След последните съдебни битки между Qualcomm и Apple, изглежда двете компании ще поемат по различни пътища, що се отнася до мобилни устройства. The Wall Street Journal съобщава, че Apple разработва следващите модели на iPhone смартфоните си без да предвижда чипове на Qualcomm в уравнението. Вместо това, компанията най-вероятно ще се обърне към MediaTek за модемите в телефоните си. Източниците на WSJ добавят, че Qualcomm не предоставя на Apple необходимия софтуер за тестване на прототипи, което е допълнителен фактор за охладняването на отношенията между двете компании.

След като дълги години залагаше на хардуер от Qualcomm, Apple започна да работи с Intel в iPhone 7 и 7 Plus, а в последните устройства iPhone 8 и 8 Plus намират място чипове и на двете компании. Очаква се до септември 2018-а Apple окончателно и официално да се раздели с Qualcomm, макар че е възможно нещата да бъдат изгладени. През лятото трябва да се появи следващия iPad Pro и все още не е ясно какъв хардуер ще има в устройството.

От своя страна Qualcomm излезе с официално изявление, в което казва, че "модемите за следващата генерация iPhone вече са били тествани и предоставени на Apple". Тези думи обаче не се покриват с действията на компанията. Разривът започна в началото на 2017-а и до този момент продължава да ескалира. Apple произведе първите изстрели, като заведе дело за 1 милиард долара срещу Qualcomm, заради некоректни лицензионни такси за технологии, с които последната няма нищо общо. Нещата се задълбочиха, когато Apple спря плащанията към Qualcomm, което се отрази на финансовите резултати на компанията за Q3 - отчетените приходи бяха с половин милиард по-ниски.

Qualcomm на свой ред отговори със собствено съдебно дело за патентни нарушения, което целеше да блокира продажбите на определени модели iPhone в САЩ. Последната глава в сагата се разиграва в Китай, където Qualcomm поиска тотална забрана за продажба на iPhone устройства.