Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Ето кои са най-търсените професии у нас за 2016-а, според Manpower

Работодателите страдат най-много от липса на квалифицирани работници, инженери и шофьори, показва най-новото проучване на Manpower Group, според което 62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година. А ето какво още разкрива това изследване.

18 октомври 2016
7381 прочитания
7 одобрения
2 неодобрения

Усилията на родните ВУЗ-ове, компаниите от ИТ сектора и редица други организации и институции към подобряването на технологичното образование у нас изглежда вече дава своя резултат, задоволявайки в по-голяма степен търсенето на ИТ индустрията в страната за квалифицирани кадри. Във всеки случай, тази година ИТ специалистите са слезли на 10-то място (от 4-то през 2015-а) в класацията на най-търсените професии в България, която компанията Manpower Group България прави заедно със своето ежегодно проучване за недостига на таланти. Разбира се, в него има и други интересни констатации.

Ето кои са най-търсените професии у нас за 2016-а, според Manpower

Тазгодишното издание на изследването (национално-представително проучване сред 621 работодатели в България) например показва, че 62% от работодателите в страната изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места и през тази година. За сравнение, през 2015 година, процентът на български работодатели, споделили такива трудности е бил 50%.

Прочетете още: ManpowerGroup представи препоръки за привличане и задържане на таланти

Това означава, че проблемът с недостигът на квалифицирани кадри у нас всъщност като цяло се задълбочава.  Мнозинството от българските работодатели, участвали в проучването (62%), заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните, обаче, считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила само при 6% от работодателите.

Ето кои са най-търсените професии у нас за 2016-а, според Manpower

Основните причини, посочвани от работодателите в България, за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, са: на първо място с 32% липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения); 30% - липса на кандидати и на трето място – 13% - липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите, посочват, очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.  

Ето кои са най-търсените професии у нас за 2016-а, според Manpower

За справяне с трудностите при намирането на хора, българските работодатели използват няколко стратегии, отбелязва още проучването на Manpower Group България. Най-голяма част (50%) предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място, работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти – по-възрастни, или по-млади от обичайното, служители. Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% - предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

Ето кои са най-търсените професии у нас за 2016-а, според Manpower

Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. Както споменахме, ИТ талантите са на 10то място през 2016 година, спрямо 4та позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. Факт е обаче, че и тази година, дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво.

“За да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни.,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower Group България.

war for talent

Ето и кратко резюме на други важни констатации от последното годишно изследване на компанията:

Най-търсените професии за 2016 г. в България

1.        Квалифицирани работници

2.        Инженери

3.        Шофьори

4.        Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

5.        Лекари и други здравни професионалисти

6.        Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)

7.        Работници

8.        Оператори производство / оператори на машини

9.        Счетоводители и финансисти

10.     IT персонал

Най-търсените професии за 2015 г. в България

1.        Инженери

2.        Квалифицирани работници

3.        Мениджъри

4.        ИТ персонал

5.        Счетоводители и финансисти

6.        Шофьори

7.        Лекари и други здравни професионалисти

8.        Търговски представители

9.        Ръководители на проекти

10.     Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

Talent needed

Резюме на резултатите за Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) и света

  • Недостигът на таланти в световен мащаб се е повишил до 40% през 2016 г., спрямо 38% през 2015 г., достигайки отново до нивото от 2006 г. От старта на проучването, най-високият процент работодатели в световен мащаб, посочващи, че изпитват трудности при намиране на подходящи кадри, е бил 41% през 2007 година.
  • Най-търсените професии в региона на Европа, Близкия Изток и Африка за 2016 година са квалифицирани работници, инженери и шофьори. В световен мащаб, на първо място отново са квалифицираните работници, но следвани от ИТ персонала и търговските представители.
  • Мнозинството от работодателите в ЕМЕА – 70% - считат, че трудностите, които изпитват при запълване на работни места са подобни на тези, които са имали и през 2015 г., докато в световен мащаб, 59% от анкетираните смятат така.
  • Като основна причина за недостига на таланти, най-голяма част от работодателите в ЕМЕА и в световен мащаб посочват липсата на кандидати – 27% - ЕМЕА, а световен мащаб – 24%.
  • Най-голяма част от работодателите - в глобален мащаб – 53%, а в ЕМЕА – 60%, следват стратегии за предоставяне на допълнително обучение на настоящите си служители, за да се справят с недостига на таланти.
7 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Бизнес"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ето кои са най-търсените професии у нас за 2016-а, според Manpower"    

абонамент за бюлетина