Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Как да криптираме електронна поща?

Snapmail ви дава възможност да се почувствате като Джеймс Бонд, изпращайки самоизтриващи се съобщения

14 ноември 2017
9031 прочитания
7 одобрения
0 неодобрения

Изпращането на некриптиран мейл често се оприличава на пощенска картичка, тъй като всеки, който иска да го прочете, просто трябва да му хвърли едно око. Очевидно това не е добър подход, особено когато изпращате лична информация на някой друг, например банкови или паспортни данни.

1

За да сте в максимална степен сигурни, че кореспонденцията ви е защитена, е нужно да криптирате мейла си. Има няколко начина да го направите, като дори съществуват варианти да изпратите криптирано съобщение, което ще се самоунищожи 30 секунди след отварянето, точно както във филма “Мисията невъзможна”.

Имайте предвид, че повечето чат платформи са криптирани от край до край, включително Skype, WhatsApp и Facebook Messenger (плюс iMessage за потребителите на Apple). Така че, ако трябва да изпратите лично съобщение, можете да го направите и по някой от тези канали.

Криптирани имейли в Gmail и Outlook

Повечето от нас използват имейл, защото това е удобен и лесен начин за комуникация, а и получаваме достъп до съобщенията си буквално от всяко място, което разполага с интернет връзка. Така че, е добре да знаете какви възможности дават Gmail и Outlook на своите потребители за подсигуряване на тяхната комуникация.

Gmail

Още през 2014 г. Google обяви, че настройката за криптирането в Gmail ще бъде активирана по подразбиране за всички потребители. Това означава, че докато използвате Gmail приложение на смартфон или влезете в пощата си през браузър на домашния си компютър, мейлите, които изпращате, са криптирани.

Тук обаче идва едно голямо “но” - това важи само, ако получателят също използва Gmail и приложенията на Google. След като мейлът напусне сървърите на компанията – ако например получателят използва Yahoo Mail или abv.bg, то от криптирането не остава и следа, тъй като в противен случай получателят няма да може да го прочете. Така че, макар това със сигурност да е голяма крачка към сигурността, то оставя някои доста големи дупки, които биха могли да компрометират неприкосновеността на личния ви живот.

2

Има и друг проблем - самият Google, или поне софтуерът, създаден от компанията, сканира вашите имейли за ключови думи, така че да може да развива маркетингова дейност на база вашите интереси. Няма как, в много отношения това е цената на безплатната услуга. От Google, разбира се, твърдят, че съдържанието никога не се чете от човек, но ако се притеснявате за неприкосновеността на вашите данни, може би е по-добре да използвате плъгин като Snapmail, който ще разгледаме след малко.

Outlook

Потребителите, абонирани за Office365, могат да разчитат на вградени функции за криптиране в Outlook. Настройката му е малко по-голямо предизвикателство, но отказът от тази услуга е неприемлив компромис със сигурността, който може да ви излезе солено впоследствие. Първото нещо, което трябва да направите, е да обмените цифрови подписи с получателя на съобщението, така че и двамата да можете да разшифровате съобщенията. За да ги създадете, ще трябва да следвате Secure email съобщенията, като използвате ръководството за цифров подпис на сайта на Microsoft.

Когато имейлът е готов за изпращане, изберете Опции> Още опции> Опции за съобщения> Настройки за защита> Шифроване на съобщенията и прикачените файлове (Options > More Options > Message Options > Security Settings > Encrypt message contents and attachments).

За съжаление обаче, тези функции не са налични в Outlook.com или в приложенията за електронна поща на Windows 10, тъй като те са на разположение единствено за платени абонати.

Ако не използвате Gmail или Outlook

Съществуват редица прилични алтернативи, като Tutanota, Ghostmail, Protonmail, които доказаха, че дават отлични възможности. В момента достъпът до тях е безплатен, въпреки че това води след себе си ограничения по отношение на размера на имейлите, които можете да изпратите, и наличното хранилище.

Защитените услуги изискват или получателят също да е член на платформата или да му дадете парола, с която да отключи изпратения от вас имейл. Това може да изглежда тромаво в сравнение с функционалността на Gmail, но е едно доста добро ниво на сигурност, което е много ефективно срещу всякакви опити за злонамерено проникване.


3

Ако обичате непосредствената онлайн комуникация, то тогава платформата Mega би ви осигурила сигурна чат функция като част от безплатния си пакет за съхранение в облака. И тук има изискване получателите също да са членове на платформата, но тъй като това не струва нищо, а в същия момент ви дава 50GB за съхранение на информация, това всъщност не е проблем.

Изпращане на самоунищожаващи се съобщения

Друг метод за защита на кореспонденцията е използването на софтуер, който изтрива съобщенията малко след като бъдат прочетени. Една от тези услуги е Snapmail, която позволява на потребителите да изпращат "самоунищожаващи се текстови имейли в Gmail". Това навява усещане, че сте част от сценарий на филм за Джеймс Бонд, но всъщност е доста лесно да се справите и определено вдига нивото на сигурност на вашите комуникации.

Първото нещо, което трябва да направите, ако, разбира се, че използвате Gmail, е да посетите уеб магазина на Chrome и да потърсите Snapmail. Когато го намерите, кликнете върху бутона за добавяне към браузъра и разширението ще бъде инсталирано.

След това кликнете върху трите чертички в горния десен ъгъл на екрана и от падащото меню, което се показва, изберете Още инструменти> Разширения (More tools>Extensions), след което превъртете надолу, докато намерите Snapmail и се уверете, че е активиран.

За да изпратите шифрован имейл, ще трябва да стартирате Gmail, да напишете съобщението си, след което ще забележите, че в долната част на прозореца, освен опцията “Изпращане”, има и такава “Snapmail”. Това означава, че можете да изберете да шифровате определени имейли, а други не, но не забравяйте, че всички съобщения, изпратени от Snapmail, автоматично ще бъдат изтрити.

Когато имейлът пристигне във входящата поща на ваш получател, той е придружен от предупреждение, че ще се самоунищожи 60 секунди след отварянето му.

Имайте предвид, че не е излишно да се свържете с получателя, преди да изпратите имейла, тъй като Snapmail изглежда малко подозрителен и изисква да кликнете върху определена връзка. С подобни имейли винаги трябва да си имате едно наум, защото именно това е начинът, по който се извършват повечето фишинг атаки, като се заблуждава потребителят да кликне върху връзка към фалшива версия на уебсайт, където несъзнателно въвеждате данните за профила си. Така че, винаги е добре получателят на имейла да е информиран, най-малкото защото това ще ви спести неколкократното изпращане на едно и също съобщение.

И не на последно място - не забравяйте да четете бързо!

7 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да криптираме електронна поща?"    

абонамент за бюлетина