Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Дебют и първи тест на AMD Ryzen 5 - истинска фурия за масовия сегмент

Дебютиращата на пазара серия процесори от масов клас AMD Ryzen 5 не е имунизирана от „детските болести“ на своите „батковци“ от серията Ryzen 7, но отново демонстрира огромния потенциал на CPU архитектурата Zen. Ние пък го потвърдихме в тестове, повече за които можете да прочетете в следващите редове.

11 април 2017
15688 прочитания
35 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 4


Тестовете направи и описа Денислав Славчев

Преди месец AMD пусна своята нова фамилия процесори  Ryzen и те доста бързо се превърнаха най-коментираното нещо в света на хардуера. Техният блестящ старт накара много потребители да обмислят покупката на някой от моделите. Тогава обаче беше представена само най-високият клас продуктова линия Ryzen 7 (осемядрените модели), а  независимо от атрактивното си представяне и ниска цена, те са позиционирани във високия сегмент на пазара, където ценовото ниво не е по джоба на всеки. Затова на доста потребители се наложи да изчакат днешния пазарен дебют на средния (масов) клас от новите процесори, въплътен в моделната линия Ryzen 5, която, наред със своите страхотни характеристики, предоставя и много по-широка достъпност.

Моделната линия AMD Ryzen 5

е съставена от 4 процесора (два шестядрени и два четириядрени модела), предназначени за платформата AM4 и с поддръжка на технологията SMT (Simultaneous MultiThreading).  

Моделите от линията са Ryzen 5 1600X, 1600, 1500X и 1400.  Те се отличават с доста привлекателни цени и способности. На родния пазар тези чипове се предлагат на следните цени (на дребно с вкл. ДДС):
AMD Ryzen 5 1600X -  599 лв
AMD Ryzen 5 1600X -  499 лв
AMD Ryzen 5 1500X – 449 лв
AMD Ryzen 5 1400   –  399 лв
Независимо от характеристиките на процесорите от фамилията AMD Ryzen 5, която носи белезите на по-високия клас, те се позиционират ценово в същия сегмент, като конкурентните процесори от фамилията Intel Core i5 (Kaby Lake).
По същество, Ryzen 5 използва същите кристали като  осемядрената линия Ryzen 7. За разлика обаче от нея, новите чипове идват с някои изключени блокове, като например  изчислителни ядра. Съвсем обичайна практика в индустрията е силициевите кристали  с някакви по-леки дефекти да могат да се изполват отново, но например в по-ниски модели. Обикновено дефектите са или нефункциониращи изчислителни  ядра, област от кеш паметта или по-високи утечки, в следствие на което не могат да се впишат в зададеното TDP.   Дали всички процесори от Ryzen 5 ще са с дефектни кристали или ще има и такива с принудително отключени, е трудно да се каже, още повече, от „червените” не желаят да коментират това. Досегашната практика на AMD показва, че когато поръчките надхвърлят количеството дефектни кристали, тогава започват да използват и напълно годни такива с функциониращи блокове, които принудително се изключват. Това  винаги е било добре дошло за ентусиастите, които срещу минимална сума и с известни умения са се сдобивали с доста по-висок в йерархията модел процесор. Но дали и сега  нещата ще се стекат така, само бъдещето ще покаже. 
Безспорно, флагманът на линията Ryzen 5 e шестядреният модел 1600X.  Той е с базова честота от 3,6GHz и boost честота от 4GHz. Суфиксът му „X” подсказва, че притежава разширения вариант на XFR технологията и може да повишава работната си тактова честота със 100 MHz над обявените честоти по спецификация в зависимост от моментното натоварване, температура и консумация в рамките на зададеното TDP.  При него размерът на кешовете остава непроменен спрямо Ryzen 7, така че са налице 3MB L2 кеш и 16MB (2x8MB) L3 кеш.
Следващият в йерархията е моделът Ryzen 5 1600, който е без суфикс „X”, но основната разлика спрямо по-големият брат са тактовите честоти, а не само в по-ограничения XFR. Честотната формула на Ryzen 5 1600 е  3.2GHz базова честота и 3.6 GHz boost честота. При моделите без “X”,  диапазона на действие на XFR технологията е ограничен до 50 MHz.
Следващият модел е Ryzen 5 1500X, който вече е четириядрен. Честотната му формула е 3.5GHz/3.7GHz  base/boost тактова честота и наличие на разширен XFR.
Най-малкият модел е Ryzen 5 1400 -  вторият четириядрен модел от линията. Tой е без суфикс „X” и честоната му формула е 3.2GHz/3.4GHz base/boost честота. 
Двата четириядрени модела, както и Ryzen 5 1600 сa с 65W TDP (thermal design power), a върховият модел (Ryzen 5 1600X) е с 95W TDP.
За пазара на дребно и четирите модела процесори пристигат в така наречената ритейл опаковка.

Прочетете още: Блясъкът на по-малкия брат: AMD Ryzen 1700 в тестове с игри и клок

Най-големият модел - Ryzen 5 1600X (с TDP 95W)  съвсем разбираемо пристига в умален бокс, заради липсата на охладител,  какъвто потребителят трябва да си осигури самостоятелно. 
Останалите модели пристигат в стандартна кутия с включен фабричен охладител, като моделите Ryzen 5 1600/1500X са окомплектовани с охладителя Wraith Spire, а Ryzen 1400 - с Wraith Stealth.

35 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Дебют и първи тест на AMD Ryzen 5 - истинска фурия за масовия сегмент"    

абонамент за бюлетина