Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Първа помощ - шест лесни решения за често срещани лаптоп проблеми (част 1)

29 септември 2017
11424 прочитания
4 одобрения
4 неодобрения


С все по-широкото разпространение на технологиите, джаджите, които използваме ежедневно, са подложени на все по-голям тормоз - съзнателно или не. Лаптопите вече са предпочитан избор за почти всички приложения, като изключим може би гейминга, а дори да сме изключително внимателни към преносимите си компютри, има голяма вероятност те да бъдат изпуснати, да разлеем кафето си върху тях и изобщо - да им се случат редица бели. Повечето от вас най-вероятно смятат, че подобни повреди изискват специализирано обслужване и в случай на гаранционна машина, това е наистина е най-добрият избор. Ако обаче лаптопът ви е напуснал комфорта на гаранционните месеци, а си имате работа с един от изброените по-долу проблеми, няма причина да не се опитате да се справите с него сами и да спестите пари и време.

Забележка: Разбира се, вашият лаптоп най-вероятно е различен и може да изисква друг подход, по-специфични части. Има голям шанс обаче в YouTube да намерите конкретния начин, по който да достигнете до вентилатора на машината си например или как точно се разглобява клавиатурата. Окуражаваме ви да използвате всички възможни дарове от рога на интернет изобилието.

Проблем 1: Разкъсана изолация на кабела на зарядното

Време за поправката: час-два

Материали: силиконов гел за уплътнения, хартиено тиксо, защитни ръкавици (по желание)

Да си говорим честно - едва ли има потребители, които ползват лаптопите си без да ги включват през зарядното в мрежата, когато имат тази възможност. Ето защо, изолацията кабелът в непосредствена близост до мъжката букса на зарядното най-често се разкъсва, излагайки на показ проводниците и представлявайки сериозна опасност дори за здравето на потребителите. 

В идеалния случай, зарядното на вашия лаптоп ще има отделен кабел от трансформатора към машината, който лесно може да се подмени за сравнително скромна сума. Когато обаче зарядното е един цял блок, без възможност за подмяна на части от кабелите, подобна повреда може да означава смяна на цялото зарядно, което пък води до разход от над 100 лева. Тук ви предлагаме да избегнете тази "инвестиция" и да си го поправите сами. Лесно е!Най-бързата поправка, с която всички сме свикнали, е да навием малко изолирбанд около невралгичното място, но с течение на времето тази лепенка губи свойствата си, разхлабва се и пада. По-добрият начин е силиконовото уплътнение, което най-вероятно имате в мазето или можете да си купите за няколко лева от железарията. Можете да използвате черно на цвят, за да не си личи или прозрачно, което е най-разпространеното. 

Хартиеното тиксо тук служи за подложка, върху която да работите - силиконовият гел няма да залепне за него така, както би го направил за найлон, пластмаса или не дай боже незащитения плот на масата. Изстискайте малко топче гел и го нанесете върху мястото с разкъсана изолация. Ако имате чувствителна кожа, тук идва ролята на защитните ръкавици. Разтрийте силикона така, че да образува хомогенна защитна сфера около скъсаното място и оставете кабела за около час, докато силиконът стегне. Ако има твърде много излишно количество, можете да го изрежете с макетно ножче. Сега кабелът е като нов и има необходимата гъвкавост и защита, която няма да падне с времето.

Проблем 2: спукан корпус или отчупено парче

Време за поправката: 2 до 3 часа (20 минути подготовка, 5 минути за оформяне и поставяне на запълващата смес, 1 час за втвърдяване, 10 минути обработка с шкурка, 30 минути за боядисване и съхнене)

Материали: епоксидна смола, фина шкурка, ножче за бръснене, перманентен маркер или боя, защитни ръкавици (по желание)

Когато неминуемо изпуснете лаптопа си, има огромна вероятност той да се приземи върху един от ъглите си. Ако шасито не е допълнително усилено с материали като алуминий и магнезий, тази среща с гравитацията ще резултира в счупен или пукнат ъгъл. Както може би се досещате от изброените необходими материали, ключът към тази поправка е епоксидната смола. Марката няма значение, но избягвайте бързо втвърдяващи се смоли, защото могат да изсъхнат преди да сте ги оформили по подходящ начин. Първо почистете добре повърхността на спукване или отчупване.

Следващата стъпка е да подготвите епоксидната смола. Обикновено тя идва в два химически компонента в отделни туби, които трябва да се смесят. Втвърдяването на смолата е резултат от химическа реакция между двете съставки, така че, бъдете сигурни, че сте ги смесили добре. Използвайте защитни ръкавици - има вероятност химикалите в смолата да предизвикат алергични реакции. Размесете смолата на дълъг цилиндър и го сгънете няколко пъти. Повторете това упражнение до получаване на хомогенна смес. Получената смола трябва да се чувства като пластелин - това е идеалната твърдост и еластичност за подобна поправка. Оформете парчето с размер, приблизителен на дупката в корпуса и натиснете с достатъчно сила. Използвайте ножче за бръснене или макетен нож, за да изрежете ненужното количество и да оформите смолата по контурите на корпуса. Можете да ползвате линийка или друг плосък инструмент, за да заравните повърхността докато смолата е още мека и да си спестите работа с шкурката.

Когато смолата се втвърди - това зависи от конкретната марка, за което ще е необходимо да погледнете упътването - е време да поработите с шкурката. Можете да започнете с доста едър размер  - 150-220. Когато сте доволни от резултата, полирайте с 1000 и 2000 водни шкурки, за да премахнете драскотините от едрото шкурене. Цветът, разбира се, няма да е същият, което изисква боядисване. Най-лесният начин е с перманентен маркер в подходящ цвят - черен, сребърен или бял. Алтернативно можете да използвате боя за самолетни макетчета, която не е особено скъпа, идва в малки разфасовки и приляга отлично.

Проблем 3: повреден охлаждащ вентилатор

Време за поправката: 1 час

Необходими материали: комплект отвертки, сгъстен въздух, вакуум, резервен вентилатор за подмяна

Един от най-често срещаните проблеми при преносимите компютри, е свързан с охлаждащите вентилатори. Независимо колко добре се грижите за лаптопа си, в даден момент той ще се напълни с прах и ще започне да вие неистово, а в особени случаи вентилаторът може да спре, което на свой ред да доведе до опасност от прегряване и изпичане на компоненти на машината. 

Макар да звучи сериозно, тази поправка не е сложна, а в повечето случаи дори можете да се разминете с подмяната на вентилатора и да минете с почистване. Повечето лаптопи използват единичен охлаждащ вентилатор, макар че има и геймърски конфигурации, които добавят охлаждане на чипа на видеокартата и дори на харддиска. Тези вентилатори се задръстват с прах, косми и всякаква гадост, която съвременния градски живот носи със себе си. Ако лаптопът ви издава странни звуци или прегрява, то е време за почистване.

Преди да започнете разглобяване на машината си, продухайте вентилационните отвори със сгъстен въздух (или прахосмукачка при липса на отделен флакон) с подходящ накрайник. Ако сте късметлии, тази процедура ще извади наяве топки прах и боклуци, а вентилаторът ще възвърне ефективността си и тишината на работа. Ако проблемът остане, пристъпваме към по-сериозни мерки.Понеже производителите на лаптопи не искат да лишат сервизите си от постъпления - почистване на лаптоп може да ви върне назад с над 100 лева - разглобяването на машината и стигането до проблемния вентилатор е трудоемко и различно за всяка марка и модел. Тук ви съветваме да потърсите в YouTube видео на стъпките за отваряне на вашия конкретен модел - от личен опит знаем, че такива се намират за по-разпространените марки и модели. Когато премахнете необходимите винтове и достигнете до вентилатора, уверете се, че той има нужда от подмяна. Завъртете перката с ръка. Ако издава неприятен звук или не се върти свободно, най-вероятно ще трябва да го смените.
За тази цел запишете модела и номера на повредения вентилатор и потърсете нов онлайн - можете да си поръчате дори от щатски магазини, защото цената е между 5 и 20 долара, което няма да ви натовари с митнически процедури, мита, ДДС и т.н. Ако изберете подобен път, тук е момента да затворите лаптопа и да продължите работа в настоящото му състояние, докато дойде резервната част.
Когато се сдобиете с вентилатора за подмяна, можете да започнете премахването на старата част, като я разкачите от захранването. След това потърсете винт, който държи рамката на вентилатора (ако има такава) към шасито. Веднъж извадили рамката, развийте винтовете, които държат вентилатора към нея и внимателно го извадете. Много вентилатори са свързани в пакет с радиаторен блок - внимавайте да не прилагате ненужна сила върху радиаторите и тръбите, защото това може да наруши връзката с термопаста между чиповете и радиаторите и да повлияе негативно на охлаждането. Ако по някаква причина достигнете до гол чип, ще ви е необходима малко термопаста, за да залепите радиатора отново. Туба такава паста струва около 5 лева и всеки хардуерен ентусиаст трябва да има под ръка подобно нещо.
Следва обратния процес по сглобяване. Преди за завиете долния капак на лаптопа, пуснете машината, за да се уверите, че новият вентилатор работи. Ако всичко е наред, затворете лаптопа и се заемете с работа или забавления - по желание.

Очаквайте част 2, в която ще ви разкажем как да се справите с надраскан дисплей и заседнали бутони на клавиатурата.

4 одобрения
4 неодобрения
Още от рубрика "Първа помощ"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Първа помощ - шест лесни решения за често срещани лаптоп проблеми (част 1)"    

абонамент за бюлетина