Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Търси се: Съвършеният геймърски лаптоп

Или за какво да внимаваме, когато избираме преносим компютър за забавления с игри?

02 април 2015
17315 прочитания
15 одобрения
0 неодобрения

Търси се: Съвършеният геймърски лаптоп

Отявлените десктоп ентусиасти може и да се надсмиват на идеята за портативна РС машина за гейминг, но е факт, че през последните години дистанцията между геймърските настолни компютри и геймърските преносими компютри намаля значително. Всъщност днешните геймърски лаптопи се справят без проблеми и с най-тежките игри на резолюции от 1080 p и дори по-високи без особени компромиси по отношение на графичните настройки. И в това няма нищо лошо.

Наистина, традиционните десктоп РС-та си имат своите безспорни предимства, каквито са по-лесните начини за разширение, възможностите за ъпгрейд и по-ниската цена като цяло. Но пък не може да се отрече и привлекателността на това да разполагаш с компактна, самодостатъчна гейм машина, която можеш да пренесеш където поискаш.

Прочетете още: Програма максимум: Най-мощният геймърски компютър, който можем да сглобим в момента

Но ако това е вариантът, който предпочитате, ще трябва да избирате мъдро, защото ви предстои да направите сериозна инвестиция. Как предлагаме да се подходи към този проблем? Всъщност нещата няма да изглеждат трудни, ако сведете решенията си до поредица от избори на конкретни компоненти. Нека да видим кои са те.

GPU: Вашата машина за 3D графика

Най-важният компонент на един гейминг винаги е графичният чип

Най-важният компонент на един гейминг винаги е графичният чип

Всичко в съвременните игри се върти около 3D графиката, а това означава, че най-важният компонент на вашия гейминг лаптоп е видеокартата или, както е по-правилно да се изразим в случая, неговият графичен процесор или GPU (graphics processing unit). А по отношение на марките в този смисъл изборът се свежда само до AMD и NVIDIA – единствените компании, които понастоящем правят мощни мобилни графични чипове.

Повечето масови лаптопи са с графични модули от Intel, а те не са достатъчно мощни за сериозни 3D игри. Графичните модули на Intel са интегрирани директно на процесорния чип, докато геймърските GPU модели на AMD и NVIDIA са съвсем отделни и много по-производителни чипове.

Вероятно много производители и търговци ще се опитат да ви изкушат с хубави хард дискове или много RAM памет, но истината е, че GPU има най-голямо значение за осигуряването на гладък и безпроблемен гейминг. Т.е. ако игрите са вашият приоритет, смело избирайте най-големия, най-мощния и най-бърз възможен GPU чип – защото вероятно с него и ще си останете за целия живот на лаптопа.

Търси се: Съвършеният геймърски лаптоп


Към днешна дата, като се вземат предвид достъпните на пазара лаптопи, най-мощният мобилен GPU чип е GeForce GTX 980M на NVIDIA, който според производителя осигурява 75% от производителността на своя десктоп еквивалент. А това е сериозно постижение, като се има предвид, че най-добрият мобилен GPU чип през 2010 г. - GeForce GTX 480M – предлагаше само около 40% от производителността на своя настолен аналог. Ако пък търсите най-лошото момче на AMD, това е графичният мобилен процесор Radeon R9 M290X.

Редно е да се отбележи все пак, че за приятна и гладка игра не е нужно непременно да имате лаптоп с най-класната графика от AMD или NVIDIA. Но ако се колебаете между два модела със сходни други характеристики, то задължително избирайте този с по-мощния графичен процесор, т.е. този с най-голям номер. С други думи, GTX 990M GPU би бил по-добър избор от GTX 880M например.

Най-важното в случая е, че изборът на гейминг лаптоп трябва да се приоритизира най-вече около графичния процесор и това как той се отразява на размерите на машината. Защото мощните мобилни GPU са бързи, но отделят и много топлина, а и харчат много ток, което сигурно ще ограничи избора ви до доста обемисти ноутбуци, тъй като те трябва да са екипирани също с масивни охлаждащи системи и големи батерии с висок капацитет.

Процесорът: Важен, но не от първостепенно значение

Също като при настолните компютри, процесорът не трябва да е с приоритет пред графичната карта

Също като при настолните компютри, процесорът не трябва да е с приоритет пред графичната карта

Дългогодишните усилия на маркетинговия отдел на Intel е промил мозъците ни така, че инстинктивно да се оглеждаме за най-мощния процесор, но CPU чипът на вашия гейминг лаптоп никога няма да е толкова важен, колкото е GPU блокът. Имайте го предвид, когато се чудите дали да похарчите малко повече за по-бърз централен процесор. Вярно, CPU чип с по-висока тактова честота или повече ядра ще помогне при видеоенкодинга и дори при фоторедактирането, но тези фактори рядко оказват съществено влияние върху общата производителност при 3D игри, особено при високи нива на графични настройки.

Не купувайте най-скъпия 17-инчов модел само защото е с най-бърз процесор

Не купувайте най-скъпия 17-инчов модел само защото е с най-бърз процесор. И помнете – бързите процесори изискват по-големи вентилатори, които правят по-голям и самия лаптоп

Всъщност при реална употреба ще ви е много трудно да видите разлика при игра, която тече на лаптопи с процесори, работещи на различни честоти. Наистина напоследък се появяват все повече игри, които се възползват от многоядрените CPU чипове, но за повечето днешни гейм заглавия и един 2,6-гигахерцов Core i5 ще свърши работа – особено ако поддържа Hyper-Threading. И, да, няма лошо процесорът да е на AMD, но в наши дни CPU чиповете с тази марка са доста голяма рядкост в сегмента на гейминг лаптопите.

RAM: Осем е достатъчно

Няма нужда да се купува твърде много RAM памет за гейминг лаптоп

Няма нужда да се купува твърде много RAM памет за гейминг лаптоп. Повече от 8 GB или 16 GB няма да ви потрябват, въпреки че някои производители предлагат модели и с 32 GB RAM

Добре е да се внимава много колко RAM памет се купува, тъй като доста хора са склонни да плащат за по-голямо количество оперативна памет, отколкото всъщност имат нужда. В днешно време 8 GB RAM са предостатъчни за болшинството от игрите на пазара. Наистина няма лошо, ако оперативната памет е и 16 GB, но по-голямо количество просто не е оправдано само за гейминг (а не, да речем, за вдигане на виртуални машини или обслужване на бази данни). В същото време не липсват и производители, които предлагат гейминг лаптопи с 32 GB RAM, които може и да се изплатят при създаване на 3D съдържание, да речем, но ако целта е гейминг, то по-добре да се инвестира в по-бърз графичен процесор или по-голям SSD диск.

SSD: Гаранция за по-бързо зареждане

Като се има предвид, че размерът на много игри днес вече достига 40 GB, малък SSD диск няма да е подходящ избор за гейминг лаптоп.

Като се има предвид, че размерът на много игри днес вече достига 40 GB, малък SSD диск няма да е подходящ избор за гейминг лаптоп

Използването на полупроводников системен диск от типа SSD (solid-state drive) в геймърските лаптопи не е задължително, но определено е за предпочитане. Както сме отбелязвали неведнъж на страниците на PC World, SSD дисковете имат недвусмислени предимства в бързодействието и времето за отговор спрямо своите механични HDD конкуренти, така че зареждат по-бързо и операционната система, и приложенията, като подобряват значително реакциите на системата като цяло. Наличието на SSD по принцип не би подобрило броя кадри в секунда при 3D игрите, но ако важно е времето за зареждане на дадена игра, то именно такъв диск е за предпочитане.

Има обаче и уговорка: макар и да са полезна екстра по принцип, SSD дисковете няма да свършат работа, ако са с малък капацитет – защото повечето съвременни игри са много големи по размер. Заглавието Titanfall на EA например е с размер 48 GB и ако основният ви инсталационен SSD диск е с капацитет 128 GB или дори 250 GB, пространството ще ви свърши за нула време.

Наистина съществуват и опции, които преодоляват ограниченията в обема на полупроводниковите дискове. Това са например лаптопи, комбиниращи SSD с отделен хард диск за съхранение, или модели с хибридни устройства за съхранение (които се състоят от малък SSD и голям механичен диск, разположени в общ корпус).

Дисплей: Инструментът на чувствителността

Този нов модел Razer Blade има екран с безбожната резолюция от 3200x1800

Този нов модел Razer Blade има екран с безбожната резолюция от 3200x1800

Екраните на днешните гейминг лаптопи са с качества, попадащи в доста широки граници – от посредствени до разкошни. Проблемът е, че обикновено в това отношение човек не може да получи точно това, което иска. В мнозинството от игровите лаптопи дисплеите са базирани на т.нар. twisted nematic (или TN) LCD матрици, които осигуряват по-кратко време за отговор на пикселите, но не и добър ъгъл на видимост. Понякога са предпочитани IPS панелите заради по-точното им цветопредаване, но те пък качват цените на лаптопите, затова и се предлагат от по-малко производители.

Друг важен критерий по отношение на екрана е резолюцията. Добре е човек да разполага с геймърска машина с прилична естествена (native) резолюция на дисплея, което обикновено означава 1920x1080 пиксела. Разбира се, има и лаптопи с по-висока, но нещо от порядъка на 4К или даже 3200x1800, колкото и да е зрелищно на пръв поглед, ще “убие” кадрите в секунда, ако се опитвате да играете на естествената резолюция на екрана. Затова по отношение на резолюцията препоръката ни е да се придържате към класическата Full HD разделителна способност от 1920x1080 точки. В краен случай, ако се налага компромис с цената, можете да слезете и до екран с резолюция 1366x768.

Клавиатура

Повечето гейминг лаптопи използват същите клавиатури като обикновените си събратя.

Повечето гейминг лаптопи използват същите клавиатури като обикновените си събратя. MSI GT80 Titan е един от малкото, чиято клавиатура е с механични превключватели

Като се изключат някои сравнително зрелищни възможности по отношение на осветяването, клавиатурите на днешните гейминг лаптопи са доста обикновени. В някои скъпи модели като Alienware 17 например можете да срещнете и неща като стоманени накрайници на WASD бутоните (най-често използвани за определяне на посоката на движение), но като цяло масовата тенденция е в гейминг лаптопите да се използват клавиатури от… ами, масов тип.

Разбира се, има и изключения. Такова е например новият лаптоп GT80 Titan на MSI, който е оборудван с механична клавиатура – типа, който се предпочита от производителите на игрова периферия за настолни РС. А се предпочита, защото механичните бутони имат по-дълъг ход и са по-издръжливи на интензивна употреба и натиск. В света на преносимите компютри обаче такава клавиатура обикновено означава и по-дебел лаптоп. Е, няма пълно щастие.

Компромисите с размерите и теглото

В днешно време не е проблем човек да намери мощен геймърски лаптоп с два графични чипа, мощен процесор, голям капацитет за съхранение, оптично устройство и суперголям и детайлен екран. Но той сигурно ще тежи като камбаната на „Александър Невски” и едва ли ще ви допадне да го носите продължително освен ако не се радвате на екстри като безплатния фитнес.

Е, това не значи непременно, че всички геймърски лаптопи са 4-килограмови чудовища. В наши дни вече могат да се намерят и доста по-тънки и леки специализирани лаптопи, които си имат дискретна графика и повечето атрибути на преносимите геймърски машини. Почти сигурно обаче е, че ще трябва да направите компромис с част от производителността – нещо, което се илюстрира доста добре и от едно неотдавнашно наше ревю.

Общо взето, това е закономерност: колкото по-портативен е даден лаптоп, толкова по-малка е вероятността той да ви смае с графична и изчислителна производителност. И това няма да се промени, докато някой съвременен Айнщайн не направи някакъв кардинален пробив в законите на физиката.

Топлоотделяне и акустика

Голямата игрова мощ върви в комплект с голяма топлина и големи вентилатори

Голямата игрова мощ върви в комплект с голяма топлина и големи вентилатори

Геймърските лаптопи може и да са големи по размер, но това не е самоцелно – големите шасита са необходими, за да могат да осигурят по-ефективно разсейване на топлината от мощните компоненти. В тях се побират по-масивни радиатори и по-големи вентилатори, работещи на по-ниски обороти и способни да осигурят по-адекватен въздушен поток при по-ниски нива на шума.

Но човек никога не може да бъде сигурен дали охладителната система на лаптопа му е достатъчно ефективна, докато не поиграе някое hardcore заглавие в продължение на поне 10 минути. Затова, ако имате такава възможност, преди да купите избраната машина, направете го – така ще си осигурите истински стрес-тест в реални условия. Става ли лаптопът неудобно горещ? Или остава сравнително студен, но реве като хеликоптер, защото вентилаторите се развъртат до границите на възможностите си? Това са проблеми, които съвсем не са изключение в по-тънките геймърски лаптопи.

И накрая: Възможностите за ъпгрейд

Някои големи геймърски лаптопи предлагат възможност за ъпгрейд на CPU и GPU блоковете, но това обикновено не е лесна работа

Някои големи геймърски лаптопи предлагат възможност за ъпгрейд на CPU и GPU блоковете, но това обикновено не е лесна работа

Тази последна точка вероятно е и „най-лепкавата”. В по-голямата си част геймърските (а и не само) лаптопи имат доста ограничени опции за подобрения. В добрия случай вероятно ще имате възможността да сложите малко повече RAM памет или по-вместим SSD/хард диск. Може дори да успеете да смените безжичния модул. Но ъпгрейдът на най-важните компоненти - CPU и GPU – няма да мине без чупеща гаранцията сериозна “хирургия”.

Твърдението, че ъпгрейдът на видеокарта и процесор в геймърските лаптопи е невъзможен, би било пресилено, защото все пак това може да бъде направено. Но нищо не би оправдало усилията, които би ви струвало това упражнение. Затова, като си купувате геймърски лаптоп, направете го с нагласата, че ще живеете с него такъв, какъвто е, през следващите няколко години.

Е, сега вероятно вече сте убедени в едно от основните предимства на геймърския… десктоп.

15 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
stivemarcov
13:42, 03 декември 2015
Карысны блогу і дзякуй за абмен Некаторыя рэчы тут я думаў, няма перш. Я хацеў бы выкарыстаць гэты момант, каб сказаць, што я сапраўды люблю гэты блог Гэта быў вялікі рэсурс ведаў для мяне. [ препратка ]
1
одобрения: 0
john.watsonsnu
22:16, 01 май 2017
Много благодаря, че отделихте известно време, за да говорите за това, че се чувствам силно за него и обичам да науча повече за тази тема Ако изобщо, докато спечелите експертиза, можете ли да обновите уебсайта си с допълнителна информация? Много ми е страхотно. [ препратка ]
2
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Търси се: Съвършеният геймърски лаптоп"    

абонамент за бюлетина