Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи

Потребителите на Windows 7, Windows 8.1 и Windows Phone 8 ще имат възможност да обновят безплатно своята ОС до Windows 10, стана ясно по време на официалната презентация на Windows 10 Consumer Preview. Сред другите важни анонси бяха също мобилната версия на новата ОС, интеграцията на Cortana, новият уеб браузър Spartan, универсалните Office приложения, интеграцията с Xbox и много други.

22 януари 2015
13900 прочитания
31 одобрения
2 неодобрения
Страница 1 от 2

Миналата година Microsoft анонсира предварителната тестова версия (Technical Preview) на своята нова операционна система Windows 10. В седмиците след този анонс компанията събра огромно количество информация и отзиви от потребителите в рамките на мащабната програма за тестване Windows Insiders, в която са взели участие 1,7 млн. човека и са се получили 800 000 отзива по 200 хиляди теми. Голяма част от тази информация е повлияла на разработката на новата операционна система на Microsoft и са залегнали в основата на нейната следваща предварителна версия - Consumer Preview, която, както беше обещано, беше представена официално късно вчера българско време. А ето и кои са най-важните нововъведения и подобрения в Windows 10 Consumer Preview, покрити от основните акценти на презентаторите.

Windows 10 Consumer Preview - репортаж от официалното представяне

 

Прочетете още: Новата Windows показва ОС бъдещето с пореден номер 10

Следващата глава в историята на Windows

Според представителите на Microsoft, при разработката на Windows 10 компанията се е фокусирала в три основни направления: мобилност, защита на личната информация и естествено взаимодействие със софтуера (т.е. с използване на стилуси, глас, очи, сензорни интерфейси, жестове) при възможно най-голямо разнообразие от устройства.

Донякъде очакван беше и анонсът за известна промяна в политиката на разпространение за новата ОС – Microsoft обеща безплатни обновления до Windows 10 за всички потребители на устройства под управлението на Windows 8/8.1 (в т.ч. Windows Phone 8.1) и Windows 7. Но има и уловка: безплатна ще е само първата година на използване, а след това за Windows 10 все пак ще трябва да се плати. На фона на досегашната политика това предложение определено си е щедро, а и доста точно отразява новия корпоративен поглед към Windows, който изглежда е на път да се превърне в една от най-големите интернет услуги.

Обновления в интерфейса

Освен вече известните промени като Start менюто с живи иконки и възможността за стартиране на сензорни приложения в прозорец, компанията показа и обновен център за уведомления Action Center. В него освен обичайните уведомления се изобразяват също информация за повиквания по Skype, сигнали от будилника, съобщения от магазина за приложения, напомняния от календара и т.н.

Преработен е и разделът за настройки в сензорния интерфейс, който е обединен с панела за управление. Важна функция, също известна от по-рано, е Continuum, която позволява автоматично превключване на ОС интерфейса от таблетен в настолен режим и прави доста по-удобна работата с хибридните устройства.

Windows 10 Consumer Preview - репортаж от официалното представяне

Здравейте, казвам се Cortana 

Сред най-важните нововъведения в Windows 10 Consumer Preview е и дългоочакваната интеграция с Cortana. По време на презентацията беше демонстрирана работата на гласовия помощник, която поне на английски език изглежда безпроблемна, въпреки предупрежденията на Microsoft, че става въпрос за ранна версия. Функцията, разбира се, работи през облака, като в долния ляв ъгъл на екрана има и специален инструмент, наречен Notebook. Той е нещо като домашна страница за гласовия помощник, на която се показват сведения за това какво знае Cortana, каква информация следи и какво смята за полезно за собственика на устройството.

Windows 10 Consumer Preview - репортаж от официалното представяне

Естествено, гласовият помощник е оптимизиран за РС, така че може например по (гласова) команда да отвори PowerPoint слайдове, снимки от определена дата и пр. Cortana помага и за разширяване на многозадачната функционалност на системата: например докато работите с Excel таблица, можете да поръчате на гласовия помощник да създаде отметка или да напише писмо до определен получател.

С помощта на Cortana вече може да се продиктува текст или съобщение, като помощникът владее и доста сложна пунктуация, включваща даже и хаштагове. В раздела за съобщения цялата кореспонденция, включително тази от Skype и други IP-месинджъри, се визуализира с различни цветове, но в единен поток и по отделно за всеки събеседник.

Windows 10 мобилизация

 

Windows 10 Consumer Preview - репортаж от официалното представяне

Windows 10 носи промени и на мобилния фронт, за който има специална версия за устройства с диагонали под 8 инча – бившата Windows Phone. Сред тези промени е възможността за инсталиране на полупрозрачни тапети, включително за междублоковото пространство на домашния екран. Освен това наскоро инсталираните приложения се изнасят в горната част на общия списък, центърът за уведомления е обогатен с нови функции и се синхронизира с РС, преработен е и разделът за настройки, който изглежда по-удобен и по-разбираем, макар да не съответства на този в РС версията.

Универсални приложения

Windows 10 Consumer Preview - репортаж от официалното представяне

За универсални приложения, работещи в различните версии на Windows, слушаме още от април миналата година, но досега всичко беше само “на хартия”. Сега обаче предимствата на този тип софтуер беше демонстриран нагледно – най-вече с примери от сензорно-оптимизирания Office пакет. Всъщност Microsoft вече е показвала сензорната версия на Office за Windows, но засега тя на практика не е достъпна въпреки пускането на Office за iOS и Android. По всичко личи, че тя ще дебютира заедно с Windows 10. във всеки случай демонстрираната на смартфон Lumia 1520 версия на Word има различен интерфейс от този на сегашната WP-версия на приложението, който напомня по-скоро вариантите за iPad.

Windows 10 Consumer Preview - репортаж от официалното представяне

Това, което подчертават от Microsoft, e, че от сега нататък на потребители няма да им се налага да правят компромиси при използването на мобилни приложения, тъй като те ще притежават всички възможности на настолните програми. Може дори да се гледа анимация в PowerPoint и презентацията да се извежда на голям екран с помощта на технологията Miracast. Outlook пък сега и на смартфон, и на РС, използва Word енджин с разширени възможности за форматиране.

Продължава на следващата страница

31 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Windows 10 Consumer Preview: все по-персонални РС-та и джаджи"    

абонамент за бюлетина