна, което пък най-вероятно ще ви доведе до приложението Shutter. Въпросният инструмент може да „снима“ както целия екран, така и отделен прозорец, определена област и дори на отворена в браузъра уебстраница.

Направената снимка на екрана може веднага да се зареди във вградения редактор и към нея да се добавят необходимите за конкретна цел елементи, например надписи, геометрични фигури, стрелки с обяснения и пр. Ако се налага да „размиете“ определена област от снимката или напротив – да отделите и увеличите даден участък от нея, Shutter лесно се справя и с тези задачи. Обработката на скрийншотите може да бъде довършена и със специални филтри, с които да се добави сянка, да се направи огледален образ, да се изкриви перспективата и т.н. Готовият резултат винаги може да бъде записан на хард диска или да се качи в онлайн хранилище.

Shotwell

Shotwell

Гордите притежатели на големи фотоколекции обикновено използват специални програми за организиране, търсене и преглеждане на любимите си снимки. Приложението Shotwell предоставя всички тези възможности и дори може да изпълнява прости операции по коригирането на фотографиите като кадриране, премахване на „червени очи“, оправяне на перспективата, промяна на осветеността, контраста и наситеността на изображенията.

Каталогизацията на данните в програмата се изпълнява по няколко критерия: време на създаване на файловете по име и по местоположение. Към изображенията могат да се добавят и тагове, коментари, оценки по петобална скала. Всички тези данни също се отчитат при търсене, така че намирането на нужното в даден момент никак не е трудно, като изберете например нещо от рода на снимки, „направени миналата година“, „само от морето“ и „с оценка, не по-малко от 4 точки“.

Музика

Rhythmbox

Rhythmbox

Щатният плейър в Ubuntu е програмата Rhythmbox и тя е пример за един от онези случаи, в които това, което идва предварително инсталирано с операционната система, е може би най-доброто в наличност изобщо.

Всъщност Rhythmbox не е просто аудиоплейър, а цял мултимедиен „комбайн“, обединяващ в себе си функциите на музикален каталог, плейър, записвачка на аудио CD-та, клиент за прослушване на Интернет радиостанции и подкастове, инструмент за търсене на текстове на песни и какво ли още не. Благодарение на модулната структура на приложението в него могат лесно да се добавят всички необходими функции с помощта на специални плъгини, които се създават непрекъснато и в големи количества както от официалните разработчици на програмата, така и от потребители ентусиасти. Отгоре на всичко Rhythmbox е прекрасно интегриран в Ubuntu средата и изглежда като органична част от нея, което също е важно за комфортното използване на инструмента.

Audacious

Audacious

В случай че все пак не си падате по чак толкова разнородни програми като Rhythmbox, а имате нужда от прост и лек плейър, то задължително трябва да обърнете внимание на Audacious. На фона на съвсем скромните си размери и изключително щадящите системни изисквания въпросното приложение осигурява всичко, което може да ви потрябва за озвучаване на работното място. При това се поддържат всички популярни аудиоформати, както и потоково възпроизвеждане, режим за използване на няколко плейлисти, а също и редактиране на информацията за парчетата.

От чисто визуална гледна точка програмата също изглежда на ниво. А освен основния режим, при който интерфейсът изглежда като част от стандартен прозорец на операционната система, Audacious предлага още един с поддръжка на скиновете от популярния плейър Winamp, както и свои собствени.

EasyTag

EasyTag

Всеки меломан знае колко важни за реда във фонотеката са правилно попълнените информационни тагове на песните. Но при голям брой файлове тази задача може да се окаже доста продължителна и затова е важно човек да разполага с достатъчно мощен и функционален редактор на мета-данни.

Тук излиза на дневен ред програмата EasyTag, която умее всичко, за което може да се досетите, по отношение на добавянето на информация към музикалните парчета. Приложението работи с всички популярни формати (MP3, MP2, MP4/AAC, FLAC, Ogg Vorbis, Musepack, Monkey’s Audio и WavPack), може да взема данни от Интернет, да преименува файловете в съответствие с таговете или обратно – да запълва таговете с информация, взета от имената на файловете.

Видео

VLC

VLC

Това кратко трибуквено название със сигурност е добре известно на всички любители на видеосъдържанието, независимо от това каква точно операционна система използват. Зад името се крие мощна програма за възпроизвеждане на мултимедия и инсталирайки VLC, лесно можете да решите веднъж и завинаги всички евентуални проблеми с липсващи кодеци, тъй като приложението съдържа в себе си всички необходими библиотеки. Освен това този видеоплейър е известен със своята завидна „всеядност“, която му позволява да възпроизвежда успешно дори повредени файлове.

Но, разбира се, възможностите на тази програма съвсем не се ограничават само до възпроизвеждането на филми и музика. С нейна помощ можете също да си уредите потоково предаване, да записвате скрийнкастове, да сваляте клипчета от YouTube, да конвертирате медийни файлове, да прослушвате подкастове и много други. За някои от по-екзотичните операции може да се наложи да си свалите допълнителни плъгини, но и това става лесно.

OpenShot

OpenShot

Понякога дори на средностатистическия домашен потребител може да му се наложи да редактира някой видеофайл. Например може да се наложи да се изрежат някои не особено лицеприятни моменти от последния купон, да се съкрати някоя твърде протяжна видеолекция или просто да се направи свежо клипче за качване в YouTube. Във всички тези случаи (пък и в други) няма как да минете без пълноценен видеоредактор.

OpenShot е една от най-функционалните програми от този тип, а в същото време използването й не изисква от потребителя никакви специални познания или навици за редактирането на видео. С помощта на този инструмент дори не особено опитните лесно могат да разделят дадено видео на части, да изрежат излишното, да добавят нужното, да вложат красиви ефекти, да направят ефектни преходи, да вградят субтитри, да озвучат видеосъдържанието и да направят още куп други интересни и полезни неща с него. С OpenShot лесно можете да блеснете сред приятелите си като майстор на яки видеоклипове.

Интернет

Chrome, Firefox, Opera, Maxthon…

Изборът на браузър е толкова индивидуален и спорен въпрос, че дори ние рядко се осмеляваме да рискуваме да препоръчаме еднозначно използването на един или друг. От време на време предлагаме по някой обзор в стил „Малко известни, но много удобни алтернативни браузъри“, но няма да назначаваме „най-добрия“ и в случая с Ubuntu. Всъщност за тази среда са налични всички основни браузъри, които работят и под Windows, така че няма да е проблем да работите в средата, в която сте свикнали. Е, изключение е само Internet Explorer, но това едва ли ще е пречка за повечето от хората.

Важно е да се отбележи също, че всички браузъри (освен изключението) работят точно по същия начин, както и под другите операционни системи, и получават обновление не по-малко оперативно. С други думи, ако вашата среда за работа и/или забавления е Интернет, то преходът към Ubuntu за вас ще мине почти незабележимо.

Thunderbird

Thunderbird

Разбира се, в днешно време няма как човек да мине и без пощенски клиент. Mozilla Thunderbird е програмата от този тип, инсталирана по подразбиране в Ubuntu, и ако сте почитател на настолните клиенти, със сигурност ще оцените този избор по достойнство. Вградената защита срещу спам, „умните“ папки за сортиране на кореспонденцията, модерната система за филтриране, възможностите за търсене, многотабовият интерфейс и редица други функции са сред достойнствата на това приложение, които сигурно ще съблазнят дори най-отявлените привърженици на Gmail и другите уеббазирани клиенти. Ако пък случайно нещо не ви достига, на помощ идват специалните допълнения, с които можете да добавите нови функции, да промените оформлението на програмата или да настроите взаимодействието й с други услуги.

Pidgin

Pidgin

Популярността на тази програма за обмен на мигновени съобщения е обусловена преди всичко от голямото количество поддържани от нея мрежи, сред които фигурират ICQ, Jabber, Google Talk, IRC и др. Въпросният мениджър позволява използването на форматиране и на емотикони, дава възможност за обмен на файлове, има опция за водене на разговори в различни мрежи едновременно и позволява обединяване на контактите на потребителя в различни чат мрежи. Както е обичайно за света на отворения код, тук също има множество плъгини от общността на разработчиците, с които може да се добавя допълнителна функционалност.

В заключение

Както споменахме и в началото на настоящия материал, възможностите на приложенията за операционните системи на базата на Linux далеч не се ограничават само с изброените по-горе категории. Съществува също голямо количество по-тясно специализиран софтуер, предназначен за решаването на конкретни професионални задачи. Вече има и немалко достъпни за Linux платформите игри, а мощната поддръжка от страна на услугата за цифрова дистрибуция Steam отрежда на това съдържание доста светло бъдеще. Но това са теми за отделни големи статии, затова в заключение просто ще подчертаем още веднъж, че добър софтуер за Linux има и той е в не по-малко изобилие от Windows приложенията. Освен това е обикновено безплатен, функционален и се справя със задачите, поставяни от средния потребител, не по-зле, отколкото аналогичните програми за Windows или Mac.

13 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Учене, работа и забавление под Ubuntu: Програмите, които ще улеснят живота ни в системата с отворен код"    

абонамент за бюлетина