Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Как ще изглеждат смартфоните на бъдещето? Вижте камерата

Ако се чудите как ще изглеждат смартфоните на бъдещето, насочете поглед към камерата и софтуерните сензори

04 септември 2017
5893 прочитания
0 одобрения
2 неодобрения

Бъдещето на смартфоните е свързано с камерите. Те стават по-умни с новите функции за 3D сканиране на човешко лице.

Всички знаем останалото. През последните 10 години телефоните ставаха все по-тънки и по-бързи. Въпросът е какво още могат да предложат на потребителите?

Краткият отговорът е, че еволюцията на тези устройства зависи от новите технологии. А черешката при тях е система от камери с вградените софтуерни сензори. 

Ето някои от възможните посоки на развитие: веднага, след като вземете телефона си, той ще ви види, ще разбере, че вие сте собственикът и ще отключи екрана.

Ако сте в чужбина, ще може с едно насочване на камерата към менюто в ресторанта, да го прочетете на родния си език.

Ако си купувате мебели пък, с едно насочване на камерата на телефона към всекидневната ви, тя ще зареди триизмерно изображение на желаната масичка или кушетка и така ще видите как ще се комбинира с останалите мебели. 

Част от тези функционалности вече се предлагат. 

На 12 септември Apple планира продуктова конференция, на която ще представи най-новите си iPhone-и, включително флагмана си, който може да сканира 3D обекти като вашето лице. А другият водещ производител Samsung съвсем наскоро показа Galaxy Note 8, при който акцентът падна върху двойната камера и функцията „подпиши“. Без съмнение, останалите играчи ще се постараят да догонят Samsung и Apple.

„2018-та ще е годината, в която камерите на смартфоните правят квантов скок в технологиите“, коментира пред американското списаниe Time Филип-Джеймс Яковиц, продуктов мениджър в Qualcomm, компанията, снабдяваща с чипове различни производители на телефони.

Яковиц счита, че развитието на технологиите, вградени в камерите, ще бъде ключово за постигането на повече сигурност, както и за разработка на приложения за разширена реалност (AR), които използват данни, за да променят физическия свят чрез дигитални изображения, когато потребителят гледа през камерата на телефона си.

Ето някои технологии, които може да очакваме в новите смартфони:

Лицево разпознаване при отключване на устройството

През последните няколко години свикнахме да отключваме смартфона си с пръстов отпечатък или с парола. Новият умен телефон на Apple, който излиза през този месец и чиято начална цена започва от около 999 долара, ще се отключва с инфрачервено лицево разпознаване. Засега не е ясно как точно iPhone ще прави това. Но високочувствителната система от камери Spectra на Qualcomm е един от примерите как може да се направи лицево сканиране.

Системата Spectra съдържа модул, който „напръсква“ обекта с инфрачервени лъчи и точки, за да събере информацията за отдалечеността на обекта чрез размера и изкривяването на точките. Ако точките са малки, следователно обектът се намира на голямо разстояние. Ако ли пък са големи, то обектът е по-близо. По този начин камерата може дa конструира доста подробен 3D образ на човешкото лице и да определи дали този, който държи телефона наистина е неговият собственик или - не. 

От Qualcomm поясняват, че се виждат контурите на главата, не само тези на лицето. 

Поради уникалността на формата на главата, вероятността за грешка при лицевото разпознаване е 1 на милион. Това е голям напредък в сравнение с предишната версия, при която грешките бяха 1 процент. Старите системи за лицево разпознаване използваха камерата, за да направи снимка на лицето на човека, държащ телефона. После тази снимка се сравняваше с друга, която вече е запаметена в телефона. При това положение, системата може да бъде измамена много лесно – достатъчно е да се сложи снимка на собственика пред камерата. Имаше не малко подобни случаи на откраднати телефони Samsung, с вградено лицево разпознаване, които бяха отключени по подобен начин. 

Технологиите за инфрачервено сканиране са доста по-надеждни, но и те имат лимит. Например, ако носите шапка или шал, камерата може да бъде „подведена“ и да не ви разпознае. Освен това, експертите от Qualcomm предупреждават, че ярката светлина като например, слънцето на плажа, също може да попречи на идентифицирането. 

Предстои да видим как ще работи лицевото разпознаване в новия iPhone. Да не забравяме, че Apple е на „ти“ с технологиите за високочувствителни камери. През 2013-та производителят на iPhone закупи компанията Prime­Sense, която разработи сензорите на Microsoft за Kinect, високочувствителна система за заснемане, която позволяваше на играещите Xbox да контролират играта с движения на тялото. Според някои анализатори, в новия iPhone може да се очаква разработка на технологията на Prime­Sense. 

Високочувствителните камери са от ключово значение за развитието на разширената реалност, индустриален жаргон, който намира все по-голямо място в приложенията за мобилни устройства. 

Няма две мнения, че Apple залага много и в тази посока. Когато компанията обявяваше последните си финансови резултати, главният изпълнителен директор Тим Кук, нарече разширената реалност „важно и многопосочно понятие“, което има приложение най-вече в гейминга, забавната индустрия и бизнес продуктите. Освен новите смартфони, през есента очакваме Apple да пусне и новата версия на мобилната операционна система за iOS 11, която включва поддръжка за приложения, направени ARKit, набор от инструменти за разработка на приложения за разширена реалност. 

ARKit използва комбинация от камера на iPhone и сензори за движение, включително акселерометър и жироскоп, с чиято помощ дигиталните образи могат да се наслагват върху реалните и да си взаимодействат с тях доста прецизно. 

AR приложението нa Ikea за повече онлайн продажби на мебели 

Мебелният производител Ikea пусна демо на приложението Ikea Place, което разработва с помощта на ARKit. Тестовете показват, че като се прожектира даден артикул върху стаята, можете да го огледате от всички страни, включително – да погледнете под него. Това, по думите на анализаторите ще изстреля много онлайн пазаруването на мебели, защото ще позволи да се види как ще стои избраната масичка или легло на фона на останалите мебели в стаята.

Все пак, приложението на Ikea има и известни ограничения: то може да поставя виртуални обект само върху хоризонтални плоскости като бюро, под, но не може да отчита хоризонталните плоскости, напр. стените на помещението. Вертикалните плоскости затрудняват приложението, защото не са така гладки и еднородни като подовете. По тях има рамки със снимки или картини, прозорци, врати и т.н. Високочувствителните камери ще направят засичането на стените по-лесно при новите модели на iPhone, коментира за Time Блеър МакИнтир, учен, който работи с Mozilla по разширената реалност.   

Перспективите

Всички технологични гиганти залагат много в тази посока. В продължение на много години, Microsoft развива HoloLens – очилата за разширена реалност. През април Facebook обяви своята платформа с ефекти на заснемане (Camera Effects Platform), предназначена за разработчиците на приложения за разширена реалност за социалната медия. През миналата седмица Google пусна ARCore, набор от инструменти за устройства под Android, с който компанията отговаря на ARKit-а на Apple. 

Според МакИнтир развитието на разширената реалност има голям потенциал. Той дава пример с обиколка на музея на естествената история, при която посетителите насочват камерата на телефоните си към даден фосил и могат да видят как е изглеждал съответния динозавър преди хилядолетия. 

В изказването си пред списанието той е категоричен, че смартфоните са крачка към следващото ниво за разширената реалност, а то включва очила за AR

„Но ако обърнем поглед към научната фантастика, ще видим, че подобна прогноза съществува от доста време“, коментира още МакИнтир. По думите му, когато това стане, смартфоните ще бъдат много по-умни. 

0 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Джаджи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как ще изглеждат смартфоните на бъдещето? Вижте камерата"    

абонамент за бюлетина