ASUS вече показа Zenfone 5 на мобилния конгрес в Барселона, но освен твърденията за AI алгоритми, телефонът беше далеч от флагмански характеристики, особено що се отнася до процесорна мощ. Ето защо компанията е приготвила и Zenfone 5Z - който използва абсолютно същия корпус като по-достъпата 5-ца, но в него се помещава Snapdragon 845 чипсет и 8GB RAM.

Този ход на ASUS не е изненадващ - компанията има опит с поставянето на различен хардуер в еднакви шасита - както при лаптопите, така и при мобилните телефони. Освен представянето на тези два модела, на официалната пресконференция на компанията стана ясно, че като отговор на анимираните емотикони от Samsung и Apple, ASUS ще представят собствена система, наречена Zenimoji. Както можете да предположите, тя отново разчита лицевите мимики на потребителите и предлага виртуални анимирани аватари. 

Цените на Zenfone 5 и 5Z вече са известни за Европа, а двете устройства трябва да се появят на пазара в началото на юни. Въпреки това, съдейки по предишните телефони на компанията, Zenfone 5Z може би ще бъде един от най-евтините начини да се сдобиете с последния чипсет на Qualcomm - Snapdragon 845. Zenfone 5Z ще струва 479 евро.