Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Топ 10 технологични тенденции за 2016-а – селекцията на Toshiba

С оставащите броени часове до Новата година идва време да оставим настрана миналото и да погледнем в кристалните топки, за да очертаем водещите технологични тенденции, които ще фокусират вниманието ни през 2016 година.

30 декември 2015
7687 прочитания
12 одобрения
1 неодобрение

Ако в края на годината в публичното пространство се разпространяват най-вече класации, ретроспекции и равносметки за изтичащите 12 месеца, то за началото на новата са характерни погледите към тенденциите, които ще определят живота ни в близкото, обозримо бъдеще. Наистина, 2015-а все още не е приключила съвсем, но с оставащите броени часове до Новата година може би е време да оставим настрана миналото и да погледнем в кристалните топки, за да очертаем поне водещите технологични тенденции, които ще фокусират вниманието през 2016 година. Във всеки случай, точно това прави японският производител Toshiba, който си е харесал десет от тях -  според компанията те са и най-интересните.

Top 10 Tech Trends 2016

Следва обобщението, което ни изпращат от българското подразделение на японската компания, а ние ви предлагаме с минимални козметични редакции.

Прочетете още: Чакаме ИИ да замени екраните, а технологиите – да подобрят сетивата ни

1. Сигурност

Сигурността остава критична сфера за корпорациите и подлага под въпрос техните ефективни и успешни ИТ стратегии, според Toshiba. Работещите днес използват все повече мобилен хардуер, разположен на различни по вид устройства и платформи. Към този момент много от приложенията или не работят с всички видове операционни системи, или защитата им се базира върху лесно разбиваеми пароли. Разработчиците трябва да бъдат по-внимателни на тема сигурност, правейки интелигентни приложения, които да могат да откриват и да реагират на потенциални заплахи своевременно. В близко бъдеще тези интелигентни приложения ще могат да предвиждат проблеми в реално време. Нарушенията ще се засичат веднага и ще следва незабавна реакция. Тя може да включва своевременно уведомление към собственика или просто затваряне на като допълнителна предпазна мярка. 

 2. Корпоративни приложения и Bots

През 2016 година тенденциите за мобилност и гъвкавост по време на работа стават все по-важни. Това поражда огромен интерес за корпоративни приложения, като търсенето вече изпреварва предлагането. В действителност, според Gartner в края на 2017 година, търсенето ще изпреварва пет пъти предлагането на мобилни приложения. Догодина пазарът ще бъде наситен с доста Bots приложения – такива, които извършват редица автоматизирани процеси и задачи на вашите устройства. Те допълнително ще спомогнат да сме още по-продуктивни, смятат от Harvard Bussiness Review.

Top 10 Tech Trends 2016

 3. Ухажване на Поколението Z

В Toshiba вярват, че разработчиците трябва да създават приложения, които са по-интелигентни, интуитивни и сигурни. Това е областта, която ще се повлияе силно от Поколението Z (родените между 1994 и 2004), което е израснало с приплъзване и тапване върху приложенията на своите умни телефони и желае да пренесе тази лекота и в света на бизнеса.  

 4. Практично използване на носимите устройства

Родените между 1994 и 2004 удобно работят с всички устройства – от десктоп системите, през лаптопите и таблетите, до умните часовници. Може да се предвиди, че те диктуват тенденциите в областта на мобилното пространство. Хардуерът е мъртъв – да живеят новите лица на високите технологии: - Google Now, Cortana, Alexa и Siri са само началото, смятат от techradar.com.

 5. Виртуална реалност

Друга ключова тенденция, която ще бележи ръст през 2016 година, е Виртуалната Реалност (VR). Бизнесът VR все още е в начален етап, но е хубаво да му хвърляме по едно око за в бъдеще. Неговата сила като образователно средство носи очевидни ползи за отрасли като здравеопазването или както перифразират Fastcodesign.com – не трябва да мислим толкова „извън кутията“, трябва да мислим „извън хапчето“.

Top 10 Tech Trends 2016

 6. Информация от всичко

Около нас е истински хаос. Умни устройства от всякакъв вид произвеждат и ни заливат с текстове, видео, аудио и всякаква подобна информация. Независимо как ги наричаме – Интернет на вещите, Интернет на данни или информация от всичко, знаем едно – 2016 ще произведе повече и повече информационни единици за всичко.

 7. 3D принтиране

Някои смятат, че 3D принтирането е достигнало своя най-висок капацитет, но всъщност това е едно огромно поле, което тепърва ще бъде разработванo. От материалите, с които ще се принтира, до всичко останало, което ще се произвежда. Огромни изследвания ще наблюдаваме в биопринта, в който храната се принтира точка по точка до завършен вид, годен за консумация, смятат от TechRadar.com.

 8. Самообучение на машините

Друг забележителен тренд при високите технологии ще бъде самообучението на машините. Вече отбелязахме, че те произвеждат информация за всичко. Сега се очаква компютрите и устройствата да анализират тази постоянна информация, за да се учат от нея и да се адаптират към новите условия. Крайният резултат би бил подобрен изцяло изкуствен интелект, смятат от TechRadar.com, анализирайки изследвания на Gartner.

 9. Bluetooth сигнализация в реално време

Bluetooth сигнализацията предстои да бъде инсталирана тепърва в големите шопиг центрове, хотели, летища и всичко това, което може да ни води и да ни навигира в реално време. Това означава в реално време според вашето местонахождение, да получавате информация за промяна във вашите полети или разписание, безконтактни плащания, директни рекламни съобщения на вашите устройства, когато преминавате в близост до определени магазини и редица други. 

Top 10 Tech Trends 2016

10.   Сработване между всички устройства

Забравете за смартфоните – те са само началото. Наближаваме ерата на сработването между устройствата за споделяне на всякаква информация на всякакви устройства – между вашите телефон, кола, умен телевизор – всичко трябва да работи и да синхронизира цялата ваша информация. Това е едно от звената към Интернет на вещите.

------------------

Разбира се, представените до тук технологични тенденции предлагат само част от възможните гледни точки. Ако искате да се запознаете с още такива, можете да проучите също така например селекцията на аналитичната агенция Gartner, която до голяма степен съвпада и сс избора на Toshiba. Доста по-фокусиран и съсредоточен изключително върху автомобилите, но не по-малко интересен, е и погледът в бъдещето на ресурса Extreme Tech.

С началото на 2016-а най-вероятно ще имаме възможност да видим и още подобни анализи, но ако има нещо сигурно, то е, че ни очаква още една интересна в технологично отношение година. Нека да я посрещнем подобаващо.

12 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Топ 10 технологични тенденции за 2016-а – селекцията на Toshiba"    

абонамент за бюлетина