Facebook ще разшири тестовете на алгоритмите за засичане на самоубийствени намерения в постовете на социалната мрежа. За да обучи изкуствения интелект, Зъкърбърг и компания ще започнат да внедряват глобално модел за засичане на суицидни мисли в постове и Live видеа. Следващата стъпка ще бъде да се уведомят достатъчно бързо необходимите органи, когато възникне нужда от спешна помощ. Facebook също ще отдели повече хора, които да преглеждат постовете, маркирани от изкуствения интелект.

В момента тези инструменти работят единствено в САЩ, но от този момент те започват бавно да се появяват в различни точки на земното кълбо - първоначално в северните страни от Европейския съюз. През последния месец Facebook е засякла над 100 поста с потенциални самоубийствени намерения. Оказва се, че коментари от рода на "Добре ли си?", "Мога ли да помогна?" са добри показатели, че нещо не е наред. 

"С всички страхове, че изкуственият интелект може да бъде опасен за хората в бъдеще, е добре да напомним как тази технология може да се използва за спасяване на човешки животи", пише Марк Зъкърбърг в пост.