Разбираш, че живееш в бъдещето, когато работиш в ИТ медия и ти дадат за ревю… прахосмукачка. Готов съм да се обзаложа също, че компютърната мощ в този робот надвишава тази на бордовия компютър на Аполо 11. И понеже ревютата на прахосмукачки не са ежедневие за мен, ще трябва да импровизирам с тази възголяма шайба за хокей на лед или Закс, от „Бенджи, Закс и Звездният принц“, ако си го спомнята. Каква е първопричината за появата на прахосмукачките-роботи? Както при много други инженерни нововъведения, това е човешкият мързел. Дори най-претенциозната и чиста зодия дева ще изпита лек дискомфорт, главно в кръста, след ежедневното почистване на дома. Идеята на Donkey е да отнеме тази болка, заедно с праха и мръсотията от пода – автоматично и без нужда от особена намеса.

Етикети

Окомплектовка

На ревю като на ревю, както беше казал някакъв древен журналист-пълководец. Започвам от опаковката и окомплектовката на тази джаджа. В картонената кутия с дървесни шарки намирам, добре опакована в стиропор, самата прахосмукачка, докинг станция, дистанционно управление, зарядно, резервен филтър, приставка за бърсане на под с допълнителен парцал, четчица за почистване, резервни предни четки за прахосмукачката, упътване, брошура и забавни цветни стикери с магаренца. Всичко, което би трябвало да ми бъде нужно за безпроблемна експлоатация на магарето-робот.

Прахосмукачката е с диаметър 35 сантиметра, тежи около 2 килогама и е изпълнена в сиво-черната гама. На горната част има три капацитивни бутона и централно разположен мултифункционален дисплей. Обръщане на робота по гръб разкрива основната четка, трите колела, с които роботът навигира, двете странични четки, които трябва да почивстват в близост до стени и ъгли, заради характерната форма на устройството, и битон за включване и изключване. Контейнерът за отпадъци се намира в задната част на шайбата.

Първи стъпки

Ако батерията на Donkey е заредена, както беше в моя случай, единственото, което трябва да направите, за да започне да ви служи роботът, е да го включите и да натиснете капацитивния бутон, наподобяващ Play/Pause на стерео. Естествено, ако искате да се заровите по-дълбоко или пък сте от онези странни типове, които четат упътвания, можете да се информирате за различните режими на работа, да сложите батерии в дистанционното и да разцъкате всички функции. Можете и просто да включите устройството и да го оставите да си чисти, докато се занимавате с по-важни неща като Mass Effect 3 или последния епизод на Game Of Thrones.

Работа в реална среда

За да бъде пълен тестът на подобен робот, са нужни няколко неща – различни повърхности, различни замърсители и разбира се – котка. Успях да отметна до някаква степен тези необходимости и реших да пристъпя към работа – или по-точно да оставя работата на друг. Истински късмет е, че разполагам с три различни настилки в хола – паркет, килим и теракота – с преход между всяка от тях. И понеже съм от онези гореспоменати зодии-деви, които държат стерилна среда, способна да конкурира стаите за подготовка на космически апарати на NASA, наложи се изкуствено замърсяване с хранителна и котешка биомаса.

Тестовете показаха няколко неща. Първо – котката ми не се интересува от този апарат за возене, колкото и клипчета в YouTube да и пускам, с надеждата да се качи върху робота. Второ – почивстването на трохи, остатъци от ядки, храна, котешки косми, прах и подобни твърди боклуци от плочките и паркета беше извършено почти перфектно. Трето – килим с дължина на косъма над 5 мм и релеф се оказва проблем за магаренцето. И четвърто – съвсем субективно – да наблюдавам труда на малкия дрон-чистач ми донесе неподправено удоволствие, сравнимо вероятно с това, което са изпитвали заможните земевладелци, наблюдавайки как чернокожи роби обработват плантациите им. Политически некоректно? Напротив – именно за това разполагаме с технологии – за да бъде по-горната картинка единствно използвана за хитра алегория.

Режими на работа

Donkey разполага с няколко програми, които можете да активирате от дистанционното – автоматично почистване, която е програмата по подразбиране и тръгва с натискането на капцитивния бутон, почистване по ъглите – при която прахосмукачката се движи максимално близо до стената или най-близкото препятствие, определено място – това концентрира усилията на робота на площ около квадратен метър, зиг-заг – интересна за наблюдаване програма, която с малко късмет почиства големи площи изключително бързо. Любимата ми функция обаче е възможността във всеки един момент и по време на всяка програма, да поема контрол над дрона от дистанционното управление. Веднага си представих как връчвам магаренцето на наследника си и му обяснявам, че е извънземна чиния с дистанционно управление – което резултира в чист и тих дом – всички са щастливи.

Друг интересен режим е продължителното почистване с автоматично зареждане. Звучи сложно, но на практика няма нищо такова. Donkey има заряд в батерията си за около час и половина непрекъсната работа, което според мен е напълно достатъчно, но ако искате да излезете сутринта, а когато се върнете от работа около 18, машинката да продължава да чисти, тази функция е точно необходимата. Тя кара прахосмукачката да търси сама докинг станцията за зареждане, когато батерията и падне под 20%. След като се зареди напълно, устройството продължава да чисти – гениално и дори работи. Всички тестове, които направих с робота, с цел намиране на докинг станцията и зареждане, се оказаха успешни, макар че времето за докване варираше в големи граници.

 

Почистване и поддръжка

За около час работа, прахосмукачката беше обходила голяма част от хола и коридорите – общо около 35 квадратни метра. Това запълни до голяма степен контейнера, който е с вместимост 500 ml. Заради характерното окосмяване на котката и жената, налични в къщата (визирам дълга руса коса, разбира се), след този час роботът беше намотал по колелата и четките си значително количество косми, достатъчни за неголям сиво-рус пуловер. Включената в комплекта четка свърши някаква работа, но нямаше как да избягам от близки срещи с гореописания протопуловер. Изпразването на контейнера от друга страна е елементарно, както и разкачането на парцала от приставката за бърсане на под.

Борбата с килима върза на възел една от страничните PVC четки, така че не ви съветвам да опитвате с подобни рошави настилки – смяната на тази четка с включената в комплекта беше лесно и безпроблемно. Необходимо е да забършете с парцал сензорите на прахосмукачката и докинг станцията за максимална ефективност на работа, ако те са покрити с прах или мръсотия. Това сякаш изчерпва задълженията към машината.

Финални думи

Честно казано съм силно раздвоен след времето, прекарано с Donkey. Като фен на всичко технологично, не бих имал нищо против да притежавам подобен роботизиран слуга, независимо от показателите му при почистване. От друга страна, цената на машината е 599 лева, което изисква сериозно планиране в семейния бюджет (ще трябва да бъде жертвана котката, това е ясно). Хумористичните забежки настрана – Donkey може да се справи прилично с поддържането на под от паркет, плочки или друга равна и твърда повърхност и дори с преходите между тях, но всичко по-окосмено затруднява робота. Имах възможност да тествам прахосмукачката и на мокет, по който тя се движи, но обирането на заплетени косми (главно котешки) и трохи от подобна повърхност, се оказва малко по-проблематично. А други думи, ако цената не ви притеснява и имате подходящите подове ще се забавлявате изключително много с тази придобивка, ако ли не – ще трябва да разчитате на конвенционалния метод, който включва болки в кръста.