Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Тъмната половина: Модерни психически разстройства, подарени от мобилните телефони и Интернет

Интернет и мобилните устройства, които на практика не се разделят със собствениците си, водят до появата на заболявания и психологически проблеми, които доскоро медицината не познаваше.

03 април 2015
13193 прочитания
11 одобрения
1 неодобрение

Тъмната половина: Модерни психически разстройства, подарени от мобилните телефони и Интернет

Фотографии: Shutterstock

Създаването на Интернет, огромната популярност и все по-голямото разпространение на смартфоните и свързаните мобилни устройства без съмнение са истинска благодат за човечеството. Новите начини за комуникация позволяват на хората да работят по-ефективно, да учат по-успешно, да получават моментален достъп до всякаква информация и развлечения, които по-рано бяха само мечта.

Прочетете още: “Номофобия” - проклятието на мобилния телефон

Всичко това обаче си има и обратна страна. Интернет и мобилните устройства, които на практика не се разделят със собствениците си, водят до появата на заболявания и психологически проблеми, които доскоро медицината не познаваше. Сега обаче вече никой не може да отрече съществуването на тези “модерни” болести, които се отличават с различна степен на разрушително влияние върху човешката психика. Затова може би е добра идея да сме поне в общи линии информирани за тях. Точно това е и целта на настоящата статия.

Синдромът на фантомното позвъняване е едно от тези психологически болестни състояния, срещани сравнително често у потребителите на мобилни телефони. Симптомите на това “заболяване” се свеждат до различна по честота поява на слухови и моторни халюцинации у човек, който остава с впечатлението, че телефонът в джоба му звъни или вибрира, но когато “вдигне”, се оказва, че позвъняване всъщност няма.

Формирането на този тип психическо разстройство, разбира се, се свързва с прекалено честата употреба на мобилен телефон, а проявите му според специалистите зачестяват в периоди на стрес. Други пък обясняват появата на фантомното усещане за звънене с електрическата активност на мобилните апарати. Според австралийски учени например електрическите сигнали предизвикват усещане за вибрация, тъй като задействат периферните нерви. Т.е. според тях усещането, че нещо вибрира в джоба ни, не е плод на въображението, а биологичен процес. Или с други думи, не бързайте да си поставяте диагноза – дори напълно здрав човек може да се заблуди, че телефонът му звъни. Тревожното е, когато това започне да става ежедневие.

Синдромът на фантомното позвъняване е едно от тези психологически болестни състояния, срещани сравнително често у потребителите на мобилни телефони.

Друго познато от години модерно разстройство, свързано с мобилните телефони, е т.нар. номофобия. Както имахме възможност да ви разкажем още преди време, този термин е сложно съкращение на английския израз “no mobile fobia” – страхът да не останеш без мобилен телефон. Всъщност едва ли има потребител на мобилен телефон, който в един или друг момент да не е изпитвал подобен страх, който при пълно падане на батерията, да речем, у някои има формата на леко безпокойство, а при други се превръща в истинска паника.

Може би ви си струва, че това е несериозен проблем, нещо от рода на “анатидаефобията” (страха, че някъде по света има патица, която те наблюдава). Отделете малко време да понаблюдавате хората около себе си – например в градския транспорт или на други обществени места. Със сигурност ще срещнете доста от тях, които проверяват телефона си на всеки няколко минути, дори той да не е звънял за обаждане или съобщение. А вие колко често го правите?

Друго познато от години модерно разстройство, свързано с мобилните телефони, е т.нар. номофобия

Впрочем човешката реакция на мобилния телефон или смартфон може да бъде и коренно противоположна. Това психично разстройство също си има официално наименование – нарича се киберболест, или cybersickness в англоезичната терминология. Това състояние се характеризира с появата на световъртеж, дезориентация, главоболие или гадене при взаимодействие с определени електронни устройства. Терминът е измислен още през 90-те години на миналия век, когато са се появили първите устройства за виртуална реалност. Сравнително чести проявления на заболяването са наблюдавани и след обновленията на iOS до по-нова версия, когато някои собственици на iPhone също се оплакват от гадене и дискомфорт – нещо, което специалисти обясняват с т.нар. паралакс ефект.

Но провокирането на психологически разстройства съвсем не е запазена територия на смартфоните. Вече съществуват не малко изследвания, които доказват недвусмислено, че от киберболест страдат най-вече хората, които прекарват голяма част от времето си във виртуалното пространство, независимо дали става въпрос за гледане на 3D филми, или за взаимодействие с екрани на таблети и телефони с висока разделителна способност.

Междувременно доста болести в актива си вече имат и социалните мрежи

Междувременно доста болести в актива си вече имат и социалните мрежи. За най-разпространената от тях западните автори използват наименованието Facebook депресия (Facebook Depression), а проявите на болестта са свързани с изпадане в състояние на депресия при комуникация с контактите в социалната мрежа или обратното – при липсата на такава. Доказано е например, че колкото повече време хората прекарват във Facebook, толкова по-лоши са настроението им като цяло и отношението им към живота. Според специалистите това е свързано с факта, че като правило хората публикуват в социалните мрежи само снимките и новините за себе си, които ги представят в изгодна светлина. В резултат на това много други хора остават с потискащото впечатление, че техните познати и приятели живеят по-добре, по-забавно и по-пълноценно от тях самите. А това лесно може да доведе до трайно чувство за неуспех и неудовлетвореност.

Ако пък поразширим фокуса и го преместим от социалните мрежи към Интернет като цяло, ще се сблъскаме с друго разстройство – т.нар. Интернет зависимост. Това е болезненото и постоянно желание да имаш непрекъсната връзка с Мрежата, което се отразява негативно на другите сфери от живота (личния живот или работата) – до пълното им изключване в особено тежките форми на пристрастяването. Към днешна дата учените все още спорят дали пристрастяването към Интернет е по-скоро наркомания, или може да се отнесе към психическите заболявания.

Сходен или по-скоро производен проблем е пристрастяването към онлайн игрите. Това е по-известното и по-разрушително заболяване. Съвсем не са редки случаите, когато играта буквално отвлича човека във виртуалния свят и го откъсва от реалността до такава степен, че той губи работа, семейство, а понякога – и живота си. Това е така, защото това разстройство води до тежки депресии и може да доведе до силно физическо изтощение и дори до самоубийство.

Сходен или по-скоро производен проблем е пристрастяването към онлайн игрите

Не така разрушително, но също много сериозно модерно заболяване е т.нар. киберхондрия. Човек, страдащ от това психично разстройство, прилича на хипохондрик – смята, че е болен, и то не от една болест, а поне от няколко – но с тънката разлика, че е прочел за него в Интернет и си е поставил диагнозата сам на базата на прочетеното онлайн. Така, ако не внимава, човек, когото просто го е заболяла глава, може лесно да се самоубеди, че страда от сериозно раково заболяване например. А едно такова убеждение, както е известно, може действително да повлияе на здравето му и наистина да стане причина за вече реална, а не мнима болест.

Но доказано най-разпространената болест, която поразява поголовно практически всички, които имат достъп до Интернет, независимо от пол и възраст, е т.нар. “Google ефект”. Този “ефект” се изразява в тенденцията човек бързо да забравя информация, която лесно може да се намери в Мрежата с просто търсене по ключова дума в популярна търсачка (откъдето идва и наименованието). Човек, поразен от Google ефект, е убеден, че няма нужда от учене и знания, тъй като всяка информация се намира само на няколко клика разстояние. И е добре да се внимава, защото дори да смятате иначе, това не ви имунизира срещу Google ефект. Доказано е, че мозъкът, независимо от волята ни, просто отказва да помни информация, за която знае, че може да намери по по-лесен начин.

Доказано най-разпространената болест, която поразява поголовно практически всички, които имат достъп до Интернет, независимо от пол и възраст, е т.нар. “Google ефект”

Или както гласи популярната мъдрост, приписвана на Айнщайн,“Няма нужда да се запомня това, което може да се запише или намери в книга”. От друга страна, според някои нови изследвания възможността да съхраним някъде, например на компютър, получена информация освобождава когнитивните ресурси на човека и му позволява да се концентрира по-добре върху научването на нова информация, подобрявайки в крайна сметка способността за запомняне. С други думи, може да се окаже, че Google ефектът няма само тъмна страна, а може да бъде и позитивно използван.

А това пък е един чудесен начин да завършим малко по-оптимистично настоящата доста мрачна, както се оказа, статия…

11 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
stivemarcov
13:45, 03 декември 2015
Добры вэб-сайт я сапраўды люблю, як лёгка на маіх вачах, і дадзеныя добра напісана Im цікава, як я мог быць апавешчаныя кожны раз, калі новае паведамленне было зроблена я падпісаўся на ваш RSS якія павінны зрабіць трук Майце вялікі дзень. [ препратка ]
1
одобрения: 1
john.watsonsnu
22:20, 01 май 2017
Веднага щом разгледате възможностите, които се отварят, докато преминавате през статиите за посещенията и ревютата на доставчиците на подаръци, вие бързо ще научите, че има много неща, които наистина можете да вземете под внимание. [ препратка ]
2
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Тъмната половина: Модерни психически разстройства, подарени от мобилните телефони и Интернет"    

абонамент за бюлетина