Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Комуникационните технологии на бъдещето

(поглед през очите на Ericsson)

10 март 2015
13017 прочитания
4 одобрения
2 неодобрения
 

Комуникационните технологии на бъдещето

Все още сме в началото на годината, което значи, че още сме и в подходящо време за правене на повече или по-малко отговорни прогнози. Разбира се, безотговорни предположения може да прави всеки, но когато очакваме известна реализация на очакванията си, винаги е най-добре да се обърнем към специалистите в дадена област. В първия за новата 2015 година брой на PC World вече направихме това, за да видим какво ни се готви в кухнята на хардуера. Не по-малко интересен обаче е и светът на комуникациите, а там, както знаем, специализират други компании.

Сред най-амбициозните от тях е корпорацията Ericsson, която освен всичко останало прави доста сериозни проучвания в глобален мащаб, а на тяхна база и експертни прогнози, които, както показва практиката, не рядко се сбъдват. Съгласно прогнозите на Ericsson в периода от 2013-а до 2019 година броят на свързаните към Интернет смартфони ще се утрои, а мобилният трафик ще се увеличи 10 пъти.

Прочетете още: Колите на близкото бъдеще: Смартфони на колела

Един от ефектите на това стремително разпространение на “умни” устройства и от бързото развитие на мобилните технологии е информационната и социалната свобода, която променя кардинално както човешките възприятия, така и цифровия свят… че и реалния заедно с него. Специалистите от компанията Ericsson смятат (и съвсем не са единствените с това мнение), че в бъдеще към Интернет ще бъде включено всичко – от енергоразпределителните станции на НЕК до душ-кабината в банята. Включена в Мрежата ще бъде и кафе-машината, която ще може да се синхронизира с будилника, така че своевременно да приготви горещото ни сутрешно кафе. Докато го пием пък, тя ще може да се свързва с информационния център и уебкамерите на КАТ и да ни информира за задръстванията и произшествията по улиците, за да можем да планираме маршрута си отрано. И докато правим това, смартфонът ни самостоятелно ще поръчва онлайн нужните ни хранителни продукти, използвайки информацията, която му подава свързаният хладилник.

И ако доскоро всичко това звучеше като фантастика, днес гледаме на тези неща като на все по-близка реалност. А според компанията Ericsson съществуват поне 10 комуникационни технологии на не толкова далечното бъдеще, които могат да направят живота ни хем по-лесен, хем по-интересен. По-долу ще ви разкажем накратко точно за тях.

 Чрез технологията Умно отпечатване (Connected Print) за отпечатване на електроника човек може да получи информация за всеки предмет просто като докосне със смартфона си книжния етикет на опаковката му

По такъв начин ще можем бързо да научаваме за всички съставки на съответния продукт, количеството калории в него, датата на производство или, ако сме в книжарница, да научим цената, подробности за сюжета и отзиви за дадена книга. А освен удобствата за потребителите, този начин на информиране може да бъде безценен и за издателите – ако се сравни интересът към книгата с реалните продажби например, ще може да се прецени дали правилно са избрани цената и обложката на книгата.

Използването на печатна електроника ще позволи също на медицинските превръзки и пластири да се закрепват сензори, отчитащи телесната температура и предаващи данните на мобилните устройства на медицинския персонал. Със сигурност сферата на приложения може да бъде разширена и още много.

Прозорци на възможностите (Windows of Opportunity) – нов изследователски проект на Ericsson, който цели да превърне обикновените прозорци в елемент от мобилната широколентова мрежа.

Прозорци на възможностите (Windows of Opportunity) е нов изследователски проект на Ericsson, който цели да превърне обикновените прозорци в елемент от мобилната широколентова мрежа.

Сред възможностите на този нов тип свързани прозорци ще бъдат например функции за включване на Wi-Fi антена, за дистанционно управление на умни щори, за осъществяване на автоматизиран контрол със системите за вентилация и осветление, както и за интеграция с други технологии.

С такива “прозорци на възможностите” пътуването в обществения транспорт също може да стане значително по-забавно. Пътниците ще могат да използват прозорците за достъп до Интернет, да пишат бележки, които да изпращат на електронната си поща, и много други. А внедряването на прозрачни слънчеви батерии в прозорците ще намали съществено енергопотреблението на транспортните средства или у дома.

Свързан автомобил (Connected Car) – концепция, на която сме обръщали не малко внимание на страниците и в сайта на PC World. По нея съвместно с Volvo работи и Ericsson в проект, който цели да осигури на следващото поколение автомобили постоянна връзка с Интернет.

По концепцията за свързани автомобили съвместно с Volvo работи и Ericsson, като проектът цели да осигури автомобили постоянна връзка с Интернет.

Става въпрос за облачната система Sensus Connect, която е призвана да промени коренно представата ни за пътуване с кола. Системата ще позволява например на водача бързо да намира място за паркиране и да плати онлайн за него. Освен това пътниците ще могат и да пазаруват онлайн, като доставките ще се осъществяват направо в колата, дори ако тя не е наблизо. Отначало автомобилът ще предаде на Интернет магазина данни за своето местонахождение, след което куриер ще достави до него покупката, отваряйки багажника с еднократен цифров ключ, задействан през смартфона.

Свързан кораб (Connected Ship) – транспортната компания Mærsk Line и Ericsson са разработили съвместно система, наречена Speed Variance tool. Нейната основна функция е да предотвратява незначителните, но чести промени в скоростта на движение на морските съдове, а главното следствие от това е значителна икономия на гориво, достигаща… 6-7 милиона тона годишно.

Системата Speed Variance tool има за основна функция да предотвратява незначителните, но чести промени в скоростта на движение на морските съдове

В основата на Speed Variance tool е монтирана на корабите спътникова система, която позволява скоростта на движение на съдовете да бъде измервана в реално време с точност до 0,1 възела (0,18 км/ч). Това променя изцяло начина на навигация, тъй като капитаните ще научават за бъдещите промени в курса или скоростта още докато това се случва и после няма да губят време за отчети за причините за забавяне на кораба или за извънредна консумация на гориво. Постоянният достъп до актуална информация е едно от най-важните условия за повишаване на оперативната ефективност на морския флот. Интересно е също, че мониторингът в режим реално време за флота на Mærsk Line може да се осъществява и с помощта на специално iPad приложение.

Силата на докосването (Connected Me) – технология, посредством която човешкото тяло се превръща в проводник за пренос на данни от едно мобилно устройство на друго. С помощта на решения от типа Connected Me човек буквално може да се включи към каквато си иска джаджа, а преносът на данни се осъществява посредством естественото електрическо поле на тялото му.

Технологията Connected Me превръща човешкото тяло в проводник за пренос на данни от едно мобилно устройство на друго.

В близко бъдеще тази технология може да бъде използвана например, за да отключваме входната врата на дома си не с ключ, а само с докосване на дръжката на бравата. Така само с докосване до касовия апарат ще можем и да плащаме в магазините, ще можем да си обменяме визитки с просто ръкостискане или да отпечатваме документ само като сложим ръка на принтера.

Координационният център на бъдещето – специален проект на Ericsson за създаването на координационен център за бързо реагиране в извънредни ситуации, разработван съвместно с компанията Telstra. Проектът позволява визуализиране на данни чрез 3D картина, която се обновява в реално време. Наличието на такива координационни центрове в големите градове може да е ключово за оперативното вземане на решения за бързо излизане от кризисни ситуации като миналогодишните наводнения във Варна например.

Координационният център на бъдещето е специален проект на Ericsson за създаване на координационен център за бързо реагиране в извънредни ситуации

Микровълнова прогноза за времето (Micro Weather) – нов способ за получаване на метеорологични данни с помощта на комуникационната мрежа. Във всяка мрежа има канали за микровълнова връзка, които работят в спектъра на електромагнитните вълни. Когато в района на каналите за такава микровълнова връзка вали дъжд, възниква незначително влошаване на сигнала. Това не влияе на предаването на данните, но за сметка на това дава възможност да се научи къде точно вали дъжд. Благодарение на съвременните високоразвити мобилни мрежи тази аномалия лесно може да се засече. Ползата? Своевременната информация за времето може да минимизира влиянието на природните явления върху много индустрии и върху бизнеса като цяло.

Micro Weather е нов способ за получаване на метеорологични данни с помощта на комуникационната мрежа

Социално дърво (Connected Tree) – технология, която обединява природата и модерните технологични иновации. Включеното към Мрежата дърво може да реагира на присъствието на хора, може да им пуска музика, докато са наблизо, да включва или изключва осветление. Всъщност въпросното дърво вече дори си има собствен акаунт в Twitter, където постовете му съвсем не са случайни – то анализира околната среда и описва своите реакции в микроблога.

Connected Tree е технология, която обединява природата и модерните технологични иновации.


Умно градско осветление (Zero Site) – съвместен проект с компанията Philips, който има за цел създаването на интегрирани улични LED лампи с базови телекомуникационни станции. Този нов модел улична лампа, която осигурява едновременно осветление и връзка с Интернет, е нагледен пример за това как благодарение на интеграцията с ИКТ възможностите на светодиодите излизат далеч извън рамките на светенето. Всъщност споменатото решение на Ericsson и Philips е част от по-голямата и особено популярна напоследък концепция “Интернет на нещата”. Във всеки случай това “осветление като услуга” със сигурност ще може да се мащабира доста успешно в зависимост от потребностите на всеки конкретен град.

 Този нов модел улична лампа, която осигурява едновременно осветление и връзка с Интернет, е нагледен пример за това как благодарение на интеграцията с ИКТ възможностите на светодиодите излизат далеч извън рамките на светенето.

Новини на нещата (Things news) – експериментален проект на Ericsson, който дава възможност да се види как включените в Мрежата устройства могат да комуникират помежду си без човешко участие. Използвайки информация от различни терминали и сензори, изследователите на компанията са създали новинарска ТВ програма, в която новините са генерирани изключително от компютърни устройства. От тези компютърни новини може да се научи например, че смартфонът на потребителя е забравен в кафенето, където той е бил доскоро, или че мастилото на принтера в офиса е свършило. По същество тази технология позволява на устройствата както да общуват помежду си, така и да съобщават за всички свързани с тях събития на всеослушание в свързания цифров свят.

Things news е експериментален проект, който дава възможност да се види как включените в Мрежата устройства могат да комуникират помежду си без човешко участие

По материали от www.ericsson.com

4 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Мобилни комуникации"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
john.watsonsnu
22:33, 01 май 2017
Оценявам вашето усилие да обсъдим това Лично аз силно мисля за това и обичам обучението по тази тема Винаги, когато е възможно, тъй като придобивате опит, имате ли нещо против да актуализирате блога си с допълнителна информация? Това е много полезно за мен. [ препратка ]
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Комуникационните технологии на бъдещето"    

абонамент за бюлетина