Когато става въпрос за литиево-йонни батерии, технологията е ограничена от много фактори - както капацитет, така и скорост на зареждане. Сега, учени от Националния университет в Сеул, работещи за Samsung, са открили начин да направят батериите по-големи и същевременно да ускорят зареждането им. Всичко това е възможно благодарение на нашия стар приятел графена, който беше малко позабравен в последно време. 

Чрез покриване на електродите с тънък, подобен на пуканки, слой графен - учеите са били способни да произведат батерия, която се зарежда напълно за 12 минути и има с 45% по-голям капацитет от еквивалентна литиево-йонна батерия без графен. Това откритие може да доведе скоро до по-леки електромобили с по-голям пробег, които се зареждат за няколко минути.

Проблемът с конвенционалните литиево-йонни батерии е, че химичната реакция е придружена от странични реакции, които износват електродите, особено ако се изполва бързо зареждане. Използването на графен намалява драстично тези нежелани реакции и удължава живота на електродите. Най-ценното в този експеримент е, че той не е предвиден само за лабораториите - учените са разработили и метод за лесно и сравнително евтино масово покриване на електроди с графен. Този метод изисква минимална промяна в наличните техники за производство на литиево-йонни батерии, което означава, че съвсем скоро ще можем да видим първите графенови батерии.