Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

AMD вдига завесата пред хибридните процесори Carrizo

В случая Carrizo APU основният акцент на AMD е върху кардиналното подобрение на енергоефективността на процесорите. Според разработчиците, Carrizo е с 40% по-икономичен от своя предшественик, a разнообразни подобрения в дизайна ще осигурят двуцифрен ръст в производителността и времето за автономна работа на лаптопите.

24 февруари 2015
8163 прочитания
26 одобрения
0 неодобрения

Въпреки че първите детайли за хибридните (APU) процесори AMD Carrizo се появиха още през декември 2013 г., по-голямата част от информацията за тези чипове трябва да стане известна днес, по време на конференцията ISSCC 2015, където AMD обеща да сподели повече подробности за тях. Още вчера обаче в Мрежата изтекоха слайдовете от фирмената презентация за бъдещите APU чипове на компанията, така че вече спокойно можем да обобщим данните, подготвени за изнасяне от AMD.

AMD Carrizo APU in details

Новите APU процесори AMD Carrizo използват изчислителната архитектура с кодово име Excavator. Независимо, че въпросният чип ще се произвежда по 28-нанометров процес, AMD и нейният производствен партньор Global Foundries са успели значително да намалят площта на кристалите. По официалните данни Carrizo ще съдържа около 3,1 млрд. транзистори, като при това размерът на силициевата пластина е с 23% по-малък в сравнение с тази на неговия предшественик – впечатляващ резултат, постигнат благодарение на използването на транзисторни библиотеки с висока плътност при проектирането.

Прочетете още: AMD Carrizo APU чиповете идват до средата на 2015-а

AMD Carrizo APU in details

В същото време съществен прираст на производителността от x86 изчислителните блокове на новите APU едва ли може да се очаква. В случая основният акцент на AMD е върху кардиналното подобрение на енергоефективността на процесорите – разработчиците твърдят, че Carrizo е с 40% по-икономичен от своя предшественик.

Модернизирана ще бъде и графичната част на хибридния ускорен процесор. Новият GPU блок ще има 8 клъстера с 512 изчислителни блокове, като при това графичното ядро ще поддържа API Mantle, DirectX 12 и функцията Dual Graphics, благодарение на която е възможно обединяването на ресурсите на вградените и дискретни ускорители за постигане на по-добри резултати. От AMD твърдят, че са намалили с 18% електрическите утечки в GPU блока, което дава възможност или за повишаване на тактовата честота без допълнителни загуби, или за намаляване на енергопотреблението.

AMD Carrizo APU in details

Според достъпната информация, новите чипове AMD Carrizo ще бъдат обзаведени и с подобрена система за мониторинг с цял набор датчици, които дават възможност за по-ефективно управление на различните процесорни блокове, подобряващо съотношението “производителност за ват”.

AMD Carrizo APU in details

В режим на покой, Carrizo ще използва не повече от 1,5 W енергия, твърдят от AMD. Освен това за процесора е предвидено и ново състояние с ниска енергоконсумация S0i3, при което се деактивира по-голямата част от изчислителните блокове, а електроконсумацията пада до едва 50 mW. Системата за адаптивно регулиране на захранващото напрежение ще позволява енергопотреблението на CPU блока да бъде намалено с 19%, а това на GPU ядрото – с 10%.

AMD Carrizo APU in details

В същото време нов хардуерен блок за работа с H.265 съдържание ще позволи скоростта на транскодиране на видео в този формат да бъде увеличена цели 3,5 пъти. Новите процесори ще получат също и пълна поддръжка за HAS 1.0, която ще има даде предимства при изпълнението на хетерогенни изчисления. Скоростта на изпълнение на различните задачи би трябвало да се подобри и благодарение на наборите инструкции AVX2, BMI2, MOVBE и RDRAND.

Както става ясно, AMD Carrizo ще е класическа система в чип (SoC), при която функциите на южния мост са интегрирани директно в кристала на процесора. Новият APU чип ще се предлага  в BGA-формат, който предполага запояване на микросхемите на процесора непосредствено на дънната платка. Разбира се, това е съвсем очаквано предвид позиционирането на Carrizo като решение, предназначено главно за лаптопи и системи от тип All-In-One.

AMD Carrizo APU in details

Според AMD, всички тези разнообразни подобрения ще позволят на новите хибридни процесори да осигурят двуцифрен ръст по отношение на производителността и на автономната работа на мобилните компютри.

Първите мобилни системи на базата на AMD Carrizo ще излязат на пазара през втората половина на годината, най-вероятно в началото на третото тримесечие.

26 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Процесори"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"AMD вдига завесата пред хибридните процесори Carrizo"    

абонамент за бюлетина