Легендарният програмист Крис Латнър имаше доста оживена и динамична година. Той напусна Apple, след като разработи програмния език Swift, за да помогне на Tesla с нейния автопилот. Няколко месеца по-късно обаче той се раздели и с компанията на Илон Мъск, главно защото сметна, че не му приляга корпоративната политика на Tesla.

Сега изглежда Латнър е на път да се установи, поне временно. Разработчикът официално обяви, че се присъединява към Google и по конкретно към екипа Brain, за да направи изкуствения интелект "достъпен за всички". И докато Латнър не изпада в подробности за естеството на работата си, източници на Bloomberg твърдят, че той ще работи върху програмния език TensorFlow, който Google използва, за да опрости програмирането на AI.

Това назначение едва ли ще се отрази на Apple по някакъв начин, компанията се справя без Латнър от доста време насам, но попълнението е добро за Google. Програмистът получи широко признание за Swift езика, не само защото той се оказа бърз и модерен, но и заради достъпността му - всеки, от начинаещо до разработчици-ветерани, може да го използва.

Google може да опита подобна стратегия с TensorFlow - от една страна да го направи по-удобен и лесен за разработчиците, от друга - да снижи хардуерните изисквания, за да може AI да върви по-гладко на повече потребителски устройства. Разбира се, няма гаранции, че Латнър ще повтори успеха си от Apple в Google, но потенциалът е налице.