Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

Това е нашата най-нова селекция с безплатни open source приложения, предназначени за средностатистическия Linux потребител, който иска да се снабди с необходимите за ежедневието инструменти. При това те са толкова добри, че повечето от тях имат версии и за други платформи и са популярни дори сред Windows потребителите.

27 декември 2016
10706 прочитания
23 одобрения
1 неодобрение
Страница 1 от 2

За Linux потребителите намирането на нов софтуер е доста лесно. По-известните десктоп дистрибуции предлагат мощни и сравнително лесни за употреба приложения с отворен код за почти всичко, от което можете да имате нужда. С няколко клика и напълно безплатно чрез мениджъра на пакети се сдобивате с необходимите програми, като при това няма да преминавате през инсталационния процес, който Windows потребителите няма как да избегнат, а и през него се отварят също вратички за нежелани „екстри“.

Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието

Разбира се, при това положение изборът обикновено се свежда до това кои програми са подходящи за вас. И точно тук може да възникне проблем – особено за по-неопитните Linux потребители. Затова решихме да помогнем в тази насока, а непосредственият израз на това наше решение е настоящият материал, с който разширяваме предишни наши селекции от този тип. Затова някои от предложенията ни сигурно ще ви се сторят познати, но настоящата подборка е с малко по-“общ” характер: посочените в нея приложения са предназначени за средностатистическия Linux потребител, който иска да се снабди с необходимите за ежедневието инструменти. Освен това те са толкова добри, че повечето от тях имат версии и за други платформи и са популярни дори сред Windows потребителите.

Прочетете още: Учене, работа и забавление под Ubuntu: Програмите, които ще улеснят живота ни в системата с отворен код

Chromium

Каквото и да кажете за десктоп Linux, тя е много по-способна и зряла среда спрямо Windows, a Chrome OS с Chrome приложенията си все още не могат също да се сравнят с нея.

В повечето Linux дистрибуции Mozilla Firefox е даден като браузер по подразбиране, но на нас ни харесва повече Chromium. Chromium е версия на Google Chrome с изцяло отворен код и разполага с почти всички възможности, които предлага Chrome, включително синхронизиране с Google акаунт.

Chromium

Повечето потребители прекарват доста време в своя Уеб браузер, така че този избор наистина е от значение. Chromium е по-отзивчив поради мулти процес архитектурата си която възпроизвежда всеки раздел (tab) поотделно. Това е особено полезно ако работите с множество отворени Уеб страници. По този начин, ако дадена страница “крашне”, това няма да затвори целия ви браузер.

Firefox също е нелош вариант, който търпи подобрение през годините, но въпреки това Chromium все пак изглежда по-добър. Google Chrome на практика е еднакъв с Chromium, но с изключение на някои части от кода, които са затворени.

LibreOffice

LibreOffice е разклонение на проекта OpenOffice.org. Има голяма вероятност вашата Linux дистрибуция дори да включва този софтуер по подразбиране, тъй като това е най-мощният и пълен с възможности офис пакет, който можете да намерите за Linux. Той е стандартът, по който се сравняват другите алтернативи.

Можете да погледнете и Open365, който представлява облачен офисен пакет с отворен код, построен на базата на LibreOffice Online и, разбира се, е безплатен.

LibreOffice

Естествено, повечето потребители сигурно нямат нужда от по-специфичните му способности, но LibreOffice включва мощни приложения за текстообработка, работа с таблици, създаване на презентации, управление на база данни и дори повече. Той предоставя най-добрата съвместимост по отношение на работа с Microsoft Office документи при решенията с отворен код.

И така, като изключим Уеб базираните офис пакети като Google Docs и Microsoft Office Online, които не са с отворен код, тези приложения са необходимите ви при работа под Linux.

Thunderbird и Lightning

Mozilla Thunderbird е най-добрият десктоп мейл клиент за средностатистическия Linux потребител. Разнообразието от мейл клиенти е огромно и имате възможност за избор, но има голям шанс вече да познавате Mozilla Thunderbird. В последно време дейностите по разработка са се позабавили, но Thunderbird все още извършва всичко, което се очаква.

Thunderbird и Lightning

Заедно с официалната добавка Mozilla Lightning, Thunderbird се превръща в приложение за управление на електронната поща, календар и следене на различни задачи. Инсталацията е лесна, директно през Thunderbirt в раздела добавки. Това е една добра алтернатива на Microsoft Outlook за базова десктоп продуктивност. Имате възможност да управлявате календара си локално или да го синхронизирате с онлайн услуги като Google Calendar.

Pidgin

Повечето Linux дистрибуции се отказаха от вездесъщото чат приложение Pidgin за сметка на алтернативи като Empathy, предлагащи по-сериозна десктоп интеграция. Pidgin обаче си остава най-солиднoто, надеждно и добре функциониращо решение за Linux. Той може да се свързва към Hangouts, AIM, Yahoo!, IRC и разнообразни други мрежи, включително всички поддържащи отворения XMPP (Jabber) стандарт.

Pidgin

За съжаление, най-големият проблем на Pidgin е преминаването на редица услуги към затворени системи за съобщения. Facebook закри своя XMPP gateway и поради това Pidgin вече не поддържа чат с приятелите ви във Facebook. Освен това няма и възможност за връзка към затворената мрежа на Skype, а дори и Google Hangouts вече не е изцяло XMPP съвместимо.

Продължава на следващата страница

23 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Полезни програми"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Linux за новаци: Най-добрите приложения с отворен код за ежедневието"    

абонамент за бюлетина