Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

7 важни неща, които трябва да направите веднага след покупката на нов компютър

В този материал ще ви покажем стъпка по стъпка как да инсталирате ново PC по правилния начин.

10 март 2015
17930 прочитания
19 одобрения
2 неодобрения

7 важни неща, които трябва да направите веднага след покупката на нов компютър

Имате нов компютър. Страхотно! Тази скромна метална кутия е ключът към широкия свят от възможности. Той може да ви помогне с всичко, като например управление на вашите финанси и поддържането им в добра кондиция.

Но едно ново PC не е като нова кола: не може просто да завъртите ключа и да натиснете педала до дупка. Добре, може би вие можете - но не трябва да го правите. Изпълнението само на няколко прости действия може да ви помогне да го направите по-безопасно, по-бързо и по-добре подготвено за бъдещето.

Прочетете още: Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

В този материал ще ви покажем стъпка по стъпка как да инсталирате ново PC по правилния начин.

Побързайте и стартирайте Windows Update

Първата стъпка е една от най-скучните и досадни за изпълнение. Вие няма да се мъчите единствено ако вашето копие на Windows е с инсталирани всички кръпки до този момент. Сега следва обаче лошата новина: в зависимост от това колко време вашият компютър е седял на някой рафт процесът по обновяване с всички кръпки на Windows до настоящия момент може да отнеме от минути до часове. Така или иначе тази работа трябва да се свърши.

Windows Udate

Побързайте и стартирайте Windows Update

Първо се уверете, че вашето PC е свързано с Интернет. Отворете контролния панел на Windows, след което изберете System and Security>Windows Update>Check for Updates. Вашата система ще започне да търси обновления и ще намери някои. Свалете ги и ги инсталирайте, след което рестартирайте компютъра и повторете всичко отново и отново, и отново..., докато проверката за ъпдейти спре да открива ъпдейти. Надяваме се да не отнеме твърде дълго време.

По подразбиране Windows ще изтегли и инсталира всички нови важни обновления. Той ще ви покаже и списък с незадължителните, които вие преценявате дали са ви необходими.

Инсталирайте вашия предпочитан браузър

Това се налага, защото сърфирането в Интернет с непознат браузър е като да се опитвате да танцувате танго с чужди обувки. То може да стане, но няма да е красиво. Ето директни линкове за сваляне на Chrome, Firefox и Opera, ако Internet Explorer не е вашият браузър.

Защита

Сега вече може да спите доста комфортно, време е да получите вашата сигурност в един ред.

Windows 8 идва с Windows Defender, активиран по подразбиране. Това е прилично и не прекалено подробно решение за сигурност.

Windows 8 идва с Windows Defender, активиран по подразбиране. Това е прилично и не прекалено подробно решение за сигурност. Доставчиците на компютри обаче го блокират, за да инсталират като премия пробна версия на някоя платена програма (Trialware) на вашето PC от типа на антивирусен продукт на Norton или McAfee. Ако сте решили да продължите да плащате за този премиален продукт, гордейте се! (Макар че бих ви препоръчал по-добре да свършите някоя домашна работа, вместо да се набутате с пари за някой пакет за сигурност.) Ако не, тогава премахнете тази "плява" от вашето PC и активирайте Windows Defender.

Windows Defender не е включен в по-ранните версии на Windows, но независимо от това, за тях той не е най-пълнофункционалният инструмент за анти-Malware защита. Вие дори не може да му зададете сканирания. Така че да запазите вашия компютър защитен, ще се наложи да погледнете към някой от безплатните пакети за защита на трети производители.

Почистване от плявата

След като сте защитени, е време да се отървете от непотребните неща във вашето PC, които само го задръстват. Тази стъпка може да я пропуснете, ако сте сглобили своя собствена Windows базирана PC система или сте си купили Signature Edition компютър от магазина на Microsoft. Стандартната Windows инсталация не идва с излишни "боклуци", които да задръстят вашия твърд диск. Но марковите компютри (както и лаптопите) са бъкани с всякаква плява, която трябва да се почисти.

Марковите компютри (както и лаптопите) са бъкани с всякаква плява, която трябва да се почисти

За щастие има безплатни софтуерни продукти от типа на PC Decrapifier, които сканират компютъра ви за известна софтуерна "скрап", след което ви позволяват само с един замах да я почистите. Това е далеч по-бързо, отколкото да гo правите парче по парче през контролния панел на Windows.

Ако имате Windows 8, PC Decrapifier няма да докосне нито едно от тези приложения, ако са под формата на Metro приложения - колоритните шарени плочки, които се появяват в новия стил на Windows на началния му екран. Те обаче няма да се стартират автоматично при зареждането на Windows, но ако все пак искате да ги махнете, просто щракнете върху съответната "плочка" и с десен бутон изберете Uninstall.

Направете си резервно копие

Накрая вашият компютър е готов. Системата е почистена от боклуци, актуализирана, защитена и натъпкана със софтуера според вашите специфични нужди, но ние не сме направили още нещо.

Клонирането или резервният образ правят реплика на вашия твърд диск, която може да използвате, за да възстановите вашата система, ако твърдият ви диск сдаде богу дух по една или друга причина.

Сега, когато вашето PC е с пълно бойно снаряжение, е идеалният момент да клонирате и да направите резервно копие на вашия основен твърд диск - от който Windows се зарежда - и да го запазите на друг диск. Клонирането или резервният образ правят реплика на вашия твърд диск, която може да използвате, за да възстановите вашата система, ако твърдият ви диск сдаде богу дух по една или друга причина. Резервно копие при сегашното ви актуализирано и конфигурирано състояние на системата не налага да се правят отново всички подготвителни работи, когато ви се наложи да преинсталирате Windows по някаква причина.

Каква е разликата между клонирането и изображението? По същество клонирането създава точно копие на файловете на даден твърд диск върху друг твърд диск - файлове, master boot record и всичко останало. Клонингът използва цялото дисково пространство, но пък за сметка на това, ако ви се наложи да го използвате, е "включваш и тръгва". Изображението, от друга страна, създава единичен грамаден файл, съдържащ всички неща от вашия компютър. Това отнема малко повече манипулации, за да получите резервното копие на вашата система след някой срив, но пък за сметка на това е по-гъвкаво по отношение къде може да се съхранява, тъй като по същество е един голям файл.

Има достъпни чудесни инструменти за правене на резервни копия, включително и напълно безплатни като например персоналните версии на Macrium Reflect Free и EaseUS Todo Backup. Запомнете, че редовните резервни копия са спасител при бедствия с вашата система.

По желание: обновяване на драйвъри

Тази стъпка не е за всеки. Малко са нещата, които могат да доведат толкова бързо неприятното усещане от поведението на вашата машина, както един лошо работещ драйвър, независимо от причината. Ако компютърът ви работи добре и планирате да го товарите само с основни задачи като сърфиране в Интернет, работа с офис документи или подобни, просто забравете, че вашият компютър има драйвъри. Така или иначе Windows Update ще се погрижи да доставя на вашия хардуер нови драйвъри.

По желание: обновяване на драйвъри

Но ако сте друг тип потребител и гледате на вашата машина като на стенд или игрална машина, тогава е добра идеята да се види дали са налице актуални драйвъри за вашия хардуер. Windows Update не е винаги на ръба на най-последните актуализации на драйвъри, а, да речем, актуализацията им на дънната платка или мрежовата карта може да ви осигури полезен прираст в производителността. Геймърите също се налага много често да обновяват драйвърите на графичните си карти, за да получат оптимална производителност в новите заглавия.

Когато инсталирате нов драйвър, Windows автоматично създава точка за възстановяване, така че ако сполети някакво бедствие вашето PC, имате налично резервно копие.

За финал

В този момент вие сте напълно готови. Разбира се, има и някои други задачи, които трябва да се свършат, като например преместването на файловете от стария ви компютър и запазване на продуктовите ключове на Windows и другия инсталиран софтуер, но може да направите всичко това в свободното си време. Засега просто се наслаждавайте на новия си компютър със съзнанието, че той е напълно оптимизиран, защитен от атаки и подлежащ на възстановяване при авария.

19 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Първа помощ"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
manevski78
17:41, 18 септември 2015
Ще си позволя малко да ви поправя и да ориентирам нормалните хора четящи тази статия.
1 Най важното което трябва да знаете е, дали компютъра ви е с инсталиран уиндоус или не. Ако е с инсталиран такъв, перфектно, само трябва да видите, дали в магазина са си поиграли да го кракнат. Ако не са, вие трябва да се заемете.
2 Ако няма уиндоус, следва да вземете от комшията диск с уиндоус и да го инсталирате.
3 Слагате предпочитания от вас браузър
4 Слагате предпочитания от вас торент клиент
5 Отивате в предпочитания от вас торент тракер и си сваляте нужните ви програми
6 Инсталирате и краквате програмите които ви трябват, ако още не сте кракнали уиндоуса, сега му е времето.
7 Слагате предпочитаната антивирусна, едва сега, защото при кракване много антивирусни разпознават краковете като вируси. Та да си спестите главоболията.
8 Вместо да правите бекъп си приготвяте два диска, единия с уиндоуса, другия с любимите ви програми. За по лесно, може да сложите програмите в една папка в дял Д, така че, когато ви нападнат вируси и не можете да се оправите, директно му тряскате преинстал с формат. Хубаво е да архивирате краковете, защото при сканиране антивирусната може да ги разпознае като вирус и да ги затрие.
Та така.
1
одобрения: 0
john.watsonsnu
22:39, 01 май 2017
Продължавам да чета блогове по този начин, защото се опитвам по-добре да мога да пиша велика статия, това е един страхотен пример Извинявам се, но ще се опитвам вашия стил на писане в моята работа (ако е възможно) Научавам се от най-добрите и забравям Почивка. [ препратка ]
2
одобрения: 2
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"7 важни неща, които трябва да направите веднага след покупката на нов компютър"    

абонамент за бюлетина