Етикети

Технологиите се развиват с бурни темпове, но има една област, която изостава от другите - батериите. Учените от доста време работят върху графенови батерии и твърдотелни решения, но сякаш реалните резултати са далеч в бъдещето. Сега изследователи от Центъра за енергийни изследвания са открили магнизиево-йонен твърдотелен проводник, който може да доведе до батерии, които са по-безопасни и с по-голям капацитет.

В най-разпространените батерии на пазара транспортът на заредени частици се осъществява в течна електролитна среда - между анода и катода на батерията. Учените първоначално са опитвали да заменят електродите в батерия с течен електролит с магнезиеви, но не са успели да намерят подходяща течност, която да работи добре с този метал. "Магнезият е нов материал и няма достатъчно изследвания, както и открит течен електролит, който да работи с него", казва Гербранд Цедер - старши учен от лабораторията, разработила магнезиевите батерии. "Така че си помислихме, защо да не прескочим течната фаза и да разработим твърд електролит", продължава той.

Този твърдотелен електролит е магнезий-скандий-селенид - който има характеристики на пренос на заряд, сходни с електролитите в литиево-йонните батерии. Разликата при твърдотелните електролите е, че не се загяват и няма опасност от запалване и експлозия при бързо зареждане и разреждане.