Етикети

Съдебното дело, което изглежда няма край, е отново обратно в съда. През вече далечната 2012-а Apple спечели дело за нарушаване на няколко патента, свързани с дизайна и функционалностите на смартфоните на Samsung. Тогава Apple трябваше да получи 1 милиард долара обезщетение, но сумата намаля през декември 2015-а на 548 милиона. Година по-късно обаче Върховният съд постанови, че отсъждането от 2012-а е невалидно, което пък води до възобновяване на делото вчера в Областния съд на Калифорния.

Предишното отсъждане и обезщетението в полза на Apple бяха калкулирани въз основа на общите продажби на смартфони, които имат част от дизайна и функционалностите, патентовани от компанията. Върховният съд обаче реши, че тези патенти включват само отделни компоненти от смартфоните, а не за целия продукт. Това е причината съдия Луси Кох от Калифорнийския областен съд да върне случая за ново разглеждане.

Това най-вероятно означава, че Samsung ще се разминат с още по-малка сума - говори се за около 400 милиона долара. Двете страни имат няколко дни, за да предложат дати за новото дело.