Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Програма максимум 2: Сглобяваме най-мощния геймърски компютър с AMD процесор

Никога не е имало по-добро време да станете PC геймър с изобилието на отличен хардуер за целта.

03 април 2015
17940 прочитания
20 одобрения
0 неодобрения

Никога не е имало по-добро време да станете PC геймър с изобилието на отличен хардуер за целта. Intel наскоро освежи своята флагманска и масова процесорни линии. AMD и NVIDIA имат убийствени графични карти на пазара, някои от които са на абсурдно ниски цени.

Процесорите на Intel са били в основата на избора на общността на ентусиастите още от ерата на Conroe архитектурата през 2006 г., която избута AMD Athlon от върха на пирамидата и набра сериозна дистанция в производителността. Годините минаваха и на AMD им беше необходим процесор, който така и не се появи, за да се конкурира с Intel, и съумяха единствено да запазят конкурентоспособността си в долния край на пирамидата.

Процесорът AMD FX-9590 e 8-ядрен, с базова тактова честота 4.7 GHz и Turbo boost честота от 5 GHz, което го прави първия настолен процесор с официална тактова честота от 5 GHz. В едни по-различни времена вероятно би струвал доста солена сума, но понастоящем неговата цена е само 480-500 лв. На цената само на един осемядрен (8х86) Intel Core i7-5930K процесор може да се купи AMD FX-9590 плюс Radeon R9-290x.

Прочетете още: Търси се: Съвършеният геймърски лаптоп

Така и направихме.

Избор на компоненти

Нашият план е да се използва най-бързият настолен процесор на AMD, така че FX-9590 беше логичният избор от самото начало.

Планът е да се използва най-бързият настолен процесор на AMD, така че FX-9590 беше логичният избор от самото начало

Процесорът обаче е истински лаком звяр за електроенергия с неговата консумация от TDP=220 W, което изисква много внимателно планиране при асемблирането на системата.

Осемядреният процесор AMD FX-9590

Осемядреният процесор AMD FX-9590

Изборът на FX-9550 означава намирането на дънна платка с цокъл AM3+ и поддръжка на 220 W процесори. AMD не е актуализирала чипсетите си за FX серията процесори от доста време, а ние не искахме дънна платка с остаряла технология. За щастие MSI имат сравнително нов подходящ модел дънна платка - MSI 970 Gaming, която разполага със 7.1-канален звук, Killer E2205 Gigabit LAN контролер, както и USB 3.0 и може да се купи за 220 лв.

FX-9550 ще използва максималните възможности на VRM на платката, но ние не планираме да овърклокваме компютъра и единствено ще инсталираме ново охлаждане, с което да държим под контрол температурите на процесора и дънната платка. За охлаждане, което да държи хладен нашия процесор, се спряхме на водното охлаждане CoolerMaster Seidon 120XL, което струва 220 лв. FX-9590 е окомплектован с водно охлаждане, но то значително е олекнало спрямо опционалното, което се предлагаше със Zambezi процесорите, и реално е същото, което Intel предлагат, затова не се възползвахме от него.

Графичната карта PowerColor PCS+AXR9 290x4GB

Графичната карта PowerColor PCS+AXR9 290x4GB

Придържайки се към темата AMD, нашата селекция за видеокарта ще бъде по-лесна. Благодарение на скорошни намаления се спряхме на графичната карта PowerColor PCS+ AXR9 290X (800 лв.), базирана на Hawai GPU на AMD, която е оборудвана с огромно охлаждане с три вентилатора. Това охлаждане дава възможност на графичния процесор (GPU) да работи на по-висока тактова честота спрямо стандартните модели R9-290X, като същевременно е по-тиха. Единственият AMD базиран графичен ускорител, който е по-мощен, е Radeon R9-295X2, но той по същество е изграден от две GPU.

 

Захранването Corsair HX750i

Ние също така се огледахме за AMD базирани решения за съхранение на данни. AMD Radeon R7 серията SSD дискове са произведени от OCZ и са достъпни на доста конкурентни цени. 240GB модела го намерихме на цена 275 лв. Като допълнение към SSD диска прибавихме и един класически твърд диск - 1TB Seagate Barracuda 7200.14 на цена 120 лв. Избрахме и оптично устройство на LiteON, което вече може да се каже, че е излишно, но все пак, за всеки случай предвидихме и такова, още повече че цената му е само 30 лв. и едва ли ще натовари бюджета ни сериозно.

Първоначалните ни планове бяха да използваме AMD брендирана памет, но когато видяхме 16 GB комплекта Corsair Vengeance DDR3-1866 Pro, си променихме решението. Комплектът е съставен от чифт 8GB DDR3-1966 DIMM модули, които са един добър избор за FX-9590. Още повече че и дизайнът, и цветовото им оформление перфектно съвпадат с това на дънната платка MSI 970 Gaming. Цената, на която намерихме комплекта памет, е 340 лв.

Също така се насочихме и към шаси и захранване на Corsair за "дом" на нашата машина. Corsair Graphite 600T е една от любимите ми кутии. Наскоро компанията актуализира линията на Graphite с модела 780Т, който силно ни заинтригува, защото притежава функционалност, по-подходяща за настоящия хардуер. Кутията Corsair Graphite 780T никак не е евтина (400 лв.), но напълно си заслужава цената. Тя е просторна, с много предвидени места за монтиране на 2.5-инчови и 3.5-инчови вътрешни устройства. Също така е с много приятен дизайн (даже разполага със страничен прозорец от прозрачен плексиглас) без винтово монтиране, наличие на три тихи вентилатора и интериорно осветление. Единственият недостатък е липсата на ключ за изключване на осветлението и място за прибиране на монтажните закрепващи елементи, които не се използват.

За захранващ блок моделът Corsair HX750i е добър избор. Ние планираме да използваме само едно GPU в тази конфигурация и мощност от 750 W ни е напълно достатъчна, като същевременно търсим и напълно модулен дизайн, и плоски захранващи кабели.

Захранването Corsair HX750i

Захранването Corsair HX750i

Ето и списъка с компонентите, които избрахме:

  • CPU: AMD FX-9590 - 500 лв.

  • Дънна платка: MSI 970 Gaming AM3+ - 220 лв.

  • Памет: Corsair Vengeance Pro 16GB DDR3-1866 - 340 лв.

  • Графична карта: Powercolor PCS+ AXR9 290X 4GB - 800 лв.

  • Съхранение: AMD Radeon R7 SSD 240GB - 275 лв.

  • Съхранение: Seagate Barracuda 7200RPM HDD 1TB - 120 лв.

  • Оптично устройство: LG SATA DVD-R - 30 лв.

  • Шаси: Corsair Graphite Series 780T - 400 лв.

  • Захранване: Corsair HXi HX750i 750W PSU - 360 лв.

  • CPU охладител: Cooler Master Seidon 120XL - 220 лв.

Всички разходи съставляват: 3265 лв.

С цената си от 3265 лв. тази система никак не е евтина, въпреки че е почти двойно по-евтина от аналогичната, базирана на Intel платформа LGA2011-v3, но тя е най-мощната AMD базирана система с единично GPU, която може да се изгради днес.

Да завием винтовете

Въпреки че може да изглежда доста трудно за непросветените, сглобяването на PC всъщност е доста лесно. Почти за всяка част на системата е предвидено да може да се монтира само на точно определено място и само в едно определено положение. За повече елементи - като изключим захранващите кабели, ако се налага по-брутално усилие за монтаж, това означава, че нещо не е наред и има опасност да счупите нещо. Просто следвайте указанията в инструкцията и всичко ще е ОК.

Дънната платка с инсталирана на нея графична карта, памет и процесор

Дънната платка с инсталирана на нея графична карта, памет и процесор

Ние не се сблъскахме с никакви особени затруднения при сглобяването на тази система, единствено някои от съставните компоненти - например охлаждането - изискваха допълнителна работа за инсталацията им. Също така някои от функциите на Corsair Graphite 780T бяха неизползваеми.

Инсталирането на водното охлаждане CoolerMaster Seidon 120XL изискваше няколко специфични стъпки. Първата от тях беше демонтиране на стандартните закрепващи скоби за процесорния охладител на дънната платка, за да се освободи място за монтаж на закрепващия механизъм за водния блок на водното охлаждане. Водният радиатор и вентилаторите също изискват предварителен монтаж в кутията.

 

Инсталиране на водния радиатор и вентилаторите

Инсталиране на водния радиатор и вентилаторите

Демонтирането на скобите за захващане на стандартния охладител е толкова елементарно, както да развиете няколко винта от платката. Монтажът на радиатора и вентилаторите е малко по-сложна операция. Вентилаторите на Seidon 120XL трябва да са в пуш-пул конфигурация - единият вентилатор духа към радиатора, а другият го засмуква от радиатора. Първото, което трябва да се направи, е да се позиционира правилно вентилаторът в горната част на Graphite 780T, така че лицевата му страна да бъде към вътрешността на кутията, след което поставяте радиатора, като придържате към него позиционирания долен вентилатор, и посредством дългите монтажни винтове в комплекта фиксирате целия пакет за корпуса на кутията. Също така ще трябва да монтирате и няколко скоби на водния блок, посредством които ще се закрепи към отворите на задната планка на цокъла на дънната платка.

Процесът със сигурност е по-труден, отколкото монтирането на стандартно въздушно охлаждане, но всичко изглежда много чисто и хубаво след приключване на монтажа. Закрепването също е по-сигурно и по-стабилно от въздушното охлаждане и със сигурност няма да се притеснявате, когато ви се наложи да преместите системата си.

Окончателно монтираното охлаждане

Окончателно монтираното охлаждане

В кутията Corsair Graphite 780T също така има предвидено място за вертикално монтиране на 2.5-инчови устройства, което е в съседство на тавата на дънната платка. Позиционирането на устройството донякъде е уникално и това ни принуди да прокараме кабелите към него различно от обичайното.

Като изключим това, поставянето на хардуера в кутията е доста стандартно занимание. Graphite 780T е просторна кутия и предлага множество начини за прокарване и привързване на кабелите, така че да се асемблира и да се направи да изглежда добре отвътре системата не е сложна задача.

Крайният резултат

Ние използвахме една част от лесно достъпния тестов софтуер за оценка на производителността на нашата AMD FX-9590 базирана система.

В бенчмарка 3DMark FireStrike Extreme системата ни направи много силен резултат от 4995 точки, който е с 63% повече от системите в базата данни на Futuremark. В бенчмарка Ungine Heaven (v 4.0) при зададени настройки Ulta Quality, резолюция 2560x1600, с включени 4xAA и максимално ниво на теселация системата постигна 845 точки (33.5 FPS) - също много силно представяне за единично GPU.

Изцяло завършеният AMD звяр

Изцяло завършеният AMD звяр

В теста Cinebench R15 системата постигна 99.44 FPS в OpenGL теста и 698 точки в многонишковия CPU тест. В общата производителност нашата AMD FX-9590 базирана система постигна резултат от 5547 PCMarks (точки) в последната версия на бенчмарка PCMark7 и скорост на дисковата система за съхранение от 5296 точки.

Трябва да споменем и за консумацията на електроенергия. Като се има предвид, че FX-9590 е с TDP=220 W, а Radeon R9-290X с TDP=300 W, за който се препоръчва захранващият блок да не е по-маломощен от 750 W, мнозина от вас могат да имат притеснения относно генерираното количество топлина. Консумацията, която измерихме при бездействие на системата, беше от порядъка на 80 W. При по-продължително бездействие (когато се изключва графичната карта) тя спадна до около 60 W. По време на тестовете консумацията не надхвърли 338 W, но все пак трябва да се има предвид, че тези тестове далеч не натоварват толкова сериозно графичната карта и процесора. Ние нямахме време за по-обстойни тестове, но и най-тежките заглавия в момента едва ли биха добавили повече от 100 W над това, което измерихме ние.

Може да се предположи, че с процесор като FX-9590 в основата си тази система ще е доста "гръмогласна", но това не е така. Кутията Corsair Graphite 780T с нейните три вентилатора и захранването Corsair HX750i е доста добра и тиха комбинация, особено на най-ниските обороти.

Поглед отвътре

Поглед отвътре

Бенчмарковете разказват част от историята на тази система, но потребителският опит - също. Честно казано, аз бях приятно изненадан от представянето на тази система. От години Intel здраво пердаши AMD в IPC производителността, както и в еднонишковата и многонишковата производителност. Везните досега се наклоняваха сериозно в полза на Intel, чиито процесори са с по-ниска тактова честота и често четириядрени Intel процесори превъзхождат осемядрените AMD процесори в по-голямата част от бенчмарковете, а и консумират по-малко електроенергия.

Но това не означава, че AMD процесорите не могат да се конкурират като цяло.

Сравнено лев за лев, все още има силни аргументи за AMD процесорите.

Независимо че FX-9590 е много лаком за електроенергия и относително неефективен процесор, неговите високи тактови честоти придават на това PC някакъв сексапил. Тази AMD система ще направи всеки един геймър щастлив, а струва само част от това, което трябва да платите за най-мощното Интел базирано чудовище.

20 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
stivemarcov
13:48, 03 декември 2015
Я знайшоў свой блог з дапамогай MSN. Гэта можа быць сапраўды добра напісана articl.e я быць гарантаваная дадаць яе ў закладкі даступныя вяртання, каб прачытаць значна больш вашага карыснай інфармацыі. Дзякуй за паведамленне. Я збіраюся, вядома, вярнуцца. [ препратка ]
1
одобрения: 1
john.watsonsnu
21:28, 01 май 2017
О, моя доброта чудесен пост пич Благодаря много Въпреки това Моят бизнес изпитва проблеми с Ур rss Не знам защо не мога да се присъединят към него Възможно е някой да намери идентични rss трудност? Всеки, който знае любезно, отговаря. [ препратка ]
2
одобрения: 2
monoer.omer
20:28, 01 юни 2017
Pretty good post Jeg snuble bare på din hjemmeside og ønskede at sige, at jeg har haft det rigtig godt at læse dine blogindlæg. Enhver måde jeg skal abonnere på foderet, og jeg håber at besøge din artikel igen snart. [ препратка ]
3
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Програма максимум 2: Сглобяваме най-мощния геймърски компютър с AMD процесор"    

абонамент за бюлетина