Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Как да научим децата си да са в безопасност онлайн?

Експерти по Интернет сигурността споделят на какво учат своите деца

02 април 2015
14565 прочитания
1 одобрение
0 неодобрения

Владимир Георгиев

Как да научим децата си да използват Интернет безопасно? Това е въпрос, пред който е изправен всеки родител в днешно време. В съвремието ни децата се научават да използват базовите функции на смартфони и таблети още преди да могат да говорят. А още преди възрастта им да е двуцифрено число, започват да боравят с техниката по начини, необясними за родителите. Подрастващите знаят, че Интернет е магическо място, способно да отговаря на всякакви странни въпроси; да предоставя шаблони за отпечатването и оцветяването на всяко съществуващо животно; да дава достъп до неограничено количество забавни и музикални клипове; да буди интерес с толкова много игри.

Това, което не знаят, е какво представляват вирусите, онлайн собствеността, фишингът, етикетът сред социалните мрежи, както и, общо взето, всичко, свързано с Интернет сигурността и проблемите, до които водят тези неща. Запознаването и обучаването на децата по темата е едно от големите предизвикателства на дигиталната епоха, особено в закостеняло постсоц общество като нашето. За всеобща радост не е необходимо да измисляме топлата вода, при положение че експертите по Интернет сигурността, от които зависи цяла индустрия, също имат деца.

Прочетете още: Най-полезните приложения за следене на... тийнейджъра

Съветите, които дават тези хора на собствените си хлапета, очевидно са най-адекватните и значимите. Затова и подбрахме мненията по въпроса "Как да научим децата си да са в безопасност онлайн?" на редица експерти по Интернет сигурност, представители на най-големите компании в бранша.

Как да научим децата си да са в безопасност онлайн?

Дискутирайте онлайн сигурността от най-ранна възраст

Дейвид Ем, старши изследовател по сигурността в Kaspersky Lab

Едно от най-важните неща, които трябва да разберат родителите, е, че трябва да започнат дискусията на тема онлайн сигурност с децата си от момента, в който съзнателно стартират Интернет. Те може да ползват компютъра заедно с вас, наместо самостоятелно, което е добра предпоставка за идеята, че онлайн светът е паралел на реалния свят, но и в двата (свята) има неща като безопасно и опасно.

Колкото повече растат и разбират, толкова повече информация за опасностите и защитата им споделяйте. Например въведете ги в основите на онлайн акаунтите чрез игри като Club Penguin или Moshi Monsters. Нека си измислят потребителско име и парола, а след това им обяснете защо са нужни, защо трябва да се пазят в тайна и до какво може да доведе лекомислието.

Дискутирайте онлайн сигурността от най-ранна възраст

Ако не бихте го направили на живо – не го правете онлайн

Шилаг МакМанус, адвокат по онлайн сигурност в Symantec

В реалния свят бихте ли отишли до напълно непознат, започвайки разговор? Бихте ли се държали лошо с приятели или непознати на публично място? Това, че се чувствате защитени от очевидната дистанция между вас и човека, с когото общувате онлайн, не означава, че онлайн не е част от реалния свят.

Подрастващите трябва да разберат, че всичко, което правят в уебпространството, оставя следи и тези следи могат да доведат до последствия в бъдеще. В днешно време много компании имат практика да проверяват кандидатите за работа онлайн и тази практика ще се запази и дори развие.

Често питам младите членове на семейството каква информация споделят онлайн. Понякога им правя номера, за да ги държа нащрек – от една страна, е забавно, от друга, стават по-мнителни и отговорни за личните си данни и дейността, която извършват в уеб.

Родителят не трябва да се превръща във враг

Йеспер Крохе, старши консултант по сигурността в Sentor

Да създаваш и напомняш правилата е лесно. Трудното е, да отделиш време и внимание, за да ги обясниш, а след това и да наблюдаваш изпълнението им. Но може би най-трудната част е да не се превръщаш във враг на собствените си деца. Разбира се, подходът е изцяло субективен, но неминуемо малчуганите ще започнат да крият какво правят онлайн. В тези моменти е голямото изпитание на доверието между родителското тяло и детето. Свободата на действие (била тя и илюзия в някои случаи) е ключът към разбирателството. Прекомерното покровителство ще се отрази в тийнейджърската възраст, когато започнат да са социално активни и със самочувствието на потребители ветерани.

Родителят не трябва да се превръща във враг

Бъдете част от социалната мрежа

Трейси Хулвър, старши специалист по идентификацията във Verizon

Уверете се, че децата ви единствено контактуват и приемат за приятели хора, които познават. За подрастващите броят на приятелите е като състезание, което трябва да спечелят – колкото повече, толкова по-добре. Моят съвет е да станете част от социалната им мрежа. Вие като родител трябва да имате и виртуално, и реално приятелство с подрастващите. Те вероятно ще противоречат, но можете да поставите колкото условия пожелаете – достъпът до социалните мрежи е мощно средство за манипулация.

Ако не ви допада подобен подход, то поне имайте грижата да знаете какво инсталират и ползват като софтуер и мобилни приложения.

Образовайте себе си, не само децата

Франсоа Амигорена, изпълнителен директор в отдел софтуер в IS Decisions

Първо правило по отношение на онлайн сигурността – образовай, образовай, образовай. Не разчитайте някой друг да казва на детето ви как да се справя с онлайн проблемите. Независимо от познанията ви, отделете време и научете нещо ново. Не забравяйте, че децата много лесно губят интерес – за да попият материала бързо, потърсете графични материали като уебкомикси, които да обяснят това, което имате предвид.

Обсъждайте темата за сигурността; споделяйте наученото от нови разработки и новини от бранша. ИТ секторът се развива със страхотни темпове и дори в училище лесно могат да бъдат подведени със стара информация.

Образовайте себе си, не само децата

Вие сте примерът за поведение

Амичай Шулман, старши сътрудник по мрежова сигурност в Imperva

Като родител на четири деца, параноик и човек от сферата на сигурността мога да заявя, че неуспехът е задължителен. Няма как ние възрастните, постоянно да ставаме жертви на кибератаки и да очакваме, че децата ни няма да направят грешка или че ние самите няма да ги подведем. Това, което може да направи един родител, е да наложи себе си като ултимативен пример за поведение, що се отнася до неща като онлайн етикеция, менажиране на акаунти, поддръжка на дадена система и прочее. Също така не очаквайте, че децата ви ще се държат много по-различно онлайн, отколкото в реалния свят. Затова и когато трябва да обясните нещо, наместо специфичната терминология, използвайте примери от живота. Какво са хакерите например? Престъпници, които вместо да влизат с взлом през прозореца, го правят през компютъра.

Нека имат участие в ъпдейтването и поддръжката на домашните системи

Нийл Такър, информационен и стратегически съветник в Websense

Всичко, което децата ми научават и правят на компютрите си, е под някаква форма свързано с киберсигурността. Опитвам се да обучавам двамата си синове (които са под 10-годишни) по такъв начин, че да разбират важността на безопасното сърфиране както у дома, така и в училище. Често им напомням, че сайтовете могат да ги пренасочват към други сайтове, без да го съзнават. Освен това взимат активно участие в свалянето и инсталирането на пачове и ъпдейти, за да разберат важността на това софтуерът да е актуален. В резултат малкият ми син може сам да сканира домашната мрежа и разбира разликата между операционна мрежа и софтуерно приложение. Той дори ми помага за идентифицирането на пролуки в системата. Баткото, от друга страна, е назначен за отговорник по актуализирането на софтуера – ако се прибера и последните ъпдейти вече са качени, получава допълнително време за ползване на лаптопа.

Нека имат участие в ъпдейтването и поддръжката на домашните системи

1 одобрение
0 неодобрения
Още от рубрика "Интернет и мрежи"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
stivemarcov
13:45, 03 декември 2015
Мне падабаецца дарагі інфармацыю вы прапануеце для вашых артыкулах я закладкі вашага сайта і ёсць дзеці, паглядзіце на тут, як правіла, я даволі станоўча Theyre, верагодна, будзе праінфармаваны даволі шмат новага матэрыялу тут чым хто-небудзь. [ препратка ]
1
одобрения: 1
john.watsonsnu
22:21, 01 май 2017
Изключителни съдържание Аз абсолютно демонстрира преминаването Надявам се да се научат да четат добави далеч от теб Терес без съмнение ще имате полезно съзнание да не говорим за сън Моята група е сериозно доволен само за тази важна информация. [ препратка ]
2
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да научим децата си да са в безопасност онлайн?"    

абонамент за бюлетина