Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Неустоимата оферта: 10 добри причини за безплатния Windows 10 ъпгрейд

Само няколко дни остават до крайния срок, който Microsoft даде за безплатен ъпгрейд до Windows 10. А ето и защо той не бива да бъде пропускан.

22 юли 2016
9547 прочитания
15 одобрения
23 неодобрения
Страница 1 от 2

Най-вероятно вече ви е дошло до гуша от напомнянията за системен ъпгерйд, идващи от Windows и Microsoft, но с риск да се присъединим към тази досада все пак ще напомним и ние, защото това е наше задължение – до изтичането на крайния срок за безплатен ъпдейт до Windows 10, 29 юли, остават само броени дни, а след това потребителите на Windows 7 и 8 ще могат да го направят такъв само срещу заплащане.

Неустоимата оферта: 10 добри причини за безплатния Windows 10 ъпгрейд

С други думи, ако досега сте изчаквали Microsoft да поизчисти бъговете и да доизлъска новата си операционна система, вече няма за кога да отлагате актуализацията. Ако пък вече сте решили да кажете “Не, благодаря”, то значи няма за какво да се притеснявате, а също и да четете по-нататък. Защото следващите редове са за онези от вас, които все още се чудят дали да “скочат” към Windows 10 или не. Защото все пак има и някои доста добри причини за въздържане от така настоятелно препоръчвания ъпгрейд – например опасенията по отношение на конфиденциалността, липсата на контрол върху Windows Update процесите, някои неодизчистени проблеми със софтуерната и хардуерна съвместимост или дори, ако щете, навиците, поради които просто не можете да си представите да работите с нещо по-различно от добрата-стара Windows 7.

Прочетете още: 7 неща, които трябва да направим с новия компютър - веднага

Ако все пак тези причини не са ви накарали да се откажете от безплатния ъпгрейд и още се чудите дали си заслужава, то тази статия е точно за вас. Вижте по-долу защо не бива да отказвате офертата на Microsoft, която, припомняме (отново) важи до петък, 29 юли.

Ето ви десет добри причини да предприемете действия в тази посока, докато все още има време.

1) Подобрена десктоп среда

Няма какво да си кривим душата: нефункционалния, натруфен и неприятно оцветеният стартов екран на Windows 8 по-скоро дразни, отколкото да върши нещо полезно. Не по-малко дразнещо е, че “осмицата” ненужно, но затова пък доста успешно скрива важна системна информация зад добре укрити  “чармове”, за които няма ясно видими пътища за достъп. Именно тези неща накараха много хора да се въздържат от ъпгрейд към Windows 8 – и с основание.

Неустоимата оферта: 10 добри причини за безплатния Windows 10 ъпгрейд

Но с Windows 10 няма защо да се притеснявате от подобни неща. Наистина, “десетката” използва същите основни концепции като тези зад Windows 8, но ги прави далеч по приятни за десктоп аудиторията. Приложенията от Windows Store все още са си тук, но те са си в десктоп прозорци, които могат да бъдат преоразмерявани и използвани като всички останали. Вездесъщото Start меню се е върнало и има pop-out секция, която прави информацията от т.нар. Живи плочки (Live Tiles) далеч по-полезна. И, да, ако искате можете да ги изтриете всичките.

Наистина, при ъпгрейд от Windows 7 направо към Windows 10, някои от промените може да ви посмутят отначало, но като цяло операционната система няма да ви накара да се отделяте много от познатите неща.

2) Екстрички за ентусиасти

Но Windows 10 е не просто позната, а и значително по-добра в сравнение с Windows 7, особено за Рс ентусиастите. “Десетката” съдържа някои доста интересни за хардкор РС феновете инструменти – от виртуални настолни среди (на снимката по-долу) до подобрена поддръжка за монитори с висока резолюция и дори възможности за пействане на текст в командния ред. Ако ви трябва лесен начин за възстановяване на различни версии на файловете или по-добри средства за управление на пространството за съхранение, Windows 10 ще ви осигури и тях.

Неустоимата оферта: 10 добри причини за безплатния Windows 10 ъпгрейд

Операционната система дори осигурява някои инструменти, които дават възможност на по-напредналите потребители да манипулират донякъде Windows Updates процесите – например с планиране на ъпдейтите за определен момент или за разпределение на пачовете към различни устройства в локалната мрежа посредством peer-to-peer технология.

3) Невидими, но важни подобрения под капака

Неустоимата оферта: 10 добри причини за безплатния Windows 10 ъпгрейд

Ако правите ъпгрейда от Windows 7 към “десетката”, сигурно ще се впечатлите от това колко модерна и бърза изглежда Windows 10 на фона на това, с което сте свикнали. Програмистите на Microsoft са оптимизирали доста кода от Windows 8 и сега операционната система се зарежда гладко и експедитивно – особено ако използвате SSD диск за системен – а и като цяло работата с нея изглежда значително по-бърза.

4) Нелошо ниво на вградените защитни системи

Тази характеристика сигурно ще привлече повече масовите РС потребители, отколкото ентусиастите, но е факт, че Windows 10 по подразбиране е много по-сигурна от Windows 7. Новата операционна система идва с антивирусния софтуер Windows Defender на Microsoft и с инсталирана по подразбиране Windows Firewall, които заедно осигуряват много прилично ниво на защита. Като се има предвид колко много хора просто забравят да си инсталират защитна програма, това определено съвсем не е без значение.

Неустоимата оферта: 10 добри причини за безплатния Windows 10 ъпгрейд

Но това не е всичко. UEFI Secure Boot изискванията на Windows 10 предпазват системата от работещи на ниско ниво руткитове, които евентуално биха могли да инфектират компютъра ви. Има и SmartScreen филтър, който осигурява защита срещу вредоносни сайтове, а Windows Hello функцията улеснява евентуалното използване на биометрична идентификация. Едва ли има нужда да подчертаваме, че повече сигурност никога не е излишна.

5) Cortana

Цифровият помощник, с който Microsoft отговаря на Apple Siri и Google Now доскоро не беше много познат за потребителите извън САЩ, най-вече защото говори и разбира най-вече английски език, но сега той заменя базовата функционалност за търсене в Windows 10 и то по доста приятен начин. Освен че помага при следенето на новини, пр управлението на операционната система, при планиране на задачи и какво ли още не, мож да се каже, че Cortana дори проявява известно чувство за хумор при отговорите, като разказва (не много тъпи) вицове.

Неустоимата оферта: 10 добри причини за безплатния Windows 10 ъпгрейд

Нещо повече, от Microsoft обещават помощникът Cortana да стане дори още по-инициативен и полезен с Windows 10 Anniversary Update актуализацията, която трябва да стане достъпна в самото начало на август.


Продължава на следващата страница

15 одобрения
23 неодобрения
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Неустоимата оферта: 10 добри причини за безплатния Windows 10 ъпгрейд"    

абонамент за бюлетина