Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Забавната страна на принтерите: любопитни факти и рекорди

Знаете ли, че има принтерно мастило, което става за ядене? А че в една чаена лъжица се събират 1 милиард стандартни капки мастило, използвани при мастилено-струен печат? Научете още интересни неща за принтерите в следващите редове.

24 юни 2015
8714 прочитания
12 одобрения
0 неодобрения

Поредицата ни статии за “Забавни, малко известни факти и хумор от света на технологиите” беше доста популярна, но с времето като че се поизчерпа – това беше и причината да я прекратим (временно) в нейния 1^-ти епизод. От друга страна, технологиите са достатъчно интересни, многообразни и бързо развиващи се, за да осигуряват материал за още статии от този тип.

Забавната страна на принтерите

Точно това ни напомнят днес от българското подразделение на компанията Brother, която е избрала именно този начин да ни напомни за себе си – като ни запознае с петнадесетина интересни факти и рекорди, свързани с принтерите. Ако не друго, прочитането им не отнема много време, интересно е, а и наистина помага да си дадем сметка колко човешки труд, изобретателност и технологии са използвани в един продукт, който сме свикнали да виждаме на бюрото си и който едва ли пали особено въображението ни.

Прочетете още: Забавни, малко известни факти и хумор от света на технологиите - част XVI

Но нека опитаме да го раздвижим с това:

Забавната страна на принтерите

1.        Идеята за мастилен машинен печат датира още от 19-ти век, но технологията, която го прави осъществим, се появява едва през втората половина на миналото столетие и първо е използвана в медицински уреди.

2.        Технологията за термичен мастилено-струен печат е разработена през 1977 г.от Canon.

3.        Първият мастилено-струен принтер за персонална употреба е HP и се появява през 1988 г. на цена от 1000$.

4.        Най-бързият офис мастилено-струен принтер в света е Brother HL-S7000DN, който може да отпечата 100 страници за една минута.

5.        Най-скъпите индустриални мастилено-струйни принтери достигат цена от $2 милиона, а ширината им може да бъде до 3,86 метра.

6.        Мастилото за мастилено-струйни принтери е най-скъпата течност на света – с цена по-висока от тази на златото, петрола или горивото за космически совалки. Един галон (3,785 литра) от това мастило струва 4700 долара.

Забавната страна на принтерите

7.        Повечето мастилено-струйни принтери не идват напълно заредени с мастило като нови, а обикновено наполовина. Една от основните причини за това е намаляването на риска от разливане на мастилото при транспорт. Все пак има и компании (досещате се, сред тях е и Brother) продават принтерите си заредени на 100%, още когато ги купувате в магазина.

8.        Съществуват мастила за мастилено-струйни принтери, които са годни за ядене.

9.        Повечето производители продават самото печатащо устройство на много достъпна цена и разчитат на печалбата от продажба на оригинални консумативи.

10.     Повечето части на един мастилено-струен принтер подлежат на рециклиране, вкл. всички съставни части на контейнерите с мастило. Въпреки това около 70% от тези контейнери в крайна сметка достигат сметищата.

Забавната страна на принтерите

11.      В една чаена лъжица се събират 1 милиард стандартни капки мастило, използвани при мастилено-струен печат.

12.      За една година една мастилено-струйна печатаща глава може да отпечата 8 тона мастило като за 1 минута към хартията се изстрелват средно 360 000 капки.

13.      За производството на една тонер касета се изразходват почти 4 литра нефт. Повечето тонер касети могат да бъдат рециклирани поне 4 пъти.

14.      При печат тонерът в лазерните принтери се изпича при температура над 200 градуса по Целзий и това го кара да залепне към листа хартия. Тонерът може да се разтопи на слънчева светлина или при намокряне с топла вода. Затова една от най-лошите идеи да почиствате тонер е именно с топла вода.

Забавната страна на принтерите

15.      Тонерът не е течност - той представлява фина прахообразна субстанция от микроскопични пластмасови частици (полимери).

16.      Някои лазерни принтери потребяват до три пъти повече енергия при печат (до 700W) в сравнение с десктоп компютър.

Ако се сещата за още интересни, важни и полезни факти, свързани с принтерите, които според вас си заслужават да бъдат споделени (а такива със сигурност има), можете да направите това в коментарната секция под настоящата публикация.

12 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Принтери"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Забавната страна на принтерите: любопитни факти и рекорди"    

абонамент за бюлетина