Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Под лупата: Новите "лилави" и "червени" дискове от WD

12 март 2015
10602 прочитания
20 одобрения
2 неодобрения

Western Digital е компания, която не лежи на стари лаври, а усилено се стреми да разширява своето продуктово портфолио от твърди дискове с цел да удовлетвори все по нарастващите изисквания на пазара. В края на миналата година компанията анонсира две нови продуктови линии твърди дискове - WD RED Pro и WD Purple, с които ще ви запознаем в настоящия тестов обзор. 
WD RED Pro
Линията твърди дискове Red на WD е ориентирана към мрежовите хранилища на данни (познати с абревиетурата си NAS) и все още си остава доста популярна. Наскоро компанията Western Digital пусна нова продуктова линия WD Red Pro, която е предназначена за горния клас, мрежови хранилища за данни. Освен наименованието и червения цвят на етикета тя няма нищо общо с добре познатата ни стара серия RED. При нея шпинделът вече се върти със 7200 об/мин, така че трябва да се получи по-висока производителност. Разбира се, това е за сметка на увеличеното енергопотребление и отделяна топлина. 
В потребителският сегмент HDD дисковете на WD се ползват с широка популярност, тъй като те имат по-ниско енергопотребление, генерират по-малко количество топлина и са сравнително тихи, като същевременно предлагат добро съотношение цена/производителност. Като производителност, не са лидери и често биват изпреварвани от аналогични настолни модели HDD дискове. Новата фамилия Pro е ориентирана към по-висока производителност, скоростта на въртене на шпиндела е увеличена, също така вече се поддържа съвместна работа до 16 диска в NAS устройства. За сравнение, линията Red е разчетена за съвместна работа до 8 диска в един NAS.
Техническите характеристики на WD RED Pro (WD2001FFSX), могат да се видят в таблицата:

Новата серия WD Red Pro се предлага в няколко модела, като разликата между тях е в обемa на съхранение на данните.  Достъпните размери са 2, 3 и 4 терабайта (Ние получихме за тестове най-малкия представител на Red Pro серията с обем на съхранение 2TB - WD2001FFSX).  Броят на пластините е 5 - за 4TB. Скоростта на въртене на шпиндела, както вече изяснихме, е увеличена спрямо Red серията на 7200 об/мин. Интерфейсът за комуникация на Red Pro серията е SATA 6 Gb/s, а обемът на кеша - 64 MB.  Серията има повишени хардуерни характеристики и устойчивост на вибрации. За целта са приложени технологии, като StableTrac за закрепване на вала на ел. двигателя от двете страни и 3D Active Balance Plus за редуциране на вибрациите и шума. Също така WD Red Pro използва множество RAFF (Rotary Acceleration Feed Forward), осеви ударни сензори за откриване на ротационни и линейни вибрации.  Също така е използвана и No touch технология за свеждане до минимум на вероятността от контакт между главите и повърхността на дисковете при изключване на диска. Именно заради подобреният алгоритъм за погасяване на вибрациите, дисковете Red Pro вече могат да се използват в системи  с до 16 броя HDD дискове. Както и другите "червени" дискове, Pro са базирани на технологията NASware 3.0 и 3D Active Balance Plus за автоматично регулиране на главите за четене/запис. Western Digital предоставя Red Pro с 5-годишна гаранция, което е с две години в повече, спрямо стандартните Red дискове. По отношение на грешките при четене, WD гарантира 1 към 1015 , така че дискът съответства на корпоративния стандарт. Цената на 2TB модела е около 310 лв. 
WD Purple
Също не толкова отдавна Western Digital представи още една нова 3,5-инчова продуктова линия дискове - WD Purple - създадена специално за използване в системите за видеонаблюдение. В резултат на все по-широката достъпност на тези системи през последните години пазарът, свързан с продукти за видеонаблюдение, силно се разраства. Съвсем логично започнаха да се появяват и специализирани твърди дискове, предназначени именно за този пазарен сегмент, отговарящи на неговите изискания. Спецификата на този тип решения е в голямата издръжливост на дисковете, които трябва да издържат безпроблемно на 24/7 натоварване, а също така да имат достатъчно висока линейна скорост на запис на данните, повишено многопоточно натоварване, осигуряващо нужната честотна лента, за запис на няколко видео потока едновременно, бързо преминаване от покой в работно състояние и енергоефективност. Характерното за тези дискове е, че основно те работят в режим на запис и рядко в режим четене. 
WD с тяхната нова серия дискове Purple, предназначени за системи за видеонаблюдение, са се постарали да отговорят именно на тези изисквания.  
Ние получихме в нашата тестова лаборатория тестов екземпляр с обем на съхранение 1TB от новата серия WD Purple (WD PURX), с който ще ви запознаем.
Техническите характеристики на WD Purple (WD10PURX), могат да се видят в таблицата:

Линията HDD дискове за видеонаблюдение WD Purple по същество използва същата платформа като WD RED моделите, но основната разлика се състои в различния фърмуер, специално разработен и оптимизиран за целите на видеонаблюдение. В тази линия дискове са приложени множество технологии, за да отговорят на всички  изисквания свързани със специфичното им приложение.  Най-иновационната при тях е AllFrame технологията, която използва набор от команди за обработка на потокови данни на протокола АТА, което позволява да се намали количеството от грешки, които могат да предизвикат разпадане на изображението или пропускане на кадри при видеозапис. Такива проблеми са характерни, когато в системите за видео наблюдение се използват стандартни HDD устройства, което може да доведе до сериозни последствия за безопасността в случай на пропуск на важни моменти. Друга използвана технология, която си струва да отбележим е TLER, която позволява да се минимизира вероятността престой на RAID масива при възникване на грешка в едно от устройствата, когато системата е натоварена. При тази технология отстраняването на грешката просто се отлага за по-удобно време. По този начин, независимо от грешката, масивът продължава да функционира. Във WD Purple моделите са приложени оптимизирани алгоритми за кеширане, за да могат да работят с множество видео потоци със значителни обеми, което е характерно именно за системите за видеонаблюдение. Практически се обработват обемните данни, записвани от няколко камери. Също така при WD Purple е променен приоритета за разделяне на памет за запис на данни и предварително кеширане. Тези дискове са разчетени за работа с максимум  32 камери, при условие, че се използват 8 диска едновременно. Моделите от продуктовата линия дискове за видеонаблюдение WD Purple, покрив обеми на съхранение от 1TB до 6TB.
Един от ключовите аспекти при работа на тези дисковете от продуктовата линия е ниското им енергопотребление, което в обичайния режим на четене/запис съставлява 3,3 W (за 1TB модела). Поради ниското енергопотребление отделяната топлина също е малко, което се е отразило на шума от работата им, който варира в границите от 22 dB до 28 dB в зависимост от модела. И при WD Purple, по подобие на WD RED се използва технологията IntelliPower.  Тя включва използването на оптимален баланс между скорост на въртене на шпиндела и скорост на предаване и кеширане на данните, като по този начин позволява постигането на приемлив баланс между производителност, енергоефективност и шум. Дисковете пристигат с 3-годишна гаранция, а цената на 1TB модела е около 135 лв.
Тестови резултати

Заключение
WD Red Pro
Western Digital, таргетира своята линия "Red Pro" HDD дискове  в сферата на малкия и средния бизнес, където са разпространени NAS хранилища с повече от осем слота за дискове, изискващи и съответната производителност. За обикновения потребител, новата серия дискове, едва ли представлява особен интерес.  По отношение на нивото на шума WD RED Pro се приближават до корпоративната серия на Seagate, като реално е приблизително с 6 dB над RED.  По отношение на температурите и енергопотреблението, няма нищо страшно, въпреки, че съвсем очаквано по тези показатели отстъпва също на WD RED.  Температурата под натоварване е с около 4-5 градуса над RED, а енергопотреблението с 3-4 W отгоре. Ако се сравняват RED с RED Pro, като производителност, новата линия дискове дава увеличение на скоростта на четене/запис  с около 15% . При времето на случаен достъп, разликата е доста по-осезателна  и достига до около 6 ms при запис в полза на Pro моделите. 
Съвсем логично е твърдите дискове RED Pro да се целят в тези сфери на приложение, където традиционните RED се оказват твърде бавни.  WD Red Pro, като цяло, осигуряват по-висока пропускателна способност и универсална производителност, а като се добавят по-високата надеждност, подплатена с 5-годишна гаранция и разумната цена спрямо корпоративните устройства, те са идеален избор за по-високия клас бизнес NAS хранилищата.
Плюсове
+висока производителност
+добра гаранция
+добро съотношение цена/производителност
Минуси
-по-високо енергопотребление
-повишено топлоотделяне
-шумен
WD Purple
Пускането на специализирано оборудване е доста отговорна задача, към която се изисква доста новаторски подход. Основният проблем е, че трябва да се обърне внимание на детайли, които до преди това не са имали първостепенно значение. Подобна е била ситуацията при разработването на линията HDD дискове WD Purple, предназначена за видеонаблюдение в режим 24/7. От Western Digital, при разработката са използвали както вече известни технологии, така и нови. Както и при предишната разгледана линия, WD Pure е специализирана линия HDD дискове, която не е предназначена за  обикновения потребител и едва ли е кой знае колко интересна за него. Още повече, при стандартните настолни задачи, тази линия HDD дискове с нищо не блести и както се вижда от резултатите, нашият тестов екземпляр, леко отстъпва като скорост на WD RED, който използва същата платформа.  Важният показател е да може WD Purple линията да се справя без проблем при запис на няколко видео потока с резолюция HD или даже Full HD, а както се вижда от CrystalDiskMark, постигната скорост от 150 MB/s е напълно достатъчна за тази цел. Така че, ако наистина записаните данни от камерите за видеонаблюдение  са от първостепенно значение и трябва да се съхранява всеки един миг, тогава задължително трябва да се обърне внимание на специализираните "лилави" дискове на WD още повече, че и цената им е  доста добра.
Плюсове
+ниско енергопотребление
+хладни и тихи
+възможност за работа 24/7
+добра цена
Минуси
-малко по-бавни за настолни приложения

20 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Под лупата: Новите "лилави" и "червени" дискове от WD"    

абонамент за бюлетина