Първите слухове за намерението на Apple да участва в играта с добавена реалност (AR) се появиха още през септември. Компанията сериозно се е заела с добавената и виртуална реалност - ARKit например позволява на разработчиците да създават приложения с добавена реалност за iOS устройства. Сега Bloomberg съобщава, че Apple разработва хедсет за добавена реалност, който ще бъде готов до 2019-а и ще започне да бъде доставян към потребителите през 2020-а. 

Apple не се интересува от настоящите AR устройства, а иска да създаде нещо, което да промени пазара, по подобие на iPhone от 2007-а. Очилата на компанията няма да използват допълнителен телефон или компютър, а ще работят напълно автономно - със собствен екра и с процесор разработен от Apple. Също така, джаджата ще има напълно нова операционна система с кодово название rOS - reality operating system. 

Тъй като към момента Apple няма собствени очила за добавена реалност, компанията използва хардуер от трети страни, за да разработва приложения и да тества различни функционалности за бъдещото си устройство. Анонимни източници са споделили с Bloomberg, че HTC Vive е предпочитаната платформа за разработчиците на Apple. В момента се работи по AR устройство, което да използва екрана и процесора на iPhone, но то няма да стане достъпно за потребителите, а ще бъде използвано единствено с цел разработка.