Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Android за начинаещи: Най-подходящите приложения за първия ни смартфон с мобилната ОС на Google

Основният въпрос, който възниква у някой, който купува своя първи Android смартфон, е “Какви приложения да инсталирам най-напред?”.

02 април 2015
15443 прочитания
5 одобрения
1 неодобрение

Въпреки че пазарът на Android смартфони вече от години се радва на завидна популярност, винаги се срещат хора, които тепърва се запознават с тази платформа на Google. При това тук не става въпрос само за млади хора, които едва сега се обзавеждат със своя първи смартфон – има и не малко потребители на по-зряла възраст, които до последно не се разделят с добрата стара “слушалка” и подхождат с известна доза притеснение към далеч по сложния свят на телефоните с операционни системи и приложения, които подозрително приличат на компютри. Разбира се, съществува и друга потребителска група – тази на хората, които са решили да “сменят” религията и да изпробват друга мобилна операционна система.

В която и група да попадне човек обаче, основният въпрос, който възниква у някой, който купува своя първи Android смартфон, е “Какви приложения да инсталирам най-напред?”. С настоящия материал се надяваме да дадем отговор именно на този въпрос.

Android за начинаещи: Най-подходящите приложения за първия ни смартфон с мобилната ОС на Google

Прочетете още: Най-странните Android устройства, които се оказаха провал

Преди да започнете с инсталациите

Преди да минем към описанията на конкретните мобилни приложения за Android, е добре да отбележим едно важно нещо – ако все още нямате акаунт в GMail, именно сега е моментът да си направите такъв. Защото това не е просто още една “пощенска кутия”, а главнaта потребителска регистрация за Google, с която е обвързана доста голяма част от съдържанието и функционалността в Android смартфоните – например достъпът до приложенията в магазина Google Play Store, синхронизацията на контактите, облачното съхранение и др.

Друг важен нюанс се крие във факта, че почти всички производители на смартфони доставят апаратите си не с “чиста” Android система, а със свой фирмен потребителски интерфейс и предварително подбран набор от инсталирани приложения – както “обикновени”, достъпни през гореспоменатия Play Store, така и собствени. Поради тази причина една част от описаните по-долу програми най-вероятно няма да ви потрябват – те или ще са вече инсталирани на вашия нов смартфон, или в него ще има фирмени приложения, които осигуряват нужната ви функционалност.

От друга страна, винаги е добре човек да разполага с алтернативи и по-голям избор, а и нахвърленият по-долу списък сигурно ще е полезен ако не за друго, то поне за запознаване с различните функционални възможности на Android смартфоните. И така, започваме с предложенията си, които разпределихме в няколко основни категории.

Android за начинаещи: Най-подходящите приложения за първия ни смартфон с мобилната ОС на Google

Управление на контактите

Естествено е да се очаква, че дори в „най-бедния” на приложения смартфон вече има програма указател – ако не собствена, то поне някаква стандартна за Android. За много потребители обаче тя може да не е подходяща – било като функционалност, било като външен вид или нещо друго. Ако случаят е такъв, бихме препоръчали да обърнете внимание на exDialer. Това е приложение, което се отличава с чист, “лаконичен” вид, поддръжка на различни скинове, има групи контакти, отзивчив интерфейс и др. Като цяло това е удобен и лек телефонен указател с повече от достатъчна за болшинството потребители функционалност. Единственият недостатък на exDialer е условно безплатното разпространение – след 5 дни програмата или трябва да бъде купена, или потребителят ще трябва да търпи периодичните напомняния за покупка на нейната Pro-версия.

Алтернативен вариант е приложението Contacts +, което поддържа синхронизация на снимките на контактите с Facebook и Google+, а също автоматично сортиране на контактите по честота на общуване с тях, резервно копиране на контактите и SMS-ите, различни теми за оформление, групиране и др.

 SMS приложения

Както и в случая с указателите, възможностите на щатните приложения за работа с SMS понякога може да се окажат недостатъчни. За щастие в Play Store е пълно с такива мобилни програми. Сред тях е например инструментът Handcent SMS, който поддържа пакетни операции с SMS, позволява добавянето на изпращачите в “черен” списък, предлага собствена система за обмен на съобщения Handcent Talk, различни теми за оформление, бърз отговор в изскачащ прозорец с уведомления и др. Като алтернатива може да се препоръчат например приложения като Go SMS Pro, което е със сходна функционалност, но с по-приятен интерфейс, Textra SMS (Material Design, черен списък, изскачащи уведомления, бърз отговор, планирано изпращане на SMS/MMS и др.) или chomp SMS. Като цяло всички изброени приложения доста си приличат по функционалност, така че изборът ще се определя най-вече от предпочитанията по отношение на външния вид.

Android за начинаещи: Най-подходящите приложения за първия ни смартфон с мобилната ОС на Google

Интернет

Потребителите в България може и да не са сред най-богатите в Европа, но имат късмета да се радват на доста бърз мобилен Интернет, включително вече и с услуги от четвърто поколение. Затова не е чудно, че сред най-използваните приложения у нас са клиентите на основните социални мрежи и инструментите за Интернет комуникация. А стигайки до препоръките, може би малко неочаквано, но за Twitter, Facebook, Skype и Instagram ние предлагаме да се използват официалните клиенти. Те може и да не са съвършени, но до момента все още никой не е създал алтернативен клиент за тези услуги, който да е станал по-предпочитан от потребителите в сравнение с официалния.

Ако използвате Facebook предимно за общуване, то за препоръчване е да се инсталира и допълнителният официален Messenger, който в много комуникационни отношения е доста по-полезен от пълноценния клиент. В случай че предпочитате мултипротоколните клиенти за комуникация, то тук стандартната препоръка е за месинджъра IM+, който поддържа към двадесет различни услуги за обмен на съобщения (в т.ч. Facebook и ICQ) и дава възможност за добавяне на няколко акаунта за една услуга, за преглед на историята на съобщенията, за поддръжка на геостатуси, уведомления за събеседниците и т.н.

Ако пък оставим за малко настрана “социалния” аспект, ще се сетим, че Интернет може да се използва не само за чат. Доста полезен в някои други отношения например може да бъде мобилният клиент на Dropbox, който позволява с лекота да се пренасят файлове на смартфон без включване към РС, автоматично да се съхранява съдържание в “облака”, да се редактират документи и много други – като цяло това е практически незаменим инструмент за всеки Android смартфон.

Android за начинаещи: Най-подходящите приложения за първия ни смартфон с мобилната ОС на Google

Мултимедия

В днешно време всеки смартфон на пазара е изначално снабден с плейъри за музика и видео, но въпросните програми не винаги успяват да удовлетворят изискванията на потребителя заради неудобен интерфейс, неподдържани файлови формати, липса на важни функции или по друга причина.

За съжаление сред безплатно достъпните аудиоплейъри няма ясно изразен лидер – всяко приложение от този тип си има своите плюсове и минуси. Тук може да се препоръча например плейърът AIMP, но той едва ли ще впечатли по-взискателните потребители, които може би ще предпочетат да заложат на платена програма. В този сегмент изборът е еднозначен – на практика няма инструмент, който превъзхожда плейъра PowerAMP. Като алтернатива все пак може да се препоръча PlayerPro, който не малко потребители предпочитат заради удобния интерфейс. И двата споменати платени плейъра предлагат 7-дневен пробен период, след който ще искат да ги платите.

С мобилните видеоплейъри ситуацията е доста по-проста. Във всеки случай съвсем доскоро безусловният лидер в този сегмент беше MX Player заради неговата добра функционалност, удобния интерфейс, поддръжката на всички популярни формати и др. Неотдавна обаче от него беше махната поддръжката на AC-3 озвучаване, което веднага уби голяма част от привлекателността на програмата. При това положение препоръките веднага се пренасочват към появилия се сравнително наскоро, но вече набиращ сериозна популярност плейър VLC. Неговият интерфейс може и да не е така удобен, като на MX, но поне с възпроизвеждането на звука няма никакви проблеми.

Android за начинаещи: Най-подходящите приложения за първия ни смартфон с мобилната ОС на Google

Четене

Екраните на съвременните смартфони са вече достатъчно големи, за да може да се използват и като “читанка”. Всъщност не малко потребители ги ползват именно така благодарение и на доста големите вече резолюции, с които текстовете са ясни и удобно четими дори при дребни шрифтове. Естествено, има и много мобилни програми за четене на електронни книги. От тях бихме препоръчали популярния Moon+ Reader, който се отличава с обширна функционалност, удобно управление и приятен интерфейс. Базовата версия на този електронен e-reader е безплатна, но срещу неголяма сума е достъпна и Pro-версия, в която няма реклама, но затова пък има няколко допълнителни възможности, включително поддръжка на PDF файлове. Добра алтернатива представлява Cool Reader, чийто интерфейс не е сред най-удобните, но пък този минус се компенсира с отлична функционалност, обширни възможности за настройка според предпочитанията, а също абсолютна безплатност при пълно отсъствие на реклами. Още едно приложение от този тип, което си заслужава споменаването, е Pocket. Това всъщност не е “четец” за електронни книги, а мобилен клиент за отложено четене, т.е. с негова помощ можете да съхраните в браузъра намерени интересни статии “за после”, така че да ги прочетете на смартфона в удобно време.

Полезни инструменти

Въвеждането на текст с плъзгане и пипане на пръсти по екрана на виртуална клавиатура по принцип не е много удобно, но след малко практика човек обикновено свиква и започва да се справя добре. Напоследък все повече производители добавят по-изтънчена клавиатурна функционалност в своите предварително инсталирани клавиатури, но сред най-добрите и удобни мобилни инструменти за въвеждане на текст със сензорен екран и досега си остава SwiftKey Keyboard. При това Android версията на въпросната виртуална клавиатура вече е напълно безплатна и сега срещу допълнително заплащане се предлагат само допълнителни теми за оформление. Сред достойнствата на този инструмент освен поддръжката на “суайпове” е също доста интелигентната функция за предугаждане на въвеждания текст.


Има редица приложения и за въвеждане на кратки бележки, като тук изборът варира от възголемички пакети от рода на Evernote до простички мобилни бележници с минимална функционалност. Именно към последните се отнася Google Keep – удобен бележник, в който могат да се въвеждат неголеми текстове, списъци за покупки, да се съхраняват снимки и др. Услугата си има и уебинтерфейс, посредством който бележки могат да се добавят и от компютър, а на смартфона те ще се появят автоматично (стига да е включена функцията за синхронизация на акаунта).

Друг доста полезен инструмент от Google e преводачът Google Translate, който поддържа 90 езика и има функции за автоматично определяне на изходния език, възможности за превод от снимки, а отскоро дори и моментално, само с посочване на текст с камерата на смартфона. Не е без значение и възможността за зареждане на различни речници, както и за използване на приложението в офлайн режим.

За директен достъп до файловете на телефоните съществуват и специални файлови мениджъри, сред които може би най-удобният и функционален е ES File Explorer.

Вместо заключение

Разбира се, споменатите дотук мобилни приложения са само капка в океана от полезни програми, които могат да разширят функционалността на вашия Android смартфон, заменяйки или допълвайки щатния, предварително инсталиран софтуер. Почти сигурно е, че с времето ще започнете да използвате и много други приложения, но се надяваме, че настоящият материал ще ви помогне поне на първо време – при запознанството с все още новата за вас мобилна платформа Android.

5 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
stivemarcov
13:43, 03 декември 2015
Добры вэб-сайт, я сапраўды люблю, як лёгка на маіх вачах, і дадзеныя добра напісана, мне цікава, як я мог бы быць апавешчаныя кожны раз, калі новае паведамленне было зроблена. Я падпісаўся на вашыя RSS, якая павінна зрабіць трук Мець добры дзень. [ препратка ]
1
одобрения: 1
john.watsonsnu
22:15, 01 май 2017
Просто разпознах сайта си през предходната седмица и продължавам да се учим, което обикновено ще можете да натоварвате със съвети там и също така ще се наслаждавам на външния ви вид около сайта rrnternet, за да заредите Придържайте се към отличните резултати на шоуто. [ препратка ]
2
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Android за начинаещи: Най-подходящите приложения за първия ни смартфон с мобилната ОС на Google"    

абонамент за бюлетина