Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Aon: повишава се чувството на сигурност и увереността на служителите

Предоставените от работодателите допълнителни придобивки продължават да са ключов фактор при ангажираността на служителите, но основно предизвикателство през следващата година ще бъде комуникацията им към служителите, показва най-новото проучване на Аон България.

19 ноември 2015
5303 прочитания
1 одобрение
0 неодобрения

Служителите от ИТ сектора са най-ангажираните със своята работа, следвани от фармацевтичния сектор и сектор производство. Това е един от основните изводи в най-новото изследване на Аон България, което за девета поредна година представя компаниите, отличени като най-добри работодатели, според фирмената утвърдена методология за измерване ангажираността на служителите.

I love my job pic

В проучването през 2015 година са се включили общо 59 компании от повече от 8 индустрии в страната. Близо 17 100 служители са споделили мнението си за своя работодател и 353 топ мениджъри са оценили компаниите, които управляват. Повече от половината от участващите компании (55%) попадат в категория Средни и Големи компании. Останалите са Малки компании с до 250 служители.

Прочетете още: Къде и с колко ще се увеличат заплатите у нас догодина?

През тази година Средните компании (с от 250 до 1000 служители) заемат челното място с най-висок дял ангажирани служители – средно 70%.Те са следвани от Малките компании, където  средното ниво на ангажираност е 66%. Последни са Големите компании, където нивото на ангажираност на служителите тази година е средно 47%.

Повече от половината служители в тези компании говорят положително за своя работодател, искат да продължат да работят при него в дългосрочен план и влагат много повече допълнителни усилия в работата си всеки ден, което допринася за бизнес-успеха.

employee engagement

Според Аон, ангажираността на служителите в България остава стабилна и сравнително висока. От всички изследвани служители, средно 61% са ангажирани с бизнеса на компанията, в която работят. Това означава, че те я препоръчват на свои колеги, приятели и познати като добро място за работа. От друга страна ангажираните служители рядко мислят за напускане и не търсят други възможности на пазара на труда. Те влагат много повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

Една от важните икономически особености, установени от проучването в България, е повишаващото се чувството на сигурност сред служителите в България и увереността на пазара на труда. Спрямо 2014 година се увеличава процентът на служителите, които казват, че рядко се тревожат, че могат да загубят работата си. Тази положителна тенденция се допълва и от по-високия процент служители (62%), които твърдят, че могат да си намерят лесно работа, ако трябва сега да си търсят нова възможност на пазара на труда.

Предоставените от работодателите допълнителни придобивки продължават да са ключов фактор при ангажираността на служителите, но основно предизвикателство през следващата година ще бъде комуникацията им към служителите, отбелязват още аналитиците от Аон.

Според всеки втори служител допълнителните придобивки, с които разполага, не отговарят на неговите потребности, както и на семейството му. В допълнение, близо 60% от служителите в България споделят. че пакетът от допълнителни придобивки,  който работодателят предоставя, ще бъде ключов при решението да останат в дългосрочен план в компанията или да търсят нови възможности навън. Не са малко и случаите, при които придобивките се приемат от служителите като даденост, която работодателят е задължен да предостави. Информираността и комуникацията в тези области имат и голям потенциален ефект върху увеличаване нивото на ангажираност.

Колкото до най-добрите работодатели в страната през тази година, според последното проучване на Аон, класацията изглежда ето така:

най-добрите работодатели в Bylgariq prez 2015 g., spored Aon

Според изследователската агенция, резултатът е обективен и базиран на статистическа формула, която е комбинация от няколко индекса в допълнение на измервания процент ангажираност – „Топ мениджмънт и стратегическо управление“, „Работодателска марка“, „Култура на представяне”. Служителите са тези, които определят дали една компания е добър работодател или не. Тяхната ангажираност е ключов фактор, оказващ влияние върху бизнес-резултата на работодателя.

1 одобрение
0 неодобрения
Още от рубрика "Пазар и анализи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Aon: повишава се чувството на сигурност и увереността на служителите"    

абонамент за бюлетина