Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Джобно кино: Най-добрите видеoплeйъри за Android и iOS

13 януари 2015
25348 прочитания
4 одобрения
0 неодобрения

 Най-добрите видеoплeйъри за Android и iOS

Независимо дали ни харесва или не, мобилните джаджи не само се настаняват в живота ни, но постепенно заемат и все повече място в него. Това важи и за забавленията, особено за свързаните с гледане на видео – нещо, което все по-често се прави “на крак” или “в движение”. Пътуващите с градския транспорт в София със сигурност знаят какво имаме предвид, ако си правят труда да се оглеждат наоколо, докато пътуват – вероятността да се види човек, гледащ видео на смартфона си, е почти толкова голяма, колкото и срещата с четящи електронни книги. Дали и вие сте сред хората, които биха искали да се присъединят към групата на забавляващите се по този начин в автобуси, влакове и самолети? Ако отговорът на този въпрос е положителен, то със сигурност ще имате нужда от добър видеоплейър за своето любимо мобилно устройство. А то почти със сигурност вече е екипирано с такъв, предварително инсталиран от производителя на таблета или смартфона. С други думи, ако наличното вече ви устройва, няма да ви се налага да търсите друго. Но може би не бихте имали нищо против да опитате някой още по-удобен, функционален и по възможност безплатен инструмент за гледане на видео? Именно за този случай е предназначен настоящият обзор, в който разглеждаме именно такива видеoплeйъри за Android и iOS.

MX Player (условно безплатен)

MX Player

MX Player

Това е може би най-популярният плейър за платформата Android, ако се съди от статистиката на свалянията в Google Play, която показва число, възлизащо на стотици милиона изтегляния. И това е напълно заслужено, тъй като по отношение на функционалността тази е трудно да се конкурира.

MX Player възпроизвежда практически всякакво видео, може да декодира аудио във формат

AC-3, а също и такова в DTS - след инсталиране на допълнителен кодек (препратка към който има в настройките на самата програма). Поддържат се също текстови субтитри на всички популярни формати, при това с възможности за настройка на параметрите и шрифтовете, превключване между различни аудиопътеки и др. Програмката поддържа и управление с жестове, посредством които могат да се настройват яркостта, силата на звука, превъртането напред и назад.

Сериозно предимство на MX Player е и наличието на собствен хардуерен декодер (H/W+), който може да декодира повече формати в сравнение със системния и да се използва за възпроизвеждане например за 10-битово видео.

Този видеоплейър има платена и безплатна версии, която показва реклами, когато видеото се сложи на пауза. Ако рекламите ви притесняват, можете да се избавите от тях, като си купите лиценз за Pro версията на програмата. Това е и причината да категоризираме този плейър като “условно безплатен”.

VLC for Android Beta (безплатен)

VLC for Android Beta


VLC for Android Beta

VLC media player пък е може би най-известният междуплатформен медиаплейър, който преди около година най-после стана достъпен и за Android. Неясно защо той все още се води със статут на бета-версия, но нищо не пречи да се свали и използва – нещо, което са направили вече над 10 млн. потребители.

Защото въпреки този бета-статус и уговорките на разработчиците за все още липсваща функционалност, VLC for Android поддържа повечето популярни видеоформати, позволява превключване между аудиопътечките, изобразява текстови субтитри (както вградени, така и външни), дава възможност за жестово регулиране на яркостта, силата на звука и “превъртането”, може да “пуска” ISO образи на DVD дискове (изобразявайки и менюто), позволява извеждане на образ на допълнителен дисплей (посредством HDMI или Miracast) и използва хардуерно ускоряване за по-висока производителност. VLC също така може да декодира звуковите пътечки в AC3 и DTS файлове, без да изисква инсталирането на допълнителни кодеци.

Подобно на своя настолен събрат, VLC for Android е напълно безплатно приложение, което при това не показва реклама и не иска пари за допълнителна функционалност.

BSPlayer (условно безплатен)

BSPlayer

BSPlayer

Това е още един плейър с десктоп произход и добра репутация - едноименният плейър за платформата Windows съществува вече доста отдавна и се е доказал като способен и надежден инструмент.

Подобно на настолната, Android версията на BSPlayer може да възпроизвежда и аудиофайлове. Поради тази причина след сканирането на вътрешната памет в секцията Library на главното меню ще се покажат всички папки, в които има медийни файлове. От това следва и дребното неудобство от необходимостта видеофайловете да се търсят ръчно.

Разбира се, поддържат се всички популярни медийни и видеоформати, както и възможности за превключване между аудиопътеки и за показване на текстови субтитри. Интересна особеност е възможността за автоматично търсене на подходящи субтитри онлайн. А освен локални файлове BSPlayer може също да възпроизвежда видео от локалната мрежа. Също като VLC BSPlayer без проблеми възпроизвежда аудио във формати AC3 и DTS.

Мобилният BSPlayer може да използва както софтуерно декодиране на видео, така и два вида хардуерно – с помощта на системния плейър и посредством своя енджин. Потребителят всъщност може сам да избира какво да се декодира хардуерно, тъй като плейърът позволява например този режим да се включва за възпроизвеждане на H264 формати, но да е изключен за MPEG2. А освен стандартно възпроизвеждане BSPlayer има и Pop Out режим, при който видеото се показва в изскачащ прозорец над другите приложения. Полезна опция, която може да се използва, да речем, за гледане на не особено интересен филм във “фонов режим”.

Както при другите мобилни програми от този тип и при този се поддържа управление с жестове за основните функции на медийния плейър. Въпреки че BSPlayer for Android се пропагандира като “FREE”, той все пак идва на цената на реклами, които се показват под формата на банер в главното меню и при пауза на видеото. Има все пак възможност за спестяването им - чрез платена версия на програмата.

  • iOS

nPlayer ($4.99)

nPlayer

Доста функционален плейър за мобилните устройства на Apple, който може да възпроизвежда както локални файлове (т.е. заредени в него от iTunes или самото устройство), така и видео от Мрежата – поддържат се протоколи WebDAV, FTP, Samba, UPnP/DLNA и облачни услуги (Box, Dropbox, Google Drive, OneDrive). Разбира се, осигурена е пълноценна поддръжка за медиятеката iTunes с разбивката на фирмените подкатегории. В nPlayer има и вграден браузър за сваляне или стрийминг на мултимедийно съдържание, а възпроизвеждането му може да става не само на екрана на самото iOS устройство, но и на други – посредством AirPlay стрийминг. Има дори възможност за сваляне на видеофайлове през Wi-Fi. Т.е. като цяло за работата си в мрежа nPlayer може да получи само суперлативи – функционалността му в това отношение е впечатляваща.

Програмата поддържа всички популярни видеоформати, като за H264 и MPEG4 има хардуерен декодер. NPlayer умее да декодира и аудиофайлове в AC3, но поддръжката за DTS за съжаление беше премахната при по-старите версии на този плейър. Естествено, поддържат се също външни и вградени субтитри и има възможност за доста подробно настройване на тяхното изобразяване. На изчерпателно настройване подлежи и управлението с жестове, било то с един или с два пръста. Всъщност поддържат се почти двадесет различни жеста.

VLC for iOS (безплатен)

VLC for iOS

VLC for iOS

iOS версията на популярния плейър се различава значително от описания по-горе мобилен клиент за Android. Но в това няма нищо чудно, като се имат предвид различията между платформите и налаганите от тях ограничения.

В случая локалната медиятека е разделена на категории – музика, всички файлове и т.н. VLC има мрежова поддръжка, реализирана чрез протоколите UPnP и FTP, която си е доста оскъдна, особено на фона на мрежовите възможности на nPlayer. От друга страна, VLC for iOS умее да отваря най-различни мрежови ресурси (поддържат се HTTP, RTSP, RTMP, MMS, FTP и UDP/RTP потоци) и може да зарежда файлове от директни линкове или чрез Wi-Fi. От облачните хранилища се поддържат само най-популярните - Dropbox и Google Drive.

Както при VLC програмите за другите платформи тук се поддържат всички основни формати, включително декодиране на AC3 и доста неочаквано като за iOS плайър – DTS (може би това дори е единственият плейър с подобна функционалност в AppStore).

Поддържат се, разбира се, субтитри и тяхното изобразяване може да се настройва – чрез промяна на шрифта, размера и цвета, превключване на символното кодиране и др. По време на възпроизвеждане има възможност не само за превключване между аудиотраковете и субтитрите, но да се настройват и параметрите на изображението като яркост, контраст, тон, наситеност и гама, както и да се регулира скоростта на възпроизвеждане. Поддържа се и AirPlay обмен.

Специално отбелязване заслужава фактът, че за разлика от повечето други добри плейъри за iOS VLC е напълно безплатно приложение.

 AVPlayerHD ($2.99)

 AVPlayerHD

 AVPlayerHD

Завършваме обзора с един от най-популярните плейъри за iOS, който дълго време се бореше с nPlayer за лидерство по отношение на разпространението. По отношение на локалните файлове тази програмка изобразява само файловете, заредени през iTunes, но не поддържа албуми. За сметка на това мрежовите възможности са на ниво – AVPlayerHD може да получава съдържание от Мрежата посредством поддръжката на протоколи FTP, HTTP, WebDAV, UPnP/DLNA, като има възможност и за въвеждане на директен адрес за стрийминг. Поддържат се също облачните хранилища Dropbox и Google Drive.

Както всички изброени дотук мобилни приложения и AVPlayerHD се справя отлично с възпроизвеждането на всички популярни видеоформати, а също и с текстови субтитри. Последните се настройват доста лесно и нагледно с помощта на специално меню, макар че то не съдържа кой знае колко възможности за манипулация. Плейърът декодира звук от AC3 файлове, но както може да се очаква, поддръжка за DTS липсва. За управлението могат да се използват и жестове, като AVPlayerHD разпознава и поддържа повече от десет такива. На екрана за възпроизвеждане освен опции за превключване на аудиопътеки и субтитри има и контроли за яркостта, контраста, наситеността на цветовете и силата на подсветката, както и за промяна на скоростта на възпроизвеждане и включване/изключване на хардуерното декодиране.

Обобщение 

Трябва да се признае, че за гледане на видео “в движение” като че ли по-подходяща платформа е Android. За това твърдение има поне няколко аргумента. Първо, повечето таблети и смартфони с тази операционна система са си изпълнени в широкоекранното киносъотношение на страните 16:9, докато пропорциите на екрана при iPad устройствата са 4:3. Това съотношение е по-подходящо за четене на книги и сърфиране в Мрежата, но при гледане на филми се появяват черни ленти отгоре и отдолу и така полезният диагонал на екрана забележимо намалява. Второ, практически нито един плейър за iOS (с изключение единствено на VLC) не може да декодира аудиопотоци във формат DTS заради проблем с лицензирането му за мобилните платформи. В случая с Android плейърите ситуацията формално е същата, но както се казва, там “строгостта на закона се компенсира от незадължителността на неговото изпълнение”, така че доста на брой Android плейъри могат да възпроизвеждат въпросния формат или веднага след инсталацията, или след изтегляне на допълнителен кодек. Трето, поради платформените особености на практика всеки Android плейър може да възпроизвежда видео от локалната мрежа, дори такава функция да не присъства в неговия интерфейс – достатъчно е да се влезе в мрежовата папка с помощта на произволен мобилен файлов мениджър (например ES File Manager), да се опита отваряне на съответния файл и да се избере съответният плейър от показания списък. В същото време iOS възпроизвеждането на видео от локалната мрежа зависи изключително от конкретния плейър, а не всички програми от този тип за тази платформа дават подобна възможност. И накрая, но не на последно място по важност, за iOS почти няма качествени безплатни видеоплейъри, докато за Android е точно обратното – всички плейъри са или напълно безплатни, или най-малкото предлагат достатъчно функционална безплатна версия.

А от плейърите за Android като че ли най-обширна функционалност предлагат MX Player и BSPlayer, макар и на цената на рекламни банери в иначе свободно достъпните им варианти. VLC е малко по-скромен откъм функционалност, но за сметка на това е напълно безплатен и се справя отлично с обичайните задачи, свързани с видеовъзпроизвеждане. Затова е и доста трудно да препоръчаме еднозначно някоя от изброените програми за отворената платформа. Тук единственият смислен съвет е: опитайте всички възможни плейъри и установете сами кой от тях пасва най-добре на нуждите и предпочитанията ви.

По отношение на iOS нещата са по-прости – ако търсите безплатен плейър, вариантите се свеждат единствено до VLC (който е и единственият за тази платформа, способен да възпроизвежда DTS Audio). Ако приоритет е възпроизвеждането от локалната мрежа, то nPlayer е извън всяка конкуренция. Ако пък смятате, че $5 са твърде много за приложение от този тип и мрежовите възможности на AVPlayerHD са ви достатъчни, изборът за вас също е ясен.

Разбира се, нищо не пречи да опитате и други варианти освен изброените в настоящия обзор. И в този случай за нас остава само да ви пожелаем приятно гледане.

4 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Джобно кино: Най-добрите видеoплeйъри за Android и iOS"    

абонамент за бюлетина