Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

CES 2015: Какво ново от света на носимите технологии?

Както всяка година по време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас (CES) бяха представени новостите в потребителския ИТ сектор.

10 март 2015
13406 прочитания
2 одобрения
0 неодобрения

Продължавайки тенденцията за напредък в носимите технологии, премиерата си получиха множество продукти в този сектор

Както всяка година по време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас (CES) бяха представени новостите в потребителския ИТ сектор. Продължавайки тенденцията за напредък в носимите технологии, премиерата си получиха множество продукти в този сектор.

Изглежда, въпреки ограниченията на първите поколения устройства, технологичното развитие и интересът от страна на потребителите водят до все по-силното им налагане. Няма как да ви запозная с всички нови модели, но поне можете да научите малко повече за част от интересните новости в тази динамична част от пазара.

Прочетете още: Най-красивото от CES 2015

SmartWear продукти от Sony

Sony представи няколко нови продукта в разглеждания сегмент. Новото поколение SmartWatch 3 вече е от неръждаема стомана и се очаква да излезе на световните пазари от следващия месец. Моделът предлага 1.6“ 320х320 TFT LCD трансфлективен дисплей за работа и при ярка слънчева светлина, а освен това е водоустойчив (с рейтинг IP68). Добро нововъведение е възможността за зареждане през стандартен microUSB порт. Моделът работи с Android Wear и без смартфон дава възможност за слушане на музика. Освен това са използвани интелигентни сензорни технологии и има вграден GPS.

Новото поколение SmartWatch 3 вече е от неръждаема стомана и се очаква да излезе на световните пазари следващия месец

Компанията показа и държач за SmartWatch 3, който позволява добавяне на стандартна 24 мм каишка за часовник.

Още две интересни устройства бяха представени от Sony по време на CES. Първото е прототип на SmartEyeglass - очила, предназначени поне засега за разработчици. Очилата дават подобно на холограма изображение и могат да се свързват към редица смартфони с Android 4.1 или по-нова.

Очилата дават подобно на холограма изображение и могат да се свързват към редица смартфони

Заедно с очилата беше показан и концептуалният SmartEyeglass Attach - единичен модул за прикрепяне към стандартни очила. Първоначалното приложение е за проследяване на движенията и статистиките по време на тичане. Устройството прожектира данни върху едното стъкло на очилата, където можете да следите скоростта си и изминалото време.

Sony представи и прототипа Smart B-Trainer: водоустойчиво устройство тип „всичко в едно”, подобно на слушалки и оборудвано с множество сензори, което специално е създадено за бегачи. Показаният продукт разполага с вградена памет и ще може да осигурява гласови напътствия при тренировки, както и възпроизвеждане на музика, интелигентно предлагайки най-подходящия саундтрак за спортиста по време на тренировка.

Alcatel onetouch Watch

Alcatel onetouch представя нов умен часовник, който се очаква да е с по-достъпна цена.

Alcatel onetouch Watch, наподобяващ много Moto 360, ще е наличен в няколко стила и ще включва редица сензори, даващи му различни фитнес функционалности. Часовникът ще предлага сензор за пулс, който е разположен в долната част на корпуса, а освен това са добавени акселерометър, жироскоп, висотометър и компас.

Alcatel onetouch представя нов умен часовник, който се очаква да е с по-достъпна цена

Ще имате възможност да го свържете към Android (4.3 или по-нови) или iOS (7 или по-нови) смартфони през Bluetooth.

При свързване със смартфон часовникът ще показва информация за обаждания, обновления от социални мрежи и ще вибрира при отдалечаване от телефона. Освен това ще имате на разположение и мултимедийно дистанционно за смартфона си.

Часовникът е прахо- и водоустойчив и с живот на батерията между два и пет дни. Интересно е решението за зареждане. В единия край на каишката има пълноразмерен USB конектор.

Засега няма информация относно цената на устройството, но се очаква да е значително по-евтин от сегашните предложения от този тип.

Основните му характеристики включват 1.22” (262 K) дисплей, Bluetooth 4.0, STM429 чипсет, 210 mAh батерия и т.н.

LG webOS часовник

За разлика от останалите споменати тук продукти, новото поколение умен часовник на LG нямаше официална премиера, а се появи през щанда на Audi, където с него беше демонстрирано безконтактно отключване на кола.

Устройството работи с web OS за разлика от повечето останали предложения, базирани на Android Wear

Дизайнът на часовника наподобява много настоящото предложение на компанията – LG G Watch R. Устройството работи с web OS за разлика от повечето останали предложения, базирани на Android Wear. Наличните приложения са подредени в спирала, като при завъртането й с плъзгащ жест можете да скролирате между тях.

Изглежда най-вероятно часовникът е специална изработка за Audi, като позволява на притежателите на дадени модели от марката с приближаване до дръжката на автомобила посредством NFC да се легитимират и отключат.

Garmin

Garmin са на пазара за носими GPS устройства от доста време, а отскоро предлагат и часовници, и носими фитнес проследяващи устройства.

По време на изложението компанията представи три нови часовника с фокус върху фитнес възможностите.

компанията представи три нови часовника с фокус върху фитнес възможностите

Garmin Fenix 3 е фитнес часовник от висок клас с вграден GPS. Основната му функция е да събира информация по време на голям кръг от спортни дейности. Часовникът е със сменяеми панели и освен за стандартното проследяване на стъпки, наблюдение на съня, отчитане на калории и разстояние устройството може да бъде вързано към аксесоар за отчитане на пулса.

Fenix 3 има водоиздръжливост до 100 метра и дава до 20 часа автономност при активиран GPS или шест седмици в режим часовник. Моделът е с 1.2“ LED екран. Приложения могат да бъдат изтегляни през Connect IQ магазина за приложения. Очакваната му цена е около $500.

Вторият представен от компанията часовник е Garmin Epix. Моделът е с издръжлива конструкция, GPS, 1.4“ екран и е по-специализиран. Той идва с базова контурна карта за ориентиране и 8 GB вградена памет за качване на допълнителни карти. Използвани са още сензори като висотомер, компас и барометър. Освен това е включена EXO стоманена антена за работа с GPS и GLONASS. Водоустойчивостта е до 50 м, а очакваната цена около $550.

Третият представен от компанията модел е Vívoactive. По-конвенционален модел часовник, работещ с Garmin Connect IQ приложения и поддръжка за известия от свързан смартфон. Моделът има GPS, акселерометър и няколко фитнес приложения. Часовникът работи до 10 часа при включен GPS и издържа до 50 м под вода. Очаква се да е на цена от около $250.

На CES беше представена и новата версия на известната у нас гривна Vivofit 2

По време на CES беше представена и новата версия на известната у нас гривна Vivofit 2. Сред новостите са визуална лента, отчитаща движението, звукови известия, таймер на действията, нова подсветка и т. н. Налични са и различни сменяеми обвивки. Очакваните цени започват от $130.

Siemens Smart Hearing Aid

Да се отбием за малко и към сектор здравеопазване с представения от Siemens слухов апарат.

Апаратът може да бъде управляван от iPhone и Android устройства и използва интелигентна двупосочна комуникация за насочване към източник на речта. По този начин позволява нормална чуваемост в шумна обстановка. Устройството преценява как да реагира според обстановката.

Слуховият апарат на Siemens може да бъде управляван от iPhone и Android устройства и използва интелигентна двупосочна комуникация за насочване към източник на речта

При използване в комбинация с друг продукт на компанията easyTek и приложението easyTek потребителят може да управлява насочването и обхвата на микрофоните. Слуховият апарат може да работи и без наличието на смартфон, като постоянно сканира акустичната обстановка и активира оптималните настройки.

Razer Nabu X

Познатата предимно с гейминг продукти Razer представи бюджетна фитнес гривна Nabu X.

При цена от $50 наследникът на Nabu не пести откъм възможности. Nabu X предлага вместо OLED дисплей три LED светлини. Те могат да бъдат конфигурирани в зависимост от предаваните известия. Това, от своя страна, означава и по-дълъг живот на батерията 5 до 7 дена и, разбира се, допринася за ниската цена.

Nabu X предлага вместо OLED дисплей три LED светлини

Гривната включва същите сензори като предходната версия, но и добавя някои социални сензори и жестова функционалност. Благодарение на използваната Pulse технология две такива гривни могат да „разговарят“ помежду си.

Моделът е водоустойчив до 1 м.

В заключение

Изглежда носимите технологии ще бъдат фактор в потребителското ни ежедневие, а с последното представено устройство виждаме и възможността за достъпни като цена устройства. Несъмнено има още какво да се иска основно в две насоки – по-дълъг живот на батерията и по-широка функционалност. Изглежда обаче браншът лека-полека подобрява и тези показатели, макар и не с желаната от потребителите скорост.

2 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"CES 2015: Какво ново от света на носимите технологии?"    

абонамент за бюлетина