Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Програма максимум: Най-мощният геймърски компютър, който можем да сглобим в момента

Ще се фокусираме върху създаването на едно от най-мощните геймърски PC-та, в единия ъгъл на което седи графичният флагман GTX980 на NVIDIA, на другия - Intel Core i7-5960X - най-дръзкият потребителски настолен процесор.

10 март 2015
23914 прочитания
31 одобрения
10 неодобрения

Програма максимум: Най-мощният геймърски компютър, който можем да сглобим в момента

Има една съвременна английска поговорка, която гласи: "Всичко, което си струва, струва прекалено много". Разбира се, за тестване на игри един четириядрен Core i5 процесор ще свърши добра работа и най-вероятно ще е снабден и със стандартен въздушен охладител. А не искате ли да измерите колко добре работи Bioshock Infinite с последния писък при системната памет - DDR4 ? Това е просто прекалено. Наистина абсурд.

Но, хей, спомнете си горната поговорка! Сега ще ви разкажем за една от най-мощните, които могат да се купят, без да се стискаме за парите. Казано иначе, ще се фокусираме върху създаването на едно от най-мощните геймърски PC-та, в единия ъгъл на което седи графичният флагман GTX980 на NVIDIA, на другия - Intel Core i7-5960X - най-дръзкият, потребителски настолен процесор.

Прочетете още: Как да използваме един дисплей с два компютъра: споделяне на дисплей между компютри

Така че поемете дълбоко въздух и да се гмурнем в дълбоките води на PC хардуера.

Желязото

Туптящото сърце на този звяр е Intel Core i7-5960X

Както вече стана ясно, туптящото сърце на този звяр е Intel Core i7-5960X. Този модел процесор е върхът на настолната платформа за ентусиасти и геймъри Haswell-E със своите осем x86 процесорни ядра (8c/16t). Да оставим настрана броя на Hyper Threading ядрата (логическите), този чип е с 20 MB L3 кеш и има 40x PCIe 3.0 пътечки, правейки го идеален за избягване на тесните места и за работа в мулти-GPU графични конфигурации. На Core i7-5960X базовата тактова честота е 3 GHz, като може да достигне до 3,5 GHz (boost), когато се изисква допълнителна изчислителна мощност.

В интерес на по-доброто топлоотвеждане ние се отказахме от традиционните въздушни процесорни охладители и използвахме необслужваемо водно охлаждане със затворен воден кръг Corsair Hydro Series H100i. Водните охлаждания поддържат стоковите процесори хладни даже и при големи натоварвания - помагат и при овърклок, ако го практикувате. (Кой не харесва по-висока производителност?) Още повече че те не само имат по-добри охлаждащи способности, ами и генерират по-малко количество шум спрямо стандартните радиатор-вентилатор охлаждания, а фактът че са необслужваеми прави много по-лесен монтажа им спрямо асемблираните водни охлаждания.

Специално Corsair H100i разполага с 240 мм воден радиатор и чифт 120 мм вентилатори, като за управление и мониторинг е добавен софтуер Corsair Link.

Ако процесорът Core i7-5960X на Intel е Ян, то неминуемо Ин e графичната карта GTX980 на NVIDIA.

Ако процесорът Core i7-5960X на Intel е Ян, то неминуемо Ин e графичната карта GTX980 на NVIDIA. Благодарение на "Big Maxwell" GPU архитектурата на NVIDIА GTX980 предлага най-добрата в класа си производителност и впечатляваща енергийна ефективност, чрез която картата може да остане хладна даже и при по-продължително натоварване. Просто казано, това е най-добрата карта с единично GPU, която може да се купи понастоящем, а и единичното GPU предлага по-добра работа с драйвъра и по-малко проблеми, свързани с насичания спрямо мулти-GPU конфигурациите.

Всичко това "седи" на дънна платка ASUS X99 Delux, която поддържа Haswell-E процесори с цокъл LGA2011-v3.

Всичко това

Стандартно тази платка предлага повече контактни пинове на LGA2011-v3 цокъла си спрямо конкурентните предложения. От ASUS са кръстили техния процесорен цокъл "OC Socket" и твърдят, че повишеният брой пинове спомага за постигане на по-добър овърклок - което всъщност е напълно вярно, защото само с техните дънни платки може да се прескочи бариерата от 3400-3500 MHz на Uncore тактовата честота. X99 базираната дънна платка на ASUS е снабдена с високоскоростни портове, ASUS Crystal Sound 2 технология, две LAN карти, WIFI 802.11ac функционалност, както и още много други неща.

Един от акцентите при Haswell-E платформата е паметта - това са първите процесори, поддържащи DDR4 памет. Тя е наследникът на DDR3 паметта, която може да се срещне в съвременните компютри. DDR4 паметта работи на по-високи тактови честоти спрямо DDR3, като същевременно има по-ниска консумация на електроенергия. Ние оборудвахме тази машина с 16 GB (4x4 GB) най-висококачествена DDR4 оперативна памет на Corsair от серията и Vengeance LPX DDR4. Модулите са с нисък профил алуминиеви радиатори и тактова честота от 2800 MHz, като позволява да се увеличи още.

Оборудвахме тази машина с 16 GB (4x4 GB) най-висококачествена DDR4 оперативна памет на Corsair от серията и Vengeance LPX DDR4.

Corsair също така предлагат и компютърни кутии, като ние се спряхме на Full-tower модела 750D от Obsidian серията им. Тази кутия се характеризира с елегантна монолитна конструкция, с добър потенциал за ъпгрейди, добър въздушен поток и просторен интериор, правейки я идеална за поместване на мощни конфигурации като тази.

Ние също така използвахме и 1200 W захранване отново на Corsair (AX1200i), което принадлежи на най-високата им серия за ентусиасти и е най-доброто, което може да се купи на пазара. Голямото количество ватове лесно ще се справят с нашата базова конфигурация и ще й осигурят прозорец за бъдещи ъпгрейди с добавяне на нови графични карти и други компоненти. Също така това захранване е с много висока енергийна ефективност и покрива сертификата 80 Plus Platinum. Модулният дизайн на AX1200i позволява да се използват само необходимите кабели, като това спомага за по-подреден интериор и по-малко препятствия за въздушния поток. Други две силни характеристики на захранването са ултратихият дизайн на охлаждането, както и допълнителният софтуер за monitoring - Corsair Link.

За дисковата подсистема се спряхме на 480 GB Intel 730 SSD за системен и механичен 1 TB HDD за съхранение.

За дисковата подсистема се спряхме на 480 GB Intel 730 SSD за системен и механичен 1 TB HDD за съхранение.

Решихме да се откажем от оптично устройство, тъй като е по-добре да се инсталират най-новите драйвъри от страницата на производителя, отколкото намиращите се на CD диска, пристигащ в комплекта на съответния хардуер.

И така, ето един бърз поглед на избраните компоненти:

Intel Core i7-5960X - 2100 лв.
Palit GeForce GTX980 - 1150 лв.
ASUS X99 Delux - 810 лв.
Corsair H100i - 250 лв.
Corsair Vengeance LPX DDR памет - 790 лв.
480GB Intel 730 SSD - 680 лв.
1TB WD Caviar Blue HDD 7200rpm/64MB/SATA 3 - 110 лв.
Corsair AX1200i – 610 лв.
Corsair Obsidian 750D - 320 лв.

Това ни дава крайна цена на цялата система 6820 лв.

Да сглобим "звяра"

Сглобяването на този "бегемот" не се отличава с нищо от сглобяването на всяко едно PC. Разбира се, има и особености, свързани с монтажа на водното охлаждане.

Сглобяването на този

Инсталирането на важните компоненти на дънната платка - процесор, охлаждане, RAM - е първата стъпка при сглобяване на компютъра, но най-напред ще трябва да инсталирате Corsair H100i на тавана на кутията преди монтирането на дънната платка. Поставете двата вентилатора на радиатора на H100i - обърнете внимание на препоръките на Corsair за позицията на вентилаторите, защото те трябва да засмукват въздух от кутията, да го прокарат през радиатора и да излезе навън през отворите на тавана на кутията. След това монтирайте целия пакет на тавана на кутията на мястото на празните слотове за вентилатори. Процесорният блок ще увисне на черните маркучи по средата на кутията като волски език.

Преди да поставим дънната платка в кутията, е добре да монтираме на нея процесора и паметта.

Преди да поставим дънната платка в кутията, е добре да монтираме на нея процесора и паметта

Когато всичко е готово с охлаждането, е време за монтиране на дънната платка.

Инсталирайте Haswell-E процесора в цокъла - той може да влезе в него само при една-единствена ориентация - и монтирайте DDR4 модулите RAM памет в съответните слотове. Имайте предвид , че при X99 Delux трябва да инсталирате четирите модула памет в тъмносивите DIMM слотове, както е описано в потребителското ръководство. Не се налага да инсталирате задна скоба на процесорния цокъл за монтиране на охладител, тъй като при цокъл LGA2011 има такава фабрично монтирана и охлажданията се закрепват посредством четири винта от лицевата страна на платката.

Сега вече е време за инсталиране на дънната платка.


Да не забравите да инсталирате преди монтирането на дънната платка нейния заден I/O панел.

Да не забравите да инсталирате преди монтирането на дънната платка нейния заден I/O панел

Чакайте! Преди да монтирате дънната платка, проверете дали сте инсталирали на кутията задния I/O панел, който e включен в комплекта на X99 Delux. Това е една от най-често срещаните грешки при процеса на асемблиране. Въпреки че няма нищо фатално в това, ако забравите I/O панела да го монтирате навреме, ще се наложи да разглобите цялото PC и да започнете асемблирането пак почти отначало. Може да изгубите доста време в зависимост от това на кой етап от асемблирането установите грешката си.

Приключихте ли с монтажа на панела? Добре, нека тогава да продължим с монтирането на дънната платка. Кутията на Corsair (Obsidian 750D) е с монтирани седла за дънни платки с ATX формат, така че няма да ви се наложи да търсите полиетиленови торбички с винтове и седла, които предварително да монтирате.

След като дънната ви платка е монтирана безвинтово в кутията, е време за монтаж на водния блок върху Haswell-E процесора.

В самия воден блок на H100i (виждащ се в горната лява част от снимката) е монтирана и водната помпа. Виждате ли фабрично нанесената светла термопаста и пластмасовата предпазна капачка върху блока? Отстранете капачката непосредствено преди монтажа на блока.

След като дънната ви платка е монтирана безвинтово в кутията, е време за монтаж на водния блок върху Haswell-E процесора. Инсталирайте винтовете в четирите ъгъла на монтажната скоба на блока за LGA2011, които са включени в комплекта на H100i. Отстранете предпазната пластмасова капачка от медната основа на блока и го позиционирайте върху процесора. При Corsair H100i няма да ви се налага да се занимавате с поставяне на термопаста, тъй като той идва с фабрично нанесена такава. След това внимателно и равномерно завийте винтовете на планката на блока в отворите на процесорния цокъл. Затягайте по малко и „на кръст", докато спрат да се въртят винтовете, за да се получи равномерен натиск върху процесора.

Corsair H100i е монтиран и очаква окабеляване.

Corsair H100i е монтиран и очаква окабеляване

Спрете! Преди да продължите, свържете задния допълнителен вентилатор в 4-пиновия куплунг от лявата страна на дънната платка, в непосредствена близост до най-левите DIMM слотове на паметта и над първия PCIe слот. Ако оставите това за по-късен етап от асемблирането, повярвайте, ще ви бъде много трудно.

Оттук нататък започва лесното и приятното. Инсталирайте GTX980 в най-горния PCIe слот - първо обаче ще ви се наложи да свалите двете метални планки (отзад на кутията) от съответните два слота на кутията, за да може да влезе картата и да има достъп до I/O панела й. След това инсталирайте вашите дискове в съответните клетки за дискове Тъй като имаме само два диска, ние премахнахме излишните касети с клетки за монтиране на дискове, за да се освободи още място в кутията, и използвахме само най-долната. Това е много добра екстра на Obsidion 750D.

Intel 730 SSD, поставен в тава на клетка и готов за монтиране в касетата за дискове на Corsair Obsidion 750D.

Intel 730 SSD, поставен в тава на клетка и готов за монтиране в касетата за дискове на Corsair Obsidion 750D.

След това монтирайте захранването Corsair AX1200i и прекарайте необходимите кабели за захранване на дънната платка, видеокарта, дисковете и водното охлаждане. Едно от достойнствата на AX1200i е неговият модулен дизайн на кабелите - инсталирате само захранващите кабели, които са ви нужни, което позволява интериорът в кутията да остане подреден и улеснява значително поддръжката на системата.

Когато това е направено, единствено остава да направите проверка и отново да свържете всички хлабави или забравени да бъдат включени кабели вътре в кутията. Опитайте се да направите така, че максимално много кабели да скриете отзад, зад монтажната табла на дънната платка, като по този начин ще помогнете на въздушния поток и ще предадете на интериора на машината си спретнат и стегнат вид. Също така направете справка в потребителското ръководство на Corsair H100i, за да се уверите, че правилно сте го свързали.

Сглобката на Haswell-E/GTX980 системата е приключила. Забележете колко е просторно вътре нашето PC! Corsair Obsidian 750D е прекрасна и просторна кутия за работа в нея.

Сглобката на Haswell-E/GTX980 системата е приключила. Забележете колко е просторно вътре нашето PC! Corsair Obsidian 750D е прекрасна и просторна кутия за работа в нея.

Това е всичко! Поздравления, пред вас вече има едно огнедишащо PC чудовище.

Аз съм Haswell-E, чуйте ме как "викам"!

Колко "огнедишащ", ще попитате вие? Е, може да видите как "дуетът" Haswell-E/GTX980 се справя от тестовите резултати.

Ние също така направихме и някои допълнителни тестове с PCMark8 и Sisoft Sandra, за да получим представа за общата производителност на системата. Както и очаквахме от конфигурацията, тя ни даде мощен "ритник", който ни изпрати начело при най-добрите резултати и в двата теста. Това означава, че системата е "скала" и готова за всякаква употреба: файлов трансфер, видеоредактиране, обработка на изображение, производителни задачи... и каквото се сетите още.Абстрахирайки се от характеристиките, тази система е като истински звяр. По-енергична и пъргава система досега не сме имали. Игрите ги "изяжда" на резолюция 2560x1600, а отварянето на приложения става още преди да сте докоснали с ръката си мишката. Това може да звучи нелепо, но даже нямаме никакво желание да видим с колко ще се "напомпа" това чудовище след овърклок. Corsair H100i се справя отлично, като успява този осемядрен Haswell-E чип да го държи достатъчно хладен - 28 градуса след едночасов гейминг, като по този начин има достатъчен потенциал, за да поеме и овърклок.

В началото на обзора цитирахме една съвременна английска поговорка - "Всичко, което си струва, струва прекалено много" . Е, тази РС конфигурация я потвърждава в пълна степен.

31 одобрения
10 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
john.watsonsnu
22:36, 01 май 2017
Това е интелигентно, което означава, че научих нещо съвсем ново днес, че ще разследвам някои от вашите други статии, за да видя дали всички те имат същото високо качество, прилагано към тях. [ препратка ]
1
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Програма максимум: Най-мощният геймърски компютър, който можем да сглобим в момента"    

абонамент за бюлетина