Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Удивителните технологии на LED телевизорите

По време на тазгодишното издание на Международното изложение за потребителска електроника в Лас Вегас CES 2015 определено не липсваха телевизори.

10 март 2015
23412 прочитания
13 одобрения
5 неодобрения

Удивителните технологии на LED телевизорите

По време на тазгодишното издание на Международното изложение за потребителска електроника в Лас Вегас CES 2015 определено не липсваха телевизори. И това е съвсем нормално предвид факта, че големите ярки екрани са сред най-атрактивните експонати, които хващат окото отдалече, а и както обикновено популяризират някои от най-модерните технологии сред масовата публика. Така бе и на шоуто през януари, когато акцентът беше върху качества като 4K резолюция, ултратънки екрани, “квантови точки” и др.

Това обаче са модните характеристики, които доминират във високия клас, докато, отивайки в магазина за телевизори, виждаме малко по-различни неща, предлагани на цени, които не стряскат повече, отколкото енигматичните абревиатури като LED, OLED, IPS и други подобни. В същото време тънките телевизори на практика са вездесъщи и на пазара, и в домовете ни. И това не е случайно – те заемат малко място, харчат по-малко ток и демонстрират доста по-качествени изображения от своите обемисти предци, базирани на електроннолъчеви тръби (ЕЛТ, CRT).

Прочетете още: CES 2015: техниката която ни впечатли

Какво обаче предлага масовият ТВ пазар към днешна дата и как то може да повлияе на избора ни, в случай че сме решили да обновим този тип техника у дома? Именно на този въпрос ще опитаме да отговорим в следващите редове, като прегледаме и припомним основното за доминиращите технологични решения при днешните телевизори.

Трите стълба на днешната ТВ техника


Може да прозвучи малко изненадващо, но всъщност и днес производителите на телевизори създават модели на базата на същите три основни технологии, които бяха разпространени и преди пет години, да речем. Със сигурност знаете и кои са те, затова няма да задълбаваме в подробности за тях, но все пак ще припомним най-главното:

Това без съмнение е най-популярната за момента технология, доминираща както при телевизорите, така и при мониторите.


Това без съмнение е най-популярната за момента технология, доминираща както при телевизорите, така и при мониторите. На какво се дължи нейната популярност? На цената, разбира се. Производството на течнокристални дисплеи е сравнително евтино, а по-ниската цена на LCD телевизорите в сравнение с останалите определено привлича най-много потребители. LCD телевизорите работят с помощта на осветяване (подсветка), което бива различни видове и с цветни филтри.

За разлика от течнокристалните устройства, чиито екрани се формират от пиксели, в плазмените телевизори изображението се формира благодарение на светенето на пълни с газ (плазма) клетки (балончета) вследствие на протичащ през тях ток.

Макар и да върви към залеза си на масовия ТВ пазар, тази технология все още е представена в някои устройства. Плазмените телевизори работят по съвършено различен начин в сравнение с LCD техниката. За разлика от течнокристалните устройства, чиито екрани се формират от пиксели, в плазмените телевизори изображението се формира благодарение на светенето на пълни с газ (плазма) клетки (балончета) вследствие на протичащ през тях ток. Всяко такова плазмено балонче свети самостоятелно, така че плазмените телевизори не се нуждаят от подсветка.

Технологията OLED може да се нарече хибридна, тъй като обединява преимуществата, които поотделно притежават плазмените и LCD решенията.

Технологията OLED може да се нарече хибридна, тъй като обединява преимуществата, които поотделно притежават плазмените и LCD решенията. Тази технология обаче работи по различен от тях начин. Базираните на OLED екрани съдържат органични светодиоди, които излъчват самостоятелно ярка светлина. Така, подобно на плазмените, OLED телевизорите също не се нуждаят от подсветка, но също като LCD устройствата възпроизвеждат ясни и наситени цветове.

Що за чудо е LED технологията?

Що за чудо е LED технологията?

Като чуят за LED или прочетат това трибуквие в брошурите на големите магазини, много хора са склонни да идентифицират абревиатурата със споменатата по-горе OLED. Но това е грешка, която предизвиква масово объркване, тъй като двете понятия на практика нямат нищо общо.

Всъщност LED е англоезичното обозначение за светодиод (Light-Emitting Diode), а в света на телевизорите то служи за отбелязване на осветяването, което към момента е най-разпространено сред LCD моделите. Всъщност в последно време LED подсветката почти напълно измести по-старата, базирана на катодни флуоресцентни лампи (CCFL).

Съществуват и два основни вида LED подсветка:

• EDGE-LED
Този вид светодиодна подсветка понякога се обозначава и като периферна, тъй като EDGE-LED решението по същество представлява разположени по периферията на течнокристалната матрица светодиоди. По време на работа светлината от тях се разсейва по цялата площ на монитора. А осветяването е необходимо, тъй като пикселите на LCD екраните не възпроизвеждат светлина самостоятелно.

Характерно за всички LCD телевизори с подсветка е не особено високото ниво на контраст и дълбочина на черния цвят, тъй като дори неактивните течни кристали пропускат известно количество светлина. Казано иначе, черните участъци на телевизионното изображение също “светят” – нещо, което лесно се вижда на тъмно. Колкото до EDGE-LED, основно предимство на този тип изпълнение на подсветката е, че позволява създаването на много тънки телевизори и монитори, които, както знаем, допадат на много хора.

Съществуват два основни вида LED подсветка:

• Full LED/LED PRO/Direct LED
Този тип светодиодна подсветка се нарича “пълна”, тъй като покрива със светодиоди не само ръбовете на матрицата, а ги разполага равномерно по цялата площ на екрана. Този вариант на осветяване обикновено се използва в по-скъпите модели LCD телевизори, тъй като е по-скъпо и нейното производство.

Разбира се, Full LED решението си има и някои безспорни предимства. Основното е, че се постига равномерност на осветяването. Освен това обаче има възможност светодиодите да светят с различна яркост, което пък позволява да се постигнат по-високи нива на контраст. Това обаче идва на цената на по-голяма дебелина на екрана.

Типове матрици с LED осветяване в LCD телевизорите

Стигаме и до още една порция важни абревиатури, които вече са свързани с различните матрици на днешните LCD телевизори. А матрицата на течнокристалния екран обикновено е стъклена пластина, в която са разположени самите течни кристали. Те се разполагат в няколко слоя, а самите матрици, които могат да се срещнат на ТВ пазара днес, са няколко вида:


• IPS

Този тип матрици обикновено се срещат в ТВ моделите от среден ценови диапазон, тъй като не блестят и с върхово качество на изображението.


В LCD телевизорите този вид матрица се използва само в изделията на компанията LG Electronics. Този тип матрици обикновено се срещат в ТВ моделите от среден ценови диапазон, тъй като не блестят и с върхово качество на изображението. Те обаче имат едно много голямо предимство – изображението на телевизорите с този тип матрица се вижда добре от много различни ъгли. Сред минусите на IPS матриците са относително ниската скорост на реакция на пикселите (времето, необходимо на пикселите да променят позицията си и да преминат от определено ниво на яркост в друго). А както знаят всички геймъри, недостатъчно бързата реакция понякога - в бързо движещи се сцени, води до “размазване” на картината. Разбира се, в днешните телевизори се използват и различни технологии, които минимизират този проблем.

• S-PVA

По-скъпите телевизори обикновено са базирани на LCD екрани с S-PVA матрици, които са известни с дълбокия черен цвят, който умеят да възпроизвеждат.


По-скъпите телевизори обикновено са базирани на LCD екрани с S-PVA матрици, които са известни с дълбокия черен цвят, който умеят да възпроизвеждат. Заедно с това обаче тази технология донякъде отстъпва на IPS като цветопредаване и обзорни ъгли. S-PVA матриците не са и толкова популярни, но все пак се използват в редица ТВ модели на компании като Samsung, Sony, Philips и др.

• U²VA
Този тип матрици е най-съвършеният от технологична гледна точка, както и от гледна точка на качеството на изображението. От една страна, този тип матрици има достатъчно големи обзорни ъгли, а, от друга, може да се похвали и с дълбок черен цвят. Логично този тип матрица обикновено се среща в най-скъпите телевизори.

Добре де, какъв точно LCD телевизор да изберем?

Объркахте ли се вече? Не се притеснявайте, не сте единствените. Всъщност много хора започват да се почесват озадачено, като се сблъскат с огромния асортимент от LCD телевизори с LED подсветка, с който ги изкушават веригите за техника и големите магазини. Логичен е и въпросът какъв точно LCD телевизор ще е най-добре да купим. И като се има предвид, че на този въпрос за последен път сме се опитвали да отговорим преди близо 8 години, редно е да актуализираме препоръките.

Всъщност основната препоръка все още е актуална – при избор на телевизор преди всичко трябва да се има предвид размерът на стаята, където ще стои той – от размерите на помещението ще зависи и най-подходящият диагонал на екрана.

Иначе телевизори с LED подсветка има във всякакви размери. Най-големите от тях са с диагонали до 90 инча, както показва моделът Sharp AQUOS LC-90LE757LED (на снимката).


Най-големите от тях са с диагонали до 90 инча, както показва моделът Sharp AQUOS LC-90LE757LED


Естествено, за кухнята този размер е, меко казано, неподходящ, още повече че 90-инчовите екрани са големички дори за дневните в средностатистическото съвременно жилище. Затова пък телевизорите с размери около средното (42-47 инча диагонал) най-вероятно ще паснат навсякъде – и в дневната, и в трапезарията. Е, за спалнята може и по-малък. Важното е, че този диапазон на диагонала на екраните има и най-много качествени предложения, така че избор не би трябвало да липсва.Други важни характеристики, на които е добре да се обръща внимание при избор на телевизор, са контрастът, времето за отговор на пикселите, обзорните ъгли и цветопредаването. Както вероятно вече е станало ясно, всички тези параметри зависят от матрицата и типа на подсветката. Потребителската практика показва, че оптималното качество на изображението обикновено се среща в по-скъпите модели телевизори, най-добре OLED. Те обаче са тема за друг материал. Сега важното е, че ако човек не се вманиачава прекалено на тема качество на картината, достатъчно добри варианти с много прилични характеристики могат да се намерят и в средния ценови диапазон 900-1300 лв. за ТВ модели с диагонал 42-47 инча.

Надяваме се, че тази наша кратка статия ще ви помогне да изберете оптималния LCD ТВ вариант за вашия дом. В заключение ще припомним само още една универсална препоръка: когато купувате телевизор, най-добре е първо да го видите в действие.

13 одобрения
5 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
john.watsonsnu
22:35, 01 май 2017
Благодарим ви, че отделихте време да обсъдите това, наистина се чувствам силно за него и обичам да учим допълнително по тази тема Ако постигате, докато постигнете опит, бихте ли помислили да актуализирате блога си с допълнителни данни? Това е изключително полезно за мен. [ препратка ]
1
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Удивителните технологии на LED телевизорите"    

абонамент за бюлетина