Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Блокчейн може да предотврати битки като тази, която разцепи Uber

Частните дружества, ако продават дялове директно на рискови фондове или през вторичния пазар, ще получат по-широка оценка от тази, която имат в момента от малка клубна група инвеститори

22 август 2017
8965 прочитания
3 одобрения
0 неодобрения
Бившият изпълнителен директор на Uber Травис Каланик и един от ключовите инвеститори в компaнията – Benchmark Capital, влязоха в остър конфликт кога компанията да стане публична. При положение, че Uber e технологична компания и че криптирането на активите чрез блокчейн може да спомегне частните компании да изглеждат като публични, спорът изглежда малко „олдскул“.
Няма съмнение, че компаниите, привлекли рисков капитал, с течение на времето ще станат публични, благодарение на криптовалутите и „токенизацията“ на дяловете си в блокчейн веригата.
 
Потенциалът за приложение на технологията в сферата на рисковия капитал е голям и ще промени културата на перспективните частни компании. 
Съдебният процес, който инвеститорът в Uber, Benchmark заведе срещу бившия главен изпълнителен директор на компанията Травис Каланик, е една от горещите новини в техиндустрията. Ако Каланик спечели, най-голямата компания за превози в света, чиято последна оценка възлиза на 68 млрд. долара, най-вероятно ще остане частна още дълго време. Обратното – ако  Benchmark успее да назначи по-независим управителен съвет, това ще създаде условия за по-бързото излизане на компанията на борсата. 
Но с помощта на блокчейн, подобна ситуация не би се случила. 
Ето защо. 
Надскачането на проблемите с ликвидността

Mасовото навлизане на криптовалутите ще доведе до заместване на чувствителните данни с нечувствителни, което ще дисциплинира управителите, както на ликвидните компании, така и на тези, които имат проблеми. 
Към днешна дата единственият начин, да се инвестира в стартъпи е чрез фонд за рисков капитал. В случая, им поверявате парите си за 10-12 години. Очаквате посредникът да инвестира в нови компании (като Uber) и чакате да получите вложеното плюс добра печалба, след договорения срок. Но инвестицията, сама по себе си е неликвидна. Не можете да ползвате парите си, за споменатия период. 
След време, почти всяка частна инвестиция – от партньорско участие в рисков фонд до ипотеката на дома ви ще може да бъде криптирана и търгувана. 
А това на практика означава, че всеки ден, час и минута, цената на частните дружества ще бъде публична и всички ще могат да я видят и евентуално да вложат в нея чрез блокчейн. А инвеститорът ще бъде в правото си да реши дали да изчака срока на инвестицията, или да я изтъргува след шест месеца, година,  друг период. 
От друга страна, частните дружества, ако продават дялове директно на рискови фондове или през вторичния пазар, ще получат по-широка оценка, от тази, която имат в момента от малка клубна група инвеститори. 
Цената на подобни компании ще бъде криптирана с помощта на токени и ще присъства непрекъснато в блокчейн, така както публичните компании виждат ежедневно движението на акциите си на борсата. 
Последната оценка на Uber, която възлиза на фантастичните 68 млрд. долара, е дело на инвеститорите, които управляват дружеството. От друга страна технологичната комапния беше изправена пред много скандали, съдебни процеси и смени в мениджмънта. И цената й от 68 млрд. Долара, която е около 4.5 пъти по-висока от тази на Snapchat (към датата на последната продажба на дялове), остана без промяна. (Според публикация в американското издания The Information, SoftВank, заявили интереса си да купят дялове на Uber, но цената би свалила общята оценка на компанията до 40-45 млрд. долата). 
Но, ако дяловете в частната Uber са „токенизирани“, цената й ще се променя непрекъснато в зависимост от пазара и всички служители, инвеститори и анализатори ще наблюдават това. 
Така пазарът ще дисциплинира управителите на дружествата. Какви ще са последствията за борда и мениджмънта на Uber, ако за шест месеца, оценката на компанията спадне от 68 млрд. долара до 45 млрд. долара? Вероятно промените биха били доста по-големи от досегашните. 
В Силициевата долина битува митът, че инвеститорите от „Уолстрийт“ са късогледи и алчни, докато светът на технологиите подходът е по-ласкав и компаниите имат време да следват естественото си развитие. Сега, обаче, става ясно, че „Уолстрийт“ дава по-точна текуща оценка, защото на този пазар има повече участници. 
И това няма да попречи на технологичните компании да разгърнат потенциала си. Един от най-известните основатели на компании от света на технологиите Джеф Безос, развива Amazon от 1997-ма през борсата и е получавал подкрепа от пазарите под формата на висока оценка, въпреки временните загуби. 
По всяка вероятност, вбъдеще биткойн ще направи от частните компании публични – и това ще е здравословно както за инвеститорите, така и за дружествата. 
3 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Пазар и анализи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
leonardodorafinance
16:55, 05 октомври 2017
Кредити за всякакви цели
Предлагаме минималната сума от 5000 евро до 10 000 евро до 20 милиона евро
При нисък лихвен процент от 2% заем
Период: до 25 години в зависимост от размера на кредита, от който се нуждаете.
Клиентите трябва да бъдат
на възраст над 18 години
Тази сделка е 100% сигурна за всички клиенти
За повече информация относно кредита, моля свържете се с нас по електронна поща:
(Leonardodorafinance@gmail.com)
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Блокчейн може да предотврати битки като тази, която разцепи Uber"    

абонамент за бюлетина