Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Мускулестият Radeon RX 580 Nitro+ от Sapphire

Като цяло Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ е добро предложение за покупка на модерна графична карта, която поддържа всички съвременни технологии и ще ви даде достатъчно графична мощ, за да може да се наслаждавате на любимите заглавия...

13 юни 2017
14689 прочитания
6 одобрения
4 неодобрения
Страница 1 от 2


Преди месец и половина компанията AMD пусна своите нови графични ускорители Radeon RX 5xx, които вече ви представихме в нашето ревю.  Едва ли има повече какво да се каже за тях в архитектурно отношение, тъй като реално те са добре познат, стар ребрандиран продукт. Основните промени са свързани със завишаване на тактовите честоти.

Интересното е, че още от самото начало всички производители на графични карти са свободни да предлагат свои собствени разработки, без да им се налага да се придържат към задължителния (поне в началото), референтен дизайн на AMD.  
Ако трябва да сме по-точни, всъщност даже и няма такъв. Именно това позволи пазарът да се изпъстри с модели, различаващи се със своя дизайн на PCB, охлаждане и тактови честоти. Именно Radeon RX 580 Nitro+ 8GB на Sapphire е такъв модел.
Той се позиционира като един от топ моделите и в него се използват интересни технологии, които са позволили да се увеличат доста сериозно тактовите честоти спрямо препоръчителните.
Спецификации на Sapphire Radeon RX 580 Nitro+
GPU: AMD Radeon RX 580, 1,411MHz boost
Организация:  2304 поточни процесори, 144 текстурни блока, 32 ROPs
Памет:  8GB GDDR5, 8Gb/s
Пропусквателна способност:  256GB/s, 256-bit интерфейс
Поддържани API: DirectX 12, Vulcan, OpenGL 4.5
I/O портове:  2 x DisplayPort 1.4, 1 x Dual-Link DVI-D, 2 x HDMI 2.0b 
Захранващи конектори:  1 x 8-pin/1 x 6-pin PCI-E
Размер: дължина 260 mm, височина 135 mm, dual-slot
Гаранция: 36 м.
Поглед от близък план
Както се вижда Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ се  отличава с повишени тактови честоти спрямо препоръчваните от AMD.

Това е постигнато, благодарение на подсиленото захранване на видеокартата, както и използването на фирменото охлаждане Nitro+.
Външно графичната карта силно напомня на дизайна на предшественика си Sapphire Radeon RX 480 Nitro+, но в действителност е доста по-масивна от него.

Прочетете още: Всичко за Radeon RX 500, новата стара надежда на AMD + тест на RX 580

Странично е разположено логото на компанията, което е с RGB LED подсветка, която може да се управлява с фирмения софтуерен инструмент Trixx 3 в секцията Nitro Glow. 

В охлаждащата система Nitro+ се използва технологията на топлинните тръби. Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ разполага с четири такива ( 2x Ф6 mm + 2x Ф8 mm), които са захванати в масивна медна основа, която контактува с кристала на GPU.
Отведената от медната основа топлината се предава на множество тънки алуминиеви ламели, по протежение на цялото PCB на видеокартата. Също така две отделни алуминиеви пластини, свързани към радиатора, служат за охлаждане на чиповете RAM памет и мощните ключови MOSFET транзистори на VR регулатора на напрежение.
Като цяло, охлаждащият радиатор на Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ е получил една топлинна тръба в повече от предшественика си и увеличена площ на алуминиевите, охлаждащи ребра. Всичко това допринася за повишаване на охлаждащия капацитет на видеокартата.

Този масивен радиатор е поставен в тъмно сив, декоративен кожух и монтиран върху платката. Въздушният поток се осигурява от 2x 95 mm вентилатори, с двойно лагеруване (dual ball baring) и PWM управление.  
Интересна особеност е, че тези два вентилатора могат да се сменят изключително лесно. 

При Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ не се налага да разглобите цялото охлаждане на картата, за да смените разбития вентилатор, тъй като липсват свързващи кабели. Електрическата връзка между тях и леглата им се осъществява посредством твърда връзка с контактна плочка.
Лошата новина е, че резервни вентилатори към този момент не се предлагат. Единствено са достъпни за закупуване прозрачни вентилатори, с LED подсветка, на които цената едва ли ще ви хареса и по-разумно е направо да се насочите към топ модела Radeon RX 580 Nitro + Limited Edition, при който в комплекта получавате и два такива вентилатора.
Както вече стана въпрос за PCB дизайна, то той е собствена разработка на Sapphire.

Регулаторът на напрежение е 6-фазен за захранване на GPU и еднофазен - за захранване на видео паметта. Има още една фаза и тя е предназначена за PLL.
От Sapphire са заложили на добре познатия PWM контролер IR3567B, производство на International Rectifier. Компонентната база е изключително висококачествена – използват се полимерни кондензатори и силови дросели, изработени по фирмената технология Black Diamond 4.
Характерното за тази технология е, че самият корпус на дроселите е оребрен, за по-добро разсейване на топлината. Според Sapphire тази генерация на технологията осигурява с 10% по-ниска температура и с 25% по-висока ефективност спрямо предходната.
За захранване на картата са предвидени две PCIe захранващи букси (6+8), които осигуряват необходимата електрическа мощност, ако се овърклоква картата. 

При I/O портовете има известни промени спрямо класическата компановка на AMD. Освен характерните DisplayPort (2 бр.) и HDMI (2 бр.) изходи за свързване на дисплеи, виждаме, че от Sapphire са решили да поставят и DVI-D порт, което разширява съвместимостта на картата с по-стари дисплеи - нещо, което от AMD подценяват от няколко години насам.
Тестове и резултати
За тестовете на MSI Radeon RX 580 Gaming X използвахме следната тестова конфигурация
Тестова конфигурация:
CPU: AMD Ryzen 7 1700X@4.0GHz
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5
RAM: 2x8GB Geil Evo X  DDR4-3200C16
CPU Cooler: Noctua NH U12S;
VGA: Sapphire Radeon RX 580 NITRO+, MSI Radeon RX 580 Gaming X;  Sapphire Radeon RX-480 NITRO
HDD: 480GB OCZ Vector 180
PSU: Be quiet! Power Zone 730W
CASE: Be Quiet! Base Pro 900
OS: Windows 10

Резултати

Резултатите от тестовете, безспорно показват, че Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ е най-бърза от трите сравнени карти, независимо че разликата с MSI Radeon RX 580 Gaming X, е повече от символична и е от порядъка на процент. Всичко това се дължи на по-агресивната тактова честота на GPU, която има Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ и по-точно, на по-агресивния алгоритъм на turbo boost технологията.

6 одобрения
4 неодобрения
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
niki29rs
10:35, 14 юни 2017
Видеокартата не е удачна за ъпгрейд. Това е така, защото първо, ако се прави ъпгрейд от RX480 получаваш около 6-7% повече мошност, но същевременно около 15-20% повече електропотребление, което е сериозен прираст. Да не говорим, ако захранването трябва да се сменя, поради тази причина. Второ, ако правиш ъпгрейда от по-слаба карта и търсиш такава с мощността на RX580, можеш спокойно или да избереш RX480(и е по-евтина) или още по-енергоефективната и със същите способности GTX1060(и то 3GB версията). Лично аз, не намирам много логика в тази видеокарта.
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Мускулестият Radeon RX 580 Nitro+ от Sapphire"    

абонамент за бюлетина